Vi har helt slutat att köpa bröd. Vi bakar eget istället. Sparar både pengar och miljö.
Det här brödet är jordens enklaste. Jag lovar. Behöver varken bakas ut eller jäsas. Sväng ihop det på fyra minuter, ställ i ugnen och ät efter en timme.
Gör två eller tre åt gången så har ni hembakat bröd hela veckan. Utan tillsatser och dessutom himla billigt.
Här kommer grundreceptet som ni sedan kan smaksätta med äpple, oliver, lingonsylt, morötter, torkad frukt, sirap, fetaost och oliver, osötat jordnötssmör – ja vad som helst som ni gillar. Stommen till receptet hittades hos fina ekoblogg.

Hembakt bröd
Portioner
1 limpa
Tid
ca 70 minuter
Ingredienser
- Till brödet
7 dl mjöl
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
4 dl fil
Rapsolja
- Till topping
T.ex linfrön, solroskärnor eller dinkelpuffar
Gör så här
- Blanda 7 dl mjöl. Gärna dinkel, grovt rågmjöl eller lite grahamsmjöl. Det går också bra att byta ut någon deciliter mot havregryn.
- Blanda ner 1 tsk salt, 2 tsk bikarbonat samt 4 dl fil.
- Välj vad du vill smaksätta med. Det mesta funkar! Rör om
- Smörj en form med lite rapsolja och lägg ner degen där. Den ska vara lite lagom klistrig i konsistensen.
- Strö över linfrö och solroskärnor, dinkelpuffar eller annat gott du har hemma.
- Ställ in brödet och låt det stå i 40–60 minuter på 175 graders värme.
- Låt sedan kallna under bakduk.
- Ät med smör och ost. Det blir ljuvligt gott!


19 svar
Åh, vad gott brödet såg ut! 🙂 Ska man ha den i mitten av ugnen?
Hur tjockt blir brödet när det är färdigt? Det ser så väldigt platt ut. Alltså, blir det typ limpskivor eller brer man på ovansidan??
ja det där verkar lättare för bröddebutanden som fick ge första satsen till ankorna i helgen 🙂
Vilket mumsig recept. Tänkte baka imorgon så då ska jag testa det. Jag brukar göra ett liknande bröd gjort på vetekross. Trevlig blogg du har, brukar kika in här varje dag!
Ha det gott!
Det ser ju väldigt gott ut, jag har sparat artikeln från tidningen för några veckor sen, men inte hunnit prova, att det inte ska jäsa är perfekt,för när jag bakar bröd som ska jäsa så blir de inte fluffiga och goda utan rätt så hårda torra knölar, så jag gav upp brödbak för ca 10 år sen.
Att baka eget bröd istället för att köpa är verkligen en idé jag gillar. Mitt problem är att jag för tillfället bor i en etta med minimalt kök … Men när jag bodde hemma bakade jag bröd varje vecka, provade nya sorter, experimenterade, gjorde surdeg, smaksatte … Det är något så rogivande och meditativt med att baka bröd. Vare sig det tar lång eller kort tid. Dessutom är det ekonomiskt!
Mhm, vad gott det later och ser ut! Här i Tyskland finns det ingen fil att köpa, tyvärr. Vet du om man kan ta nagot annat istället för fil? Jogurt kanke?
Skulle va tacksam för svar.
Ha en bra kväll och tack för den här fina bloggen. Väldigt inspirerande!
Mums vad gott det lät… måste provas 🙂
Det låter väldigt mumsigt! Och enkelt! I vanliga fall knådar och jäser jag när jag bakar bröd – det här ska jag testa nästa gång!
underbart! det måste jag prova nu när jag sitter hemma med en rejäl förkylning!
Den är fantastiskt den ”bröd stommen”, brukar baka det och variera innehållet från gång till gång beroende på vad man är sugen på eller vad man har hemma. Brukar rosta det och sedan pensla linfröolja på det (för att få i mig vegetarisk omega 3)Favoritbrödet! 🙂
romy – hej! jag bor också utomlands och har inte tillgång till fil. jag använde yogurt, och det funkade bra!
min version blev:
5.5 dl råg mjöl (rye)
1.5 dl havregryn
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat (baking soda)
4 dl yogurt (jag använde plain non-fat yogurt, och det funkade bra.)
1 dl pinjenötter
russin
valnötter
supergott! tack för tipset – och länken till ekobloggen. hennes morots och fetapaj blir nästa äventyr!
Oh, jag älskar superduperenkla recept.:) Måste testas genast!
tack! det blev jättegott
Det brödet måste jag baka! Det ser jättegott ut 🙂
Åh, jag har precis smakat min tolkning av det här receptet och det blev helt fantastiskt gott! Jag hade mest rågmjöl, en skvätt vetemjöl, nån deciliter kruskakli och lite grahamsmjöl, och så smaksatte jag med malen ingefära och en slatt lingonsylt.
Tack för ett snabbt och enkelt basrecept, det här kommer jag att använda länge.
är bikarbonat bakpulver eller matsoda. eftersom jad anväde matsoda och brödet smakade inte alls gott! vad gjorde jag fel