Blev sjuk förra veckan och har tillbringat en hel massa tid i sÀngen, tittandes pÄ serier som jag sÄ sÀllan annars gör. HÀr Àr fyra starka rekommendationer som handlar om kÀrlek och relationer.

One day. Den bĂ€stsĂ€ljande boken av David Nicholls har nu blivit teveserie pĂ„ Netflix och i huvudrollerna syns Ambika Mod och Leo Woodall. Jag lĂ€ste och bloggade om boken för tvĂ„ Ă„r sedan och Ă€nda sedan jag förstod att den ska bli serie har jag sett fram emot att se! Året Ă€r 1988, dagen 15 juli. Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter examen pĂ„ universitet. I morgon mĂ„ste de skiljas. SĂ„ var kommer de att vara den hĂ€r dagen om ett Ă„r? Året dĂ€refter? Och alla Ă„r som kommer?

Filmatiseringen Àr vÀldigt fin och kemin mellan Emma och Dex Àr fantastisk. Leo Woodall Àr vrÄlsnyggingen som du sÀkert kÀnner igen frÄn White Lotus sÀsong tvÄ. Och hÀr finns seriens lilla problem. För han Àr visserligen en skicklig skÄdis. men han Àr ocksÄ för snygg! Jag vet att karaktÀren i boken Àr en het slarver, men ska han verkligen vara sÄ pass snygg som han Àr hÀr? I början funkar han klockrent men nÀr han ska förestÀlla avdankad och nedgÄngen sÄ köper jag det inte. Han Àr helt enkelt för ung och för peachy! Men ja, ja. Rekommenderar ÀndÄ denna lilla pÀrla till serie. Urstarkt soundtrack och hög igenkÀnning om det förvirrade livet mellan 20-30. Och om att möta mÀnniskor som kommer att definiera hela ens liv.

Maria Gripe – Solen i söder, skuggan mot norr. För alla oss som Ă€lskar Maria Gripe och som fĂ€ngslats av hennes fantastiska vĂ€rld vill jag tipsa om denna SVT dokumentĂ€r frĂ„n 2003, gjord av Bengt Bok. Han följde Maria under tio Ă„rs tid och intervjuade henne medan hon blev allt Ă€ldre och sjukligare. DokumentĂ€ren innehĂ„ller bland annat filmklipp och intervjuer frĂ„n den vĂ„ning som Maria och Harald bodde i – och som inspirerade henne att skriva Agnes Cecilia. Man fĂ„r ocksĂ„ se den antika porslinsdocka som först vĂ€ckte hennes skrivinspiration.

DokumentÀren Àr gjord sÄ eftertÀnksam, fin och lika mystisk som böckerna i sig sjÀlva. Jag önskar sÄ att jag fick gÄ runt i den dÀr vÄningen och bara kÀnna in stÀmningen. Och vilken kÀrlek de hade, Maria och Harald! Det var nog det jag tog med mig allra mest. Den kreativa symbiosen och hur deras relation tankade in i deras konstnÀrsskap. Blev bÄde vemodig och glad nÀr jag sÄg den hÀr dokumentÀren och det Àr vÀl ÀndÄ den bÀsta kombinationen av kÀnslor?!

Thunder in my heart. Äntligen har serien flyttat till Netflix frĂ„n Viaplay och Ă€ntligen kan jag se den! Thunder in my heart följer ett kompisgĂ€ng i tjugoĂ„rsĂ„ldern som brottas med kĂ€rleken, sexlivet, skakiga vĂ€nskapsrelationer och hopplösa förĂ€ldrar. I huvudrollen Sigge ser vi Amy Deasimont – som ocksĂ„ skrivit och skapat serien. Att Amy Ă€r en fenomenal skĂ„dis insĂ„g jag i Lukas Moodysons serie Gösta för flera Ă„r sedan. Inte en enda replik skorrar falskt i hennes mun!

SĂ„ underbart att se en coming of age-serie som inte utspelar sig bland rika innerstadsungdomar. SĂ„ hĂ€rligt ocksĂ„ med nĂ„gon som kan göra smarta, roliga och trovĂ€rdiga sexskildringar och som fattar hur man bygger upp en elektrisk spĂ€nning mellan tvĂ„ karaktĂ€rer. För att inte tala om scenen med pappan om knackar pĂ„ rutan – sĂ€llan har nĂ„gonting varit obehagligare! Allt kĂ€nns sĂ„ Ă€kta. Kanske för att allt Ă€r sĂ„ fult? SĂ€rskilt i sĂ€song ett. KlĂ€derna Ă€r fula, inredningen Ă€r ful, fotot Ă€r fult. Allt Ă€r Ă€kta och fult – men liksom snyggt pĂ„ samma gĂ„ng. Kudos till scenograf och kostym som lyckats med konststycket! Och sĂ„ mĂ„nga fantastiska skĂ„despelarprestationer. Julia Lyskova och Alexander Abdallah Ă€r suverĂ€na – liksom Helena Sjöholm och Gustav Hammars förĂ€ldrakaraktĂ€rer. Ta en dag i sĂ€ngen och titta pĂ„ bĂ„da sĂ€songerna, vettja!

Love on the spectrum. Ingen serie fÄr mig att skratta lika högt eller gör mig lika rörd som denna Netflixserie som precis slÀppt en ny sÀsong. HÀr följer man personer pÄ autismspektrat som lÀngtar efter kÀrlek och att fÄ dejta. Det Àr roligt, varmt och sÄ underbart. Blir rörd av dessa mÀnniskor och deras familjer. Som hejar, hoppas och oroar sig för om deras vuxna barn ska kunna finna kÀrleken. Allt Àr gjort med enorm vÀrme och respekt för alla inblandade. Perfekt serie att titta pÄ nÀr man kÀnner sig lite ledsen och hopplös. Skrattar ofta rakt ut Ät alla mitt i prick-kommentarer frÄn James, Dani, Steve och alla andra oförglömliga mÀnniskor. SÄ tacksam för att ha fÄtt lÀra kÀnna dem!