Jag samarbetar sedan 2018 med elbolaget Bixia som säljer el från lokala, småskaliga producenter. Oftast privatpersoner som har ett vindkraftverk eller vattenkraftverk på sin gård. Bixia har elleverantörer runt om i Sverige (vår familj är en av dem!) och de flesta levererar el från just vind och vattenkraft – men solenergi blir allt vanligare.
En av de viktigast insatser man som privatperson kan göra för klimatet är att byta till förnyelsebar el. Till skillnad från exempelvis flyg och kött är ju el ingenting man sådär i allmänhet kan avstå. Och då kan man ju lika gärna köpa den från ett vettigt elbolag! Eller hur?
När man kollar i tabeller på vilken klimatbesparing olika livstilsförändringar utgör, så ser man att det förvisso är bra att byta till en elhybridbil och noga återvinna sitt avfall. Men betydligt högre upp på listan – hack i häl på att undvika flygresor – ligger byte av elbolag. Det har alltså en enorm påverkan på ens eget klimatavtryck, särskilt eftersom el är något vi inte kan välja bort.
Så vem ska få mina elpengar? Ett vettigt bolag med förnyelsebar el – eller ett företag som framställer sin el på ett sätt som jag inte tror på? Svaret tycker jag är enkelt. Särskilt som det inte ens är dyrare.
Under hela det här året har Bixa legat väldigt bra till prismässigt (framförallt på rörligt- och timpris) där de oftast har haft det billigaste elavtalet. Så det här med elen är väl egentligen en no brainer? Byt till Bixia! Nu stundar kallare tider och det är hög tid att se över sitt abonnemang.
För att du lättare ska veta vad du ska välja för elabonnemang, så har jag här försökt sammanfatta vad de olika alternativen innebär. Det här är sådan där trist vuxenkunskap som det dröjde länge innan jag började sätta mig in i. Men det är inte så krångligt som man kan tro!
Fast pris / Vinterpris. För den som söker trygghet och förutsägbarhet är det klokt att binda elpriset under vintern. Det är oftast under den perioden som elpriset är som högst. Med Fast Vinterpris så vet man på förhand vad elpriset kommer att landa på. Och med Bixia Vinterpris övergår elen under maj månad till rörligt igen. Vinterpris kan vara ett lite dyrare alternativ än det rörliga – men det man betalar för är ju tryggheten att på förhand veta priset och slippa obehagliga överraskningar.
Rörligt elpris. Den som vill kunna ta del av elprisets svängningar – framförallt när det sjunker – gör bäst i att välja rörligt elpris. Då varierar elpriset från månad till månad baserat på elbörsens upp och nedgångar. Över tid brukar oftast detta vara mer fördelaktigt än ett fast pris. Man kan jämföra det med att ha fast eller rörlig ränta på sitt huslån.
Timpris pratas det flitigt om i media och man kan få intrycket att det finns stora pengar att spara här. Men att det är en sanning med modifikation. Timpris innebär att priset på el ändras från timme till timme. Och för att kunna utnyttja elen när den är som billigast krävs att man är väldigt intresserad av att både följa elpriset och förbrukningen i hemmet. Det kräver handpåläggning och vilja att anpassa sig efter kostnaden. Men har man bara orken och tiden så finns det pengar att spara! Passar om man bor i villa eller radhus, om man värmer huset med värmepump och om man har solpaneler. För att kunna ha elavtal med timpris behöver din elmätare mäta förbrukningen per timma, inte per månad. Det är ditt elnätsföretag som ställer om din mätare till timmättning .
26 svar
Vi försöker minska vår elanvändning, för allas skull. Laga mat på eftervärme, korta duschar, 18 grader inomhus, tvätta fulla maskiner och torktumla mindre. Om alla skulle göra liknande små ändringar vore det bra. Vi har låg elräkning, men de fasta avgifterna kommer man inte undan.
18 grader inomhus låter helt fruktansvärt faktiskt.
Bor i läghenhet och kan inte styra värmen själv, men fryser när det är 21 grader och hade helst haft det ännu varmare.
Håller med dig. Många människor mår dåligt av att ha såpass kallt inomhus. Min gamla mamma som sitter i rullstol och inte kan ta sig runt själv måste nu ha extra element när värden sparar in på värmen. Det finns betydligt bättre sätt att spara el.
Håller med dig, Sofia. Förstår att inte alla kan ha 18 grader inomhus, men alla kan göra något för att hjälpas åt. Många bäckar små 🙂
El alltså. Jag blir bara förtvivlad, undrar hur det kan få se ut så här i Sverige? Alla tips om hur man kan spara pengar känns som ett hån, även om jag vet att din text inte alls har med det att göra. Ett Dagsfärskt exempel, saxat ur Sydsvenska Dagbladet idag:
”Den som lagade middagsmat hemma i Luleå under sen onsdagseftermiddag betalade 3 öre per kilowattimme i elspotpris. Den som i samma stund satte potatisgrytan på kokning hemma i Lund betalade fem kronor mer per kilowattimme.
Det är 167 gånger mer.
Om man räknar in alla kringavgifter – elbolagets påslag, elnätsavgift, energiskatt och moms – betalade lundabon sex gånger mer.
Norrbottningen kom undan med ett totalt elpris på 1 krona och 20 öre. Skåningen betalade allt som allt 7 kronor och 43 öre för varje kilowattimme, tillräckligt för 20 minuters matlagning.”
Det är sinnessjukt. Och visst lovade Ebba Bush sänkning av elskatten? I stället sänkte de skatten på fossila bränslen…
Men då kanske norrbottningen behöver använda mer el p.g.a. Kallare och längre vintrar och då betalar mer i längden.
Är alltid svårt att jämföra en enskilda saker som är olika i vårt avlånga land då,det kan finnas många saker som påverkar totalpriset på an bara eller tjänst.
Tänker på att det finns flera andra saker som är mycket dyrare här uppe. Maten till exempel. Den kostar mer i norra Sverige än i södra Sverige och så har det varit i decennier.
Men maten är inte 183 gånger dyrare va? Klart att det är skillnad på norra och södra Sverige på många sätt med för- och nackdelar men det här är ju sjukt.
Nej det har du verkligen rätt i. Det nuvarande systemet är fullkomligt orimligt.
Fast det är faktiskt inte jämförbart. Skillnaden är enorm. Expressen tydliggör det utmärkt: ”Det är egentligen bisarrt att det accepteras.
Hade skillnaderna i patientavgifter mellan Region Skåne och Region Västernorrland varit lika stora skulle sjuka skåningar betala 60 000 kronor för ett besök på vårdcentralen. Om prisskillnaderna på mejeriprodukter följt skillnaderna i elpris skulle skåningen pungat ut 2 500 för ett paket filmjölk.”
Jag tror inte alla förstår hur jävla dyrt det är med elen. För 2 år sedan när priserna var så höga så gick jag upp kl 3 på natten för att laga mat, som vi sedan kunde värma snabbt i micron under dagen. Vi stängde av vårt ena kylskåp med frys, stängde av värmen i en del av huset och ändå få en elräkning på nästan 8000kr. Helt galet
Jag håller med, och tycker att det är bedrövligt. Det är vindstilla i Tyskland läser jag på nyheterna?!
Bor i elområde 3 (Sörmland) och vi har haft kring tio minus de senaste dagarna. Nej, det är inte kallt som i Norrland, men det är vinter även här. Värmer vårt hus med luftvärmepump och varmvattnet värms med el. Med två duschande tonåringar…say no more. (Och nej, de får givetvis inte duscha hur länge som helst.)
Alla spartips känns som en piss i Mississippi. Vi kan inte gärna värma upp huset bara på nätterna, och helst inte sluta duscha heller. Är SÅ glad att vi inte valde timpris! Det skulle vara ren katastrof för oss. Igår kostade elen ofattbara 815 öre (före moms och avgifter) mellan 17-18. Både min man och son kommer hem smutsiga från jobb/praktik då och behöver duscha. Samt att vi såklart, liksom de flesta andra, lagar mat då. Då gör råd som ”tvätta sent på kvällarna” varken till eller från. Vi använder lågenergilampor, tänker på att släcka osv osv, men som sagt, det gör jätteliten skillnad när man värmer huset med el.
Vi hade tur att ha bundet till väldigt lågt pris 2020-2023, men har nu rörligt. Förra vintern band vi delvis (mixpris) men förlorade på det ändå i slutändan. Återstår att se hur det blir i vinter. Just nu ångrar jag att vi inte band.
Det bästa sättet av minska sin elanvändning är att bo i elprisområde 4 tror jag. Och det bästa sättet att få billigare el är att bo i elprisområde 1..:)
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/3MonBP/elpriserna-borjar-likna-ett-misslyckat-skamt
Lite dålig tajming på det här inlägget just idag när det är extrema priser i södra Sverige, och än värre blir det imorgon. Fossilfri vind- och solkraft levererar obefintligt just nu.
Vi kör med timpris och kommer stänga av luftvärmepumpen och bara köra eldning i kamin imorgon när det är som värst. Det är inte kul och det kommer vara kallt i huset. Tyvärr är det priset vi i elområden 3 och 4 får betala för många dåliga beslut som tagits inom elområdet de senaste 15 åren.
Jag tänker tvärtom att det är väldigt bra tajming! Det här är ju högktuella frågor, speciellt med dagens elpriser. Det behöver ske någonting drastiskt med elpriserna och elhandeln på en struktuell nivå. Men som förtvivlad konsument är det ju också viktigt att ha koll på sin el och sina utgifter och vad man kan göra för att minska skadan. Handling dämpar oro, är min erfarenhet. Och jag förstår verkligen att folk är otrolig oroliga just nu. Vintern har dessutom bara börjat 🙁
Her i Norge, som faktisk er storprodusent og -leverandør av el, betaler vi i sørlige Norge i morgen over 13 kr pr KW, mens i Nord-Norge er prisen rundt 12-13 øre. Jeg forstår at det både er kompliserte avtaler og fraktproblemer mtp el/strøm, men det er helt vanvittig at prisen kan være SÅ høy.
Nå var det ikke akkurat det Claras innlegg handlet om,men jeg ble litt ”revet med”, he he. Dere har vel kun solcellepanel på garasjen,om jeg ikke husker feil,Clara? Hvor mye av dere strøm/el-behov kan de produsere?
Tack för viktig kunskap!!
Jag bor i lägenhet byggd 2019. Det är fantastiskt ur energisparande synpunkt. Det är så bra byggt att jag satt på elementen max 10 gånger under åren. Förstår inte själv hur det är möjligt!!
Fast…är inte det för att ni ha fjärrvärme?!
Camilla, hur tänkte du nu? Blir nyfiken!
Va? Vad menar du ens? Blir nyfiken!
Hon skriver att huset är välbyggt och knappt har på elementen. Och att hon inte fattar själv hur det är möjligt.
Hur välbyggt ett hus än är slår ju kylig kyla in om ingen värme finns. Och långt ifrån alla i lgh har faktiskt koll på vilken uppvärmning dom har. Så därför frågade jag.
Jag gissar att det är ett passivhus. Riktigt häftiga tycker jag 😊
Men även fjärrvärme fördelas väl via element?
Jo, men en grundvärme finns då även utan element på.
Sen vi bytte från fast pris till timpris har vi faktiskt fått mycket lägre kostnader mot det vi konsumerar, jämförelse mellan två två-årsperioder. Bor i SE 3. Vårt fasta pris va varken högt eller lågt. Gjorde ett Excel-ark för enkel översyn och jämförelse, det kan jag rekommendera att göra. På somrarna är det så otroligt billigt under så lång period att det drar ner snittet mot vinterns priser mer än man tror. Och vi hemma tänker inte överdrivet mycket på hur vi konsumerar el, kanske att vi väntar med el-bastun och tvättdagar när det är över 2-3 kr kWh, inte mer än så.
Där jag köper el (i Härjedalen med Sveriges högsta nätavgift) är nätavgiften den stora kostnaden och den är ju inte förhandlingsbar. Det gäller väl Brixia också?
Det stämmer, vilket elnätsföretag man får, eller drabbas av, beror på var i landet man bor. Man kan alltså inte välja elnätsföretag men däremot elhandel. Jag bor i södra Sverige, område 4 och har sen ett år tillbaka valt Skellefteå kraft, rörligt elpris. Elnätsavgiften varje månad är dyrare än elhandeln. Jag har fjärrvärme, egen villa och plus 20 inomhusgrader.