
Så här skrev Jessica i mitt kommentarsfält
”Har du något recept på gammal klassisk mjuk pepparkaka? Jag försöker återskapa min farmors goda men trots att jag testat flera recept lyckas jag inte! Jag vet att hon hade i lingonsylt, någon form av fil/gräddfil och att den bakades i avlång brödform”.

Jag minns mycket väl denna kaka som även min mamma bakade. Något recept har jag däremot inte. Som tur var tipsade mina hjälpsamma läsare om flera varianter. Bland annat rekommenderade Katarina sin mammas recept på Kristidskaka. Så den bestämde jag mig för att baka.

Eftersom den varken kräver smör eller ägg passar den perfekt i kristider. Och med tanke på priset på smör och ägg just nu så är den mer aktuell än någonsin. Jag bytte bara ut mjölken i receptet mot fil eftersom jag minns att det var fil i min mammas kaka. Resultatet blev strålande gott! En kkp är samma sak som en kaffekopp. Och en kaffekopp är 1,5 dl ungefär.
Katarinas Kristidskaka
12 bitar
Ingredienser
2 kkp vetemjöl
1 kkp socker
1 tsk kanel (mald)
1 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
1 1/2 msk lingonsylt
1 1/2 kkp mjölk, fil eller grädde
Gör så här
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda sedan lingonsylt och mjölk och häll ner i mjölblandningen.
- Rör ut alla klumpar men vispa inte – det gör kakan gummiaktig och seg.
- Smöra och bröa en form. Avlång eller rund. Grädda kakan i 200-225° i ca 35-40 min. Känn med en sticka så att den är genomgräddad.
36 svar
Min farmor (som precis gick bort) bakade alltid en liknande kaka som hon kallade ”krigskaka”. Hennes mamma var ”finbagerska” under 40 och 50-talet och därifrån kom hennes recept. Jag själv bakade den senast förra veckan.
💝 Tack för att du delar med dig 🙏 God Jul 🥰
Hej!
Min mammas recept på Mjuk Pepparkaka påminner om Kristidskaka, men innehåller inte lingon. Mamma fick receptet under sin ”skolkökstid” och det var under kriget, då man hade sämre tillgång till ingredienser.
Åh tack för detta! Ska testa 😍
En riktig mormorskaka, älsk på den!
Helt otroligt vad du levererar! 😄 köpte fil för någon dag sedan på rea och tänkte baka en – mjuk pepparkaka! Men sen hittade jag inget recept i mina böcker som innehöll just fil och funderade länge på vars jag fått idén från. Meeen, här fanns ju lösningen! Blir bak ikväll!
Det ska vara mjölk i! Iaf i mitt recept!
Jag har kört laktosfri grädde idag/ mjölken var slut och sonhustrun är känslig!
Finns ju olika recept!
Hur mycket är en kaffekopp?
För jag har inga.
1,5 dl ungefär
Det är 1,5 dl.
Här kommer ett riktigt bra recept på mjuk gammaldags pepparkaka.
2 ägg
2 dl strösocker
100 gr smält smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk kardemumma
1/2 dl lingonsylt blandat med 1/2 dl vatten.
Gör så här:
Vispa samman ägg och socker
Smält smöret
Blanda de torra ingredienserna
Blanda samman alltsammans ihop med lingonsylt och vattnet
Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
En garanterad smakrik pepparkaka
NO
Spännande att detta är ett kristidsrecept. Fanns tidigare på baksidan av Santa Marias påsar med pepparkakskryddor. Verkligen en favorit som hängt med från barndomen.Blev inspirerad. Flera år sedan jag gjorde den, får komplettera ingredienser och baka den.
Hej Clara och alla ni andra som läser! Vad glad jag blir när jag ser att ni bakar ”min” kristidskaka. Lite historia om receptet kan jag bjuda på. Mamma (född 1942) bakade den när jag var liten. Hon berättade att den bakades när hon var liten alltså under krigsåren – kristid. Därav namnet. Så receptet har funnits länge mao. Kakan blir bara godare när den fått ”ligga till sig” några dar. Bakade den som julklapp och gav bort när jag var barn. Mycket uppskattat. Kram och ha en fin bakstund och jul Katarina!
Här kommer min mormors recept.
Innehåller både ägg och smör/margarin, så lite dyrare att göra men jättegod och saftig.
Håller länge.
150g smör/margarin
3 ägg
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk kryddnejlika
1,5 dl filmjölk
1,5 dl lingonsylt
1 tsk bikarbonat
4,5 dl vetemjöl
Smörj o bröa en form som rymmer 2 liter. Smält matfett och låt svalna något. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner allt det andra. Häll i form.
Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 1 timme.
Ska det vara socker i eller räcker det med lingonsylten ?
Hej Christer! Hur mycket socker ska det vara? Tack!
Åh, bakade kakan idag! Den blev jättegod. Tog bakpulver ist. för bikarbonat dock, gick bara bra. Och eftersom jag inte tål lingon blev det pepparkakssmak bara. Tog mindre socker än i receptet och den blev tillräckligt söt iallafall. Kan tänka mig att den är god även med kakao. Så fiffigt recept. Slippa fett och ägg.
Hur mycket bakpulver hade du i kakan?
Jag gjorde halv sats så 1/2 tsk. Kakan kanske vissa skulle tycka blev lite platt, men jag blev nöjd och den är så god.
Rörde ihop kristidskakan, hade inte kanel och nejlika. Råkade ha pepparkakskrydda med apelsinsmak och tog 2 tsk av den i stället. Krockar det med lingonsylten? Nej då, kakan blev fint gräddad i avlång form. Mycket god, smakar alldeles utmärkt utan ägg och smör. Nästan ett hurra för kristider!
Ett tips på användning av grädde där bäst-före-datum passerat: mina fastrar som var fenomenala på bakning använde ofta grädde som hade blivit sur och som inte gick att använda till dessert till denna kaka. Det gick alldeles utmärkt!
Men modernt processad pastöriserad grädde och mjölk surnar inte, den härskar. Det är bara opastöriserade mjölkprodukter som kommer direkt från bonden som blir sura när de blir gamla, annars måste man tillsätta en syrningskultur.
Om man vill göra den glutenfri och med pepparkakskryddor, hur ska man tänka då? 🤔
Härligt! Jag är svårt förtjust i kkp-recept. Det vill jag gärna ha fler av.
Jag har gräddfil och även ingefära i min och bikarbonat.
Det har jag oxå, receptet är från min mormor som var född 1908. Alla älskar denna Kriskaka
God Jul !
Min moster Märtas recept från förr som jag alltid bakar:
2 ägg
1 1/2 kkp socker, jag tar mindre
4msk smält smör
1/2 tsk mald ingefära
1/2 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
2msk lingonsylt
1kkp filmjölk
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
Grädda i 175 °
Lycka till! Den här är jättegod 😋
Äsch, var så taggad på denna kaka och försökte verkligen att röra såå försiktigt men den fick tyvärr ändå en seg gummiaktig yta. Tur jag gjorde goda saffransbullar iaf 😋
Jag ser att bakpulver ingår i kakorna. Jag har hört att bikarbonat är bättre när något syrligt ingår (lingon). För övrigt säger jag TACK! För båda recepten.
Ska den också gräddas längs ner i ugnen.
Hej var är det för mått som ni har!!!
Tack
Hej var är det för mått som ni använder
Tack
Tack för receptet! Blev en jättegod, saftig och framförallt ekonomisk sockerkaka! Smaken var ännu bättre dag 2. Perfekt även för veganer om vegetabilisk mjölk/grädde används istället för mjölk.
Låter som kakan i Astrid Lindgrens barndoms Jul med recept från hennes barndom