Hallonkaka i långpanna

Färdigbakad hallonkaka i glasform med rosa glasyr brevid i skål med slikepott.

Fredagar är de bästa bakdagarna. I dag blev det hallonkaka bakad i långpanna – hallonmums!

På eftermiddagen, när lillen kommit hem från förskolan ställer vi oss gärna och bakar med någon bra musik i bakgrunden.

Ljus kaksmet i glasform med hallon utspridda i smeten. Små fingrar som inte kan låta bli hallonen skymtar i bilen.

Hallonmums är en favorit! Funkar lika bra med frysta som färska hallon. Lillen kan hjälpa till med alla steg längs vägen.

Kakan går lika bra att baka i långpanna som i formar.

Rosa kvadratiska hallonmums med kokosflingor över sig. På sommardukat bord med blommor och silverskedar.

Recept på hallonmums har jag hittat i den här fina kokboken från Saltå Kvarn.

Till hallonkakan behöver du:

100 smör,

2 ägg,

2 dl socker,

1 dl solrosolja,

2 msk mjölk,

3 dl vetemjöl,

1 tsk bakpulver,

2 tsk vaniljsocker,

1 dl frysta hallon

Till glasyren behöver du:

1 dl färska eller frysta hallon,

50 g smör,

1 msk vaniljsocker,

3 dl florsocker, kokosflingor

Så här bakar du kakan/hallonmumsen:

Sätt ugnen på 175 grader.

Och smält smör i en kastrull.

Vispa ägg och socker pösigt

Tillsätt det smälta smöret, oljan och mjölken.

Ta fram en annan bunke.

I den blandar du mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda ihop innehållet i de två bunkarna.Vänd försiktigt ner mjölblandningen i bunken med äggsmet. Använd en stor slev och vispa inte, bara rör!

Klä en ugnsform (cirka 20 x 30 cm stor) med bakplåtspapper och häll smeten i den.

Fördela frysta hallon över smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.

Gör glasyren så här:

Mosa hallonen med en gaffel och sila hallonmoset genom en finmaskig sil.

Släng bort kärnorna och spara moset och saften som runnit genom silen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt hallonmoset i det smälta smöret.

Vispa ner vaniljsocker och florsocker.

När kakan svalnat helt brer du ut glasyren över kakan med slickepott och avslutar med att strö över kokosflingor. Skär den i bitar och servera med lättvispad grädde eller precis som den är!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarer på “Hallonkaka i långpanna”

  1. Finns inget mysigare än att fixa och dona i köket tillsammans med människor man håller kär. Särskilt barn. Ge dem glädjen i köket är något fantastiskt! Ser fram emot att göra detsamma för mina barn en dag i framtiden 🙂 Mys på med din fina son! Många kramar från Amsterdam

  2. Alltså det här, det är nåt för mig. Jag är annars big fan of kärleksmums och det här låter ju rackarns gott. Måste verkligen provas snart en bakdag.

    Ha en skön helg!

  3. Låter mumsigt! Kan tänka mig att lite färskost skulle bli kanon i den glasyren, då kan man minska på smöret och få det mer frosting-likt. Smask!
    Ja, ta vara på bakdagarna. Jag sörjer att vi inte längre har helt lediga fredagar mina flickor och jag. Innan skolstarten hann vi både mysa, läsa och ofta baka eller gå på teater på fredagar. Underbart. Helgen blev så extra lång.. ”Tyvärr” har vi ju skolplikt så det går inte lika bra längre. Helgen finns förstås, men då är det så mycket annat som ska göras.
    Trevlig helg!

  4. Åh, blir sugen på att testa! Men kan nog inte låta bli att justera receptet en del… Tack för tipset <3

  5. Vi har också bakfredagar oftast, men nu på sommaren blir det dåligt! Tyvärr!! Denhär kakan blir stenig ikväll, dock, då vi ska få mattgäster. Lät ju supergott!!

  6. Hej, jag kan tipsa om fler alternativ till att sila hallonen, som ju är ett ganska drygt arbete. Lägg hallonen i en silduk (eller annan glesvävd tygbit) och krama ur innehållet ner i en skål, tills bara kärnor består i duken. Du får starka armar på köpet =) Ett lyxigt alternativ är ju annars hallonpulver. Jättesmidigt i både glasyrer, tryffel och smoothie.

  7. Om inte Clara får skriva om träning för att det kan ge osunda ideal så tycker jag att ni borde förbjuda henne att skriva om bakning med för det kan ju ge lika osunda ideal. Kvinnans plats är köket och sockerberoende är två exempel.

    Heja Clara!

  8. Men så fin den ser ut med röd glasyr och den verkar smaskigt god. Älskar mjuka kakor med bär i. Den här ska jag göra när det blir hallonsäsong.

  9. Tack för receptet som jag hittade här bland dina 17 bilder.
    Så otroligt olik dig du var som blond 2008! Men bättre nu …