
Bra bärår får man fundera ordentligt över vad man ska göra av alla bär. Som i år då det finns otroliga mängder röda vinbär i trädgården. Tur då att min syster kom och lärde mig ett härligt recept på hur man gör sura remmar av bär. Tre ingredienser och resultatet är SUPERGOTT! Härligt syrligt segt med riktigt stark bärsmak. Banansmaken märks inte alls i slutprodukten.

Gör så här
- Skölj och rensa bären. Kör i en matberedare tillsammans med bananerna, tills det blivit en jämn smet. Om du vill kan du också tillsätta lite vaniljsocker.
- Bred ut smeten tunt på två bakplåtspappersklädda plåtar. Ju tunnare och jämnare lager desto lättare går torkningen. Sätt ugnen på 100 grader, sätt in plåtarna (båda samtidigt går bra i en varmluftsugn) och stoppa en slev i ugnsluckan så att det bildas en liten glipa där fukten kan smita ut.
- Torka 2-3 timmar. Håll koll så att det inte bränns! Låt svalna och klipp sedan i remsor. Enklast är om du behåller pappret på medan du klipper, och därefter drar loss det. Lägg remmarna på en tallrik och vänd i lite strösocker. Servera och njut!
12 svar
Hur förvaras remmarna bäst? Frysta?
I kylen tror jag! Men man sparar dem inte så länge – de går åt i ett nafs 😅
En som hade motsv recept på Instagram skrev ”mörkt och svalt! Jag brukar ha dem i skafferiet.”
Tack, låter så gott!
Mums! Tror du att man kan byta ut vinbär mot färska fikon? Jag har ett stort träd i trädgården och just nu plockar jag 20-30(!) fikon om dagen. Har bakat och gjort sylt och ätit och gett bort och där är fortfarande massor kvar, så nu försöker jag vara kreativ 🙈
Wow! Vad lyxigt! Testa vettja 🤗
Då skulle jag lämna bort banan, fikon är väl ganska söt i sig själv och har mindre vätska i sig än vinbär men ev. tillsätta lite citron? Ursäkta att jag lägger mig i men kan bara inbilla mig hur gott det skulle vara 🙂
Bra idé! Det testar jag 😊
Fikon är annars den godaste marmeladen!!
Tänkte att i år får fåglarna ta vinbären men kanske jag kan plocka en liter i alla fall. Sonen 15 år, verkar reagera med excem när han äter godis, vi försöker luska ut vad han reagerar på men han har nu iallafall tagit godispaus och excemen hålls borta (förstås ingen läkare som tror på oss, helt ovetenskapliga tankar vi har..sarkasm) men dessa kunde han säkert prova.
Detta fungerar med i princip vilka frukter eller bär som helst och i vilka blandningar som helst. Mums!
Åh, detta recept or förbi min Instagram och jag är så nöjd att jag testade. Så enkelt men så gott! Jag som älskar sötsyrliga godsaker blev helt frälst i dessa.