
Igår lagade jag en maträtt som hela min familj älskar. Hittade på den en gång när jag var sugen på asiatiska smaker och försökte laga något där jag kunde få användning för sesamoljan, wasabin och sushiriset i skafferiet.

Den här rätten kan man variera på tusen sätt men ungefär så här gör jag. Kom ihåg att smaka av ordentligt för hemligheten är de goda kryddorna och att inte snåla med dem! Namnet är väldigt oklart, men det är liksom en kombination av en sallad och en varmrätt. Nåja. Hoppas du ska gilla den!
Ljummen asiatisk sallad
Ingredienser
300 gr sushiris
800 gr kycklingfärs
4 msk sesamolja
4 msk Japansk soja
1 riven vitlöksklyfta
1 riven bit ingefära, stor som en tumme
Wasabi
2 Gurkor
2 röda paprikor
2 morötter, fint tärnade i små bitar
1 liten rödlök, finhackad
Jordnötter eller cashewnötter
Sesamfrön, rostade
Majonnäs + japansk soja till sås
Ev färsk koriander och srirachamayo att ringla över vid servering
Gör så här
- Tvätta riset och lägg det i blöt i ca 20 minuter.
- Fräs färsen i en stekpanna så att den får färg och stuns. Smaksätt den sedan med sesamolja, japansk soja, wasabi, vitlök och färsk ingefära. Smaka av så att det är lagom starkt!
- Hacka grönsakerna
- Koka riset enligt instruktionerna på påsen. Medan det kokar – blanda majonäs i en skål och smaksätt den med japansk soja och eventuellt lite wasabi
- Bred ut det färdigkokta riset på ett fat och låt svalna något. Lägg den ljumma färsen ovanpå. Toppa med grönsakerna. Strö över nötter och rostade sesamfrön, samt koriander om du har det. Det är också gott att ringla över lite srirachamayo ovanpå innan servering.
- Ät och njut!
9 svar
Vad ska man göra med soya-majonäsen? Ha på den på slutet? Blir förvirrad av att det också står att man kan ringla på srirachamayo.
Sojamajonnäsen är mer som en dressing. Sedan kan man toppa med srirachamayon om man vill ha lite extra fart. Den har ju en vacker färg också 🤗
Mer som en dressing, ska den blandas runt med maten då?
Ta en klick och lägg bredvid maten – som en dressing eller sås. Doppa maten i eller blanda ihop allt🤗
Eller blir den mer rinnig pga soyan att den liksom rinner ner i maten?
Det ser gott ut! Har dock hela frysen full i viltfärs, tror du det funkar med älgfärs?
Jadå det tror jag!
Låter jättegott! Jag får bara ta något annat än kycklingfärs, då jag inte äter kött. Tack för tipset. 👍😻
Oj så gott, jag gjorde en italiensk röra idag mycket god