Shoppingdöden

Jag fick mig en ordentlig tankeställare angående konsumtion efter min tid i Indien. Folk saknar mat, vatten och livets nödtorft, medan vi köper partytopp på partytopp för att fylla våra inre hål. Det känns dessutom som att modebloggarna bara handlar om att shoppa. Om att ha precis den väskan som Ebba eller Sofie föredrar. Inte om mode i sig självt, utan shopping och att ha Rätt Sorts Kläder. Personligen tycker jag att mode blir skittrist om du måste följa "inne och utelistor". Mode ska inte vara shopping. Mode ska vara kreativitet.

Mode är förövrigt ett skitaskinnigt ord. Konst skulle jag kalla det! För kläder kan vara så otroligt kreativt och roligt och givande, om du tänker själv.

Att klä sig på morgonen kan liknas vid en kreativ process. Jag visualiserar den känsla jag vill förmedla. Ibland känner jag mig bara såå… "Dollyparton-servitris-straightedge" . Då väljer jag ut kläder därefter. En annan dag känner jag mig som en "Ditavonteese-grönavågen-kickersbrud". Då väljer jag ut kläder för att fömedla det budskapet. Det är kreativt och roligt och fullkomligt underbart att sätta ihop klädkombos på det här sättet i stället för att ängsligt läsa Veckorevyns utelistor. Det är inte kreativt. Det är mördande!

Jag önskar att fler bloggar skrev om styling och inte bara shopping. För styling är kreativitet, shopping är ( i sin sämsta form) bara kapitalism och konsumtion.

För att dra mitt strå till stylingstacken tänker jag därför införa lite mer stylingtips på bloggen. Håll utkik efter detta!. Dessutom vill jag länka till en fenomenal bloggerska som verkligen tar styling och mode till en ny nivå: Hanna Fridén kolla in henne!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 kommentarer på “Shoppingdöden”

  1. Väldigt bra skrivet. Vi här i Sverige tänkte oftats inte innan vi handlar och vet ingenting om vilka konsekvenser vårt konsumerande ger. Jag håller helt med om att mode är kreativitet!

  2. Mode, styling, en personlig touch på sin klädsel är så mycket roligare än något som är ‘inne’ för att någon annan har sagt/tyckt det. Det finns inget som inspirerar mig så mycket som gatumodet.

  3. bra skrivet! skulle precis som du uppskatta bloggar om styling och inte bara tomt mode! ser fram mot att få läsa dina tips så småning om! 😉

  4. Jag tror aldrig det blir ngn förändring även om folk håller med. Att “följa mode” är så inpräntat i folk att det aldrig kommer gå över i kreativitet eller styling. Folk kan sitta och nicka och tycka det är jätterätt o bla bla, men ser de någon med, i deras ögon, konstiga kläder på stan så kan jag nästan slå vad om att den personens mode (den med konstiga kläder alltså) aldrig kommer att “accepteras” av de s.k. mode-fantasterna.

  5. Ja, jag håller med dig! All forskning idag pekar ju på att det är vi som måste dra ner på vårt konsumerande rejält, men ändå shoppar vi allt mer…

    Jag håller också med dig om det där med inne- och ute-listor och att folk bara klär sig för att passa in… MEN alla har inte heller den möjligheten att kunna förmedla olika känslor varje morgon eftersom de helt enkelt inte har råd att köpa så stora mängder kläder som det idag behövs för att man ska kunna räknas som kreativ.

    men du äger clara! //anna