Så här skrev Jessica i mitt kommentarsfält

”Har du något recept på gammal klassisk mjuk pepparkaka? Jag försöker återskapa min farmors goda men trots att jag testat flera recept lyckas jag inte! Jag vet att hon hade i lingonsylt, någon form av fil/gräddfil och att den bakades i avlång brödform”.

Jag minns mycket väl denna kaka som även min mamma bakade. Något recept har jag däremot inte. Som tur var tipsade mina hjälpsamma läsare om flera varianter. Bland annat rekommenderade Katarina sin mammas recept på Kristidskaka. Så den bestämde jag mig för att baka.

Eftersom den varken kräver smör eller ägg passar den perfekt i kristider. Och med tanke på priset på smör och ägg just nu så är den mer aktuell än någonsin. Jag bytte bara ut mjölken i receptet mot fil eftersom jag minns att det var fil i min mammas kaka. Resultatet blev strålande gott! En kkp är samma sak som en kaffekopp. Och en kaffekopp är 1,5 dl ungefär.

Katarinas Kristidskaka

12 bitar

Ingredienser

  • 2 kkp vetemjöl

  • 1 kkp socker

  • 1 tsk kanel (mald)

  • 1 tsk malda nejlikor

  • 1 tsk bikarbonat

  • 1 1/2 msk lingonsylt

  • 1 1/2 kkp mjölk, fil eller grädde

Gör så här

  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda sedan lingonsylt och mjölk och häll ner i mjölblandningen.
  • Rör ut alla klumpar men vispa inte – det gör kakan gummiaktig och seg.
  • Smöra och bröa en form. Avlång eller rund. Grädda kakan i 200-225° i ca 35-40 min. Känn med en sticka så att den är genomgräddad.