
Jakobs mormor Elsa (känd som Gammor här på bloggen) var mjölkbonde hos Norrmejerier i många decennier. Hon hade en liten besättning i Västerbottens inland som hon skötte om som sina egna barn. Kelade med och sjöng vaggvisor för. Nu är hon pensionär sedan många år, men i hennes vardagsrum finns en hel prydnadshylla full med kor i miniatyr.
Och vår vackra utsikt från gården här i byn hålls öppen tack vare mjölkbonden på andra sidan, som brukar vallarna och åkrarna. På somrarna hör jag det trivsamma råmandet, genom våra tunna fönsterglas. Det är härligt med en levande landsbygd!

Just därför är jag så stolt över att vara Norrmejeriers ambassadör! Norrmejerier är ägt av de norrländska bönderna själva och är det största, helt svenskägda mejeriet i landet. Och om du inte redan visste det så kan jag berätta att Norrland är en utmärkt plats just för att driva mejeri på! För Norrländsk mjölk har ett naturligt lägre klimatavtryck.
Våra ljusa sommarnätter ger snabbväxande gräs och klöver med ett högt närings- och energiinnehåll. Och tack vare våra kalla, långa vintrar har vi mindre problem med skadedjur och behöver använda mindre växtskyddsmedel.

Norrland är särskilt lämpat för mjölkproduktion, också genom att vi inte kan odla spannmål och grönsaker lika effektivt som i andra delar av Sverige. Att låta korna beta gräset och omvandla det till näringsrik mjölk som vi kan dricka – det är alltså smart. De norrländska mjölkgårdarna har också en större andel vallodling än den genomsnittliga mjölkgården. Det är bra eftersom att vallens stora rotsystem bidrar till kolinlagring i marken.

Norrmejeriers produkter har ju länge varit förunnade främst oss som bor här uppe. Men nu kommer en stor del av sortimentet de finnas tillgänglig i hela landet! Västerbottensost är ju redan en världskändis. Men nu kommer ostarna Godare och Mildare också finnas att köpa. Båda är storfavoriter hemma hos oss.

Godare och Mildare är himla bra ”familjeostar” som även kräsna ungar gillar smaken på.

Nyheten Norrskensfil kommer också gå att köpa över hela landet. Vi har köpt hem smakerna Icy Peach & Polar Lemon samt Winter Strawberry & Frosty lime.

Båda var suveräna – men Winter Strawberry & Frosty lime är min favorit! Otroligt krämig och god med en syrlig touch.

Verum yoghurt har också kommit i flera nya smaker. Verum är full med probiotisk bakteriekultur och innehåller förutom de goda bakterierna extra antioxidanter, extra D-vitamin och har dessutom 30% lägre sockerhalt än liknande smaksatt fil och yoghurt brukar ha. En fin frukostvana för magen!
På den tiden vi brukade resa utomlands med Jakobs mormor och morfar Elsa och Fred, hade Fred alltid hällt över lite Verum i en petflaska och tog med på resan. För att rädda turistmagen!

Min absoluta favorit är dock Fjällfil. Spritsig på tungan, nästan med en kolsyrad känsla. Och med en tydlig syra utan att smaka minsta surt.

Jag brukar klicka ner hemkokt hjortronsylt i min fjällfil. Av bär som jag plockat uppe vid polcirkeln. Men det finns också fjällfil med hjortronsmak. Mer Norrland än så blir det knappast!
Bönder tillhör den samhällsviktiga verksamheten och att vi har en hög självförsörjningsgrad på livsmedel i Sverige är viktigare än någonsin. Jag är stolt över att få jobba med Norrmejerier som sysselsätter så många på den norrländksa landsbygden, ser till att hålla landskapen öppna och bidrar till den biologiska mångfalden.
Just nu har Norrmejerier en kul kampanj där man kan swisha en fil och dela med sig av Norrland. Du köper en valfri Norrmejerierprodukt på hemsidan och swishar en kupong till din kompis som kan hämta ut en gratis fil, ost eller yoghurt i butik! Perfekt gåva till den som ännu inte testat mejeriet i norr.
102 svar
Vilket underbart inlägg. Ser att osten Godare finns på Hemköp online, den ska vi prova 🌷
Kul =) hoppas du ska tycka om den!
Skulle önska att det fanns alla dom goda fil sorterna även laktosfri.
Även laktoskänsliga vill ju ha variation.
Frågar Lilian.
Tack för detta inlägg som, trots att det är reklam, innehåller bra fakta. Lokalproducerat som håller landskapet öppet med lägre klimatavtryck. Vi ska också vara medvetna om att Sverige har låg antibiotikaanvändning jämfört med andra europeiska länder.
Har en syster som varit mjölkbonde i Jämtland, nu har systerdottern tagit över, så jag har hört dina argument i många år och köper rubbet!
Snygga förpackningar har Norrmejerier också.
Det är väldigt sant! Låg antibiotika och humanare djurhållning
Vilket bra samarbete!
Alltså jag hade ingen aning om hur klimatsmart det var med Norrländsk mjölkproduktion. Är det då så att den stora miljönyttan väger upp den långa transporten ända till södra Sverige?
Västerbottensost, Fjällfil och Verum säljs redan i hela Sverige. Så de samordnar transporterna med de nya produkterna 🤗 Vanlig mjölk och smör exporterade de däremot inte till resten av Sverige. Jag kan tyvärr inte svara på om den miljönyttan hade varit större att exportera också dessa produkter! En viktig aspekt är dock att som boende i norr välja mjölk från norr. För då får man också bort transporterna
Visst är det viktigt att handla lokalt när man kan och just färsk mjölk säljer vi fortfarande bara i Norrland. Sen transporteras livsmedel varje dag från leverantörer ut till dagligvarubutikerna och vi har redan produkter som Verum, Fjäll och Västerbottensost med distribution över hela landet. Och vi har många fler produkter som vi tror att resten av Sverige vill ta del av. Det vi kan göra att försöka optimera logistiken och hitta så effektiva och klimatvänliga transportsätt som möjligt. Transporterna står för en väldigt liten del av produkternas totala klimatavtryck. Det är själva mjölkråvaran som står för den större delen av klimatavtrycket och där har den norrländska mjölken ett försprång. Produkter från Norrmejerier är gjorda på 100% norrländsk mjölk!
Älskar också fjällfil! Använder Norrmejeriers bönder Bovaer?
Norrmejerier använder Bovaer i sitt produktsortiment Norrlogisk, överskott från Norrlogisk blandas ut i konventionell mjölk.
Fint och roligt inlägg!
Tyckte Godare och Mildare var så himla fina namn på ostar. Kanske köper en inäst jag handlar här nere i Småland.
Kul =)
Ljuvligt inlägg! Älskar alla slags mejeriprodukter och älskar det öppna kulturlandskapet❤️🐮
Som ambassadör för Norrmejerier, hur går dina tankar kring fodertillskottet bovaer?
Den där fjällfilen med hjortron är typ det godaste jag ätit någon gång. Äter som regel inte sötade mjölkprodukter, men måste säga att den här t.o.m. slår glass i smaken. (Och då älskar jag glass.)
Vi hade hjortronfil som efterrätt på julafton!
Haha! Fantastiskt ju! Kan bara hålla med om att det är gott som en efterrätt
Vilket fint inlägg och samarbete!
Tack =)
Som norrlänning äter jag såklart redan Norrmejeriers produkter.
Nånting jag reagerat negativt på – som egentligen kan ses som en bagatell – är de nya namnen/smakbeskrivningarna som är på engelska. Så onödigt och dumt.
Jag tror tyvärr varken att det är onödigt eller dumt. Det är svårt att ta plats i mejerihyllan och synas för kunderna. Om man hittar ett sätt att bryta av så ökar det chansen att någon ska testa och köpa. Men visst håller jag med om att Fjällfil Hjortron har en aningens mer norrländsk klang 😉
Fast om det är nåt som inte bryter av så är det väl engelska ord, de finns ju överallt numera, i allt? Här tror jag något annat språk hade kunnat skapa lite mer uppmärksamhet ifall nu det är det som är tanken…:)
Låter gott, synd att det inte finns i mitt hemland, förutom Västerbottensost som vi köper då och då.
Kan inte låta bli att tänka att mjölkprodukter i petflaska på en utomlands semester lika gärna kan stjälpa som hjälpa 😅 men det tycks ju ha fungerat ändå!
Jag reagerade på samma sak, framförallt den knasiga kombinationen icy/frosty/winter med exotiska frukter och sommarsäsongsbär..? Kanske menat som humor från nån smart PR-person, o så fattade jag inte..? 🤣
Jag associerar det mer till plastiga artificiella smaker på nån slags energidryck eller saft med sötningsmedel i, än mejeriprodukter från Norrmejerier (som jag för övrigt uppskattar mycket!)
Tänker osökt på ”Dumpstringslyx” på Facebook, som vittnar om hur mycket butiker slänger av produkter som lanserats i marknadsföringssyfte eller som en tillfällig smak o.s.v. Hoppas verkligen inte att så blir fallet här, utan att smakerna uppskattas och köps av många. Oavsett vad de heter.
Hej från Norrmejerier! Tack för era åsikter om namnen på Norrskensfil, vi lyssnar och tar med oss detta inför kommande lanseringar. Hoppas ni vill prova våra nya smaker!
Älskar allt med fjällen och så även Fjällfil 😊 får smått panik om jag inte har minst 2 l hemma!
Fint inlägg. Undrar dock hur du ställer dig till fodertillskottet Bovaer?
Jag försöker lyssna på det jordbruksverket och livsmedelsverket säger om Bovaer. Och så här står det bland annat att läsa om tillskottet hos Norrmejerier. ”Bovaer är ett fodertillskott som är godkänt i EU. Bovaer hämmar ett enzym i sista steget i metanproduktionen vid fodersmältningen. Det är inget som påverkar kornas välmående, och det påverkar inte själva mikroorganismerna i kons våm eller idisslingen. Det har utförts ett 50-tal studier under 10 år och man kan inte se att detta påverkar vare sig kon eller mjölken. Fodertillskottet är en av de åtgärder som görs för att minska mjölkens klimatavtryck. Metanutsläppen från fodersmältningen står för hela 50 % av gårdens avtryck och därför är det en väldigt viktig del att minska så mycket som möjligt. Med hjälp av Bovaer minskar metanutsläppen från kon med 30 %”
Tack för att du hämtade in fakta om bovaer Clara! ❤️ Helt otroligt vad många som skrämmer upp varann med rena lögner om ett fodertillskott som är toppen för klimatet om vi nu ska fortsätta ha mjölkproduktion för kossor. Folk äter gladeligen danskt griskött fullproppat med antibiotika, men får stora skälvan av bovaer som är väl beforskat och bara används på ett mycket fåtal gårdar.
Tack igen för att du bemöter med fakta från pålitlig källa! ❤️
Här kommer lite mer info från säkra källor:
Den är tillräckligt beprövad(godkänd) för att få användas i mjölkproduktion inom EU men inte godkänd för användning i köttproduktion (källa sjv.se). Bovaer är inte godkänd i ekologisk produktion och inte heller i KRAV- certifierad produktion (källa krav.se)
Jag förstår att det sista kommer från KRAV.se, men kommer den andra delen från någon annan källa? Vilken, i såna fall?
sjv.se är Jordbruksverkets hemsida. Sök där på ”Bovaer köttproduktion” så hittar man texten under rubriken ”Tillverka foder”
Hej, sett svar från Norrmejerier nu att de ekologiska produkterna är bovaer-fria👍
Hej!
Vill man läsa mer om Bovaer kan man göra det här:
Jordbruksverket
https://jordbruksverket.se/djur/foder-och-produkter-fran-djur/foder/tillverka-foder
Livsmedelsverket
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/mjolk-och-mejeriprodukter/fragor-om-fodertillsatsen-bovaer
LRF
https://www.lrf.se/nyheter/myter-och-fakta-om-fodertillskott-till-kor/#:~:text=Det%20tillskott%20som%20%C3%A4r%20godk%C3%A4nt,fr%C3%A5n%20mikroorganismer%20i%20v%C3%A5mmen%20minskar
Jag gör ett nytt försök med min kommentar då den inte publicerats. Till Anna Norrmejerier: Jag hade önskat ni hellre hade märkt ut vilka produkter som är tillverkade med Bovaer-mjölk. Jag vill att kor ska få vara som kor är. Att inte manipulera med mikroorganismerna i deras magar. Synd att inte kunna välja detta utan då måste man välja eko (som inte finns på alla produkter) om man vill undvika Bovaer.
Hej, jag bor på en liten ort utanför Kungälv. Vi har en stor Citygross butik här. Jag som älskar ost i alla dess former blev så glad när de hade fått in just dessa goda ostar. Tyvärr verkar det inte vara som en standard produkt i deras utbud.Verum blåbärsfil är så god och den finns alltid. Tack för en härlig blogg och alla vackra foton ❤️
Så kul! Man kan alltid be handlaren ta hem om man saknar något =) roligt om Kungälvs invånare hittar Norrmejerier!
Något som Norrmejerier inte är ensamma om men som jag AVSKYR är plastkorken på tjocka mejeriprodukter som fil och yoghurt. En tiondel av innehållet blir kvar om man inte klipper, öppnar, viker, trycker och skrapar. Bort!
Jag gör typ Lassi. Häller i vatten, skakar och dricker.
Mejeriproduktion överlag kräver väl alltid att kalvarna särskiljs från sina mammor väldigt tidigt vilket orsakar stort lidande för dem båda? De står och skriker efter varandra osv. Är detta något som går att hantera på olika sätt eller är det bara ett ofrånkomligt fakta?
Följ instagramkontot mittlivsombonde så får du lära dig om kor och kalvar 😊
Vill tipsa om att följa Bondbönans blogg, hon lade senast den 3 februari upp ett inlägg på Facebook om hur det går till när man skiljer mjölkko från kalv (läs: det går lugnt till). Alltid bra att kolla fakta från en som har koll på ämnet, jag tänker att en mjölkbonde i det här fallet är rätt expertis.
Nja mjölkbonden har ju såklart ett vinstintresse i det hela som påverkar beskrivningen tänker jag. Flera djurrättsorganisationer påpekar att djuren far illa av att vara åtskilda. Ökad stress och kor som råmar efter sina kalvar flera veckor. Vill bara nyansera arlas och andras idylliska bild av bregottfabriken m.m…
Om du köper ekologiskt kommer du ifrån det. Du som konsument har makten.
Hur då? Skiljs inte kalvarna från korna i eko-produktion?
Vill bara bemöta en ren lögn. Korna råmar INTE efter sina kalvar i flera veckor. Dikor och deras kalvar (som gått tillsammans ca åtta månader) kan skrika efter varandra ett par dagar. Men mjölkkor bryr sej minimalt. Borde man inte lyssna på dom som faktiskt jobbar med djuren?
Dagar och inte veckor skulle det vara, här går att läsa mer om forskning kring hur kor och kalvar mår i mjölkproduktionen. Tänker bara att vi kanske inte helt okritiskt ska hylla mjölkproduktion
https://tidningensyre.se/2022/8-oktober-2022/mjolkkor-mar-samre-an-slaktboskap-saknar-sina-kalvar/
Så fint samarbete! Min absoluta favorit är Verum naturell och därefter Fjällfil naturell. Supergoda båda två :D! Har funnits länge i Stockholm :).
Älskar fjällfil. Men min personliga favorit är dock långfil. Den finns tyvärr inte på export. Än så länge 😉
Men jaaaa! Å vad jag älskar långfil (har för mig att mormor kallade den ”täten” kan det stämma?). Som utlandssvensk är det väldigt sällan jag får njuta av den. När jag kommer hem letar jag med ljus och lykta, för det är inte alltid den finns i affärerna heller. Långfil med hemkokt hallonsylt en solig morgon i juni, blir inte somrigare än så. Jag hoppas och ber att Norrmejerier aldrig slutar tillverka långfil!
Ja, just det… Jag skrev att Fjällfil är min favorit, men nu har jag kommit jag på att jag har två favoriter. Nämligen Fjällfil & Långfil. Långfil är bara så gott.
Jag gillar allt i detta inlägg utom namnen på engelska som mejeriet valt. Varför?!! Alltså ”Winter Strawberry & Frosty lime”… snälla. Jag tror inte att en utländsk marknad är målgruppen? Eller?
Någon marknadsföringsmänniska som kan förklara?
Den ängslige svensken tar till namn på engelska när fantasin tryter. För inte duger svenskan?! Jag blir så trött… Bodde i England i många år och där värnade man om sitt språk. Här i Sverige verkar man skämmas över det. Så synd.
Jag håller verkligen med, det är så onödigt. Jag bor i Tyskland och här ser jag också den trenden att använda engelska ord och det är så tråkigt. Att värna om språket är väldigt viktigt tycker jag.
Bravo, bravo, bravissimo säger en annan Norrmejerier-diggare!!! Hur bra och viktigt inlägg som helst! Jag blev sugen att prova winter strawberry-filen och ”familjeostarna”.. 🥰🤗
Fint inlägg men jag ser inga eko-produkter? (Själv köper jag eko så långt det bara går och skulle därför inte köpa dessa även om de ser goda ut. )
Ekologisk Fjällfil går att hitta i de flesta affärer jag brukar handla i, borde gå att be affären ta hem om det inte finns i din
Har sett många kommentarer om mat och dess påverkan på klimat och miljö här på sistone, så därför vill jag tipsa om dagens avsnitt av programmet ”Meny” i Sveriges radio. Där intervjuar de Världsnaturfondens matexpert Anna Richert som berättar om hur de tagit fram sina matguider. Tyckte att det var intressant att höra, även om det väckte fler frågor också!
Å tack för tipset! Det skall jag kolla in.
Mår tyvärr bättre utan mejeriprodukter men om det inte hade varit så hade jag ätit väldigt stora mängder fjällfil, så sjukt god!
Jag har bott utomlands i snart 3 år och fan vad jag saknar norrmejeriet. Visste inte ens att de hade gjort nya ostar! 😱
Ska definitivt hålla utkik efter ostarna i vår butik. Å dessutom kolla in utbudet av fjällfil.
Å så var det kul att se att koppen och fatet matchade tekannan så fint.
Är såååå glad för den 🤗❤️ tack kära du! Står nu på hedersplats på hyllan i matrummet
Å minst lika glad är jag 🤗
Kul, skal virkelig teste Fjällfil og produkter fra Norrmejerier.
Jeg er norsk og har bodd i Göteborg noen år. En sak som ofte slår meg er at svenske matbutikker har så ENORMT stort utvalg av meieriprodukter, sammenlignet med Norge. Altså det er sikkert tre-fire ganger så stort. Det virker som det er veldig mange typer melkeprodukter, visse finnes ikke engang i Norge (som Kvarg, såvidt jeg vet), men at det også er veldig mange produsenter av samme produkt. Noen som vet hvorfor det er så stort utvalg? Er det helt enkelt flere meierier i Sverige?
Kaja: Varemerket Kesam er kvarg. Men jeg skulle gjerne hatt kilosspann med kvarg/ferskost, som er vanlig i mange europeiske land!
Ellers har jo Tine nesten monopol og vi har ordningen med mottaksplikt (google gjerne, kortversjonen er at Tine må hente melka uansett hvor langt unna bonden holder til). Sveriges jordbrukspolitikk er kanskje mindre regulert, med rom for flere små aktører? Det er jo generelt et land ned større sentralisering og færre tiltak mot avfolking enn Norge. Det er fordeler og ulemper med reguleringen.
Noen svensker som kan si noe om graden av meierimonopol?
Takk for svar! Så interessant, hadde ikke tenkt på at Tine nærmest har monopol.
Ja, ser nå at kesam tilsvarer kvarg. Rettere sagt, mager kesam, ettersom den vanlige inneholder en del fett.
Här kommer ett önskemål inför årets fasta: Fastekalender. Så att vi kan följas åt tillsammans. Lite som Fånga februari. Fast med tid för reflektion och möjlighet att rikta blicken mot något annat.
Det skulle jagockså vilja. ❤️
Ja tack! 🙏🏼
Jatack! Det skulle jag hänga på!❤️
Är också intresserad! Och är intresserad av vad både Clara och läsare tänkt fasta ifrån i år!
Åh, instämmer!
Jag med ❤️
Kul! Ska se om jag kan fnula på något riktigt bra =)
Nyfiken fråga gällande samarbeten! Vilket stöd får du från dina samarbetspartners när du besvarar frågor sedan i kommentarerna? Kan ju komma högt och lågt och mycket som kräver att du är påläst! Är du helt fri eller har din samarbetspartner åsikter här?
Tycker du gör det bra oavsett!
Ooh bra ställd fråga Johanna. Jag undrar samma.
Undrar också om detta samarbetet är det som du, Clara ”länge velat få till”, vill minnas att det uttryckts så i nåt inlägg…(!?) Mkt bra samarbete hursom å grattis till det! Norrmejeriers herrgårdsost är det godaste som finns.
Jag gör ju noggrann research innan på de företag jag samarbetar med, så oftast vet jag vad jag ska svara på kluriga frågor – eftersom jag själv har ställt dem tidigare!
Men vet jag inte brukar jag be företaget om hjälp. Tex vilken fakta som finns i frågan, vad de har för regler och lagstiftning etc. Sedan brukar jag uppmuntra annonsören att själv gå in och svara ifall den tycker att det passar. Det brukar bara uppskattas av er läsare. =)
Kul med ett annonsamarbete igen och vilken bra text och företag! Heja dig Clara, bra jobbat!
Å vilken fin klänning.
Tack =) visst är den fin! Sydd av återbrukad textil, från Lump Studio
https://www.lumpstudio.se/?lang=sv
Köper i stort sett bara Norrmejerier för gillar produkterna, men blir galen på de där värdelösa förpackningarna de har till fil, grädde och viss mjölk! Går inte att tömma, svårt att få bort plastlocket från kartongen, omöjliga att vika ihop till återvinningen plus att de tar onödigt med utrymme.
Ja, verkligen. Men ändå smart av företagen att använda sig av sånt. Inte alla klämmer ur det sista, klipper upp för att få ut den sista decilitern osv. Då får de ju sålt mer.
Hej,
Min farmor var från Kalix och jag fick ofta långfil med kruskakli då jag hade problem med magen som barn. Kan känna smaken fortfarande, underbart! Finns det fortfarande långfil att köpa, någon som vet?
En enkel sökning ger svar!
https://www.norrmejerier.se/produkter/fil/langfil/763
Jo men vart kan man köpa den? Hittar den ingenstans här på Gotland iallafall.
Då finns den inte på Gotland där du letat men ATT långfil går att köpa går ju. Om jag vore du skulle jag säga till där jag handlar att jag vill ha Norrmejeriers långfil. För jag förutsätter att flera mataffärer även på Gotland har delar av Norrmejeriers sortiment. Så då kan dom nog ta hem ett litet parti.
Du kanske kan fråga om det är något din butik kan ta hem? I min lilla affär där vi har sommarstuga (nu lät det som världens minsta lanthandel, butiken är faktiskt relativt stor och välsorterad) kan man komma med önskemål. Man kan ju också kontakta företaget och fråga om återförsäljare, men har du redan letat så är det kanske ingen poäng med det.
Äter mest fil på sommaren och brukar välja a-fil, men håller annars med flera andra här om att fjällfilen lätt är den godaste. Och hjortronsmaken är som efterrätt!
(Håller i övrigt också med om de engelska namnen, de får i alla fall inte mig att plocka en ny smak ur hyllan. )
Fint att betona det norrländska med dess fördelar, men de spräcker ballongen när de sätter engelska namn på smakerna – varför?!?
Undrar vad Gammor tycker om Bovaer?
Att ge kor tillsatser i fodret för att man felaktigt skyller dem för miljöpåverkan…
Jag har faktiskt inte frågat henne. Men det är ju inte obligatoriskt för bönderna. Alla använder det inte
På vilket sätt menar du att man felaktigt beskyller kor för miljöpåverkan? Absolut att de inte är den största utsläppskällan men det finns väl inget fel i att arbeta på flera olika fronter, särskilt inte då man använder en tillsats som det har genomförts studier gällande och som har bedömts vara säkert? (De källor som påstår någonting annat verkar vara t ex Riks och de ser jag inte som en trovärdig källa)
Oerhört fint samarbete! Fjällfil i mitt hjärta <3
Dock vill jag vänligt men bestämt be alla plastkorksförpackningar dra åt pipsvängen.
Jag håller med om att det är en sorglig utveckling. Jag vet att Norrmejerier höll kvar i de gamla förpackningarna länge – men när något blir en ny branschstandard så tappar man också kunder om man inte ”hänger med”. Många kunde uppskattar tydligen skruvkork. Bra för hållbarheten på mejeriprodukterna också.
Kan dock sakna de tegelstensformade mjölkpaketen. Även till dem fanns ju små plastlock man kunde trycka fast, för att hålla förpackningen stängd. Typ från tupperware? Minns att farmor hade sådana!
Fint inlägg, va charmig du är på bilden 100% match. Ska prova filen bor utanför Halmstad på västkusten. Köpte en gång här nere en ost som jag ju inte minns namnet på som va supergod kan det ha varit nåt med bondmorans?. Själv gillar jag messmör mycket, i tummbrödsrulle, så gott. Ha en trevlig helg med alla de dina.
Så fint inlägg, vi köper alltid Norrmejeriets produkter. Vi har stuga i Renbergsvattnet och här finns ett ekologiskt jordbruk. Så glad över att se kor som petar på ängarna. I höstas var vi och hälsade på makes trämenning i USA i Seattle. Vi hade med oss en västerbottensost. Vi borde haft flera ostar för på en gemensam middag med deras barn och barnbarn blev den mycket uppskattad.
Så bra samarbete! Pappa har varit norrmejeriet bonde i många år och folk verkar inte förstå vilken kärlek det är mellan en bonde och dess djur <3 såklart finns rötägg som i alla branscher men för pappa var det 100% kärlek till djuren som gjorde hans dag. Vi får heller inte glömma alla lokala arbetstillfällen och den biologiska mångfalden kor ger oss. Ett otroligt djur ur alla aspekter!
Jag håller med dig, Norrmejerier har verkligen många härliga goda produkter. Jag instämmer i att Fjällfil är supergod. Den naturella är min favorit. Kul också att kunna stödja dom norrländska bönderna.
Kul med nya ostar! 🧀 Mildare är barnens nya favvo, känns ju så mycket bättre än dansk hushållsost. 👍
Älskar Norrmejeriet!
så kul att vi i söder få ta del av det, förutom Fjällfil som jag alltid köper till barnen.
mvh utflyttad västerbottning.
Verumfil naturell och Västerbottenost klarar jag mig inte utan!