Loppisguide bästa tipsen för att fynda på loppis

Eftersom jag vet att det är fler än jag som gillar att gå på loppis så tänkte jag bjussa på mina bästa loppistips och lära ut knep för hur man fyndar. 

Många frågar om mina bästa, hemliga loppispärlor. Men faktum är att jag inte har några gömda pärlor utan går på samma typ av loppisar som alla andra. Bara det att jag har lärt mig hur man går till väga för att fynda! Några av tipsen nedan är hämtade ur min inredningsbok Vintagepimp och Hemmafix som handlar om hur man skapar ett personligt hem med hjälp av loppisfynd och en stor skopa DIY-mentalitet!

Loppistips - bästa knepen för att fynda på loppis

1) Leta aktuella loppisar i lokaltidningens helgupplagor eller kika på anslagstavlor i mindre samhällen – där sätter folk upp annonser om sommarens alla loppisar. Och håll dig undan storstäderna där hipsters trissar upp priserna. Landsbygden är alltid att föredra!

2) Cash is king! Ta alltid med kontanter.

Så fyndar du på loppis - stor Loppisguide bästa tipsen för att fynda på loppis

3) Var ute i tid på morgonen. Bästa fynden ryker först.

loppisguide-r036a6632-700x509.jpg

4) Shoppa med kroppen. På second hand-affärer blir man inte serverad produkterna. Där gäller det att rota, lyfta, gräva, vända och vrida. Och inte ha bacillskräck.

5) Ta gärna med måttstock, och ha viktiga mått uppskrivna på en lapp. Då slipper du dra hem ett linneskåp bara för att upptäcka att det inte går in genom ytterdörren.

Loppisguide tips femton tips för att göra fynd

6) Fråga om hjälp. Många loppisar och antikaffärer köper upp dödsbon – de brukar kunna ordna fram alltifrån gjutjärnsbadkar till tennljusstakar eller en servis av Gröna Anna. Dessutom har de alltid några godbitar undangömda. Är man tjenis med en antikhandlare har man tumme med Gud.

7) Ska du loppishoppa kläder? Klä dig i plagg som är enkla att ta av. Provrum saknas nästan jämt.

Loppisguide tips femton tips för att göra fynd

8) Att loppisshoppa kläder är en utmaning. Jag skannar hängarna efter roliga mönster och annorlunda texturer. Kanske en udda krage som sticker fram. Jag känner också noga på tygets tyngd och kvalitet. Vintageplagg är välarbetade och kvalitén sitter i detaljerna. Mönsterpassning, tygval, sömmar och knapphål.

9) Kolla inte på storleken på lappen, den stämmer sällan och du kan luras att hänga undan något som hade suttit perfekt! Testa alltid plaggen, ofta är passformen lite udda och det är svårt att avgöra innan om ett plagg kommer passa på kroppen.

10) Finns det fläckar, luktar konstigt – men är fint i övrigt? Misströsta inte. Ättika biter på äckliga lukter och linoljesåpa och galltvål på oidentifierbara fläckar.

Loppisguide, bästa tipsen för att göra fina fynd på antik och loppis

11) Pruta alltid (om inte pengarna går till välgörande ändamål). Jag brukar stega fram till kassan, slänga upp fyndet och med ett charmigt leende säga ”Vad ska du ha för det här?”. Att det redan finns en prislapp spelar ingen roll. Svarar de samma pris som det står på lappen svarar jag ”Nänä, bättre kan du!”. Och det brukar de alltid kunna. Har jag hittat många fynd lägger jag ihop dem i en hög och säger ”Ta och ge mig ett bra pris på det här, så köper jag alltihop”. Det funkar alltid.

Fynda antikt och loppis, bästa loppisguiden

12) Leta inte efter något särskilt och stirra dig inte blind på just det du just är ute efter. Ha ett öppet sinne – de bästa fynden gör man av misstag!

13) Köp inte  saker för att det är trendigt eller rätt! Köp det du själv gillar (det som är trendigt är ändå dyrast). Jag köper aldrig “investeringar”när jag går på loppis utan bara sådant som jag genuint tycker om. Visst skulle jag kunna hamstra femtiotalsporslin och sälja vidare dyrt på Tradera – men sådant orkar jag inte hålla på med. Plus att jag unnar andra att fynda det billigt istället!

Loppisguide,de 15 bästa tipsen

14) Testa att sätta dig på en stol och betrakta väggarna på loppisen. Ofta upptäcker man de roligaste sakerna när man vilar benen och har tid att titta upp.

Loppisguide med de allra bästa råden för att fynda second hand

15) Och sist men viktigast: Välj ditt sällskap. Gå inte på loppis med neggiga, stressade typer. De förstör stämningen. Jag njuter så mycket av att strosa runt i lugn och ro och bara titta på saker –  själva shoppingen är faktisk sekundär. Men om någon hänger en i hasorna och suckar åt hur långsam man är så förstörs hela upplevelsen!

Häng med när jag och min poddkompis Erica pratar om våra bästa loppisknep i En Underbar Pod!