Du utanför förskolan möter en åttaåring som styr en sittvagn med ett småsyskon som det fått i uppdrag att gå och hämta på dagis.
Du aldrig kan handla i affären utan att inleda åtminstone ett samtal med någon. En granne, en av barnens fröknar, en kompis eller bara personalen som tipsar om att de nu har den där kvargen du gillar i hyllan igen.
Du vid dåligt väder stannar och tar upp diverse barn på väg hem från skolan. Inte planerat och överlagt utan bara genom att bromsar in och vräka upp dörren och hojta -Hoppa in! Och dina egna barn får ofta skjuts hem på samma sätt.
Du ska låna något av en granne som är bortrest. Utan omsvep berättar han att “nyckeln hänger på en spik under verandataket” eller “balkongdörren är alltid öppen så det är bara att gå in”.
Folk mest låser när de är hemma – inte när de är borta. För “någon kan ju behöva komma in och hämta något”.
Du blir uppringd av affären när du har ett paket du glömt hämta ut, och du behöver inte visa leg utan det räcker med personnumret.
Det dröjer decennier tills du bor i ditt eget hus. Huset du bor i kallas istället för det som den som bodde där innan hette. Vår gård kallas fortfarande för “Gustavssons”. Väldigt förvirrande för nyinflyttade som ska försöka få något sammanhang. “Ja, Lidströms de bor i Gustavssons”.
Ingen äger ett cykellås
Du vet det mesta om dina grannar och de vet det mesta om dig. Som vilket parti du röstar på, eller om du är religiös.
I princip alla familjer har djur. Ofta flera olika. Hund, katt, häst eller kaniner. Får, kor eller grisar. En get eller flera.
Alla hälsar på varandra och alla barn vinkar till alla bilar. Och sedan gör barnen samma sak när de kommer till stan och undrar varför ingen vinkar tillbaka?
Hälften av alla barn på skolan sover i ett barnrum som är en ombygdd kattvind, skrubb eller garderob. Och det är helt normalt och inte synd om någon. Normen med egna stora och fint inredda barnrum existerar inte.
När en hund är på rymmen vet du i regel vems det är och var den hör hemma.
En bra skoter är en större statussymbol än en fin titel.
Det finns alltid någon att ringa när du kört i diket och behöver dras upp, när du behöver låna ett släp eller få tag i fryst rabarber i februari, för att du ska baka en rabarberkaka. (Som du måste baka i fel säsong eftersom den är till din nya kokbok). Okej det där sista gäller kanske mest mig, men det är väldigt värdefullt!
Du förväntas utföra sånt som folk som bor i städer aldrig skulle drömma om att behöva göra. Som att ansvara för att städa alla byns grönytor, sköta alla planteringar, spola isen på idrottsplan, laga skylten in till byn och se till att den ser trevlig och välkomnande ut. Folk på landet får inte samma service som de som bor i stan – trots att de betalar lika mycket i skatt. Det innebär att folk som bor på landsbygden oftast behöver vara väldigt duktiga, driftiga och ha en stärk känsla för vikten av det gemensamma. Och eftersom man är så beroende av att få ha kvar sin skola, sitt bibliotek och sin lilla affär, så måste man också vara väldigt påläst och kunnig om alltifrån om EU-bidrag till lagstiftning.
97 svar
Haha, ja! Vill lägga till en: Du vet att du bor på landet när folk låter bilen stå på tomgång för att prata med varandra genom bilrutan, och det inte är det minsta bråttom med nånting. Även om det råkar bli kö när andra fordon försöker komma fram och inte kan det eftersom vägen är så jäkla smal. Händer JÄMT nere vid brevlådorna i området där jag bor.
HAHAHA! JA!
Haha tänkte kommentera exakt detta 🤣
Ja, alla är inte miljömedvetna/brydda.
Ha, ha! Den var bra.
Spot on! När jag flyttade ut på landet och cyklade till byns affär första gången, och låste cykeln, så glodde de på mig och sa ”just det, det är ni som är nyinflyttade från stan”. Men de berättade också om en cykelstöld på typ 80-talet, hujedanemig. Och: barnen har vinteroverall typ till sexan, för det är mest praktiskt när de leker ute. Och så sätter de på sig täckisar och jacka när de ska till stan. Och så har de både yngre och äldre kompisar för det finns inte så många i deras egen ålder. Otroligt berikande!
Ja, livet på landet! 😊👍.
Vad härligt det låter!
Så gjenkjennelig – og har ikke før tenkt at dette hang sammen med at vi bor på et lite sted. Ikke bare kjenner man alltid noen på butikken, mens man står og snakker kommer det i regelen en til som
man begge kjenner: )
Og, en ting til – man kjenner samme person på mange måter. Ofte når jeg introduserer til folk fra utenfor sier jeg sånn ‘dette er X. Barna våre går i samme klasse, jeg kjøper egg fra gården hennes, og så padler mannen min kajakk med mannen hennes’: )
När du ringer till bilverkstan och de svarar med att rabbla din bils registreringsnummer utantill. Eller när du på macken blir benämnd som ”Amanda med Forden”.
Smuk beskrivelse. Man skulle tro, at du skrev om min lille landsby, Sennels, i Nordjylland. Glesbygd med masser af engagement, foretagsomhed og hjælpsomhed over for alle. Man hilser på alle, låser aldrig cyklen og kan låne alt. Det har stor værdi og det må det simpelthen også have for samfundet som sådan. Vi klarer os uden at andre skal fixe noget for os, og i en krisesituation er jeg også helt sikker på, at vi vil stå sammen og hjælpe hinanden.
Eller rent av att man lämnar nyckeln i dörrn, eftersom om man slarvstänger räcker de med en nosknuff eller hopp mot handtagen, förrn husdjuret är på vift i byn. Nyckeln sitter för familj eller vänner som behöver nåt..
Vi har nyckel på båda sidorna av ytterdörren konstant för hunden inte ska öppna.
Folk tror att man glömt nyckeln i dörren men sitter där i princip 24/7😅
Så roliga smeknamn på både gårdar, jaktställen och personer. Det gäller att hänga med!
Precis! Bor i en liten by i Dalarna och här har vi för att nämna några: Tjoffas, Ko-Bengtsson och Ko-Bengtsons käring, Tjock-Bringen och Smal-Bringen (bröder). Ingen kränkt måste jag väl förtydliga.. Min pappa är Bock-Lasse, alltså Lasse bort i backen (bocka), inget annat..🤭.
Högtalarn, Swiss, Biltema, Ridåhalarn och Knurris… Fido och Svenne Brännvin (finns inte kvar tyvärr..) För att inte nämna gårdsnamnen, men det är en annan historia… Bylivet i mitt ♥️
Bra att du förtydligade om Bock-Lasse 😅
Byns bondes goa danska gårdshund möter man titt som tätt ”Ragnar, gå hem” och då går han. Förhoppningsvis hem. Granntanten ser jag till att se varje dag för att veta att hon är okej och varje vårkant står en skottkärra full i tomtaplantor prydligt parkerad på min gårdsplan för nog vet granngubben åt andra hållet att hans tomtaplantor är bättre än mina. Älskar att leva på landsbygden
Man måste betala särskild vägavgift varje år och den är inte billig. Snöskottning görs också mot betalning. Skumt att stadsbor får allt detta betalt av kommunen.
Man är själv på byns badplats 7 gånger av 10. Så jävla underbart! Passar på att bada topless och använda särskilda produkter anpassade för nedbrytning i vatten.
Hm kan ju vara så att det är inte en kommunal väg…
Nej precis men den nyttjas flitigt av tex körskolan (lastbilar) och andra stadsbor som sliter som fan på den. Helt orimligt att bo 0,5 km utanför city och betala typ 40000 kr per år för att ha en väg att åka på… inte frivilligt heller.
Jepp, här har vi en kommunal badstrand längst in efter den 4 kilometer långa byvägen (som drivs av vår vägförening). Visserligen betalar kommunen också avgift till föreningen, men det täcker långt ifrån allt som besökarna till badstranden ställer till med i form av nedskräpning efter vägen och vårdslöst körande som innebär att vi fått köpa in vägbulor som sätts upp inför varje sommar.
Överlag har många stadsbor dålig insyn i hur livet på landet ter sig. Skidföreningen inne i stan har en pistmaskin och anställd person av kommunen som förser dem med kanonfina skidspår varje säsong. De tre skidföreningarna utanför stan får kämpa på med skoter och rulle/spårsläde som körs av ideella krafter för att kunna åka skidor. Ändå har de ungefär lika många utövare. Lika med skridskoplaner. Inne i stan finns utöver två ishallar (en för hockey och en för bandy) även skridskoplaner på flera bostadsområden, som kommunen ombesörjer. Barnen i vår by får nöja sig med den is som ett tiotal föräldrar kämpar på med varje år, på skolan dessutom. Som skolan nyttjar. Någon ersättning för jobbet får vi inte, inte heller någon bra utrustning att använda. Kommunen tycker att man är generös eftersom man “bjuder på vattnet”.
Älskar att bo på landet, men önskar att det stöd som stadsborna får kunde spilla över lite på oss också. För det skulle underlätta väldigt mycket!
Nä, för kommunala vägar finns bara inom stadsplanerat område. Resten är statliga vägar, och där prioriteras dom vägar med mest trafik.
Stämmer inte. Många vägar på landsbygden är enskilda vägar och ägs av byns vägförening som sköter den dels genom statliga anslag och dels genom avgifter från vägföreningen som består av boende längs vägen.
… och kan enkelt kollas upp på Trafikverkets tjänst NVDB (nationell vägdatabas) om du söker på väghållare 💫
Stadsbor får inte något betalt av kommunen. Det är ju genom olika skatteintäkter som kommunen fördelar hur mycket som ska gå till drift och underhåll av vägar/parker/lekplatser/andra allmänna utrymmen , vård, skola etc. Sedan kan man ju alltid ha åsikter om budgetfördelningen men det blir märkligt att likna allmänna tjänster som en betalning när de allmänna tjänsterna utförs mot betalning.
Statliga vägar står Trafikverket för och privata vägar kan tex skötas av en vägförening. fastighetsägaren ansvarar för det som ligger inom den egna fastigheten. Tex snöskottning framför en port/uppfart och underhåll av egna ledningar fram till anslutningspunkten.
Nej stadsbor får inte betalt men dom behöver inte betala snöröjning och vägunderhåll för det sköter kommunen om. Bor du utanför stan så räknas nästan alla vägar som enskilda och dom boende får bekosta fastän dom är öppna för alla bärplockare, turister och stadsbor som vill ut på landet och plocka svamp och bär.
Amen! Precis så är det! Speciellt det sista stycket om att få fixa allt själv som vi vill ha i byn (som en ishockeyrink till skolbarnen, en byagård/festlokal och välskötta grönytor) men som de i stan tar för givet att “någon” ska ordna åt dem.
Ibland känns det orättvist och betungande, men samtidigt är det ju talkoandan och gemenskapen som håller byn levande.
Själv sitter jag med i tre olika föreningar och så är det med de flesta engagerade bysbor. Hälsningar från en liten by i finlandssvenska Österbotten.
Åh, vet att jag har läst något om ”talko” för länge sedan. Kan du inte berätta lite mer vad ordet betyder och vad det står för?
Talko är ett ord som bara finns på finska och som betyder att man gör saker tillsammans, utan betalning. Tak brukade läggas ”på talko” på nya hus tex, då jobbade alla i byn (eller vem som kom) tillsammans mot matlön. Nästa gång var det kanske man själv som behövde hjälp.
Det har vi i Norge også – her heter det “dugnad” – og er veldig vanlig både i by og bygd for å få ryddet opp, fikset noe eller bygd nytt. Dugnadsånden er superviktig!
Tänk att vi i Sverige inte har något liknande ord. Dugnad används så ofta i Norge.
Frivillig, frivillighet, men det har liksom inte samma innebörd som dugnad eller talko.
Finlandssvenska talko, talkkot på finska eller dugnad på norska är uttryck för att kollektivt göra något tillsammans eller hjälpa varandra utan betalning.
Det är lite konstigt att ordet är så okänt i Sverige, för rimligtvis måste det ha förekommit i stor utsträckning även på svenska landsbygden.
Förr reste man tex hus, ladugårdar och hölador på talko. Det går snabbare om du har 20 personer som hjälps åt, istället för att du ska göra allt själv. På så vis fick alla i byn sina hus byggda på kortare tid.
Idag handlar det mest om föreningsliv, där medlemmar i föreningar gör saker på talko för att det blir mycket billigare att bidra med sin arbetskraft, istället för att alla ska betala för att köpa in tjänsten. De flesta fester, evenemang och tillställningar ordnas ju på talko, ingen får betalt utan alla hjälper gemensamt till att ställer i ordning, servera, fixa och städa undan. Så tror jag också det är i Sverige, även om ni kanske inte har ett namn på fenomenet.
Talko heter alltså ’talkoo’ eller ’talkoot’ på finska, inte ’talkkot’.
Jo tack, försökte skriva talkoot men min telefon vägrar gå med på att det finns ett sånt ord.
Här uppe där jag bor bör man alltid presentera sig som exempelvis “ja är börti en Erik och a Stina”, för att klargöra varifrån/vilket släkte man kommer ifrån.
När vi flyttade till landet så hämtades barn med traktor på förskolan/ skolan. Jag bara gapade! Inte idag 13 år senare då är det fullständigt normalt.
Jag har min däck förvarade hos en bonde. Min fyra däck liggande på varandra når inte upp till ett stort traktordäck som ligger ner…..
Tyvärr saknas en del vett bland folk på landet ibland kan jag tycka. Många förväntar sig att de med ladugården, snöskotrar etc ska fixa saker gratis. Typ “kan vi få gödsel?” “Kan vi ha vår båt hos dig?” Osv.
Absolut vill de flesta som kan hjälpa
till men var noga med att visa uppskattning för de hårt arbetande bönderna. De jobbar mycket hårdare än de flesta arbetare enligt min uppfattning. Och för betydligt sämre ersättning… folk tar mycket för givet.
Zara, jag håller med! Och sen behöver man komma med traktorn för att dra upp någonting någonstans eller köra ett lass med någonting. Betalning? Det vore bäst att bara trycka en (tillräckligt stor) sedel i näven på traktorägaren utan att lyssna på det (låtsade) ”Näe men inte…” Kolla upp vad en traktor kostar, kolla sen vad en kärra/plog/lastare till den kostar så kanske du förstår. Här snarare sommargäster än bybor som ska hålla sig lite polare med ”bonden” så hen kommer sen, när nåt ska flyttas, dras, transporteras. Gratis och när det passar sommargästen förstås. Tycker generellt vi kunde bli bättre på att säga nej. T ex Nej, jag vågar inte dra upp er båt ifall något går sönder. Nej, jag kommer inte att gräva ett dike till er, men ring Grävfirman. Nej, tyvärr kan jag inte följa med er till tippen, jag hinner inte de närmsta veckorna.
Allt är inte bara mys på landet heller. Har hundratals exempel på det motsatta, och nästan allt inbegriper grannar/ bybor/ sommargäster, för det är inte som i stan att folk flyttar hela tiden, det folk man har omkring sig har man liksom för evigt. Oavsett om man drar jämt eller inte.
Har inte tänkt så mycket på att man i städer såklart inte gör massa sådant där fix som man får göra på landet, men såklart att det är så. Lite orättvist kan man tycka ja, när man betalar lika mycket i skatt. Här tycker vi att det är fantastiskt när blommorna på torget (en kruka) byts ut av kommunen eller att vi i december får lysande snöflingor på varannan (ja just det varannan) lyktstolpe längs huvudgatan, eller när gruset efter vintern sopas upp i maj (prioriteras inte innan dess). Man är så van att mycket måste göras av invånarna själva.
I min stad prioriteras de villaägare som bor på de dyraste adresserna. Får tex gratis snöskottning.
Extra surt tycker jag eftersom min man driver jordbruk (skapar mat och arbetstillfällen) men får noll tillbaka av kommunen. Bara fler och fler pålagor och skatter. Vi skulle flytta pronto om min mans gård inte var arvegods.
Ps. byns badplats är nedskräpad med donkenpåsar, spolarvätskedunkar m.m. Blir till att ta på sig handskar och gå ner och städa upp. Inte det man gjorde på söndagar i stan direkt 😉
Om det är sant så strider det troligen mot kommunallagen.
Kommuner ska arbeta utifrån likabehandlingsprincipen och får inte lov att ge enskilda fastighetsägare fördelar (så vida det inte är något samhällsviktigt som ett sjukhus).
Om du misstänker att kommunen inte sköter sina åtaganden föreslår jag att du anmäler det.
Jag är uppväxt på landet och kan inte alls relatera till det här inlägget. Inga 8åringar rattar barnvagn på 70-/ 90-vägen hem. I dikena och skogen ligger skrot och någon kvaddad del av en cykel eller bil. Den lilla närbutiken har bytt ägare för tredje gången och utbudet är skralt och dyrt.
Jag önskar mig en levande rosaskimrande landsbygd men den verkar finnas utom räckhåll för mig.
Känner en oklädsam och bitter avundsjuka mot dig som verkar få allt det där fina. Att du får bo på en plats där folk hjälps åt istället för att titta snett och döma.
Igenkänning, växte upp i en liten by (i ungefär samma storlek som den Clara bor i) men långt ifrån den idyll som Claras by verkar vara. Det fanns ingen gemenskap, närbutik, spolad is, badplats, plats i grannens bil påväg hem i regnrusket eller förståelse för att folk som frångår normen. På sin höjd så kunde man låna lite socker hos grannen när det krisade. Som barn var det ensamt, isolerat. Jag tog flykt till storstan tidigt, men hjärtat ville ändå ut på landsbygden. Men pga erfarenhet från barndomen så provade vi småstad 1 timme från storstan, blev inte bra det heller.
Så jag instämmer med dig Lina, den levande idylliska landsbygden verkar vara utom räckhåll för mig. Å jag känner en oklädsam och bitter avundsjuka mot alla som verkar ha hittat det.
Samma här! Är uppvuxen i en liten ort i södra Halland. Möjligen struntade folk i att alltid låsa när jag var liten (90-talet) – men från att jag var tonåring och uppåt så hade det varit så många inbrott överallt att alla hade larm.
Alla kände alla, javisst, det var härligt men också tragiskt med gamla oförrätter som levde vidare i generationer, samt desto ensammare för de som stod utanför gemenskapen.
Bor i stor stad idag och har en hatkärlek till anonymiteten och kluvna känslor till att uppfostra barn här som ibland kan få mig att undra om jag hör bättre hemma i stan eller landsbygd. Men den idyllen Clara beskriver, är tyvärr inte min erfarenhet av “landet” heller.
Det är bara att gratulera 😊
Jag är också uppvuxen i en liten by i södra Halland (Veinge) är glad jag inte bor kvar, mina föräldrar ville inte heller bo kvar när det började ”förfalla” glad jag bor i ett litet större samhälle, där är vi också hjälpsamma och trevliga mot varandra.
Är en fd stadsbo som nu bor på landet utanför en liten ort, kan skriva under på typ allt! En sak fattas på listan, när det kommer en bil på den enskilda grusvägen och man springer till fönstret för att glo. Eller när grannen (kan betyda några hundra meter bort, bakom skogen) kör flera vändor på en dag och man skvallrar med en annan granne och undrar vad det är frågan om. Som jag skrattat åt sån nyfikenhet tidigare, och nu står man där själv. (Ovårdad i lortig t-shirt med leriga knän..)..
Vi har dock ingen närbutik och ingen byskola, men å andra sidan är det bara en mil bort.
Alltid spännande när folk på landet gissar hur det är att bo i stan. Tror ni inte åttaåringar hämtar sina småsyskon på förskolan i stan? Det är ju bara tvåhundra meter att gå! Kattvindar finns det kanske inte så många av men att barn delar rum är desto vanligare eftersom barnfamiljerna bor i treor och fyror istället för hundra kvadratmeter stora villor. Normen med stora och fint inredda rum existerar inte här i där jag bor i iaf. Och nej det är inte synd om barna för det såklart 🙂
Vem skrev något om stan? Jag skrev om hur det är på landet.
Jag läste rubriken som att de uppräknade grejerna skulle vara unika för landsbygden, men då var det jag som missförstod.
Rubriken var ju inte ”Sånt som aldrig skulle hända i stan”. En viss skillnad, för givetvis finns det folk som inte låser dörren i stan eller inreder påkostade barnrum.
Jag läste också rubriken så.
Glimt i ögat vid läsning kan hjälpa dig förstå inlägget bättre. Det här är alltså ingen faktatext.
På landet till skillnad från var då i så fall? Och var gäller den norm med stora och fint inredda rum som du nämner?
Precis. Det är ju underförstått i rubriken att detta ska vara typiskt för landet, i relation till annat (dvs stan). ”Stan” har sina
nackdelar, men också stora fördelar. När jag pratat med vänner som är uppväxta på landet så är det ofta en ganska annorlunda upplevelse från den idyll som beskrivs här. Det är långt till kompisar, man måste skjutsas överallt, litet utbud av aktiviteter/föreningsliv och det sociala trycket att passa in i en ganska snäv norm, upplevs som ett problem.
Vad fint att du får en annan bild här då och vidgar vyerna! 🤗
Gör de? Inte där jag bor i storstan. Skulle inte funka med förskolans säkerhetsregler, tror man måste vara minst tolv för att få hämta ett barn på vår förskola.
Vi bor i Sthlm o mina barn som är 9 o 7 brukar hämta sin 5-åriga lillebror på förskolan. Vet inte om det är emot regler men personalen känner storasyskonen sen dom gick på förskolan så kanske därför det är ok:) också bara 200 meter att gå helt utan bilar…
I byn där jag växte upp lämnar man dörrnyckeln i låset för att signalera att man är hemma. Är man inte hemma så ligger nyckeln under dörrmattan 😂
Och när jag och mina syskon var små följde vi aldrig våra föräldrar in i mataffären om vi inte ville, istället lekte vi på gården intill affären. När vi var bebisar låg vi kvar i barnvagnen utomhus för att få sova ostört.
Ibland pratade vi om att gå till “grannarna”, då menade vi inte de som bodde i husen någon kilometer från vårat, de benämnde vi alltid vid namn. “Grannarna” var familjerna som bodde i grannbyn en mil bort. Och promenerade gjorde vi såklart, om det inte var för snöigt, då tog vi skotern. Lyckan när man fyllde femton och fick en moppe var total, då kunde man ta sig till grannarna på en dryg halvtimme istället för 1,5 timmes promenad 😂
Så är det att bo på Västerbottens landsbygd 😁
Så spot on om Livet på landet! 😂 Och jag älskar det! 🤗 Senast i vintras fick jag ringa en vän när jag glidit av vägen. 🙏🏻 Gårdsplanen plogas av granne och betalas m kakor. Folk i byn genar över ens gårdsplan o barnen går över grannens tomt till bussen. affären är knutpunkt/mötesplats o att gå o köpa en liter mjölk tar minst 15min för att man börjar prata m någon. 🥰
Betala med pengar istället! Herregud!!
och du vet att du bor i en by när biträdet i kassan frågar hur husdjuret mår, om det går bra med hantverkarna du har hemma, som ringer hem när de hittat bankortet du glömt i kortläsaren, och de i posten letar fram det där paketet som kommit som du inte kan hitta koden till
Vi bor också på landet. Men i villa förort på landet. Tyvärr är det inget av din underbara lista som passar här.
Vi har bott här i fyra år och grannarna pratar knappt med varandra förutom enstaka hej. Finns massor av barn i området men ALDRIG ser man barn leka på gatorna…
Han som driver affären är en riktigt sur jävel.
Riktigt sorgligt. Min man växte upp i området och då var det helt annat, alla lekte med alla osv.
Härligt inlägg!
Jag vill lägga till att man oftast också byter om innan man ska åka till stan och göra ”ärenden”…
Man tar på sig ”stadskläderna” för en kan ju inte åka till stan och se ut hur som helst…:)
Mia
Just så 🤩
Fast i min by är det så att ingen benämns med efternamn utan förnamn och så stället en bor på, tex Britta i Finnkärr, Ulla i Hartorp, Erik i Kittelbokärr osv, så säger en Britta Svensson är det ingen som vet vem vem en menar😄
Hehe ja kan tro att man känner igen sig i mycket av detta då man är från landet. Fnissade lite då du skrev förskola och dagis i samma mening. Jag jobbar på förskola. Vi vill ju jobba bort dagis då det är ett ord som inte alls stämmer med verksamheten längre. Jag är inte så känslig, men fnissade lite då du skrev dem i samma mening =D
Kul med en ny kokbok!
Bor i närförort till Stockholm i bostadsrättsradhus. Kan säga att detta låter väldigt likt hur vi har det här 😊 Vi betalar avgift för att det ska skottas och sandas på vägarna på området, olika personer har ansvar för olika saker t ex planteringar, vi hjälps åt att spola bandyplanen när det är vinter och vi vill åka skridskor. Vi hejar såklart på varann och har absolut koll när grannen åker iväg eller när det kommer någon vi inte känner igen (då glor vi bakom gardinen trots att de flesta av oss bott innanför tullarna innan vi flyttar hit) 😅
Jag är uppvuxen i en by på landet och det var verkligen fint. Jag skrattade för mig själv när jag läste inlägget. Hög igenkänning.
Yes. Bor i “Sjögrens hus”, det har jag gjort i 8 år. Fast, det är klart att nu när Sjögren bodde här från 1968 tills för 8 år sedan….så känns det helt ok.
Håller med om att det mesta men visst finns det nackdelar med att bo på landsbygden. Det är inte lätt att vara udda och annorlunda i en liten by, då kan man nog känna sig helt utanför gemenskapen.
Ja – detta är absolut sant. Livet på landet kan vara fantastiskt men gäller att 1) hamna i rätt by och/eller 2) inte sticka ut på “fel” sätt.
För övrigt har jag letat sommarstuga i både Skåne och Göteborg men flera gånger blivit avskräckt när jag insett att de valdistrikt husen legat i har röstat typ 70% SD. Nej tack till sådan “bykänsla”.
Japp.
Stadskläder på när man ska dit.
Hockeyplan spolas ideellt.
Jag ringde granne vid liten avkörning vintertid på en skogsväg.
Taxin i byn som hade en körning i byn, inte sjukresa men körning av gammal persson, körde människan på spark istället för bil. (Var ett kort avstånd).
Glömd handlingspåse från butik i byn hängdes på min ytterdörr.
Har så många positiva storys ang “livet i byn”. Finns negativa också men dem ska man glömma.
Min pappa har bott på samma grusväg hela sitt liv. Han kan ligga vila på köksoffan och fråga: -Vem var det som åkte ner? ( känner han igen billjudet och så frågar han inte).
För det mesta tycker jag att det är lite charmigt och hör livet på landet till!
Haha, så härligt! Så exotiskt, att det är intryck man hinner ta in i sitt liv, bilarna som kör förbi på vägen och vem som kör dem.
Känner mig lite berövad på sådant, i vår tid med underhållning på en skärm, alltid nära. Nuet och platsen man är på försvinner liksom bort… Fast jag bor också nära en större stad med mycket “underhållning”, vilket också gör sitt till.
Ja herregud! Växte upp på landet och alla känner alla och det hinner flytta in både en och två nya familjer men alla bara bor i ”gamla Svenssons” eller vem som råkade bygga huset för ett antal generationer sen. 😂
Fast nu bor vi i stan, men spännande nog i ett trevligt villakvarter där inga bilar får köra med en jättepark mitt i och skolan intill parken med skridskobanan. Och allas ungar går i samma skola och alla känner alla, och har span på varandras hus när någon åker bort. Och upp på vår gemensamma FB grupp erbjuds honung, Kalle Anka, kom och plocka vinbär/äpple/plommon, har någon en lastpall av rätt mått och vill någon ha mina tomatplantor?
Fast låsa dörren, det gör vi. Men de finns i stan med, pärlorna 😊
Var bor du? 😀😀 Vill flytta dit!!!😊😊
Du vet att du bor på landet när:
Busschauffören på nattbussen hem från ”stan” ropar till sin enda passagerare (mig) ”Jag svänger in och kör hem dig så du slipper gå så långt i mörkret” och så stannar han den stora bussen precis utanför huset…
❤️❤️
🥹 Så fint!
Åh, har hört detta hända på sista bussen i både Göteborg och Stockholm också. Underbara busschafförer!
SÅ fint och så viktig känga i slutet! Det är helt orimligt hur politiken tillåter landsbydgen att nedmonteras steg för steg – samtidigt som de används som ett svepskäl för diverse direkt klimatfientlig politik. Tack för din klokskap!
Känner helt igen mig i det du beskriver. Hurra för att bo på landet. Jag och min fru flyttade från Stockholm för 15 år sedan och har inte ångrat det en sekund.
Hahaha jepp känner igen mig på mycket. Uppväxt i stan (hatade varje minut) och hade turen att träffa min man som nyligen köpt en gård på landet. Nu 20 år senare så känner jag bara att det var rätt beslut för mig. Samma man och hus. Vi bor fortfarande i “Donalds hus” och alla nyinflyttade bor i “Ovars hus” och så vidare. Älskar det.
Som stadsbo fick jag mycket som jag får jobba för nu men friheten och att slippa grannen “vägg i vägg” gör det värt det för mig ❤️
Vi måste åka till närmaste stad för allt men så länge jag får åka hem efter är det okej. Barnen är också okej men det. Det enda de saknar är att kunna gå till kompisarna själva men då får vi föräldrar och äldre syskon hjälpa till och köra. A-traktor är ett måste för våra barn, en skön frihet att kunna åka själv.
Bor i ett litet samhälle och kan relatera till det mesta. Bor i Svärds hus och vi får sms från affären att de fått in falafel igen. Däremot låser vi cyklarna. Med kätting. Det händer ibland att det dyker upp en lastbil och rensar byn på alla cyklar som inte sitter fast. Men är det inte värre än så vore det synd att gnälla. Vi trivs bra.
Jag växte upp i en liten by på landet. När vi hade bott där i 15 år, så var vi fortfarande “de nyinflyttade “!
Är det bara jag som skulle bli mer bestört över att hitta en snokande granne i huset än en inbrottstjuv ifall jag har glömt att låsa dörren? 😅
Tror absolut på god ton och att hjälpa varandra, men vill liksom inte ha folk så nära inpå.
Jo jag! Och att folk genar över ens tomt. Sån gränslöshet bäddar nog för osämja tror jag. Jag tror att de som går in när det är öppet är väldigt nära vänner och ok med det. Att man någon gång i tidernas begynnelse sagt att det är ok att gå in och är överens.
När man är ute och går med barnvagnen så är det inte ovanligt att stanna till och prata med minst tre grannar! Ska ungen sova så får man ta en annan, lite ensligare väg.
Är uppvuxen på landet, flyttade till Sthlm 10 år och är nu tillbaka på landet igen. Allting har sin tid! Livet på landet passar perfekt där vi är i livet nu. Och jag riktigt
myser av lugnet och alla relationer man bygger ute på landsbygden. Fint som snus alltihopa!
Nja. Det låter som landet i Norrland, men inte här i Skåne där jag bor (eller i Västergötland där jag växte upp). Skoter har ingen här så klart och inte är det ofta nån plockar upp en unge på vägen eller lämnar dörren olåst. Men det låter fint.
Vad kul att det blir en kokbok! Den ska jag önska mig i julklapp ☺️
Åh. Det är ingen kokbok =) Det var ett gammalt exempel! Men glad att du är peppad på att jag gör en sådan! Kanske blir en framöver?!
Så roligt att läsa det här inlägget precis när vi lagt ett bud på ett hus i byn min man kommer ifrån.
Man vet att man bor på landet när man hör på ljudet att det är en ny traktor i byn.😁
Sammanhållning skapas av människorna som bor där, inget kommer gratis. Uppvuxen i skogen på landet i norrland, tillräckligt långt bort från skolan för åka skoltaxi och det åktes långa sträckor i bil för att alla utsocknes skulle få komma hem. Ingen affär fanns men en varubuss. Fiskarna åkte runt i byarna och sålde bla strömming nu finns varken fiskare eller strömming kvar pga stora båtar utrikes ifrån som tömmer havet på strömming som även gjort att laxen minskat oroväckande. Idag finns knappt några bönder kvar då de måste låna måånngga miljoner för att ev få lönsamhet så småningom. Inga djur som ordnar öppna landskap och inga som brukar jorden som ger oss föda. Bott i storstad, större stad, utomlands och mindre stad och överallt handlar det om att du måste dra ditt strå till stacken för sammanhållning och gemenskap. Det funkar inte att bara flytta utan att bidra. Tacksam för de som bor kvar i min hembygd som lyckats rädda skolan mycket med ideella krafter men också med kunskap om bidrag mm och en stad som vill ha en levande landsbygd. Självklart ska den som sköter väghållningen ha betalt. Om man bosätter sig på landet så ska man veta vad det innebär om det tex kommer 2m snö och vad göra vid ett långt strömavbrott. Återigen det är vi människor som skapar gemenskapheten både på landsbygd och i stad. Olåsta dörrar var vanligt när jag växte upp men tyvärr finns det människor som inte kan skilja på mitt och ditt och som är onda så olåsta dörrar är ett minne blått.
Bra skrivit. Jag känner igen mycket av det du skriver om.
Känner igen allt, och man har så mycket lust att bidra eftersom alla bidrar. En god spiral på allt!
Byaoriginal <3
Lite speciella personer i byn som kallas vid särskilt smeknamn, fortfarande är klädda i 80-talsjackan och rör sig på typ 3-hjuling. Alla vet vem de är och att de cyklar ner till macken på kaffe vid klockan 2 och att de alltid köper 5 liter mjölk på tisdagar.
Alla vet vem som kör vilken bil, och är det en okänd bil spanar man efter den i fönstret och försöker avgöra vem det kan va och vart den är påväg.