Bästa loppisguiden – 15 tips för att fynda

Loppisguide bästa tipsen för att fynda på loppis

Eftersom jag vet att det är fler än jag som gillar att gå på loppis så tänkte jag bjussa på mina bästa loppistips och lära ut knep för hur man fyndar. 

Många frågar om mina bästa, hemliga loppispärlor. Men faktum är att jag inte har några gömda pärlor utan går på samma typ av loppisar som alla andra. Bara det att jag har lärt mig hur man går till väga för att fynda! Några av tipsen nedan är hämtade ur min inredningsbok Vintagepimp och Hemmafix som handlar om hur man skapar ett personligt hem med hjälp av loppisfynd och en stor skopa DIY-mentalitet!

Loppistips - bästa knepen för att fynda på loppis

1) Leta aktuella loppisar i lokaltidningens helgupplagor eller kika på anslagstavlor i mindre samhällen – där sätter folk upp annonser om sommarens alla loppisar. Och håll dig undan storstäderna där hipsters trissar upp priserna. Landsbygden är alltid att föredra!

2) Cash is king! Ta alltid med kontanter.

Så fyndar du på loppis - stor Loppisguide bästa tipsen för att fynda på loppis

3) Var ute i tid på morgonen. Bästa fynden ryker först.

loppisguide-r036a6632-700x509.jpg

4) Shoppa med kroppen. På second hand-affärer blir man inte serverad produkterna. Där gäller det att rota, lyfta, gräva, vända och vrida. Och inte ha bacillskräck.

5) Ta gärna med måttstock, och ha viktiga mått uppskrivna på en lapp. Då slipper du dra hem ett linneskåp bara för att upptäcka att det inte går in genom ytterdörren.

Loppisguide tips femton tips för att göra fynd

6) Fråga om hjälp. Många loppisar och antikaffärer köper upp dödsbon – de brukar kunna ordna fram alltifrån gjutjärnsbadkar till tennljusstakar eller en servis av Gröna Anna. Dessutom har de alltid några godbitar undangömda. Är man tjenis med en antikhandlare har man tumme med Gud.

7) Ska du loppishoppa kläder? Klä dig i plagg som är enkla att ta av. Provrum saknas nästan jämt.

Loppisguide tips femton tips för att göra fynd

8) Att loppisshoppa kläder är en utmaning. Jag skannar hängarna efter roliga mönster och annorlunda texturer. Kanske en udda krage som sticker fram. Jag känner också noga på tygets tyngd och kvalitet. Vintageplagg är välarbetade och kvalitén sitter i detaljerna. Mönsterpassning, tygval, sömmar och knapphål.

9) Kolla inte på storleken på lappen, den stämmer sällan och du kan luras att hänga undan något som hade suttit perfekt! Testa alltid plaggen, ofta är passformen lite udda och det är svårt att avgöra innan om ett plagg kommer passa på kroppen.

10) Finns det fläckar, luktar konstigt – men är fint i övrigt? Misströsta inte. Ättika biter på äckliga lukter och linoljesåpa och galltvål på oidentifierbara fläckar.

Loppisguide, bästa tipsen för att göra fina fynd på antik och loppis

11) Pruta alltid (om inte pengarna går till välgörande ändamål). Jag brukar stega fram till kassan, slänga upp fyndet och med ett charmigt leende säga ”Vad ska du ha för det här?”. Att det redan finns en prislapp spelar ingen roll. Svarar de samma pris som det står på lappen svarar jag ”Nänä, bättre kan du!”. Och det brukar de alltid kunna. Har jag hittat många fynd lägger jag ihop dem i en hög och säger ”Ta och ge mig ett bra pris på det här, så köper jag alltihop”. Det funkar alltid.

Fynda antikt och loppis, bästa loppisguiden

12) Leta inte efter något särskilt och stirra dig inte blind på just det du just är ute efter. Ha ett öppet sinne – de bästa fynden gör man av misstag!

13) Köp inte  saker för att det är trendigt eller rätt! Köp det du själv gillar (det som är trendigt är ändå dyrast). Jag köper aldrig “investeringar”när jag går på loppis utan bara sådant som jag genuint tycker om. Visst skulle jag kunna hamstra femtiotalsporslin och sälja vidare dyrt på Tradera – men sådant orkar jag inte hålla på med. Plus att jag unnar andra att fynda det billigt istället!

Loppisguide,de 15 bästa tipsen

14) Testa att sätta dig på en stol och betrakta väggarna på loppisen. Ofta upptäcker man de roligaste sakerna när man vilar benen och har tid att titta upp.

Loppisguide med de allra bästa råden för att fynda second hand

15) Och sist men viktigast: Välj ditt sällskap. Gå inte på loppis med neggiga, stressade typer. De förstör stämningen. Jag njuter så mycket av att strosa runt i lugn och ro och bara titta på saker –  själva shoppingen är faktisk sekundär. Men om någon hänger en i hasorna och suckar åt hur långsam man är så förstörs hela upplevelsen!

Häng med när jag och min poddkompis Erica pratar om våra bästa loppisknep i En Underbar Pod!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

47 kommentarer på “Bästa loppisguiden – 15 tips för att fynda”

 1. Är alldeles för rädd för att få hem vägglöss. Så vågar inte handla på loppis/second hand. Har sett massa pälsängrar m.m i butiker med.. Och sånt vill jag inte ha hem.

  1. Det är vanligare att man drar med sig det från utlandssemestern än från en loppis.

   1. Från utlandet har vi fått hem de konstigaste sakerna, tyvärr: tex Faraomyror – slutade med Anticimexbesök två gånger!
    Men här i Sthlm ökar vägglössen mkt, och en del av anledningarna är begagnatsoffor etc, samt vårt ökade resande.
    Problemet med loppis för mig är ofta att jag kommer hem med ngt som jag blev kär i där, men som faktiskt aldrig kommer upp på väggar eller på min kropp hemma. Förälskelsen avtar hastigt när den “roliga grunkan” inte var så rolig på hemmaplan.
    Men med porslin etc kan man ju göra riktiga fynd. Och gamla skåp eller annat mer praktiskt.

  2. Tänk så olika man kan resonera! Själv är jag betydligt mer rädd för att få hem de kemikalier som finns i nyproducerade saker. Flammskyddsmedel, preparerade tyger mm. Ämnen som är cancerogena och misstänks ligga bakom infertilitet och ex vis ADHD. Jag har förstås ingen statistik på hur vanligt det är att få hem ohyra från loppisgrejer men jag har shoppat begagnat sedan jag var liten och vi har aldrig haft problem med det vare sig i mitt föräldrahem eller här! Våga testa någon gång!

    1. Nä då har de haft tur. För överallt stå det att vägglössen ökar bara mer o mer i Sverige och att man verkligen ska se sig för när man köper second hand/på loppis. Det är Anticimex största problem!

   1. Jag HAR köpt massa från både Pingstkyrkan och Röda Korset förut, och då fick jag pälsängrar!
    Har som tur fått bort det nu då jag slutat handla där + bytt lgh. Allting är inte kemikalierikt. Jag köper ekologiska kläder som GOTS stämplade. Som det är alltså är väldigt hårda regler på.

   2. så nu kommer adhd från loppisfynd. tack för den. har du underlag för allt du slänger ur dig?

  3. Undvik garner, textilier och stoppade möbler om du är rädd för vägglöss och pälsängrar! Allt annat går finfint att köpa, trämöbler, böcker, porslin osv. Och hittar man en fin duk kan man ju alltid ta hem och tvätta den i 60 grader och torktumla den varmt, då dör ev. ohyra!

   1. Nej, pälsängrar och vägglöss dör inte i 60 grader. Minst 70 grader i mer än en timma.. + att det sak frysas i minst en vecka. Det är om man vill att äggen ska dö med!

 2. Önskar jag fixade att pruta för det finns ett par välsorterade sommarloppisar som har hutlösa priser långt ute på landet i gamla ladugårdar, (Dalsland) men, men jag är för feg..

 3. Skrattade åt punkt 15, det var som om du beskrev min make på pricken! Kan ju tillägga att jag åker på loppis själv numera. 🙂

 4. Fast hittar man ett fint Rörstrandsporslin för typ 1kr/st (hallå Pingstkyrkan i Lycksele) är det svårt att undvika att hamstra… Säger hon som har en hel kartong i förrådet med tallrikar som jag köpt för pinsamma priser….:)

  1. För 1 krona?! Fy så orättvist! I mina trakter har de, tyvärr, vett att ta betalt för Rörstrand. Fast jag inte bor i en storstad…

   modemanifest.blogspot.com

 5. Det är ungefär precis så jag gör också. Och har gjort sen jag var liten och mamma drog med mig på diverse fyndiga ställen. Och det är definitivt bra att bara köpa sånt man verkligen tycker om, då blandas allt ihop och blir fint tillsammans. Hemmet hör ihop, istället för att “loppisfynden poppar fram”… Det enda vi köpt nytt är en del av köket, sängar och en soffa. Tja, och elektroniken. Men annars så är det roligare att skapa hemmet i sakta mak med fina hittefynd. 🙂

 6. Nej, pruta inte bara för att! Att driva loppis är väldigt mycket jobb för väldigt lite vinst. Tycker du att priset är rimligt så betala det. Är priset orimligt, påpeka det.

  1. Instämmer! Jag jobbar på en antikaffär/loppis och där sätts redan låga priser. Hade de varit lägre hade det inte gått runt. Vi har en skylt att de priser som är, de gäller. Det brukar respekteras och många är trogna kunder som också förstår att det ligger ett enormt jobb bakom.

  2. Jag tycker det är jobbigt när folk prutar och gör det aldrig själv. Vill man ha det så vill man å då får man väl betala, å tycker man att det är för dyrt tackar man nej. Väljer säljaren DÅ att sänka på eget bevåg så är det hens beslut. Tycker att priserna för det mesta ändå är låga å köper man massa grejer brukar dom dra av lite mängdrabatt i alla fall…

 7. Bra tips Clara! Själv älskar jag också att gå på loppis och nya huset ska fyllas med loppis fynd, allt eftersom 🙂

  hur ofta går du på loppis?

  modemanifest.blogspot.com

 8. Mitt grundtips är att gå utan sällskap. Se det som egentid. Finns det ett fik, så slå dig ned och välj en bok från bokhyllan. Dröm dig bort till svunnen tid i bok och provrum.
  bullarochbusiness.blogspot.se

 9. Sista tipset är bäst! Det har nog aldrig hänt att det är jag som står och stampar och vill åka vidare först i sällskapet. Finns alltid mer att se på loppis och det blir stressigt om man hela tiden måste hålla ett öga på sambon eller kompisen så att man hinner gå igenom så mycket som möjligt innan de kroknar.

 10. Bra tips! En fråga, hur gör du med ättikan? Jag har ett stort gäng barnkläder som luktar av fuktig källare, har hällt ättika i sköljmedelsfacket men tycker inte det hjälper riktigt. Måste man blötlägga i ättika?

  1. Hoppas det inte är lukt från din egen källare. :O Efter tvätt på maxtemperatur och en extra sköljning så kan man hänga ut på vädring. Vädring är det jag tycker funkar absolut bäst. Jag har köpt många textilier som trist nog i början luktat källare* Å det är snällt mot miljön med vädring 😉 Vädra vädra vädra. Inte en timme utan dagar – ev veckor beroende på hur det luktar.
   Tål kläderna hänga i solen är det ännu bättre.
   Prova varva tvätt, vädring och infrysning. 🙂

   Det är lite för enkelt att bara rekommendera ättikatvätt och säga att det är ett mirakelmedel. Men det är vad man bör testa först. Doften och hur det sitter beror på exponeringstiden kläder/textilier utsatts för fukt, mögel, jordbakterier … beror också på ev möglets art, utbredning.. och tygets tjocklek, sammansättning etc.
   Tänk på att det kan vara dåligt andas in mögel/fuktlukt från kläder. = “källare”
   Sista tipset, tvätta med ett normalmått tvättmedel, 1/2 mått bikarbonat och 1/2 mått citronsyra. Detta använder jag till vita gamla broderade lakan.

  2. Jag brukar spraya mina kläder i ättiksvatten alt ställa in ett fat ättika i en garderob några dagar där kläderna fått hänga. Eller så tvättar jag för hand i linoljesåpa – det brukar ge magiska resultat!

 11. Länken nedan är ingen loppis. Inget i Rut Svenssons modebutik är till salu, men det är helt klart värt ett besök!! Som att kliva in i en anna värld!!

 12. Hej Clara! Du har missat något väldigt viktig i dina tips om loppisar. Elsäkerhet!

  Titta för jungfru marias skull igenom elen på det ni köper lampor, våffeljärn, whatever!!! Tänk på jordat/ojordat också.

 13. Bra tips… Men då du kanske har i tanke att publicera tipsen vidare i tidning eller bok tillåter jag mig att vara lite petig. Det har smugit sig in ett extra “a” i punkt nr 6. Den kända servisen du tänker på heter Grön Anna

 14. Superfina tips! Det svåraste är nästan det sista. Särskilt om man vill svänga förbi en landsvägsloppis med bilen- och en surpuppa som bromskloss, vilt protesterande. Ibland måste man slåss för sin rätt att gå på loppis 🙂

 15. himla intressant att du sållar bort en med loppistips pga att de tydligen inte passar in i din lelle värld. jag råkar vara en loppisexpert och älskar din blogg bara därför men kritik fick tydligen inte rum i din sagovärld 🙂 *kräks lite i munnen*

  1. Jag vet inte riktigt vad du dillar om? Jag har inte plockat bort några kommentarer, det gör Amelia. Och de plockar bara bort sådant som är stötande eller elakt. Jag vet inte vad du skrev men antingen skrev du något olämpligt eller så klantade du dig när du publicerade och då behöver du inte vara arg på mig och “kräkas i munnen”. Otroligt korkat och dumt!

 16. Oj vad jag önskar att jag var en loppis-typ. Men jag verkar inte ha den där loppis-ron i kroppen som nog krävs för att göra de där fynden:-)

 17. Åh vad bra! Ska åka på en “loppisturné” omkring Haverö/Ånge i sommar och vet inte alls hur jag ska gå tillväga. Men det får bli att kolla lokaltidningen, anslagstavlor och kanske bara bila runt på småvägar och se vad man stöter på 🙂