Igår lagade jag en maträtt som hela min familj älskar. Hittade på den en gång när jag var sugen på asiatiska smaker och försökte laga något där jag kunde få användning för sesamoljan, wasabin och sushiriset i skafferiet.

Den här rätten kan man variera på tusen sätt men ungefär så här gör jag. Kom ihåg att smaka av ordentligt för hemligheten är de goda kryddorna och att inte snåla med dem! Namnet är väldigt oklart, men det är liksom en kombination av en sallad och en varmrätt. Nåja. Hoppas du ska gilla den!

Ljummen asiatisk sallad

6 portioner

Ingredienser

  • 300 gr sushiris

  • 800 gr kycklingfärs

  • 4 msk sesamolja

  • 4 msk Japansk soja

  • 1 riven vitlöksklyfta

  • 1 riven bit ingefära, stor som en tumme

  • Wasabi

  • 2 Gurkor

  • 2 röda paprikor

  • 2 morötter, fint tärnade i små bitar

  • 1 liten rödlök, finhackad

  • Jordnötter eller cashewnötter

  • Sesamfrön, rostade

  • Majonnäs + japansk soja till sås

  • Ev färsk koriander och srirachamayo att ringla över vid servering

Gör så här

  • Tvätta riset och lägg det i blöt i ca 20 minuter.
  • Fräs färsen i en stekpanna så att den får färg och stuns. Smaksätt den sedan med sesamolja, japansk soja, wasabi, vitlök och färsk ingefära. Smaka av så att det är lagom starkt!
  • Hacka grönsakerna
  • Koka riset enligt instruktionerna på påsen. Medan det kokar – blanda majonäs i en skål och smaksätt den med japansk soja och eventuellt lite wasabi
  • Bred ut det färdigkokta riset på ett fat och låt svalna något. Lägg den ljumma färsen ovanpå. Toppa med grönsakerna. Strö över nötter och rostade sesamfrön, samt koriander om du har det. Det är också gott att ringla över lite srirachamayo ovanpå innan servering.
  • Ät och njut!