En dag bestämde vi oss för att göra en utflykt. Vi bor ju precis vid en liten sjö – men bakom berget vid vårt hus finns en betydligt större sjö med flera öar. Där finns inga stugor eller hus utan bara mil efter mil av skog. Och där har vi ytterligare en båt, men den båten har vi inte använt på säkert tjugo års tid. Nu hade vi lovat barnen äventyrlig dag på sjön, när vi skulle gå iland på en ö där det finns en gammal grav. Och visst blev det en spännande utflykt…
Krånglet började direkt från start med att jag fick klippa upp låset till båthuset med en bultsax, eftersom nyckeln var försvunnen. Sedan fick jag plugga båten med en tillsnickrad propp och ro runt ett tag för att kontrollera att den verkligen höll för trafik. Det är ett gammalt as till eka som är hemskt tung att ro. Särskilt med åror tillverkade av plank.
Det var en het och tryckande dag och jag tittade oroligt på himlen. Det blir väl inte åska? Men nej, väderapparna visade ingen åska utan uppehållsväder.
Alla rymdes inte i båten, så några av oss åkte SUP. Men mitt ute på sjön börjar det torna upp åskmoln. Och plötsligt smäller det till i skyn och barnen skrek rakt ut!
-NU VÄNDER VI OCH ÅKER HEM?!!
Men närmaste fastland var ju ön, så det var bara att ta i och ro för kung och fosterland.
Men med de urusla årorna och den tunga båten kom vi nästan inte framåt alls. Och när jag rodde som allra värst lyckades jag plötsligt också slita sönder fästet till åran! Gaaah!
-Det är som en otäck film, mumlade Uffe med uppspärrade ögon.
Som tur var tog vi oss till slut i land på Trindholmen och drog upp både båt och SUP. Ön är en riktig liten plutt, blott tjugometer rakt över.
Vi hade med oss lite ved men sedan fick vi bryta torra kvistar och ta näver från träden. Bertil satte genast igång med att göra upp eld.
Och eftersom vi såg regnovädret vid horisonten och hörde åskan mullra närmare började Bertil också att bygga ett vindskydd, släpade stora grenar och la i en klyka. Skönt att ha sällskap en väl förberedd scout med både kniv och nyspliad yxa i packningen!
Flytvästarna hängdes upp som skydd och vi skar björkris att täcka allting med.
Det var så mysrysigt! Som början på en Fem-bok. Fem går iland. Fem öppnar en grav. Fem och ö-äventyret.
Jag hade bakat kolakakor till fika, kokat kaffe och gjort saft.
Så det fanns lite att höja humöret med.
Inte för att det behövdes för mig eller Anna. Ska man ha ett äventyr ska det väl också vara lite äventyrligt?
Snart drog åskan in med besked
Och vi kurade ihop oss på mossen och hukade under åskknallar och ösregn.
Medan vi grubblade på hur länge vi skulle behöva sitta på den lilla ön och vänta ut ovädret. Ända till kvällen? Hela natten? Det kan mycket väl hända att jag spelade upp farorna, bara för att krydda äventyrskänslan!
Essa blev så trött av allt spännande att hon kröp ihop hos Juni i vindskyddet och somnade
Det blev en fasligt mysig utflykt och efter några timmar av att lyssna på åskknallar och bli blöta av regnet lättade ovädret och vi vågade oss på hemfärden. Men inte förrän barnen tömt fikapåsarna och provlegat den tomma graven ordentligt.
Med den bortdragande åskan dovt mullrade i fjärran, paddlade vi tillbaka till fastlandet.
-När vi kommer hem ska jag att lägga mig i sängen och aldrig, aldrig, aldrig någonsin igen följa med er på någon utflykt i resten av mitt liv, någonsin. Sa den yngste i barnaskaran.
Men jag föreslog att storbarnen nästa år ska göra en egen utflykt hit med sina vänner. Bygga ett rejält vindskydd och sova över en natt. Det vore väl ett riktigt spännande äventyr!? Tänk om ön är hemsökt? Eller om det ligger en hemlig skatt i den gamla graven? Det är ju som starten på en underbar historia av Enid Blyton!
61 svar
Vad spännande! Äventyret fortsätter! 🏴☠️
Hej Clara, har en fråga, som kanske skulle kunna bli ett inlägg? Ni har ju så härliga dagar i stugan med mycket äventyr och lek för barnen. Men hur hanterar du rädslan att barnen skulle skada sig när de klättrar, simmar, byggar, hanterar knivar osv? Har själv barn (men yngre än dina) och inna jag fick de ville jag bli en avslappnad mamma som låter barnen lekar fritt. Men det har redan hänt så många olyckor och vi har varit på akuten så ofta (inget allvarligt men man blir ju alltid livrädd) att jag blivit lite som en helicopter parent. Men så vill jag inte ha det – jag kan aldrig slappna av och jag vill inte heller överföra mina rädslor till barnen. Hur gör man?
Jag undrar samma som dig, Stine!
Jag undrar också! Är inte riktigt där än, våra barn är 2,5 år resp 3 mån, men det går ju fort!
Förslagsvis gör man en riskbedömning sedan får barnen genomföra äventyret och samtidigt låter man ens egna obehag och rädslor vara. That to shall pass..
Jag har varit en sådan där orolig mamma JÄMT, mina barn har varit helt galna och vi har banne mig aldrig varit på akuten.
En bra regel tycker jag är att man alltid håller ihop med en kompis.
Man måste jobba med sina katastroftankar helt enkelt. Undvik att lägga över oron på barnet. Tänk i sannolikhetslära banor. Vad är sannolikheten att barnet a: skadar sig? B: skadar sig allvarligt? C: dör? Ingen av oss kommer att leva för evigt. Dagligen gör vi val som vi inte ens tänker på att är riskfyllda medan vi samtidigt är livrädd för en annan liten grej. Det är som att vara rädd för en björn i skogen: hur ofta träffar någon på en björn? Hur många gånger går björnen till attack? Hur ofta dödas någon av en björn i norden? Förr än ni anar står ni där med barn i övre tonåren och ett klätterträd i skogen är en bagatell när Kalle kör iväg med motorcykel på bakhjulet, Stina åker på interrail i 3 veckor. Lär dem hantera faror och att möta livet. Inte genom att förbjuda utan genom att ge dem förtroende att få testa och misslyckas enligt egen förmåga. Se till att ha 1:a hjälp utrustning i skick, 112 app i mobilen och Lita på ditt barn!
Så fint du sammanfattade det i ditt första stycke! Vi vill så väl och ängslas så mycket att vi ibland glömmer bort den där viktiga uppgiften vi har att förbereda barnen på att klara av svårigheter och lösa problem på egen hand. Vårt jobb är att finnas i bakgrunden som trygghet. Inte dra dem genom livet. Tycker det låter som ett underbart äventyr att åka själva och övernatta på ön. Det gjorde jag och en kompis i trettonårsåldern fast vi paddlade kanot och hade med tält och spritkök. Inga mobiler på den tiden så ingen kunde nå oss. Det blev helt underbart förutom myggen haha.
Ett tips är att förbereda sig. Skaffa kunskap genom att gå första hjälpenkurs, fråga någon sjukvårdskunnig du känner om vad som kan vara allvarligt och vad man kan behandla och hantera själv. Se till att ha sjukvårdslåda med plåster, kompresser, gasbinda, sax, sårtvätt mm hemma. Det finns små first aid kit att köpa att ta med på utflykter. Alternativt gör ett själv av en necessär i valfri storlek och fyll med vad som kan behövas – fråga på Apoteket vad som kan vara bra att ha. Kunskap är ofta det bästa sättet att minska rädsla för att man känner mer trygghet i situationen. Har man tänkt igenom och förberett sig för vad som kan hända är man i ett bättre läge om olyckan väl är framme.
Ett tips är att låta andra lära ens barn att hantera kniv etc, t ex i Scouterna som Clara nämner och sedan lita på deras bedömning (scouter får ett knivbevis när de visat att de kan hantera den säkert och får då ha med kniv på aktiviteterna ). Då känner jag mig lugnare än när jag slipper bedöma själv vilket jag tycker är svårare för man blir gärna lite överbeskyddande mot sina egna barn tyvärr.
Tack för alla svar! Måste verkligen jobba med mina rädslor…
Men ville bara förtydliga att vi självklart har första hjälpen-utrustning hemma och att jag inte åker till akuten med skrubbsår. Det handlade om ett brutet ben efter en cykelolycka, hjärnskakning (föll ner från ett träd), repad brorsans hornhinna när barnen lekte med pinnar i skogen, inflammerat insektsbett (borrelia) – alltså inte livshotande men “inget allvarligt” var nog felformulerat.
Antingen är min riskbedömning ganska dålig eller så har vi bara otur?
Tycker mer det låter som att ni låter barnen vara barn. Olyckor händer alla barn om dom får leka och pröva vingarna. Barn som aldrig slår sig får ju inte uppleva e riktig barndom tänker jag. Sen måste man självklart riskbedöma. En treåring kanske inte ska klättra högst upp i en grantopp men ett litet äppelträd kan ju vara ok att träna sig på (under översyn såklart)
Jag kan av egen erfarenhet säga att det också är skillnad på barn och barn. Vår son som är 13 år har varit ganska lugn och inte skadat sig speciellt mycket. Min svägerskas döttrar som nu är 20 & 24 år har varit lite vildare och skadat sig ofta. När jag ser till min egen uppväxt så har jag fått göra många saker och prövat mina vingar på diverse sätt, men klarat mig i från allvarligare skador. Min 3 år äldre bror som fick typ samma förutsättningar som mig har skadat sig ofta under uppväxten. Att oroa sig för sina barn hör till att vara förälder. Blir oron allt för stark så kan det ju vara bra att söka hjälp för att lära sig strategier att hantera oron. Jag tror att man själv vet och känner när oron är inom det normala eller inte.
Vet inte om det är otur, tänker att det är ett liv? Liv är farligt. Och härligt!
Tack för att vi får följa med på era äventyr. Blev alldeles varm och pirrig i magen.
Eller som en härlig barn – ungdomsbok av Clara Lidström, lr hur?, ❤️
Håller med dig! Clara kan konsten att berätta !
Vilket äventyr ni varit med om. Det där blir någonting för er att prata om efteråt. Vilken tur att ni hade varandra i allt det där.
Håller med dig! Clara kan konsten att berätta !
Underbart sommarlov och sommarminne för stora å små!
Wow! Du er så god til å fortelle. Eventyret deres minner meg om en mumin/Tove Janssson-fortelling. Særlig med Ulfs kommentar på slutten der også
Elsker forøvrig alle bildene fra nord, får så lyst til å dra til Norrland.
Låter helt fantastiskt. Och det bästa med sådana äventyr är att man kan prata om dem tillsammans i år framöver. Med mer och mer tillägg för varje gång det berättas 🙂
Presis! Og det med tillegg og utbroderinger når historien skal gjenfortelles og gjenoppleves i sammenkomster senere,er halve greia med en sånn felles familieutflukt. I det hele tatt, å skape felles minner er superviktig og verdifullt.
Bilden på Juni och Essa ❤️
Tack för ännu ett fantastiskt inlägg!
Stackars Ulf 😄 Så spännande det blev. Häftigt hur man som mamma oftast är den som förmanar och uppmanar till försiktighet i olika fall men sen kan uppmuntra något som barnen tycker verkar lite läskigt och kanske till och med farligt. Kul ju!!
Vad spännande! Vad är det för grav? När jag ser era äventyr får jag minnen från min barndom i en jämtländsk by. Vi lekte ute jämt. Det vi inte fick göra var väl att använda skjutvapen eller elda utan att vuxna var med. Så mycket kul vi gjorde och vilken fantasi!
Gammal grav?? Antingen måste du berätta här och nu eller också skriva den där boken, så att vi får reda på mer (nu har jag olika teorier i skallen)
Jag tänkte på det också, stenåldern?
Vilket underbart äventyr! Det är sånt ni alla kommer minnas resten av livet! #corememory
Allemansrätten innebär att man får vistas fritt i skog och mark – med viss försiktighet. Till skillnad mot vad man kanske kan tro, så ger allemansrätten inte dig rätt att plocka kvistar ute i naturen. I brottsbalkens 12:e kapitel står att man inte får skada växande träd och grenar.
Så…om marken inte är er var det ett ovanligt dumt beteende och verkligen ingen bra plan att planera för att bygga ett vindskydd där nästa år. Att barn inte har koll på sånt är en sak, men att vuxna inte vet bättre gör mig alldeles matt.
Åh Sara! Du är alltid en sådan glädjedödare. Aldrig en positiv kommentar när du tar dig tid att skriva. Kan dock lugna dig med att en scout aldrig skulle göra något sådant. Det räckte bra att ta de omkullfallna träden som låg på ön och dra till vindskyddet. Några ruskor för regnskydd fick dock markägaren bjuda osa på. Liksom kvistar från döda träd på marken, att hålla elden levande. Men allt med förstånd och måtta. Skulle inte skära björkris i en skog nära en stad, där många besökare belastar naturen.
Björken hade löv så den kan knappast vara död…
Nej nu ser du allt fel. Det var döda björkstockar som låg i mossen men sedan skar vi ris från sly och la ovanpå sedan vi fått iordning stommen. Vem fäller ett träd på en utflykt?
Åker du på utflykt utan motorsåg? Oansvarigt! (till sura kommentatorer: obs ironi! )
Sara, om du ängslas över björksly kan jag trösta dig med att det jäkla slyet kommer upp nästa år igen, det är inte att hugga det är att beskära.
Men en tjugo meter stor ö i Lappland. Vem vet ens om någon tar ner ett träd??? Slappna av lite 😄
Viktigt att respektera Allemansrättens gränser och vara rädd om naturen tycker jag! Även i Lappland bor människor, även en liten ö har ägare. En influencer når ut till väldigt många.
Jag är skogsägare själv och hade inte höjt på ögonbrynet om någon skar lite sly på min mark, för att täta ett vindskydd. Och i det här fallet känner jag skogsägaren ifråga, det är nämligen min granne.
Jag skulle vilja påstå att inlägg som dessa om något gör GOTT för miljön! Förhoppningsvis inspirerar det fler att vara ute i skog och mark med sina barn och att lära sig tycka om naturen.
Ja inlägget inspirerar till att vara i naturen och det tycker jag också är bra! Man får ju skära kvistar med markägarens tillstånd så inget fel verkar ju ha begångits. Den infon hade varit en bra komplettering eftersom många inte känner till hur allemansrätten fungerar.
Så bra skrivet Clara. Jag blir trött när jag läser negativa kommentarer utan någon som helst förståelse för hur saker och ting faktiskt hänger ihop.
Som markägare det pyttelilla jublar jag om någon vill ta lite sly från min mark. Gärna mycket sly! Ta gärna med det hem eller elda med det!
Ja precis och återkom gärna år efter år, haha!
Fö mysiga inlägg från stugvistelse och gemenskap. Bland det bästa i livet. Önskar att fler hade möjlighet att ordna något liknande.
+ 1
+1 var til Christina, veldig poetisk det du skrev: ” även en liten ö har ägare” <3
+ 1 til Sara også, for at du påminner oss/(minner oss på) allemannsretten, den er viktig <3
Kanske borde Clara skriva en “don’t try this at home kids”-varning vid inlägg som dessa för icke friluftsmänniskor? Som markägare själv blir jag betydligt mer irriterad på folk som parkerar bilar på min mark och ställer sig att fiska med kastspö på min flytbrygga “i allemansrättens namn” så att mina barn inte vill åka ut med båten. Lånar gladeligen ut lite varsamt utrensande slygrenar till någon som behöver bygga vindskydd i oväder tusen gånger hellre. Eller låter grannen ta ner en björk som skymmer utsikten när han ber snällt.
Som Clara redan påpekat så gäller såklart större försiktighet vid hårt belastade turistleder.
Sara…gode tid vilken kommentar. Gör mej helt matt att en vuxen ödslar tid på en så’n sak. Kanske jobba upp lite perspektiv!?
Tänk om Clara smittar bloggläsare till att också ge sig ut på äventyr i naturen, tänk om fler får loss blicken från skärmen och gör saker på riktigt? Tänk om det leder till att fler ser värdet av att värna vår miljö?
Och du har mage att snacka om pinnar…jojo…jätteviktigt.
Jag återberättade historien för min man och läste Ulfs repliker högt. Vi skrattade gott och länge! 😂
Wow, det var en spännande utflykt det! Tänk vad roligt ni kommer att ha att tänka tillbaka på den ,mitt i kallaste vintern. Suveränt att scouten och de andra barnen fick chans att bygga ett väderskydd i skarpt läge! Inte många ungar i dagens läge som klarar nåt sådant!
Wow jag blir verkligen imponerad av överlevnadskonsterna 🤩 och vilket härligt äventyr det verkar ha varit 🔥
En sak som jag saknade var en mindre presenning i packningen. Så slipper man bli blöt vilket jag själv hatar. Spänn bara upp mellan ett par träd.
Bra ide!
Underbart äventyr! Helt rätt Clara! Du har lyckliga barn som har en sådan mamma! Tycker verkligen du skall skriva en ungdomsbok!
Alltigenom underbart inlägg! Tack för att du delar med dig, på ett så välformulerat och varmt sätt! 🥰
Låter som taget ur en Astrid Lindgren bok!
Ja, skriv en bok!!! Inte utan att man skulle vilja tillhöra din/er familj.
Åh, det kliar i fingrarna… Att få polera upp den vegetariska båten!
Fick överta en flatbottnat tvålkopp, som efter sönderkörning lämnats att växa igen ännu värre. Den gick också onödigt trögt i vattnet.
Jag hade tur, att få det mesta av lagningarna under vattenlinjen. Så det mesta skiner sedan nyvitt! Så tjusigt, där den dras fram av gammelgäddor..
Jag vill höra/läsa mer om historien bakom graven!
Rekommenderar en favorit ungdomsbok: Kvartetten på hemliga ön av Enid Blyton. Läst otaliga gånger som barn.
Älskart!
Hahaha! Underbart inlägg rakt igenom! Tack! 🙌
Vilket fantastiskt minne det här lär bli för er alla! Tänk att ha förmånen att spendera en hel månad med sin syster och alla barnen i en gammal sommarstuga där släkten funnits. Vilken ynnest! Du gör det så underbart för dina barn, Clara! Jag inspireras av dig!