
Matsvinn är ett stor miljöbov, eftersom matframställning kräver så mycket resurser. Ännu osmakligare blir matsvinnet när man betänker att en stor del av världens befolkning samtidigt svälter.
I Sverige uppstår majoriteten av matsvinnet i hushållen. Vi slänger runt 33 kilo mat per person varje år. För min familj innebär det i sådana fall att vi slänger 165 kilo mat. Grönsaker, frukt, bröd och matrester är det vanligast som svenskarna slänger. Och kaffe, te och mejeriprodukter är sånt som vi häller ut i slasken.
Själv vet jag med mig att just kaffe och te är två saker som ofta blir svinn hos mig. Jag dricker halva koppen och glömmer bort den tills den kallnar. Idag jag ska jag plocka fram fler småkoppar att dricka ur, så att jag inte gör iordning mer än jag planerar att dricka upp. Te går förvisso bra att mikra, men kaffe som värmts om smakar urk!
Dagens uppmaning: Gå igenom kylen och laga mat av det som finns där och som har kort datum. Undvik att köpa något nytt.
50 svar
Kan inte låta bli att tänka på svinn när jag kollar på tex Sveriges Mästerkock. ”oj det blir fel, jag slänger och börjar om”.
De ska tävla i att filéa fisk och stycka kyckling och slaktar de redan döda djuren en gång till… Men de kanske tar till vara på det som blir över, jag hoppas det! Fattar att det ska vara underhållning men tycker det är märkligt ändå. Emellanåt är det en tävling där de inte får slänga något eller använda tidigare svinn. Wow… då var medvetandekvoten uppfylld liksom.
Hörde i ett av programmen att Sveriges mästerkock-produktionen skänker överbliven mat till välgörenhet, tackochlov, har också funderat på det.
Phew, då känns det lite bättre! Men kanske borde vara ännu tydligare, nu normaliserar det lite 🥺
Jag värmer kallkaffe i en liten kastrull ihop med mjölk😊Då blir det gott igen. Vill man vara riktigt klimatsmart kan man ju nyttja eftervärmen på spisen när man lagat något annat.
Stor igenkänning 🙂 jag är likadan med kaffe och te, lägger en kopp på en hylla och glömmer bort. När kaffet svalnat häller jag ut och tar nytt för klarar absolut inte dricka det kallt eller ljummet. Min man micrar kallt kaffe men jag gillar inte heller den unkna smaken:(
Sen brygger jag för ofta för mycket kaffe och får slänga hälften. Så himla onödigt nu när kaffe är så dyrt dessutom. Ska verkligen försöka skärpa mig!!
Pressokanna är bra! Blir exakt två små koppar med den lilla, vi delar på det och är vi mer sugna gör vi mer. Tror jag gör mindre kaffe eftersom vi inte har bryggare 🧐
Det kan jag känna igen, min bryggare gör som minst 3 koppar, vilket visserligen blir typ 1 kopp för mig, men lite blir alltid över, och det irriterar mig, vill inte slänga.
Fryser ibland in lite över livet kasse i iskuber, kan användas till iskaffe på sommaren eller i viss bakning. Men användningsområdet är inte jättestort precis.
Åh, jag har gjort exakt likadant med min espressokanna, men nu har mamma fyndat en liten espressobryggare för 1 kopp på loppis så det kommer inte bli mer svinn-kaffe hos mig!
Jag dricker te väldigt mycket, men jag har börjat använt mig av en termos för det redan ”överblivna” varma vattnet. Så kan jag då och då under en ledig dag fylla på min kopp när det passar mig. Jag vet inte om det blir samma sak med kaffe eller om det enbart smakar bäst då det är direkt från kaffekannan?
Detta är super bra!
Hela min ekonomi har gått plus sedan jag började se över min frys, skafferi och mitt kylskåp. Vad är det jag behöver handla för att få igång kreativiteten med det som ligger kvar i botten av kylskåpet? Så givetvis hakar jag på även idag! 🙏🌟
Ja håller med. Det slängs otroligt mycket mat på förskolan där jag jobbar. Angående kaffe så brukar jag hälla upp det som inte går åt i en kanna och ställa i kylen. Sen kan man ta ett glas kallt kaffe med mjölk eller lite vaniljglass. Mums!
Jag tror folk i allmänhet har blivit bättre på att ta vara på den mat de har köpt hem i och med att det är så dyrt med mat nu.
Däremot skulle ni se mängderna tillagad mat som slängs på förskolor. Allt som stått framme på borden kastas i hinkar efter måltiden. Det är väl någon hygienregel förstås. Men det kan vara mer än hälften av den framdukade maten som kastas vissa dagar. Helt galet.
Ja det är jobbigt att slänga mat på förskola, har jobbat såväl i förskolekök som på avdelning. Men har man ätit tillsammans med en förskolebarn så förstår man varför maten som stått framme på det bordet ska slängas, mer regel än undantag att nån råkat hosta eller nysa över bordet.
Apropå kaffesvinn: jag fryser in överblivna slattar i en istärningsform för att använda till framförallt iskaffe, men även annat. Under vintern samlar jag dem i en påse, som är redo att börja ösa ur när värmen kommer. Funkar även till exempelvis chokladbollar!
Så gör jag också! Även gott i smoothie, tillsammans med banan och proteinpulver med vaniljsmak 😋
Våra krukväxter älskar kaffe och kaffesump!🪴
Häll din skvätt i vattenkannan och strö sumpen på en bricka eller tidning, låt torka. Häll sedan i en hink och tillsätt sedan i den nya jorden när du planterar om. Det går även att strö ett tunt lager ovanpå jorden om man inte blandar i jorden.☺️
Jag brukar vattna mina krukväxter med överblivet te! Har ingen aning om ifall det är bra eller inte haha men än så länge har ingen dött ☺️🌻
Tack för bra inspiration Clara! Jag ska bli bättre på att ta tillvara och jag ska börja idag.
Kaffeslattar kan man också frysa in i kuber och göra iskaffe med. Eller ha i matbröd. Fast jag är en konstig en som inte har något emot kaffe som blivit uppvärmt igen.
Jag försöker göra det jag kan för att undvika matsvinn hemma – hatar att slänga mat. Men det stora systematiska matsvinnet i företagsled gör mig faktiskt riktigt rasande! De flesta människor gillar ju inte att slänga mat utan mycket av hushållens svinn beror ju på att vi har dålig förmåga att planera, blir lurade av butikserbjudanden, ibland misslyckas med matlagning osv. Efter att ha snubblat över kontot Dumpstringslyx för ett antal år sedan fick jag upp ögonen för svinnet som företagen står för och det är faktiskt rent förjävligt. Jag gav mig också ut och dumpstrade själv under en period som student och kom hem med tiotals, om inte hundratals, kilo mat bara från min närmaste butik, som jag delade ut till vänner och familj för att jag omöjligt skulle kunna äta upp allt själv. De allra, allra flesta butiker lurar oss att de inte har något matsvinn att tala om genom att sätta röda lappar på en bråkdel av det som annars skulle ha svinnats, samtidigt som de slänger hundratals kilo tjänlig mat varje dag, året om. Dessutom sätter de ofta lås på sina containrar och soprum så ingen kan ta tillvara på maten den vägen. Allt för att vinstmaximera, av vana, och för att det är svårt för enskilda butiker att ställa om först eftersom man riskerar tappa kunder om inte exakt alla varor alltid finns hemma i varje givet ögonblick. Gah! Önskar politiken kunde styra upp detta med lagstiftning!
Precis vad jag också tänkte! I hushållens svinnberäkning är (beroende på hur man räknat) ibland också oätbar mat medräknad; kaffesump, blast, skal, benbitar, och få människor hivar några kilo frukt för att de hittar en möglig apelsin i botten. Butikerna? Helt sjukt hur de håller på!
Är det så? Jag har alltid undrat hur de räknar? Jag tycker att jag slänger väldigt lite mat men självklart blir det sopor ändå av just skal eller kaffesump etc.
Hej! Följer också Dumpstringslyx på Facebook, man baxnar över hur mkt mat som slängs!
Dumpstringslyx gjorde ett gästspel i podden ”Bortom ekorrhjulet”, mkt lyssningsvärt!
Har själv lekt med tanken på att dumpstra, men är lite rädd att barnens kompisar ska tycka vår familj är konstig 🙈
Supertips angående kallnat te och kaffe: min kollega tipsade mig om en kanonbra termosmugg från Hemtex som jag nu dricker te ur hela dagarna! Så nu har jag slutat mikrovärma en porslinsmugg tre gånger eller hälla ut i vasken. Ella heter muggen. Helt suveränt. Ha en fin lördag!
Jag kokade tidigare två koppar kaffe på morgonen, drack upp den ena direkt, och satte den andra i en termos flaska (sådan med skruvlock som man kan dricka direkt från), när jag skulle dricka 5 timmar senare på jobbet var det fortfarande så hett att jag brände mig. Sätter ibland hemma också i termosflaska, även om korken inte är på så kallnar det betydligt långsammare, och är lätt att dricka ur.
Mitt tips är att alltid ha bröd i frysen. Det tinar snabbt och man får färskt gott varje dag!
Samma här!
Särskilt om man skivar upp det innan man fryser in det.
Jag har sedan jag läste fastekalendern den sjunde (?) om att göra en förändring som kanske känns lite besvärlig men kan göra något gott tänkt på just detta med att slänga mindre mat. Tänker att min lösning ska bli att köpa nån slags låda som sätts i kylen där burkar med matrester läggs och däri ska finnas frystejp eller annat som man lätt kan skriva datum på. Då borde det bli lätt att ta fram det t ex på helgen till lunch och ta av det äldsta först. Har inte haft möjlighet att komma iväg och köpa lådan ännu, men hoppas kunna åka in och göra det under helgen.
Ger ett tips på minskat svinn och hoppas se massor utav fler enkla tips här 🙂
Själv sparar jag alltid yoggiförpackningarna när de är typ slut i kylen. Sen blir det en jättebra bas till smoothie. I med lite mjölk t ex och skaka järnet, så får man ut det sista och bästa fluffiga smoothie basen.
Slutligen måste jag säga att jag tycker inte alls att mikrat kaffe smakar dåligt. Kanske beror det på vilken sorts kaffe man har? Min man vet detta och häller alltid upp förra kaffet i en mugg till mig innan han brygger nytt. In i mikron 1 minut och sen i med lite mjölk. Blir inte lika hett som nybryggt så man bränner sig inte heller. Jag t o m mikrar gårdagens kaffe och häller i min termos mugg på morgonen (återigen i med en skvätt mjölk) och har i bilen de dagar jag kör in till jobbet 👌🏼 Funkar utmärkt!
Jag tycker också det funkar bra att micra kaffe, särskilt med mjölk. Det kanske inte blir exakt lika gott som nybryggt, men inte sämre än mycket annat kaffe man bjuds på… Däremot är jag noga med att stänga av plattan så fort kaffet bryggts, så det inte står och blir gammalt. Ju längre det värms på, desto sämre blir smaken. Därför dricker jag hellre också en micrad kopp kaffe enligt den principen än, från en kanna som stått på plattan länge.
Jag hivar i en ”skvätt” iskallt vatten om kaffet stått ett tag, sen i med mjölk och micra i 30 sek. smakar nybryggt 🙂
Ett tips, för att få bort den lite beska smaken när man värmer kaffe i micron, strö i pyttelite salt. Det funkar och neutraliserar. Jag läste det någonstans och testade!
Mitt tips är att frysa mer. Osötade mjölkprodukter inkl ost kan frysas o sedan användas i gratänger, lasagner, pajer etc. Frys slattar av såser och ha i grytor och pastasåser. Frys även halva portioner av mat, ibland vill man ändå bara ha ett snack. Bonus: Prioritera kål och rotfrukter som håller längre i kylskåpet.
Ofta har man mer matresurser hemma än man först tänker sig, så det är en bra utmaning att då och då laga mat av det som finns hemma istället för att åka och handla nytt. Ökar kreativiteten i matlagningen också!
Jag har sparat matrester i gamla glassburkar i kylen, men ofta har de sen bara stått där och blivit oätbara. Nu har jag köpt några genomskinliga plastlådor för att se om jag blir bättre på att använda matresterna när jag påminns om vad som finns genom att jag faktiskt ser det genom lådorna varje gång jag öppnar kylen.
Tips apropå kaffe: Termos! I sommarstugan brukar jag alltid koka med lite marginal och hälla det som blir över på termos, så kan var och en ta en kopp när andan faller på, utan att behöva slå på kaffekokaren. När termosen är tom, kokar man nytt. Då finns det alltid kaffe, och det blir sällan särskilt mycket spill.
Hemma blir det oftast inte lika mycket kaffedrickande, men vet jag att jag är hemma hela dagen kan jag göra på samma sätt. Annars drar jag mig inte för att micra en kopp av det överblivna som jag alltid låter stå kvar på kannan, det funkar om jag bara vill ha en kopp ”i farten”.
Det bästa tips jag fått, angående matsvinn, fick jag av Karin Bohlin i kokboken ”Zero Waste i köket” ”Varje måltid ska utgå från något du redan har hemma”. Har börjat tänka så när jag planerar mat och det kan ibland även hjälpa mot idétorka.
Ojjj, vilken smart idé! 👌👌
Vi slänger ganska lite mat och det har blivit ännu mindre sen vi började med matsedel i början av året. Jag köpte en kalender och varje söndag sitter vi och bestämmer vad vi ska äta i veckan. På måndag handlar jag det vi behöver och som min man inte redan köpt på torget på lördagen, då jag i baktanken har vad vi skulle kunna äta nästa vecka. Inte bara har vi fått mindre matsvinn utan mindre matkostnader i och med att vi bara handlar vad vi behöver och inte som förut det vi vill ha.
Kalendern är också bra till att ha som tips på vad vi kan äta eftersom att ibland är huvudet för trött att tänka. Och dessutom får våran son naturligtvis också vara med och bestämma. Och det man bestämt kan man sen inte säga att man inte vill ha 😉
Kastar aldrig mat i stort sett och uppväxt med att jag fick tacka för maten innan vi började äta. Mina föräldrar var uppväxta i på tjugotalet förra århundradet i varsin landsända och i varsitt kallt och dragigt torp, ibland räckte inte maten men tacka det gjorde man. Tackade gode gud för maten, för att den stod på bordet. Att kasta mat då var en synd och det kan man väl tycka att det är nu med. Ett sånt slöseri som pågår samtidigt som folk svälter i världen. Jag blandar inte in gud men kastar ingen mat och tackar för den varje dag.
Vet du Clara eller någon annan hur de (vilka de nu är) får fram siffran 33 kilo per person ifrån?
Att hushåll står för majoriteten tycker jag låter orimligt.
Jobbade i mataffär i nästan 10 år och där var det stort svinn som i alla mataffärer. ”Min” mataffär har egen restaurang och anpassa menyn efter vad som hade kort datum och andra lösningar men det slängdes massor av mat trots detta. Och detta är inget unikt den affär jag jobbade i. Dotter jobbar i cafe och kör lastbil. I cafet så slängs det mycket med, alla som tex har korvförsäljning har ju strikta regler hur länge de får ligga på värme innan de ska kasseras osv. Så jag har svårt att se hur majoriteten av matsvinnet sker i hushåll. Men självklart ska det svinnet minskas eller upphöra precis som i det kommersiella.
Hej!
Tog del av Dumpstringslyx input om siffrorna när han gästade podden ”Bortom ekorrhjulet”.
Enligt honom så är din poäng helt riktig, mera svinn i butikskedjan/storkök.
Våra siffror baseras på plockanalyser av sopor, som sedan använts för schablon-utfäkningar. Inte så exakta tyvärr.
Följ Dumpstringslyx på Facebook, han är väldigt insatt!
Har ett singelhushåll. Lagar bara en portion i taget så jag får alltid njuta av nylagat. Tycker inte att mat som varit fryst smakar gott. Äger ingen elektrisk kaffebryggare. Brygger med melittatratt i termoskanna. Blir inget att slänga förutom kaffesumpen, potatisskal och fruktskal.
Mitt bästa tips när jag tycker att det börjar vara lite för många ”slattar” av olika slag i kylen (inklusive ledsna tomater och skrumpen paprika). Restfest med pizza! Allt går att lägga på pizza! Torra ostkanter, grönsaker av alla de slag (utom gurka kanske), och sista skivorna smörgåspålägg vars bästföredatum är nu eller för nån dag sen. Pizza. Så himla praktiskt vid kylskåpsrensning.
Mitt bästa tips mot matsvinn, förutom ovan nämnda, är hund och höns. Det enda som hamnar i vår kompost är kaffesump och lökskal typ 😊
Samma här, höns, hundar och katter. Nästan inget går till spillo. Om någon till exempel inte äter upp sin gröt går mjölken till katten och gröten till hönsen. Alla nöjda!
Jag värmer alltid upp kaffe i micron, tycker det går bra med bryggkaffe som inte fått stå på värme. Jag har ändå alltid mjölk i. Te dricker jag gärna kallt ( grönt te).
Jag håller med dig om kaffe och te, där är jag likadan
Slänger aldrig någon mat, men vi är bara två o har nära till butiken så vi kan handla ganska anpassat och ha koll på vad vi har hemma.
Kaffe brygger vi alltid så mycket som vi vet att vi dricker – inget spill i onödan.
Jag slänger egentligen aldrig mat. Jag brukar laga mat för några dagar i taget, det gör inte mig något att äta samma mat dagar i sträck. Äter inte kött, gärna fisk ibland men den har blivit väldigt dyr. Mycket potatis, rotfrukter och baljväxter under vintern. Köper aldrig såna grönsaker som gurka, tomater och paprika. Inte heller sallat. Jag köper ingen frukt heller. Jag vill inte äta sånt som rest långt och dessutom blivit besprutat med olika slags gift. Jag odlar en hel del själv och handlar gärna på Reko-ringen. Av en slump upptäckte jag för några år sedan att vissa potatispåsar kom från Italien i min butik. Då blev jag väldigt kritisk och sedan försöker jag bara äta närodlat. Butikerna borde steppa upp och införa fler svinnhyllor och i vissa butiker saknas såna hyllor helt. När jag ska laga mat kollar jag först, vad har jag, och tro mig, det går att få till en god middag på endast några få ingredienser. Just potatis är en god grund. Soppor är bra mat under den kalla årstiden och kan varieras i den oändliga.
Visst ska vi vara följa med vår tid, men inte hur ansvarslöst som helst. Det här med att slänga mat är ett modernt påfund. Fråga äldre generationer! Det fanns nämligen inget att slänga. Hämta inspiration från de äldre som inte ens behöver vara så särskilt gamla heller. Fint att vi diskuterar detta! Överblivet kaffe och té blir utmärkt iskaffe och isté. Sätt direkt i kylen i höga glas, så snart det svalnat. Kaffedrinken blir fylligt god med en rejäl skvätt helmjölk (rödmjölk).
På detta temat undrar jag om någon har ett bra tips för att datummärka matlådor?
Mitt minne brukar svika mig och så vet jag inte om det var två dagar eller snarare 1,5 vecka sedan jag lagade något🤷♀️ (kan såklart titta lukta smaka men hade gärna velat hitta ett annat system att komplettera med)
Någon som har ett fiffigt datumsystem? (Vill inte ha klisterlappar)
Här brukar finnas så många kloka tips!
Vi märker helt enkelt med en tunn märkpenna (”spritpenna”).