
Jag har tidigare bloggat om att leva i sin värderad riktning. Att veta vad man värderar som viktigt i livet och sedan genom de val man gör försöka gå i den riktningen. Det handlar inte om enstaka mål man kan bocka av – utan om värderingar som man aldrig blir klar med utan bara fortsätter att praktisera.
Att få barn är ett mål, men att vara en älskande, omsorgsfull förälder är en värdering. Att bli gift är ett mål, men att vara en kärleksfull partner är en värdering.
En stor del i att jag ville flytta till landet och odla min egen mat, ha djur och leva ett stillsamt liv. Var min längtan efter att leva mer i enlighet med mina egna värderingar. Jag kan inte rädda hela världen – men jag kan börja med att leva mer som jag tror är rätt. Inte för att det får enorma politiska konsekvenser (vilket kritikerna alltid förtjust ska peka ut att det inte får) utan för att det känns bra inuti. Och det gör det lättare för mig att hantera min egen skuld och missnöje med sakernas tillstånd.
I miljöfrågan gömmer vi oss ofta bakom formuleringar som att ”de stora företagen måste först göra förändringarna” och ”politikerna måste stifta bättre lagar”. Och då hävdar vi att vi kommer att vara beredda att lyda dem! Men all seriös forskning säger ju att för att bromsa klimatförändringar behövs både att personer ändrar sin livstil och att politiker och företag tar sitt ansvar. Det är inte en av sakerna som krävs – utan båda samtidigt. De politiska beslut som vi efterfrågar kommer ju dessutom kräva inskränkningar på individnivå. Så varför vänta? Om du har en värdering så varför inte börja agera efter den redan idag?
Vi är så obekväma med att prata moral, av rädsla för att kränka någon annans livsåskådning eller levnadssätt. Men jag tycker att vi i alla fall borde fundera mer på vår egen moral. Vad vi verkligen värderar och tycker är riktigt.
Jag tror nämligen att man skadar sig själv när man inte lever i enlighet med sin moral. Jag vet då att jag gör det. För jag misslyckas ofta med att ta beslut som linjerar med vad jag egentligen tror på. Och då klingar det falskt inuti. Och den där missljudande klangen tror jag att jag ska lyssna efter, fundera kring och inte bara stänga ute för att den är obehaglig.
Vad man än tycker om bibelns tio budord, så ligger de ju till stor del fortfarande till grund för vad vi anser vara moraliskt rätt och fel idag. Det är fel att stjäla, fel att vara otrogen och fel att vittna falsk. Men jag tänker inte på dessa budord som en dom över oss. Utan mer som tvättrådet i nacken på den ömtåliga och vackra kashmirtröjan.
-Ja, du kan tvätta tröjan i sextio grader och ja du kan torktumla och centrifugera den om du vill. Kashmirtröjan kommer att finnas kvar. Men den kommer inte vara sig lik efteråt.
Alla våra val i livet kan inte kokas ner till hur det påverkar politiken. I grunden och botten handlar det väl om hur det påverkar ens själ? Om vem man vill vara? Om att vilja höra att det klingar mer rent än falskt inuti. Men eftersom vi inte är gudar utan människor kommer vi hela tiden misslyckas i våra föresatser. Fast det är inte det viktigaste. Det viktigaste är att fortsätta försöka leva i enlighet med sin egen moral. För så länge man försöker så är man på väg i sin värderade riktning. Och det är nog det bästa vi kan hoppas på som människor.
(Tack till Sardellen och det blogginlägg som inspirerade mig till att skriva det här).
70 svar
Oj vad jag rös av att läsa det här. Har så länge känt att något skaver och jag tror att det är för att jag inte lever efter mina värderingar. Jag ska försöka känna inåt och bena ut vilken riktning jag vill att mitt liv ska gå och vad som ska vägleda det. Att leva efter sina värderingar tror jag är den sanna vägen till att känna sig tillfreds i livet.
Helt rätt. Viktigt för den mentala hälsan och välbefinnandet och känslan av meningsfullhet.
Sedan gör vår familj mindre miljöavtryck i stan än när vi bor på landet, men så behöver det ju inte vara för alla. Vi kör inte bil, vi delar på elen, behöver inte så mycket grejer för att sköta allt. Det finns utbud på till viss del bättre mat. Å andra sidan mer närodlat när vi bor på landet 10-12 veckor om året. Och känslan är ju mer samklang med naturen när man vistas i den. Känslan är ju också viktig. Men i teorin så gör många i stan små avtryck på miljön.
Jag tycker det är svårt att veta vad min själ säger. Känner mig tyvärr ensam på landet.
Men den här texten handlar inte alls om landet vs stan! Det var bara ett exempel för att illustrera. Läs gärna inlägget jag länkar till i första meningen så kanske det klarnar vad jag menar med värderad riktning =)
Då förstår jag bättre. Är lite av en nomad, så går alltid i gång på allt som har med miljöombyte att göra😅.
Jag tycker det är svårt att ibland hinna känna och reflektera. Och hitta rätt. Trebarnsliv, jobb etc. Har nog också lite medelålderskris. Och har alltid varit lite ombytligt, går i gång på mycket… Men tränar på att följa rätt.
Vi har en riktigt gammal bonad bevarad: ”Blott den är fri som lyft sin själ ur gruset
Vid redig kamp för livets ideal
Och som sin väg går fram i sanningsljuset
Trots domar och förtal
Förlåt men vad innebär utbud på till viss del bättre mat..?
Ekologisk, krav etc. Då jämför jag Södermalm och en plats i nordöstra Skåne och en plats i Småland. Där jag vistas. Jag vet självklart inte hur det ser ut generellt.
Jag fick dåligt samvete när jag läste inlägget för jag vet ju att jag inte lever som jag egentligen tycker att jag borde. Mest pga bilen, som vi är beroende av eftersom det inte finns kollektivtrafik.
Att vi odlar lite grönsaker minskar inte den känslan hos mig själv, vet ju att det ändå inte gör någon skillnad.
Tänker ofta på att vi skulle kunna leva mer miljövänligt i stan, både för detta med bilen och ah hej värma upp ett helt hus.
Skulle önska att jag vet lite mindre hård. Lever ju enkelt och äter vegetariskt och flyger inte osv men för mig känns det ändå inte som jag gör tillräckligt.
Ja, bilen på landet är en svår nöt att knäcka. Frågan är vad som hindrar er från att cykla eller åka buss (ibland/mer). Är det t ex för långt att cykla dit ni ska? För farlig väg? För mkt snö? Går bussen för sällan? Och nästa tanke: hur kan ni påverka så att det blir annorlunda? Kanske finns det några ni kan gå samman med för att påverka de som bestämmer? Fler som vill bli mindre bilberoende.
Själv eller tillsammans med andra kan man skriva brev/mail till kommunen om fler cykelbanor. Man kan lämna synpunkter via kommunens Tyck till-funktion eller uppvakta politiker. Ang bussförbindelser kan man be kommunen eller regionen kolla på anropsstyrd trafik. Det testade vi i Sunne som vi besökte i somras! https://sunne.se/kommun/nyhetsarkiv/2023/maj/i-sommar-kan-du-ta-bussen-overallt-i-sunne/
Naturskyddsföreningen har en skjutsapp. Har inte testat själv än.
Så ja, lobba för tätare tidtabell, bättre busslinjesträckor, anropsstyrd trafik, fler cykelbanor, bättre snöröjning osv. Gå ihop med andra om ni vill! Testa att samåka mer, om det går.
Heja oss som bor på landet! Och alla er andra som bor i stan! 🙂
Så smart med dynamisk busslinje utanför städer! Önskar det infördes på fler ställen.
Hör av dig till din region och kommun och framför din önskan, vettja!
Första gången jag kommenterat på din blogg Clara. Uppskattar dina ord och påminns av vikten av att leva sant. Att vara sann och äkta. Vi väljer varenda dag. Våra val gör någonting med oss. Vi är så uppslukade med vår utsida många gånger att vi glömmer att det är insidan som verkligen har betydelse för vårt välmående. Tack Clara <3
Så sant😊 Jag tror att vi är skapade till att leva i samklang med allt i skapelsen – på en hel massa olika nivåer…och det finns nedlagt i våra hjärtan.
Det kommer att ta sig olika uttryck för oss alla eftersom vi är unika individer.
När vi får kontakt med våra värderingar o strävar efter att leva efter dem, då faller bitar på plats, inte bara för oss själva, utan även för dem runt omkring.
Hur hittar man sin värderade riktning då? Kan vi prata om det?Du verkar ha satt ord på ett antal punkter som utgör din ”kompass” om jag läser det tidigare inlägget från 2022. Det skulle jag vilka läsa mer om för när det går fort och livspusslet ska läggas är det mycket som skaver och jag tror att om jag skulle kunna sätta ord på det så skulle det vara lättare att hålla sig på rätt kurs. Inte minst tycker jag det är svårt när ens partner inte har samma värderingar som jag helt och hållet så mina intentioner om mindre kött och plast hemma hela tiden blir överkörda. Men det kanske är en annan relationsdrama..
Känner igen mig helt. Så lätt att gå vilse och många vägar att gå och pussel att lägga. För en stor familj.
Jag tror alla vägar och val gör oss matta-även om ja-det är viktigt att välja rätt. Jag gräver där jag står just nu. Så gott det går.
Jag känner mig genuint avundsjuk på dem som känner att de vet vad de vill och hur de ska välja.
Tänker att man kan ta försiktiga steg åt ett håll man är nyfiken på och se hur det känns och om man upplever det som givande eller värdefullt. Att det inte behöver vara den självklara kompassen och definitivt ingen konstant över livet. Om det skaver lite så kan man prova med ganska små steg vad som händer om man justerar om. Kanske fundera på om det fanns saker som var viktiga förut som fallit bort och om de fortfarande känns viktiga och då plocka in dem i liten skala. Tror lätt det låter som att alla andra har en så mycket mer självklar grund än man själv men det är nog rätt många trevande famlanden. Att fundera när famlandet känns som att det griper tag i nåt mer fast kan ju vara ett sätt att se vad man vill röra sig mot.
Vad är det som hindrar dig från att äta kött färre gånger och använda plast mer sällan? Vad har det med din partner att göra!?
Om du älskar den du lever med så kör ditt race oavsett åsikt och beteende från denne. Om det ändå är fel på hela relationen så lämna den.
Fast det hade jag inte pallat, att maken och jag skulle ha olika matlogistik. Eller var det ens så du menade? 🙂
Nu skulle jag inte påstå att han kör över mig utan snarare närmar sig men vi har definitivt fortfarande olika tankar om vad som är vår värderade riktning. Hette det så?
Ja, är precis så jag menar. Här hemma har vi det så och det funkar jättebra. Om du inte orkar ha det så, så kanske det inte är så viktigt för dig trots allt.
Prova att göra ett livshjul så kan det utkristallisera sig. Googla så kommer det nog upp en massa exempel.
Så fint och sant och helt enligt vad jag brukar säga till familj och vänner när olika ämnen diskuteras. Och samma kommentarer får jag kryddat med en dos klapp på huvudet för att jag inte förstår hur det funkar. Vilket faktiskt, enligt mig, är en ovilja att ta tag i saken själv, i sitt eget lilla liv med det lilla man kan göra. Om alla, eller i alla fall många, hade gjort så rätt man kan – tänk vilka konsekvenser det hade fått! Både i fysisk o psykisk hälsa, miljön och ett mer förändringsvilligt/ödmjukt/engagerat/diskussionsöppet samhällsklimat!
Njöt av ditt inlägg! ❤️
Det finns ett begrepp för skadan vi tar när vi inte lever enligt våra värderingar: Moral injury. Det kan bli så allvarligt att det leder till trauma och PTSD, när människor ställs inför situationer som på djupet går emot deras samvete eller moraliska kompass. Till exempel soldater som beordras göra eller bevittna hemska saker i krig. Det finns forskning m.m. på det om man vill fördjupa sig i vad som händer.
Lyssnade på Arnold Schwarzeneggers podcast här om dagen och han sa något väldigt klokt relaterat till att vara en god och nyttig människa i allmänhet:
När något gör en upprörd ska man ställa sig två frågor –
1. Är det viktigt?
2. Kan jag göra något åt det?
Om svaret är ja på fråga 1 går man vidare till fråga 2, och beroende på om svaret är ja eller nej på fråga 2 så kan man antingen agera eller släppa det.
Och såklart gäller det att vara ärlig mot sig själv när man svarar på fråga 1…
Kan tipsa om en bok jag nyss läst som handlar lite om temat livsstil och värderingar; Stacken av Annika Norlin. Den gjorde stort intryck på mig och jag har reflekterat kring mina egna livsval i flera dagar nu efter att jag läst ut den.
Annika Norlin får mig alltid att tänka klart. Hon är helt fantastisk!
Ja! Eller hur!?! ”Stacken” tog tag i mig också. Jag tror att jag behöver läsa om den också, för att riktigt kunna sjunka in i (eller snarare bakom) orden.
Absolut är värderingar och att följa sin inre kompass viktigt. Och därtill att gå genom livet med en stor dos ödmjukhet och själv-snällhet; det blir inte alltid som man tänkt sig och man gör sitt bästa.
Hej Clara 💐 Tack för för ditt fina inlägg, sådana som Vi människor är svältfödda på, så ovanliga är dom! 🥴 Tänkte höra med Dig om hur Du gör för att höra det där missljudande klanget?? Har Du några ”tekniker” råd osv.
Mvh Margit.
För mig så är det iaf så att ”tid” är en viktig faktor för att höra missljud. Om jag hastar genom livet så är det svårare att höra missljudet. Att sänka tempot, göra en sak i taget, ta paus osv.
En annan faktor för mig är att våga känna / vara i / acceptera att det skaver och finns missljud. Det är lätt att vilja gå direkt på att åtgärda (tex om jag bara betar av steg x, y, z så blir allt bra) men livet funkar ju inte så.
Närvaro är också en viktig faktor för mig för att upptäcka missljud dvs att jag är närvarande i det jag gör här och nu.
Så bra!
Håller med om att det är tabu att prata om plikt och moral. Men jag tänker att om vi vill ha rättigheter – och det vill vi ju! – så medför det också skyldigheter. Kanske att skyldighet är ett lättare ord än plikt?
Jag som jobbar heltid med politik känner också att jag får stöd av människor som engagerar sig exempelvis för miljön, för även om man vill att politikerna ska göra mer så måste ju varje parti få med sig fler som håller med så att man kan bilda majoritet. Och när jag jobbar med att minska utsläppen från transporterna i Stockholm får jag också trovärdighet genom att inte själv köra bil i stan, ära veganskt och ekologiskt och att handla second hand. Sakerna hänger ihop även för att få saker att hända med politiken. Hälsningar från en miljöpartist 🙂
Lär av konstapel Bastian (Folk och rövare i Camomilla stad):
Man får inte skada någon- man ska alltid bjuda till!
Men för övrigt kan man göra som man vill!
Det är klart att man ska vara en juste och ordentlig person . Och snäll, vilket jag tycker är den finaste egenskapen. Men man ska ha kul också och ge plats för barnsligheter och skratt. Glädje!
Försök att göra någon glad varje dag.
Farmor i Lund
Tips efterfrågas då på hur man gör för att förlika sig med att andra runtomkring har andra ideal men då påverkar en själv. Man lever ju inte i ett vakuum. ( av den anledningen skulle tex jag vilja ha lite mer regler rent allmänt ”uppifrån”) exempel: kör mkt bil i jobbet men ofta korta sträckor inom den kommun jag jobbar, efterfrågat elbilar istället för diesel som vi kör nu men får inget gehör och kollegor bryr sig inte så det blir ingen förändring, min man flyger massa i jobbet det skulle säkert kunna vara färre resor med lite bättre planering men han vill inte göra sig obekväm och ha synpunkter, på ett kalas vi ordnade för barnen vad vi att avstå paket ( eftersom det mest blir massa onödigt plasttjafs) och bad istället de som ville att skänka pengar till välgörenhet men alla skänkte och kom med nån liten plastgrej. Tycker det är lite tufft att förhålla sig till. Men tar gärna emot tips
Gissar att det tar tis. Min man var en envis köttätare när vi träffades och de tio första åren var han av den åsikt att en måltid utan biff är inte en måltid. Men jag testade lika envist nya vegetariska rätter nu och då, och nu står han glatt i köket och kokar linssoppa. Det tar tid för attitydförändringar, men tror du har en viktig roll där. Bara fortsätt hålla fast vid dina åsikter, så kommer de någon dag att vara ”vardag” för din man och dina kolleger. Men det går ju frustrerande långsamt framåt!
Ha ha, tack för tips. Ja många kollegor tycker elbil är läskigt. Det finns en men den undviker folk de tycker laddsladden är obehaglig. Jag kämpar på och erbjuder kollegor ”kurs” i hur elbilen funkar. Känns som pyttesteg dock. Att min man skulle börja ifrågasätta vissa flygresor ligger långt bort på kartan han är inte den som vill göra sig obekväm.
Jag vet inte vad du jobbar med, men Tjörns kommun (där jag bor) har elbilar till hemtjänsten har jag sett. Nu hittar jag ingen text om det, men jag hittar en om Gränna:
https://www.jonkoping.se/artiklar/nyhetsartiklar/2023-11-13-elbilar-inom-hemtjansten-i-granna—en-hallbar-insats
Kanske kan man visa sin arbetsgivare att andra gått före och på så sätt inspirera?
Sedan, ang. din mans jobb: Det företag/myndighet/organisation han jobbar inom borde ha en miljöpolicy. I den borde det finnas skrivelser om hur resor (inrikes och utrikes) ska gå till. Vi har det på mitt jobb men tyvärr efterföljs det inte till punkt och pricka. Vet inte efterföljansgraden dock men ser mina kollegor (även chefer) flyga inrikes fastän det står tydligt att vi ska ta tåget. Man kanske kan skicka en anonym fråga till företaget han jobbar på om de inte har en miljöpolicy? Eller söka på deras hemsida. Jag förstår att han inte vill göra sig obekväm dock.
Jag kommer att tänka på Väyrynen igen:
https://sverigesradio.se/avsnitt/1194564
Heja dig som orkar även om det är små steg! Tänker att alla som orkar puffa på i rätt riktning gör stor påverkan tillsammans. Vi skrev gärna begagnad present om man vill ge något på dotterns kalasinbjudan, det blev fortfarande mycket nytt men en del kom med begagnade presenter. Nästa gång kanske det blir några till.
När det gäller din man kanske han kan ta upp det som en kostnadseffektivisering med sin närmsta chef. Då framstår han ju inte som en jobbig miljömupp utan värnar istället om företagets lönsamhet;)
Älskar dina inlägg som hjälper en att reflektera och liksom se saker på ett utifrån-sätt! Väcker alltid funderingar och inte sällan leder de fram till nya insikter om ens eget liv. Fantastiskt <3 Kommentatorsfältet också, tack alla som tar sig tid att här reflektera vidare och bidra med egna infallsvinklar och tankar! Kommenterar jättesällan själv men nu kom jag med hjälp av inlägget på att jag vill vara en som som bättre uttrycker det jag är tacksam över, var tvungen att börja direkt:’)
Det klokaste och insiktsfullaste du skrivit. (Nå, har inte läst allt du skrivit men i allafall)
Tack Clara och alla som kommenterar. Så intressant läsning.
Jag läser en bok som heter Tid att leva. Kan tipsa om den för er som frågar efter en ”livskompass”. (Kolla in på tidattleva.se för mer info.)
I boken jobbar man med flera olika ämnen, men bland annat med detta att hitta ”riktning” utifrån sina värderingar på olika viktiga områden i livet. Intressant!
så kul att läsa. ja tänk så blåser nya vindar snart. tänk så väntar en tid, då vi inte hanterar själen lika vårdslöst som nu.
Åh käre tid vilka vackra ord i din kommentar ”sardellen”.
Fint och viktigt inlägg. För egen del tror jag också en hel del på förlåtelse, omvärdering, läkning och att återuppfinna sig själv och sina värderingar. Ett arbete som pågår livet ut på många sätt. Min kashmirtröja är feltvättad ett par gånger så jag får väl klippa sulor av den kanske…
Har svårt för tanken att man blir förstörd för gott om man gör fel mot sin moral, det är så sorgligt men kanske sant? Jag tror och hoppas att allt vi är med om, även det som man i efterhand förstår att man inte gjorde så bra, leder till att vi växer och blir mer ödmjuka, större människor. Och ett par torktumlartovade kashmirsulor värmer nog ganska bra om jag tänker efter. Även om det kanske är trist att inte ha kvar sin fina, oskuldsrena tröja!
Det här var så fint, fyndigt och omtänksamt skrivet. Tack för de varma orden.
Din kommentar fick mig att börja gråta, så träffande var den i mitt hjärta. På ett fint sätt alltså. Jag behövde verkligen läsa det, tack Elin <3
Fint skrivet!
Har en bekant med en svår utmattning bakom sig. Han har fördjupat sig i och intresserat sig för vad som rent allmänt leder till utmattning och ser bl a en viktig orsak i att leva tvärsemot mot sina moraliska övertygelser, att tvingas leva med/i en värdegrund som inte alls stämmer överens med ens egen.
Just de frågor du tar upp här brinner jag för själv. Jag funderar mycket över hur vi påverkas av att leva i det svenska samhället som är så extremt individualistiskt och samtidigt enormt konformistiskt. Kanske är det första steget att kunna hantera den diskrepans som uppstår mellan den egna värdegrunden och partnerns/familjens/vännernas/samhällets att acceptera att vi alla kommer att bestämma vilka frågor som är viktigast att kämpa för utifrån vem vi är. Sedan får vi kämpa på där vi är och på det sätt vi kan.
Tack bra förklarat.
”Den gyllene regeln” ~ behandla andra så som du själv vill bli behandlad…
I gamla testamentet gäller lagar och regler, men när Jesus var på jorden undervisade han om att leva efter olika principer som sedan var och en använder tillsammans med sitt samvetet. Man ”kallibrerar” samvetet med principerna för att avgöra vad som är bättre eller sämre…
En princip som ex: ”det är lyckligare att ge än att få” – då kan jag med mitt samvete själv avgöra vad som är bäst; att ge, vara givmild eller inte.
Några bibliska principer som är till nytta;
Inom familjen:
”Var och en må fortsätta att söka den andres fördel i stället för sin egen.” (1 Korinthierna 10:24)
”Kärleken … söker inte sina egna intressen.” (1 Korinthierna 13:4, 5)
”Var och en av er [må] individuellt så älska sin hustru som han älskar sig själv.” (Efesierna 5:33)
”Ni hustrur, fortsätt att underordna er era män.” (Kolosserna 3:18)
”Lyssna till din far som gav upphov till din födelse, och förakta inte din mor bara därför att hon har blivit gammal.” (Ordspråken 23:22)
I skolan, på arbetet och i affärslivet:
”En bedräglig våg är något avskyvärt. … Den ondskefulle skaffar sig falsk lön.” (Ordspråken 11:1, 18)
”Må den som stjäl inte stjäla mer utan hellre arbeta strängt.” (Efesierna 4:28)
”Om någon inte vill arbeta, så må han inte heller äta.” (2 Thessalonikerna 3:10)
”Vad ni än gör, arbeta på det av hela er själ, såsom för Jehova.” (Kolosserna 3:23)
”Vi önskar uppföra oss redbart i allting.” (Hebréerna 13:18)
Inställning till rikedom:
”Den som skyndar att skaffa sig rikedom kommer inte att förbli oskyldig.” (Ordspråken 28:20)
”Den som älskar silver, han kommer inte att bli mätt på silver.” (Predikaren 5:10)
Att bedöma sitt eget värde:
”Att människor utforskar sin egen härlighet, är det härlighet?” (Ordspråken 25:27)
”Må en främling, och inte din egen mun, lovprisa dig.” (Ordspråken 27:2)
”[Jag] säger … till var och en där ibland er att inte tänka högre om sig själv än man bör tänka.” (Romarna 12:3)
”Om någon menar att han är något, när han ingenting är, bedrar han sitt eget sinne.” (Galaterna 6:3)
Kan inte låta bli att fråga…. tycker du på allvar att en kvinna ska underordna sig sin man?
Hej Helena! Jag gör ett försök att nyansera. 🙂 Jag skulle nämligen svara ja på din fråga (!). Jag tänker såhär, är när man hör ett sånt citat så är det lätt att tänka att det bara är kvinnan som ska underordna sig, eller att det är en ojämn uppoffring i relationen. Men bibeln (där citatet kommer ifrån) talar om att båda ska underordna sig varandra, och sätter även ribban för mannen väldigt högt: att älska sin fru så som Jesus älskade sin församling = gav sitt liv för den. Alltså att han lägger ner hela sitt liv för henne. (Finns att läsa i Efesierbrevet 5.) Personligen ser jag det som en helt grundläggande förutsättning för att underordna mig någon, att den älskar mig högt och att ser till mitt bästa. Att underordna sig kan naturligtvis bli skadligt i ohälsosamma relationer, och då är det viktigt att tydliggöra att det inte fungerar som det ska. Men konceptet i sig själv behöver inte vara fel för den sakens skull. Det kan till och med vara otroligt livgivande och frigörande! Talar av egen erfarenhet 🙂 Allt gott!
Vissa lagar och regler som finns skrivna i Gamla Testamentet förklarade Jesus upphävda. Han förklarade t.ex. all mat vara ren. Men de tio budorden gäller fortfarande. Vill man veta mer om hur man ska leva som kristen får man bra information i NT:s olika brev.
För mig funkar det inte alls att behandla andra som jag själv vill bli behandlad. Och det funkar inte för andra att behandla mig som dom vill bli behandlade.
Det där är en klyscha som jag inte anser vara sann. Människor har ju så helt olika sätt att vara på så det sannaste i alla lägen är ju att efterfråga en persons egna behov.
Jag skulle bli galen av att bli behandlad som min sambo vill bli behandlad. Jag vill och behöver bli behandlad som JAG vill bli behandlad. Och behandla andra utifrån deras behov.
Man kanske inte ska tolka det så bokstavligt utan tänka på hur man grundläggande vill bli bemött: med respekt, vänlighet, förståelse, tålamod och så vidare. Där tror jag inte vi människor skiljer oss så mycket åt.
Jag tolkar det inte bokstavaligt som så. Men! I ivern att ”alla ska med”, kommer ju ingen med! Litegrann den mentaliteten tycker jag finns mest överallt bland alla och det blir fel.
Sen det där med att visa respekt osv. är så olika. Så länge man visar ”rätt” människor respekt är allt i regel OK. Men vad händer med att visa alla respekt. Det kan då inte jag stå upp för. Skiter fullständigt i att grova brottslingar tvingas dela cell osv. så allt är som min åsyftan lite luddigt när det gäller detta. Därför tycker jag det är en osann klyscha som inte är applicerbar i verkligheten.
Älskar liknelsen med tvättrådet, så talande men ändå lite lättsam humor 😁
Sardellens inlägg var ett svar på min kommentar, men det var något jag tyckte skavde med hennes svar. Så jag pratade med en klok vän om det här ämnet.
Hon sa att det personligen finns något bra i att anpassa sig till att leva så som klimatet behöver att vi lever, trots att det är ett systemfel som måste regleras med lagstiftning och politiska satsningar.
Men att det även handlar om att man har olika utgångspunkt. För en person kan ”leva som man tror på” innebära att agera politiskt i den mån man orkar och kan för vad man tror på. Då blir individuella val inte lika tunga/viktiga. Men om man inte har den bilden av själv som ett potentiellt politiskt subjekt, utan bara ser sig som en konsument på en marknad, så får ju de valen en större tyngd. Och att det är en förklaring till varför individuella val fortfarande är populärt hos det upplysta delen bland medelklassen.
Men att inte vara motiverad kring konsumentmakt är inte samma sak som att inte tro på moralens centrala roll i vad är att vara en människa. Och att det därför är viktigt att inte blanda ihop moral och konsumentmakt.
Att du tar upp frågan om elbilar på jobbet kan så ett frö till nya tankar hos andra. Att föreslå att din man ska ge förslag på sitt jobb likaså. Det tror jag kan vara gott nog! Jag tror man kan försöka vara ödmjuk och ta de små steg man själv har makt att ta, väcka tankar men inte försöka styra andra för hårt. Ofta leder det till att vi slår bakut när vi känner att andra vill tillrättavisa oss eller tala om för oss vad vi bör göra. Bättre att försöka vara ett exempel tror jag, och ta upp frågor med andra med respekt för att de har en egen komplex situation som de försöker få att funka, precis som vi själva.
Detta var ett svar till Linnéa!
Moral är ett ganska oklart begrepp. Visst är tio Guds bud viktiga. I Nya Testamentet kan vi läsa att Jesus poängterade det De ligger till grund för rättsuppfattningen för oss svenskar. Tyvärr finns det grupper som ifrågasätter det. Sverige har blivit väldigt sekulariserat. Det gör det svårt att stå fast vid det som är rätt och riktigt. Det är tur att vi har ett samvete.
Jag brukar tänka ibland på att samvetet känns så bortglömt i vår tid, och ibland nästan utskällt. Men jag blir så glad varje gång jag läser att någon tar fighten för sitt samvete! Jag tror ju att vi skapar det bästa samhället när vi inte styrs av våra begär, utan vårt samvete får vara med och styra oss.
Bra formulerat!
Preach it!
Så sant alltihop!
Försöker leva intentionellt och aktivt välja det som är i en riktning jag vill, även om det kan vara klurigt när olika värden står mot varandra.
Tycker tex att jag umgås alldeles för mycket med min kristna bubbla där många tänker likadant och försöker prioritera andra också – men samtidigt är det ju viktigt att vara en bra vän till dem som står en nära, och det skulle bli jättekonstigt och elakt att välja bort sina vänner för att de är kristna liksom.
Jag tycker det är så få som lever enligt sin värderade riktning när det gäller mångfald. Många är bra på att säga sånt som t.ex. att man är emot SD, att människor på flykt ska få en fristad i vårt land och att vi måste skapa ett samhälle där de känner sig välkomna och delaktiga, att alla människor är lika mycket värda och att vi måste skapa ett samhälle som tillåter en mångfald av människor, erfarenheter och uttryck. I min värld innebär det att man själv vill vara en del av det samhället. Att man vill att att ens barn ska få vara det, växa upp med möjlighet att få vänner med olika kulturell och religiös tillhörighet och bakgrund. Men ofta väljer man bort det i praktiken.
Som Moa Berglöf, Reinfeldts talskrivare, som ofta tog ställning för ett mångkulturellt samhälle. Hon lät sina barn gå i en byaskola där ingen var invandrad. För mig är det som att en feminist skulle låta sina söner gå på en pojkinternat utan chans att få meningsfulla relationer med flickor, bara för att den skolan låg närmast den plats där man ville bo. Inte kände något behov av att flytta eller skjutsa längre för att pojkarna skulle få göra den erfarenheten.
Sååå bra skrivet allihopa 🥰
Härligt med tänkande människor som vill och vågar tänka och prata om mer än vädret och tv-serier 😁.
Clara Du underbara,fortsätt med ämnen som dessa,vi människor behöver mer än nya tröjor och skor 👍💯🌸🌷💐
Tack allihopa 💓
Mycket bra skrivet! 💪
Bom dia, Clara! Amei o seu texto! Que verdades a Clara profere e professa! Vou ter um domingo mais feliz, depois de ler o seu texto!
Tack för påminnelsen! Det är så viktigt för mig att inte kasta sten i glashus. Men det är så lätt att slinka med ibland. Jag behöver påminnas om varför jag måste leta second hand först. Men också om varför vi bor kvar ett tag till i lägenheten så att vi kan köpa en elbil innan det blir tanke på husköp.
Hej Helena! Jag gör ett försök att nyansera. 🙂 Jag skulle nämligen svara ja på din fråga (!). Jag tänker såhär, är när man hör ett sånt citat så är det lätt att tänka att det bara är kvinnan som ska underordna sig, eller att det är en ojämn uppoffring i relationen. Men bibeln (där citatet kommer ifrån) talar om att båda ska underordna sig varandra, och sätter även ribban för mannen väldigt högt: att älska sin fru så som Jesus älskade sin församling = gav sitt liv för den. Alltså att han lägger ner hela sitt liv för henne. (Finns att läsa i Efesierbrevet 5.) Personligen ser jag det som en helt grundläggande förutsättning för att underordna mig någon, att den älskar mig högt och att ser till mitt bästa. Att underordna sig kan naturligtvis bli skadligt i ohälsosamma relationer, och då är det viktigt att tydliggöra att det inte fungerar som det ska. Men konceptet i sig själv behöver inte vara fel för den sakens skull. Det kan till och med vara otroligt livgivande och frigörande! Talar av egen erfarenhet. Allt gott!