Jag samarbetar sedan 2018 med elbolaget Bixia som säljer el från lokala, småskaliga producenter. Oftast privatpersoner som har ett vindkraftverk eller vattenkraftverk på sin gård. Bixia har elleverantörer runt om i Sverige (vår familj är en av dem!) och de flesta levererar el från just vind och vattenkraft – men solenergi blir allt vanligare.

En av de viktigast insatser man som privatperson kan göra för klimatet är att byta till förnyelsebar el. Till skillnad från exempelvis flyg och kött är ju el ingenting man sådär i allmänhet kan avstå. Och då kan man ju lika gärna köpa den från ett vettigt elbolag! Eller hur?

När man kollar i tabeller på vilken klimatbesparing olika livstilsförändringar utgör, så ser man att det förvisso är bra att byta till en elhybridbil och noga återvinna sitt avfall. Men betydligt högre upp på listan – hack i häl på att undvika flygresor – ligger byte av elbolag. Det har alltså en enorm påverkan på ens eget klimatavtryck, särskilt eftersom el är något vi inte kan välja bort.

Så vem ska få mina elpengar? Ett vettigt bolag med förnyelsebar el – eller ett företag som framställer sin el på ett sätt som jag inte tror på?  Svaret tycker jag är enkelt. Särskilt som det inte ens är dyrare.


Under hela det här året har Bixa legat väldigt bra till prismässigt (framförallt på rörligt- och timpris) där de oftast har haft det billigaste elavtalet. Så det här med elen är väl egentligen en no brainer? Byt till Bixia! Nu stundar kallare tider och det är hög tid att se över sitt abonnemang.

För att du lättare ska veta vad du ska välja för elabonnemang, så har jag här försökt sammanfatta vad de olika alternativen innebär. Det här är sådan där trist vuxenkunskap som det dröjde länge innan jag började sätta mig in i. Men det är inte så krångligt som man kan tro!


Fast pris / Vinterpris. För den som söker trygghet och förutsägbarhet är det klokt att binda elpriset under vintern. Det är oftast under den perioden som elpriset är som högst. Med Fast Vinterpris så vet man på förhand vad elpriset kommer att landa på. Och med Bixia Vinterpris övergår elen under maj månad till rörligt igen. Vinterpris kan vara ett lite dyrare alternativ än det rörliga – men det man betalar för är ju tryggheten att på förhand veta priset och slippa obehagliga överraskningar.

Rörligt elpris. Den som vill kunna ta del av elprisets svängningar – framförallt när det sjunker – gör bäst i att välja rörligt elpris. Då varierar elpriset från månad till månad baserat på elbörsens upp och nedgångar. Över tid brukar oftast detta vara mer fördelaktigt än ett fast pris. Man kan jämföra det med att ha fast eller rörlig ränta på sitt huslån.

Timpris pratas det flitigt om i media och man kan få intrycket att det finns stora pengar att spara här. Men att det är en sanning med modifikation. Timpris innebär att priset på el ändras från timme till timme. Och för att kunna utnyttja elen när den är som billigast krävs att man är väldigt intresserad av att både följa elpriset och förbrukningen i hemmet. Det kräver handpåläggning och vilja att anpassa sig efter kostnaden. Men har man bara orken och tiden så finns det pengar att spara! Passar om man bor i villa eller radhus, om man värmer huset med värmepump och om man har solpaneler. För att kunna ha elavtal med timpris behöver din elmätare mäta förbrukningen per timma, inte per månad. Det är ditt elnätsföretag som ställer om din mätare till timmättning .