Matsvinn är ett stor miljöbov, eftersom matframställning kräver så mycket resurser. Ännu osmakligare blir matsvinnet när man betänker att en stor del av världens befolkning samtidigt svälter.

I Sverige uppstår majoriteten av matsvinnet i hushållen. Vi slänger runt 33 kilo mat per person varje år. För min familj innebär det i sådana fall att vi slänger 165 kilo mat. Grönsaker, frukt, bröd och matrester är det vanligast som svenskarna slänger. Och kaffe, te och mejeriprodukter är sånt som vi häller ut i slasken.

Själv vet jag med mig att just kaffe och te är två saker som ofta blir svinn hos mig. Jag dricker halva koppen och glömmer bort den tills den kallnar. Idag jag ska jag plocka fram fler småkoppar att dricka ur, så att jag inte gör iordning mer än jag planerar att dricka upp. Te går förvisso bra att mikra, men kaffe som värmts om smakar urk!

Dagens uppmaning: Gå igenom kylen och laga mat av det som finns där och som har kort datum. Undvik att köpa något nytt.