Jag är så glad denna morgon efter det fantastiskt fina gensvaret för boken! SÅ MÅNGA SOM BESTÄLLT! Den åkte direkt upp på Bokus förstaplats. Wow och tack för det!

Ser så mycket fram emot den här helgen. Ikväll ska jag och Jakob gå på bio och pojkarna ska få besök av Elle och Ada och ha myskväll. Sedan kommer min syster hit imorgon. Hon är på jobb i stan och ska spendera ett dygn hemma hos oss. Känns världslyxigt att hon bara kommer sådär apropå ingenting.

Jag planerar att laga lamm till middag imorgon, för frysen är full av kött. Och då tänkte jag att det vore gott med någon slags svartvinbärschutney till, för att ta tillvara på alla bär.

Så jag plockade in en liter bär ungefär. Repade av och sköljde i durkslag. Frysta bär går förstås också bra! Gissar att svartvinbärssäsongen är över i södra delarna av landet?

Sedan hackade jag en rödlök, lite ingefära, och slängde i några kvistar rosmarin.

Sedan på med råsocker och rödvin och så fick det koka på låg värme tills vätskan reducerat till hälften.

Doftade himmelrike!

Man får röra om då och då under kokningen så att det inte bränner fast bara.

Resultatet blev denna ljuvliga, syrliga rosmarinchutney som jag tror kommer vara suverän även till en bit getost på en finncrisp. Testa vettja! Mitt recept nedan är skrivet lite på en höft – och det är för att det inte är så himla noga. Det brukar bli gott ändå!

Ingredienser

  • 1 liter svarta vinbär

  • En tjock bit ingefära, lång som en tumme

  • 1 rödlök

  • 4 kvistar rosmarin

  • 3-4 dl råsocker

  • 5 msk rött matlagningsvin

  • 2 msk vatten

  • En nypa salt

Gör så här

  • Skölj och rensa bären. Hacka löken och ingefäran.
  • Lägg allt i en kastrull. Addera några kvistar rosmarin och slå på socker, vin, vatten och lite salt. Om bären är väldigt mogna kan man behöva byta ut lite av sockret mot syltsocker för att den ska tjockna ordentligt. Alternativt tillsättaren ren pektin.
  • Låt koka på svag värme tills vätskan reducerat till ungefär hälften. Rör om då och då. Justera syran och sötman efter tycke och smak genom att addera mer vin eller socker.
  • Diska burkarna och locken noggrant och fyll dem med kokande vatten. Häll bort vattnet och häll över den varma chutneyn i burkarna, sedan du plockat upp rosmarinkvistarna. Skruva på locket och förvara svalt.