Årets Medvetna Julklapp är utsedd och i år är det en begagnad julklapp. Det är Klimatklubben och föreningen Medveten Konsumtion som står bakom initiativet att lyfta en medveten klapp som motvikt till Årets Julklapp som oftast inte har några sådana ambitioner.

Att Årets Medvetna Julklapp är begagnad gör mig glad. För jag vet ju att begagnade klappar är de bästa klapparna. Både min syster och min faster är fenomenala på att ge bort begagnat. Ibland skatter de rensat ut ur sina egna gömmor. Ibland sånt de hittat på loppis. Känslan när jag får sådana klappar är som att någon vaskat guld åt mig. Så mycket omtanke bakom. Och jag blev imponerad av min farsgubbe som till min senaste födelsedag gav mig en massa loppat porslin i flytande blå vinranka, som han snappat upp att jag samlar på.

Jag vet att alla inte känner sig bekväma med att ge bort gamla saker. Och det kan jag på sätt och vis förstå. Men du behöver ju inte börja med att ge bort gamla saker – du kan ju börja med att önska dig gamla saker! Det är en dubbel vinst eftersom den som ger presenten då kanske får testa att handla på Myrorna, Tradera, Marketplace eller Blocket för första gången i sitt liv. Och det kan ju vara en bra inkörsport till att upptäcka hur mycket roligt och fint som faktiskt finns där.

Sicken tur att jag med tanke på årets julklapp redan 2019 skrev en guide om hur du kan fynda loppade julklappar till barnen. Här finns en lite mer allmänt hållen guide till secondhandshopping och här finns en guide till hur du lyckas på auktion (även om det kanske inte är säsong för det just nu).

Dessutom gjorde jag och Erica ett helt poddavsnitt förra hösten om att köpa julklappar på second hand. Vi besökte Röda Korset i Umeå och fick kika in i sorteringen och sedan gick vi på jakt efter pynt och klappar!

Hoppas det ska hjälpa och inspirera dig i julklappsletandet efter Årets Medvetna Julklapp!