Jag är så glad denna morgon efter det fantastiskt fina gensvaret för boken! SÅ MÅNGA SOM BESTÄLLT! Den åkte direkt upp på Bokus förstaplats. Wow och tack för det!
Ser så mycket fram emot den här helgen. Ikväll ska jag och Jakob gå på bio och pojkarna ska få besök av Elle och Ada och ha myskväll. Sedan kommer min syster hit imorgon. Hon är på jobb i stan och ska spendera ett dygn hemma hos oss. Känns världslyxigt att hon bara kommer sådär apropå ingenting.
Jag planerar att laga lamm till middag imorgon, för frysen är full av kött. Och då tänkte jag att det vore gott med någon slags svartvinbärschutney till, för att ta tillvara på alla bär.

Så jag plockade in en liter bär ungefär. Repade av och sköljde i durkslag. Frysta bär går förstås också bra! Gissar att svartvinbärssäsongen är över i södra delarna av landet?

Sedan hackade jag en rödlök, lite ingefära, och slängde i några kvistar rosmarin.

Sedan på med råsocker och rödvin och så fick det koka på låg värme tills vätskan reducerat till hälften.

Doftade himmelrike!

Man får röra om då och då under kokningen så att det inte bränner fast bara.

Resultatet blev denna ljuvliga, syrliga rosmarinchutney som jag tror kommer vara suverän även till en bit getost på en finncrisp. Testa vettja! Mitt recept nedan är skrivet lite på en höft – och det är för att det inte är så himla noga. Det brukar bli gott ändå!
Ingredienser
1 liter svarta vinbär
En tjock bit ingefära, lång som en tumme
1 rödlök
4 kvistar rosmarin
3-4 dl råsocker
5 msk rött matlagningsvin
2 msk vatten
En nypa salt
Gör så här
- Skölj och rensa bären. Hacka löken och ingefäran.
- Lägg allt i en kastrull. Addera några kvistar rosmarin och slå på socker, vin, vatten och lite salt. Om bären är väldigt mogna kan man behöva byta ut lite av sockret mot syltsocker för att den ska tjockna ordentligt. Alternativt tillsättaren ren pektin.
- Låt koka på svag värme tills vätskan reducerat till ungefär hälften. Rör om då och då. Justera syran och sötman efter tycke och smak genom att addera mer vin eller socker.
- Diska burkarna och locken noggrant och fyll dem med kokande vatten. Häll bort vattnet och häll över den varma chutneyn i burkarna, sedan du plockat upp rosmarinkvistarna. Skruva på locket och förvara svalt.
22 svar
Tack ska du ha för den fin fina boken! 🙏🌟
Det kan vara så att jag är lite dum i huvet (som Loa Falkman skulle ha sagt) men ska rosmarinkvistarna och ingefäran vara kvar? Eller plockas bort? Eller kokar de kanske sönder?
Inte alls dumt! Har förtydligat nu i receptet. Rosmarinen plockar man ur men ingefäran får vara kvar =)
Tack!🙏 ska testa med bär från frysen!
Kul grej att använda vinbär till! Vår buske dog efter ett bygge på tomten, nya buskar ser gröna och fina ut men har inga bär. Det kanske kommer nästa år?
Det kan ta några år innan de börjar producera ordentligt med bär!
Du kan göra saft på bladen även om du inte fått några bär.
Skickade hem boken direkt när jag såg du skulle släppa en ny! Köpte din julbok förra året och älskar den så ska bli spännande att se hur den nya boken är 🙂
Det gör mig JÄTTEGLAD!!!
Köpte Underbara jul men den hamnade hos mamma för den bara skrek ”ge mig till mamma” och hon äääälskar den. Beställde även denna till mamma. 😀
Kom till mig en sak nu för en stund sen. Vad mysigt det var när man var liten och mamma (i mitt fall) plockade och donade i köket medans man åt mellanmål eller vad det var. Tycker det är astråkgt att ta hand om disk och stöket i köket men helt plötsligt blev det lättare för min son kanske också kommer minnas den värmen och tryggheten att mamma (i hans fall just idag, brukar väldigt ofta vara pappa) finns där i bakgrunden.
Spännande!
Tror du det går att göra med aroniabär?
Har du något annat förslag på vad jag annars kan göra med dessa roliga och nyttiga bär?
Kram Katarina
Gör juice att dricka till frukost!
Saft på aronia blir jättegott!
https://www.hemtrevligt.se/hemmetsjournal/artiklar/recept/20120703/aroniasylt-med-mork-rom-10349/
Den här sylten är fantastisk.
Jag har följt dig länge och har fått uppfattningen om att du inte dricker alkohol. Senaste tiden har det varit flera inlägg där det skrivs om bubbel, öl osv. Är det alkoholfritt då?
Jag dricker aldrig öl och dricker (om jag slår ut det på ett år kanske max 3 glas vin). Gillar det inte helt enkelt. I detta inlägg är det matlagsvin
Så välförtjänt med boken. Och coolt att du verkar följa din egna kompass så mycket, tar fram grejer som ingen annan tänkt på och som känns så genuina.
Finaste beröm man kan få 🥹❤️
Låter som ett jättegott recept. Vinbär i alla färger är ju underbara och dessutom jättenyttiga bär fullproppade med vitaminer och sådant. Dessvärre så bor vi i lägenhet och har ingen trädgård med bärbuskar. Fast å andra sidan så har jag/vi bott i hus med trädgård och bärbuskar och det var inte vår melodi. Jag gillar enkelheten med att bo i lägenhet.
Vill tillägga att det är kul med dom böcker som du ger ut. Du är bra på att få till det och väldigt kreativ. Lycka till med allt som du tar dig för.
Ytterligare ett tillägg… Det känns verkligen som att du har hittat din nisch. Du har en egen stil i det du gör, den ska du vara stolt över. 👍💌.
Hej
Älskar din blogg. Läser den varje dag.
Jag beställde och betalade din almanacka från Bokus… fick ingen sorts bekräftelse på att jag varken beställt eller betalt..
Väldigt konstigt!
Nå.. hoppas den kommer.
Ha en trevlig helg🥰