Kanske Ă€r er familj som vĂ„r – att ni vuxna inte köper sĂ€rskilt mĂ„nga klappar till varandra? Eller sĂ„ gillar du att leta utvalda presenter som passar mottagaren precis? Om du tillhör den senare kategorin sĂ„ vill jag verkligen slĂ„ ett slag för att handla frĂ„n ett mindre företag eller en liten producent.

Att köpa begagnat Ă€r förstĂ„s ocksĂ„ vĂ€ldigt bra (hĂ€r har jag samlat nĂ„gra tipsiga inlĂ€gg om saken) men just idag vill jag lyfta hĂ„rt kĂ€mpande smĂ„företagare och hantverkare som gör unika saker! HĂ€r Ă€r nĂ„gra sĂ„dana – men jag hoppas att ni kan tipsa om fler i kommentarsfĂ€ltet. Man fĂ„r sĂ„klart ocksĂ„ tipsa om sig sjĂ€lv om man vill det!

KLCO gör de vackraste linneklĂ€derna tillverkade i Europa – och sĂ€ljer dessutom sina egna, fantastiska teblandningar som jag varmt kan rekommendera.

Kajsaform gör bland annat textilier med fina tryck. Gillar sÀrskilt mönstret VÀsterbotten och Skogshare som pryder linnehanddukar i olika fÀrger.

Malin Ljung Jewellery pĂ„ upptĂ€ckte jag nĂ€r jag var pĂ„ cykelsemseter pĂ„ Ven, dĂ€r Malin har sin studio. Hon gör sĂ„ fina smycken. Kanske ingenting man önskar sig av vem som helst sĂ„dĂ€r – för smycken Ă€r ju dyrbara ting. Men drömma kan man ju! Och ska man ta examen eller gifta sig eller fira jubileum sĂ„ Ă€r det ett underbart stĂ€lle att önska sig nĂ„got ifrĂ„n.

Lump studio gör klÀder av Äterbrukade textilier. Har tvÄ makalösa kreationer dÀrifrÄn gjorda av olika gardiner och bordsdukar. Som konstverk!

Malin i Ratan gör de ljuvligaste ekotvÄlarna. NÀr Jakob fortfarande drev jordbruket var han alltid skitig om hÀnderna med jord under naglarna och det enda som gjorde riktigt rent var Malins tvÄlar. Fins i en uppsjö av modeller och sorter. Gillar ekotvÄlen barrskog samt rasul och ringblomma med doft av citrus.

Elinor Nilsen gör badrockar av Ă„terbrukade gamla badhanddukar som sys ihop till nya fantastiska kreationer. Jag har en underbar som kommer frĂ„n hennes mĂ€rke! Av gamla pĂ„slakan och sĂ€ngklĂ€der gör hon dessutom de mysigaste och skönaste “pyjamaskreationer” man kan tĂ€nka sig.

Slutligen vill jag slĂ„ ett slag för att besöka din nĂ€rmsta hemslöjdsbutik för att utforska utbudet! Jag gillar Hemslöjden och HandelsgĂ„rden i UmeĂ„ sĂ„ vĂ€l som Slöjdarnas hus i VĂ€nnĂ€sby som sĂ€ljer mĂ„nga fantastiskt alster. SjĂ€lv önskar jag mig en ny, vacker smörkniv i trĂ€ – en sĂ„dan klĂ„r metall med hĂ€stlĂ€ngder!