
Hurra! idag släpps förhandsbokningarna av min nya bok Claras Kakbok! Så stolt över den här pärlan. Ni förstår, i höstas när jag släppte Hemmets Almanacka var det bara första delen i en tvåstegsraket.

Min ambition är ju att skapa ett modernt ”husmorslexikon” för hemmet. Ena delen är kalendrar som kommer varje höst, som är fullproppade med husmorstips, recept, DIY, pyssel, klimatsmarta knep och folkbildning. Andra delen är faktaböcker som släpps varje vår. Där jag går på djupet i ett särskilt tema och skapar den ultimata handboken. Så att man som läsare kan samla på sig de olika delarna och spara i sin bokhylla. Som ett slags lexikon! Eller en vuxen hemkunskapsbok.

”En hallongrotta eller en skiva sockerkaka – vad kan smaka mer svenskt på tungan? Möjligen en kanelbulle. Den här boken är en hyllning till svenskt fikabröd där Clara Lidström samlar de klassiska bakverken, från saftiga bullar med kardemumma till de delikataste småkakorna med pärlsocker på. Sådant som mormor brukade baka. Nu är det din tur att hålla traditionen levande.
Här får du recept, inspiration, fakta och framför allt kunskap om hur du lyckas med bakverken som vi fikat i generationer. Lär dig de klassiska teknikerna, få hjälp med felsökningen och tips på redskapen som gör dig till en bättre hemmabagare. Det är egentligen enkelt. Eller som Claras mormor brukade säga:
”Baka några småkakor … det gör jag medan en sömnig bonde gäspar.”
Så står det på baksidan av min bok.

Lotta Kühlhorn är som vanligt den fenomenal formgivaren och jag ger ut boken på mitt vanliga förlag The Book Affair. Boken har samma format som Hemmets Almanacka – eftersom de hör ihop. Och omslaget har samma härliga vaxduksliknande material, men med ett smårutigt gult mönster. Boken på bilden är bara en dummy men så fort jag fått hem den riktiga ska jag visa den versionen.

Våra svenska småkakor och vårt typiska fikabröd är en del av vårt kulturarv och jag tycker att det känns så viktigt att det får leva vidare. Och inte minst roligt att nya generationer hemmabagare får lära sig att baka klassikerna.
HÄR kan du förhandsboka ett signerat i exemplar.
I april kommer jag åka ner till Falun och signera dem precis som jag brukar!
71 svar
Kul! Bra idé och SNYGGT omslag!
Helt sjukt egt vad mycket du kan om allt sånt där som vi lätt bara viftar bort som oviktigt – men som ju egentligen är en hel värld av praktisk och teoretisk kunskap. Jag är bara några år yngre än du men känner verkligen att jag ligger i lä med min lilla repertoar av kunskap om allt från bakning, matlagning, odling och allt annat som du (uppenbarligen) kan skriva hela böcker om.
Men varför jämför jag mig, egentligen? Helt irrelevant ju.
Som Dag Hammarskjöld uttryckte det: Ödmjukhet – att inte jämföra sig.
Grattis, kul det här ju! Kommer bli en framgång precis som dina tidigare verk!
Puss och tack för peppen!
Clara jobbar också med att baka på ett sätt? Alltså jag är också imponerad, bara menar att man ofta blir bättre på sånt man lägger tid på. Så du behöver inte känna att det är konstigt att du inte är på Claras nivå.
Hurra vad kul! Ser så mycket fram emot att få den här boken hem i brevlådan! Bra jobbat Clara!🥳
Vad roligt att höra =)
Det gledes!!
Men va roligt!! Det är ju såklart du skrivit en kakbok! Är det liksom småkakor eller även typ bakelser, rulltårtor och bullar också? 🙂
Genialt att göra en serie också, som hänger ihop, men med olika delar. Och kalendern; när man köper ett år kommer man bara inse att man behöver köpa nästa år, och nästa… 😉
Stort grattis! Bra jobbat. Övertygad om att det kommer bli en succé.
Så roligt att du tycker det! I den här boken är fokus på småkakor, bullar och vetebröd och mjuka kakor. Klassiker och klassiker med en twist. Och stort fokus på hur man själv kan utveckla och leka med recepten =)
Va roligt! Tack för svar! 🙂
Oj vad kul bok, beställt såklart😃
Visst är det en radiokaka på bilden med radion ? Och får man boken signerad om man förhandsbokar den ?
Ja, precis =) ja till båda sakerna!
Bestilte med én gang!! Mormor var svensk, og fika er det beste jeg vet!! Gleder meg til å få boken i hendene!
Så kul!!!!
Hurra, gleder meg! <3 Du er så dyktig!
Grattis till ännu en bok! Vad fint att du kan lämna efter dig ett kulturarv på ett lite moderniserat sätt. Vi får önska många härliga fikor som har sprungit ur Claras kakbok i framtiden.
Tack för peppen ❤️🤗
Hurra för en fin kakbok!
Beställt
JA TACK
Smart! Roligt! Grattis! Självklar konceptutveckling, egentligen, att ”muta in” den här nischen – nu när du beskriver hur du har tänkt.
Oj oj oj så fin!!!!
Men fy fasiken vad roligt, och vad härligt med en utmanare till gamla ”Sju sorters kakor” också! Hoppas verkligen att det går bra för den här boken så att du kan fortsätta med konceptet, för jag drömmer fortfarande om en påskgul ”Underbara vår” som komplement till vinterboken, haha!
Både underbsra sommar och underbara höst känns också självklara
Precis!
Och underbara vårvinter, ety tjugondag knut är ju inte precis slutet på vintern. Även om jag som skåning knappast har Norrlands härliga upplevelse av den tiden på året.
Åh vad bra det här kommer bli tror jag!! Du är helt rätt person att släppa just den här boken. Ser fram emot den och kommande delar i serien!
Vad är skillnaden mellan den här och t.ex. ”Sju sorters kakor”?
Sju sorters kakor är ju en kakbibel, precis som Vår Kokbok är en matlagningsbibel. Bakom båda dessa böcker står en stor redaktion som arbetar tillsammans under många års tid. Det här är någonting helt annat. Ett kurerat urval av personliga favoritkakor som jag tycker att förtjänar att lyftas på nytt eller upptäckas. Samt ett allmänbildande perspektiv på recepten och urvalet – som varför började vi baka sockerkakor egentligen? Vilka tekniska landvinningar har gjort dagens kakutbud möjligt? Och hur kan man tweaka och experimentera med recepten för att ta med den in i framtiden?
Tack för svar!
🤗❤️
Gratulerer med ny bok!
Selv håper jeg på Underbara vår, Underbara sommar og Underbara höst. Vinter-boken er nydelig og var en redning sist vinter. Leste litt hver kveld for ro og kos – mys. ❤️ Så en bok i din ånd til hver sesong – ja, takk!
Du är förträfflig och boken är ju så fin! Vad roligt upplägg med böckerna. Införskaffar gärna dina böcker för lässtunder.
En önskebok framöver är Claras Kalasbok för jag tycker det finns ingen som skapar kalas som du gör; genom vinter, vår, sommar, höst.
Ja vilken bra idé , +1 på den 🎈
Också plus 1 på den! Eller bok om att bjuda många – med ett kapitel om matlaget och hur ni lägger upp det!
Åh så kul! Vill ha!
Åå vad kul! Beställer direkt☺️
Tack =) så glad för peppen!
Dear Clara, congratulations on your new book! I would love to buy it. How can I get it? I’m from Latvia.
Thanks a lot!
Vad kul!
Jag, hm jag menar förstås barnen, har båda dina bakböcker för barn och använder dem återkommande!
Oh så trevligt! Det blir ju toppen.
När jag såg boken du har på bilden, ”dummy” boken – så kom jag direkt att tänka på ”Castor bakar”.
https://www.adlibris.com/se/bok/castor-bakar-9789150111934
Hi hi!
Den läste vi 1000 gånger för våra barn när de var små. En favorit här hemma. Det kan säkert din nya bakbok också bli.
Haha, Castor bakar är en favorit för min fyraåring och jag tycker också att den är så mysig. Ska göra ett försök med Claras bok också, han kanske gillar den 🙂
Varför är mormorskakor, mormorsblommor, mormorsgardiner? Bakar inte farmödrar?
Förmodligen för att mormor ”klingar” bättre/är lättare att säga (två upprepade stavelser). Precis som farfar.
Jag ångrar mig så att jag inte köpte almanackan
Det finns kvar några enstaka hos mitt förlag 🤗
https://thebookaffair.se/collections/alla-bocker/products/hemmets-almanacka-underbara-2025
Nu är den beställd. Får börja föra dagbok en bit in på året. Ðet är ett skav men det blir nog bra ändå.
Det första du för in är förstås ”beställde kalendern” på den 13 mars. 🙂
Kolla in bokrean, sett den på flera ställen där!
Grattis till en rolig, och genomtänkt, idé med kalendrar och faktaböcker! Jag blir ju redan nyfiken på nästa årgång, å nästa, å nästa.
Så roligt! Ja jag känner alltid mest pepp för den bok som ligger näst längst bort. Just nu arbetar jag på nästa Hemmets Almanaxka men längtar efter att få jobba med den bok som kommer 2026 – motsvarande den här! 😅
Min mamma var jätteduktig på att baka och laga mat. Kommer ihåg den där radiokakan
Jag blev som pappa gillar att läsa och titta på filmer. Men så många goda småkakor det finns. Jitterbuggare och schackrutor.
Bad mitt bibliotek köpa in boken och nu väntar jag på att jag får låna den. Ser fram emot att få bläddra i den.
Klockrent boktema för att komma från dig! Så pass att jag tänker ”har inte Clara redan skrivit en sån bok?!” 😍
😄❤️
Wow, vilken sommardröm.
Fick sånt ill och längt efter sommar och kalas när jag ser dina bilder och din bok.
Längtar efter ett eget ex.
Hoppas du ska gilla den 🤗
Radiokaka.
Jag som alltid undrat hur den smakar. Nu ska jag testa!
Ja! Så härligt! Den, och alla de framtida böckerna, vill jag ha! Kul! Grattis!
Åh så trevligt med en ny bok! Nu är den förbeställd och betald, ser fram emot när den dyker upp här.
Sen fyndade jag din” Underbara Clara ” idag på loppis😀🥰 Lycka till med bokslutet nu!!
Kul att få inblick i den stora tanken med alla böcker! Det är ljuvligt att se folk satsa på projekt de tror på – speciellt när man håller med! Det här känns som en fullträff. Lycka till och jag ser fram emot att vara med på resan!
Bokslutet…🫨naturligtvis ska det stå boksläppet❣️❣️
Jag som spanat in olika kakböcker senaste veckorna då jag insett att jag vill ha en fysisk bok – och slippa ”mobil-recept” – nu när jag bakar alltmer mer min äldsta pojke. Det här blir ju toppen. Grym timing!
Och ett stort grattis till dig så klart!
Åh, vad roligt! Jag har länge tänkt att det vore så bra att ha just en kakbok istället för att googla runt efter recept till förbannelse. Såg någon form av bakbok på bokrean som jag övervägde att köpa, men den kändes tråkigt. Och tur var väl det!
Ska beställa direkt!
Ser verkligen fram emot alla kommande böcker i din serie. Sjukt bra idé detta, att göra en sån serie som bara är att fylla på! Kul!!!
Börjar redan spåna på vilka olika kategorier jag vill att du skriver 😅 Som tex Kläd och textil-vård, den får du gärna skriva härnäst 😀
När kommer du till Falun? 👍😃
Grattis till din nya bok. Jag är hushållslärare och älskar ditt tänk med hemkunskap för vuxna. Härligt tema. Ser redan fram emot nästa bok i serien. Har förstås alla dina tidigare böcker!
Kul! Jag köpte inte hemmets almanacka pga har redan kalender och dagbokssystem som funkar för mig men dina rena faktaböcker kommer vara väldig intressanta för mig!
Ja vilket bra koncept! Jag tycker mycket om almanackan både till utseende och upplägg och ser fram emot en hel serie i bokhyllan 😊 Jag har dock märkt att det kan vara svårt att hitta i almanackan ( om det inte är något som är givet för en viss månad, ex. semlor i februari). Skulle önska ett register i nästa almanacka.
Vilken otroligt fin bok! Men just nu tycker jag sötebröd rimmar illa med familjens behov av att dra ner på sockret bla pga ett barn med rundare och glupskare mage. Vad är dina bästa tips? Jag upplever att hela familjen mår bättre på så lite socker och vitt mjöl som möjligt.
Men vad kul, grattis! Så imponerad över dig och dina projekt – känns helt i linje med ”dig”. Fick förresten enormt baksug nu och tycker det är SÅ mycket roligare att plocka fram en receptbok än att dra fram mobilen.
Beställt 10 böcker! Vi brukar ge bort böcker skrivna av författare från Norrbotten och/eller Västerbotten på vårt jobb istället för ex. blombukett. Det kan jag varmt rekommendera, brukar vara mycket uppskattat.
Fantastiskt! Tusen tack för den beställningen. Hoppas den ska bli uppskattad som present