
Medan vi lever: tankar om existensen – Nina Björk
”Medan vi lever” är en intellektuell självhjälpsbok i skrollandets tid. Nina Björk diskuterar ämnen som autenticitet, mening, kärlek och sex, tillit, sanning och att leva i olika åldrar. Hur handskas vi med modernitetens löfte om frihet och självständighet för individen? Var finns hoppet, var finns hindren?
Så står det på baksidan av Nina Björks nya bok som jag inledde året med att läsa. Björk gör intressanta reflektioner om allt ifrån könsroller till kärleksrelationer och inte minst vad som händer med en influencer som gör innehåll av sitt liv. Ändå är det någonting helt annat som stannar kvar hos mig efter läsningen. Och det är hennes tankar kring autenticitet. Att vara sig själv är det finaste som finns idag och ofta hänvisar vi till att vårt innersta jag som någonting oföränderligt som inte påverkas av yttre faktorer. Men så är det väl ändå inte? Jaget existerar inte i ett vakum. Det skapas när man utför olika handlingar och val som påverkar vem man är. Och det börjar skapas av redan när man som bebis möter sin mammas blick.
”Jag gör så här, för att jag vill göra så här. Och vad jag verkligen vill är den jag innerst inne är” hävdar en person som underkastar sig tanken om en autenticitet som inte går att förhandla med. Men Björk förespråkar att ställa sig ytterligare en fråga, nämligen: ”Men vill jag vilja det?” Och den frågan öppnar upp en värld av möjligheter. Att faktiskt kunna välja vem man vill vara.
Jag har börjat ställa mig den frågan allt oftare, när jag får olika impulser. ”Jag vill botoxa min panna mot rynkor”. Och sedan ”Men vill jag vilja botoxa min panna mot rynkor?”. Nej det vill jag inte. Jag vill vara en person som inte vill använda botox. Eller ”Jag vill också åka på charter till Thailand”. Men vill jag vilja det” Nej det vill jag inte. Jag vill vara en person som är nöjd med att avstå flyg och resa med tåg. ”Jag vill skita i träningen idag. Men vill jag vilja skita i träningen?” Nej jag vill vara en person som vill träna. Och i den lilla frågan – vill jag vilja det här – finns möjligheten att odla ett nytt jag.
Fullkomligt livsförändrande!
Inringning – Car Frode Tiller
”David minns inte vem han är. En tidningsannons uppmanar nära och kära att skriva brev till honom för att hjälpa honom att åter börja minnas. Barndomsvännen Jon, en musiker på väg att förlora fotfästet, styvpappan Arvid, en präst som väntar på att dö, och ungdoms kärleken Silje, en snart medelålders kvinna som kanske är på väg att lämna sin man, bestämmer sig för att svara. Breven ger dem en oväntad chans att berätta om sina egna liv samtidigt som de ringar in Davids historia.”
Det här är första delen i en trilogi som i Norge sålt över hundratusen exemplar och blivit översatt till tjugotre språk. Med höga förväntningar ger jag mig alltså i kast med Inringning. Romanens grepp – att tre karaktärer i brevform berättar om Davids liv och samtidigt sitt eget – tycker jag är spännande. Det blir också tydligt, för varje ny berättelse man läser, att alla människor bär på sin egen tolkning av livets skeenden. Vem läste situationen rätt? Finns det ens ett korrekt sätt att tolka någonting på? Berättargreppet påminner mig om teveserien The Affair, där samma skeende repriseras, fast från de olika karaktärernas synvinkel. Så som de uppfattat eller minns det. Och resultatet blir precis så motstridigt, mångbottnat och komplext som livet verkligen är.
Först ut att berätta om sitt och Davids liv är Jon. Och den delen av boken drar verkligen in mig. Men sedan när det blir dags för Arvid och så småningom Siljes versioner så märker jag att min koncentration sviktar. Jag tycker helt enkelt att det blir både tradigt och långsamt. Och i Siljes kapitel skummar jag till slut vissa sidor eftersom det känns som att boken helt stannar upp. Samtidigt slutar Inringning med en slags cliffhanger som gör mig lite sugen på att läsa nästa del .
15 svar
Jag vill tipsa om en bok av Joe Dispenza som behandlar just att ”vilja vilja” Den heter ”Bryt ovanan att vara dig själv”.
Här finns evidensbaserad forskning kring hjärnan och hjärtat, kvantfysik och mycket annat, och Joes gåva, förutom att han har med ett gäng forskare på båten, är att han skriver enkelt, lättillgängligt och intressant. Rekommenderas🙏
Och apropå att vilja…jag börjar alltid mina helgmorgnar med att skriva manus. I dag känner jag inte för det, men jag vill få boken klar, så….bara att sätta i gång.
Trevlig helg på dig Clara och alla andra därute🥰
För mig är den frågan hos Nina Björk ytterst ett uttryck för en icke-liberal grundsats, att ens innersta väsen skulle vara viljestyrt. Hon anklagas ju ofta från högern för att vara lite lätt totalitär, förtjust i vänsterns sociala ingenjörskonst. Men om hon lyckas låta den bottna i en mänsklig önskan om att leva i enlighet med sina värderingar så må det vara hänt.
Älskar bokinläggen! Även om jag inte nödvändigtvis vill läsa böckerna själv är det ändå väldigt trevligt att läsa vad någon annan läst och funderat på.
Jag har gått i så många olika behandlingar som gått mig att tänka så där, men nu som ändå ganska frisk i huvudet blir jag mer och mer skeptisk mot saken, så blir ofta lite negativt åt ”tankens kraft”. Den funkar säkert om man har lätta bekymmer, men är det något som verkligen sitter på djupet så är det mycket svårare.
Det viktigaste först: icke stopp, bok två och tre har mycket nytt att tillföra!
Som mycket läsglad nordkvinne som bor och arbetar i Sverige sedan 21 år tillbake, vill jag tillägga att Carl Frode Tiller är en av min favoritförfattare. Om man icke har läst honom och tycker det blir mycket att starta med triologien ”Inringning”, starta med Slänt (Skråninga i norsk original). En kort och intensiv roman som tar dig med i tankarna til en person som icke har det lätt och som icke hanterar det så bra.
Och til slut, Clara, tack för en mycket bra blogg och pod. Du och Malin er två av dom mycket få som passerar mitt nålöga. Du läsas dock varje dag i 15år nu.
Detta är min första blogg-kommentar någon sinne, har väntat på et viktig tilfelle😊
”Men vill jag vilja det?” är en fråga jag tar med mig. Jag har ibland, kanske framförallt när jag var yngre, kämpat med att skilja på vad JAG faktisk vill, vad jag tror jag BORDE VILJA och vad ANDRA FÖRVÄNTAR sig. Formuleringen från Nina Björks bok sammanfattar det skitbra!
Jag brukar fråga mig själv om jag känner något slags inre motstånd i en fråga, är det vad jag egentligen vill (ha)?
Älskar också bokinläggen och inte minst alla era kommentarer där man kan hitta så många bra boktips.
Jag brukar tänka att man ska fråga sig både vad man vill och vad man mår bra av.
Har precis läst ut ”Nu njuter Maggan” av Maria Sveland som skrev ”Bitterfittan” och ”Happy happy”. Den handlar om alla motstridiga förväntningar på mammor. Mycket igenkänning!
Alla är vi ju födda med en personlighet som vi har hela livet. Men när vi växer upp är det kanske många som vill ”uppfostra” oss. Mycket vi läser om gör intryck på oss. Det kan vara svårt att stå emot alla viljor. Vad vill jag? Vem vill andra att jag ska vara? Måste jag ändra på mig för att jag tror att livet ska bli lättare att leva? Eller duger jag som jag är? Vi kan ändra vår livssituation genom väl genomtänkta val. Men vår personlighet finns trots allt kvar och det är väl bra.
Jag skrev ett inlägg häromdagen om hur jag vill fokusera på det positiva och inte låta mig fastna i negativa tankemönster. Att ta reda på om jag verkligen vill saker och ting eller om det bara är ett infall är ett bra led i det tänker jag. Den där boken ska jag nog försöka läsa. Jag tror nämligen starkt på att jag kan förändra mitt mående genom mitt sätt att tänka.
Befriande att tänka sig att man faktiskt har en fri vilja med tanke på alla som idag förespråkar att vi bara är offer. (Tanken ”jag vill inte vilja det här” tyder dock på en förmåga att kunna stå emot impulser. För somliga är detta snart sagt omöjligt, för andra lika självklart som att borsta tänderna två gånger om dagen.) Jag vill inte vara rynkig, men jag vill inte heller lägga en sekunds extra tid eller energi på att skamma min kropp efter alla år som ätstörd. Det var nog efter min arga 40-årskris. Nu är jag 54 och lever ett liv i förnöjsamhet istället för att föra krig mot mig själv och världen i huvudet. Det är så befriande! Mamma dog när hon var 69. Har jag 15 år kvar? Jag vet vad jag vill fylla dessa år med och inte är det botox, otillräcklighet eller avund.
Så klokt!
Som litet barn harn hade jag snappat upp två frågor, som man t.ex. kan ställa till sig själv, innan man börjar tjata om att få ännu en sak från affären..
Jag tror inte ens att de orden varit riktade till mig, utan de små gryt-öronen hade nog tjuvlyssnat på någon annans tillrättavisningar..
Ganska effeltiva frågor ändå, ifall man är ärlig mot sig själv när man svarar.
1: Vill jag ha en så’n? -Jaaaaa…. kanske det då låter.
2: Behöööver jag en så’n? -Nä-eh!.. inte det.
Det blev aldrig några skrikiga scener med bensprattel på butiksgolven. Det blev en fantiserande tänkare.. som inte passade in. Någon att se upp med, som avvikande.
Jag har inte läst boken av Nina Björk, men det du skriver får mig att associera till Den oändliga historien (boken, inte filmerna!), och hur Bastian får makten att göra vad han vill, men upptäcker att allt har en kostnad. Om han följer alla sina impulser (som han ju kan realisera om han vill, eftersom han fått den makten), så tappar han bort sig själv och behöver jobba hårt för att komma på igen vad det är han _egentligen_ vill. Det låter som att böckerna behandlar samma ämne, fast på olika sätt?