Vaknade med molande mensvärk imorse. Jaha. Det var därför jag inte kunde hitta en enda kjol som gick att stänga igår?! Hela ländryggen är avdomnad, magen är som en fotboll och det strålar smärta från ljumskarna ner i låren. Till och med armarna känns kraftlösa och tunga.

Vilken tur att jag får jobba hemifrån, tänkte jag. Har tänkt det många gånger senaste veckorna när vädret varit ovanligt grinigt och kroppen varit trött. Att känna sig lite vissen och inte orka vara social – men ändå orka jobba – är nog en känsla många känner igen. Och då är det skönt att faktiskt få jobba, utan att göra våld på sig själv.

Men jag kan också se problem med att jobba hemifrån, relaterade till just hälsa. I alla fall om man som jag har lätt för att få ångest och jobbiga tankar. En dag i höstas vaknade jag med ångest som växte under förmiddagen, ganska kraftig sådan som fick mig att vilja krypa ur mitt eget skinn. Men jag var tvungen att åka in till stan, spela in ett radioprogram och prata med folk i radiohuset som jag känner ytligt. Slänga lite käft och vara trevlig. Och efter jag gjort det i en timme var den där ångesten som bortblåst. Jag kände mig nästan som vanligt igen och ångesten kom inte tillbaka mer den dagen. Inte heller de konstiga tankarna som växt till stora monster i mitt huvud.

Även om man är introvert är andra människors sällskap viktigt. Andras energier kan hjälpa ens egna på traven. Overklighetskänslan som kommer av att vara ensam för mycket – den bryts när man tvingas ut ur sin egen skalle. Att jobba hemifrån är bra på sitt sätt, men det har verkligen sina baksidor. För ganska ofta när man bara vill dra sig undan är det precis det man inte ska göra. Man skulle må mycket bättre om man utsattes för världen.