Jakobs mormor Elsa (känd som Gammor här på bloggen) var mjölkbonde hos Norrmejerier i många decennier. Hon hade en liten besättning i Västerbottens inland som hon skötte om som sina egna barn. Kelade med och sjöng vaggvisor för. Nu är hon pensionär sedan många år, men i hennes vardagsrum finns en hel prydnadshylla full med kor i miniatyr.

Och vår vackra utsikt från gården här i byn hålls öppen tack vare mjölkbonden på andra sidan, som brukar vallarna och åkrarna. På somrarna hör jag det trivsamma råmandet, genom våra tunna fönsterglas. Det är härligt med en levande landsbygd!

Just därför är jag så stolt över att vara Norrmejeriers ambassadör! Norrmejerier är ägt av de norrländska bönderna själva och är det största, helt svenskägda mejeriet i landet. Och om du inte redan visste det så kan jag berätta att Norrland är en utmärkt plats just för att driva mejeri på! För Norrländsk mjölk har ett naturligt lägre klimatavtryck.

Våra ljusa sommarnätter ger snabbväxande gräs och klöver med ett högt närings- och energiinnehåll. Och tack vare våra kalla, långa vintrar har vi mindre problem med skadedjur och behöver använda mindre växtskyddsmedel.

Norrland är särskilt lämpat för mjölkproduktion, också genom att vi inte kan odla spannmål och grönsaker lika effektivt som i andra delar av Sverige. Att låta korna beta gräset och omvandla det till näringsrik mjölk som vi kan dricka – det är alltså smart. De norrländska mjölkgårdarna har också en större andel vallodling än den genomsnittliga mjölkgården. Det är bra eftersom att vallens stora rotsystem bidrar till kolinlagring i marken.

Norrmejeriers produkter har ju länge varit förunnade främst oss som bor här uppe. Men nu kommer en stor del av sortimentet de finnas tillgänglig i hela landet! Västerbottensost är ju redan en världskändis. Men nu kommer ostarna Godare och Mildare också finnas att köpa. Båda är storfavoriter hemma hos oss.

Godare och Mildare är himla bra ”familjeostar” som även kräsna ungar gillar smaken på.

Nyheten Norrskensfil kommer också gå att köpa över hela landet. Vi har köpt hem smakerna Icy Peach & Polar Lemon samt Winter Strawberry & Frosty lime.

Båda var suveräna – men Winter Strawberry & Frosty lime är min favorit! Otroligt krämig och god med en syrlig touch.

Verum yoghurt har också kommit i flera nya smaker. Verum är full med probiotisk bakteriekultur och innehåller förutom de goda bakterierna extra antioxidanter, extra D-vitamin och har dessutom 30% lägre sockerhalt än liknande smaksatt fil och yoghurt brukar ha. En fin frukostvana för magen!

På den tiden vi brukade resa utomlands med Jakobs mormor och morfar Elsa och Fred, hade Fred alltid hällt över lite Verum i en petflaska och tog med på resan. För att rädda turistmagen!

Min absoluta favorit är dock Fjällfil. Spritsig på tungan, nästan med en kolsyrad känsla. Och med en tydlig syra utan att smaka minsta surt.

Jag brukar klicka ner hemkokt hjortronsylt i min fjällfil. Av bär som jag plockat uppe vid polcirkeln. Men det finns också fjällfil med hjortronsmak. Mer Norrland än så blir det knappast!

Bönder tillhör den samhällsviktiga verksamheten och att vi har en hög självförsörjningsgrad på livsmedel i Sverige är viktigare än någonsin. Jag är stolt över att få jobba med Norrmejerier som sysselsätter så många på den norrländksa landsbygden, ser till att hålla landskapen öppna och bidrar till den biologiska mångfalden.

Just nu har Norrmejerier en kul kampanj där man kan swisha en fil och dela med sig av Norrland. Du köper en valfri Norrmejerierprodukt på hemsidan och swishar en kupong till din kompis som kan hämta ut en gratis fil, ost eller yoghurt i butik! Perfekt gåva till den som ännu inte testat mejeriet i norr.