Här kommer ett annat önskeinlägg, den här gången från läsarsignaturen Annie. Nämligen att dokumentera allt jag äter på en dag. Okejdå, det kan jag göra! Men inte som i “så här äter jag varje dag” utan som i “så här åt jag just den här dagen”. Nämligen gårdagen.
Börjar dagen som jag brukar, om det bara finns tid att göra det. Nämligen med att enbart dricka kaffe första 1-2 timmarna. Kaffe med mjölk och något litet sött, som en osvavlad torkad aprikos eller en bit råsocker. Mums! Intog den i sängen medan jag läste. Så skönt att invänta hungern istället för att proppa ner maten direkt.
Gick sedan en långpromenad med Essa och då blev det ett par nävar färska blåbär längs vägen.
När jag kom in tog jag min frukost. En skål vaniljkvarg, lite AXA Gold, några sötmandlar och ett halvt äpple. Efter någon timme åkte jag till gymmet och tränade.
När jag kom hem därifrån svängde jag ihop en tonfiskröra med yoghurt, kapris, persilja, rödlök och chili. Gott att lägga på macka, tycker Fazer rågform är ett bra bröd. För ovanlighetens skull hade jag färsk avokado hemma och skar upp den och la ovanpå. Hackade över lite mild chili från växthuset och avslutade med ett ägg.
Efteråt blev det kaffe med mjölk och ytterligare en torkad aprikos. Något litet sött efter maten stänger måltiden och brukar minska mitt sockersug senare på dagen.
Till middag gjorde jag färska vårrullar. Fult rullade, så de ser inte mycket ut för världen. Grönsaker från trädgården, avokado, cashewnötter, koriander och så en sås/dressing på olja, ingefära, sesamolja, guangchang, vitlök, lime, socker, japansk soja och en snutt riven ingefära. I glaset hade jag lite Fun Light ice tea peach & love. Deras iste är helt okej. Tillsätter massa is och citron i den, så blir den riktigt läskande.
Till efterrätt blev det en stor mattallrik vattenmelon och färska bär från trädgården.
På kvällen åt jag två sådana här skivor rågform med lite kaviar och ett mosat, kokt ägg på varje bröd.
Och det var det som jag åt igår. Höll mig mätt och kände mig nöjd hela dagen. Bra med fibrer, frukt och grönsaker i olika färger. Bra och nyttiga fetter i avokadon, äggen, cashewnötterna och dressingen till grönsakerna. Däremot för lite protein. Protein har jag ofta svårt att få i mig ordentligt av – och det är ju viktigt när man styrketränar. Det är därför jag tycker om proteinshakes. Ett enkelt, snabbt sätt att se till att jag får i mig mer protein och är ordentligt mätt.
34 svar
Känner igen mig i mycket av det du äter, jag gillar också att vänta några timmar med frukost! Vårrullar tycker jag verkar komplicerat, men gott- kanske inte är så svåra att göra som jag tänker mig?
Jag gillar också något litet sött efter maten. Ibland tar jag bara en sked lingonsylt och stoppar rätt in i munnen, eller så gör jag som min farfar- lingonsylt, mjölk, en liten skvätt grädde och bettat knäckebröd.
Jag är nyfiken på proteinshakes- finns ju miljoner olika och de kostar ganska mycket så jag vill inte bara prova mig fram, vilket gör att jag inte fåt tummen ur. Vilken proteinshake rekommenderar du eller ni som läser?
Jag rekommenderar att köpa pulver och göra din egen! Denna variant är bra https://www.gymgrossisten.com/whey-80-mixochmatch-4x1kg/SETW80MIX.html
Blandar med tex frukt, bär, vatten, kaffe, kakao, nötsmör och mixar till smoothies. Eller bara med vatten som ett snabbt mellanmål. Vanilj och vanlig choklad är de bäst smakerna
Vårrullar, eller sommarrullar som jag har fått lära mig att de genomskinliga heter (vet inte om det stämmer), är mycket lätt. Bara att lägga grejer som du vill ha på “pappret” och sedan rulla ihop. Kanske doppa i någon sås och sen rätt in i gapet bara. Går att variera i oändlighet!
Lingonsylt och varm mjölk åt min morfar också som en “nöd-efterrätt” om det inte fanns någon annan efterrätt att tillgå 🙂
Min morfar likadant! Lingonsylt m. mjölk till efterrätt i skål, fast mjölken var kall 😊
Elin & Ellen – blir lite nyfiken vad/ om era mormödrar åt?
Min mormor & morfar åt egen rödbetssallad på vispad grädde till frukost (förutom limpmackor, fil med ingefära på & kaffe) om det var bondvanor från förr eller egen idé är oklart.
Kul med matkulturer!
Proteinpulver kan smaka så olika och vissa gillar jag inte alls smaken på. Favoriterna här hemma är Tyngre och Nordic Wellness egna. Bra med vaniljsmak som standard för andra smaker (t ex kakao, jordgubbar och annan frukt) kan lätt läggas till i smoothien. Även lyxigt att ha Salted Caramel hemma, stillar div cravings på ett kick! Barbell och Propud har goda färdiga shakes. Håller med om att det är väldigt praktiskt för att snabbt och enkelt få i sig goda och mättande mellanmål.
Vi är verkligen olika. Jag vaknar vrålhungrig och måste äta frukost inom en timme. Äter jag något sött att avsluta måltid med öppnar jag sötsuget och stoppar i mig vad jag kommer över resten av dagen.
Håller med om svårt att äta tillräckligt mycket protein.
Samma här!
Tips till alla som har svårt att få i sig tillräckligt med protein. För det första så finns det inga studier som bevisar någon ökad signifikant effekt efter 1.6 gram protein per kroppsvikt (även för dom som tränar extremt hårt), om du inte ska ligga i extremt kaloriunderskott och träna samtidigt (vilket väldigt få människor bör eller behöver) då har det visat sig att det kan vara hjälpsamt upp till 2 gram protein per kroppsvikt. Så vägar man tex 75 kilo x 1.6 = 120 gram protein per dag. Jag landar ofta runt 1.3 och tränar mycket och har inte märkt någon skillnad när jag går upp till 1.6, men det är ju bara anekdotisk bevisföring 🙂
Förutom proteinshakes som är toppenbra, mina favoriter är body science vegan protein som innehåller aspartame – smaken double chocolate och apple pie är galet goda (och innan någon blir orolig, det finns inga per reviewed studier som har påvisat att aspartame är farligt för människor att konsumera i normala mängder, det funkar bättre för mig är sucralose som de flesta andra innehåller och följande finns inga vetenskapliga belägg för: men jag blir dålig i magen av dom).
Så rekommenderar jag tofu: tofu kan man tex köra ner i en shake, göra dundergod chokladpudding på med lite havremjölk och några dadlar, göra spread för mackan – bara mixa en tex bokspånsrökt tofu med citron, lite bjäst om man har, vatten, en vitlöksklyfta och salt och peppar och bre på mackan, mixa ner i en pastasås med havregrädde, eller göra stanning till en paj av. Man kan addera det till typ allt och det höjer proteinnivån betydligt och innehåller inget kolesterol. Tex Yinpin är ett svenskt tofumärke med produktion i Vallentuna om man är noga med att stötta lokal produktion. Och om någon blir orolig för sojaproduktionen som skövlar amazonas: 78% av sojaproduktionen är uteslutande för djurfoder och i Sverige så odlas all den soja människor direkt konsumerar inom Europa. Vet att dom flesta vet det redan men ibland dyker det missförståndet upp när man pratar om tofu och soja.
Och till gröten på morgonen (tack universum för havre!): släng i quiona när du kokar upp och servera med en klick jordnötssmör och chiafrön. Eller tryck en skål Frebaco Kvarns svenska proteinhavrekuddar, med fördel tillsammans med Oddly goods citron yoghurt.
Men vilka bra tips!
Detta ska jag köra på direkt☺️
åh gud dom där kopparna med blommor på..så ljuvliga.
Vilken fin mat du åt den här dagen. Allt såg jättegott ut, precis i min smak. Jag är själv intresserad av motion och kost och jag har förstått det som att “hysterin kring protein är aningen överdriven. Nu menar jag inte att du är hysterisk kring att få i dig tillräckligt med protein, utan jag menar i samhället
i stort. Produkter som innehåller extra mycket protein är ofta dyra och onödiga. Äter du allsidigt och regelbundet så är det ganska svårt att få brist på något näringsämne, så har i alla fall jag lärt mig. Tack för inspirerande inlägg.
Så är det
Tror det du behöver är Yipins ekologiska alspånsrökta tofu, så gott att bara skiva till alla typer av mat och snacksa på!
Åh jag gillar också rökt tofu. Det är verkligen ett toppenbra förslag på lite extra protein.
Brukar oftast ha aptit på frukost direkt. Tror det beror på när sista måltiden för gårdagen ägde rum. Äter jag inget efter middagen kl. 17 är jag såklart hungrig då jag stiger upp. Har det varit en kväll med något snacks i soffan – inte så jättehungrig på frukost dan därpå. Bäst trivs jag med fasta tider för frukost lunch och middag, har svårt för det där med att bara ta det lite som det kommer. Hinner liksom bli för hungrig då och äter allt i min väg.
Så här bra mat skulle fattigpensionärer få äta. Nu finns ju vid din sida i Stockholm och dom gör ju mycket för dom. Ingen ska behöva svälta men nog tyvärr har många det knapert.
Så här bra mat skulle fattigpensionärer få äta. Nu finns ju vid din sida i Stockholm och dom gör ju mycket för dom. Ingen ska behöva svälta men nog tyvärr har många det knapert. Har väll inte skrivit om detta förut.?
Min släkt i Småland säger att de ”knyter änden” med något sött efter maten, det uttrycket gillar jag.
Åh va gott det ser ut, blir så inspirerad att äta så mycket gott efter en sommar med mycket korv, köttfärssås och grötmiddagar…
Gott det ser ut. En undran över nyttiga fetter. Inte har väl ägg nyttigt fett?! De ger oss vitaminer och protein men nackdelen med ägg är väl just att det är s.k. onyttigt fett till skillnad från fett från växtriket och från fisk?!
Ägg har offantligt nyttiga fetter.!!!!!
Det är en otroligt bra näringskälla. Och att ägg skulle ge högt kolesterol tex, är bara gammal skröna, då folk inte visste bättre.
Ägg – håller Dig mätt länge ✅
Är nyttigt✅
Går att variera i det oändliga ✅
Är otroligt Gott i absolut alla dess olika skepnader – stekt – kokt – förlorade ägg – omelett – ugnsomelett✅ ..you name it……..
För att inte nämna hur fantastiska ägg är i matlagning & bakning!!!!✅
🥚🥚🥚 👌
Ägg innehåller en massa nyttigheter – även relativt hög halt kolesterol. Dock verkar det som att levern tillverkar mindre eget kolesterol om man äter ägg dagligen, så nivåerna av det sk. “onda kolesterolet” , LDL, tycks inte stiga nämnvärt.
Tack för ännu en ögonblicksbild från din vardag Clara – ser gott ut! Intressant som vanligt att läsa kommentarer, och se hur olika vi är. Det är väl en av de svåra grejerna med mat, att det som känns bra för en person inte gör det för någon annan. Och en annan svår sak är så klart all information kring mat, och hur lätt det är att gå vilse…
– Näringsrekommendationer utgår från lägsta nivå innan en brist uppstår, dvs inte utifrån vad som är “bäst” eller “optimalt”. Den som är aktiv och tränar, är äldre, vill förändra sin vikt eller vill bygga muskler behöver mer protein än det rekommenderade intaget.
– Mitt bästa proteinpulver är Nyttotekets unflavoured whey. Innehåller inga tillsatser, funkar för känsliga magar och är helt neutralt i smaken: perfekt för smoothies (och allt annat)
Fast man behöver sällan gå runt och tro att man får i sig för lite protein. Det är nog det ett par kommentarer tog upp.
Jag är lite tvärtom – måste ha kaffe OCH mat i mig rätt så direkt jag gått upp, annars kolar jag vippen av hunger och får liksom ingen ordning på nåt. Älskar mitt morgonkaffe men kan inte dricka det ensamt på tom mage. Ett kokt ägg på knäckebröd med smör, eller fil med osötad granola och blåbär är min nuvarande favorit. När hösten kommer gör jag gröt, gärna med kokosolja och bär. Frukost är mitt bästa mål!
Jag måste få i mig frukost nästan direkt. Har jag legat och dragit mig för länge blir jag alldeles skakig. Enbart kaffe skulle aldrig funka. Det tar jag efter nån timme när kroppen börjat komma igång. Magen skulle inte palla kaffe på tom mage. Sen förstår jag inte hur folk kan träna tidigt på morgonen utan rejäl måltid innan.
Förlåt att jag frågar, men hur mycket protein tänker du att du behöver äta på en dag? Du åt ju totalt 3 ägg plus tonfisk under en dag. I min bok är det mycket protein över en dag. Det finns ju även protein i brödet och mjölken i kaffet. Men jag är iof vegetarian.
Det är bara 7gram protein i ett ägg. Och mängden tonfisk var ju inte enorm – så på totalen något jag inte ens nästan upp till det jag behöver
Vad är guangchang? Jag försökte googla men får inte upp några träffar som verkar ätbara 😮
En sommarfavorit här hemma är vitkålsstek. Ett utmärkt vegetariskt alternativ som går att äta som det är eller tillsammans med en fisk- eller kötträtt.
-Skiva upp vitkålen så att det blir centimetertjocka skivor, lägg över i smörad ugnsfast form.
-Vispa ihop smör med vitlök, salt och valfria örter, chili är också gott för extra sting. Bred smörblandningen på vitkålsskivan, rejält med smör är gott.
-Toppa skivan med ett lager parmesan eller valfri lagrad ost.
-In i ugnen på 225*c i 30 min, till osten fått fin gyllenbrun färg.
Tack för det tipset 🤩! Älskar kål!
Åh, vilken nyttig dag. Såg dessutom så gott ut.