Vi har helt slutat att köpa bröd. Vi bakar eget istället. Sparar både pengar och miljö.

Det här brödet är jordens enklaste. Jag lovar. Behöver varken bakas ut eller jäsas. Sväng ihop det på fyra minuter, ställ i ugnen och ät efter en timme.

Gör två eller tre åt gången så har ni hembakat bröd hela veckan. Utan tillsatser och dessutom himla billigt.

Här kommer grundreceptet som ni sedan kan smaksätta  med äpple, oliver, lingonsylt, morötter, torkad frukt, sirap, fetaost och oliver, osötat jordnötssmör – ja vad som helst som ni gillar. Stommen till receptet hittades hos fina ekoblogg.

Bakbunke fylld med ingredienser. brood1__4681.jpg

Hembakt bröd

Portioner

1 limpa

Tid

ca 70 minuter

Ingredienser

  • Till brödet
  • 7 dl mjöl

  • 1 tsk salt

  • 2 tsk bikarbonat

  • 4 dl fil

  • Rapsolja

  • Till topping
  • T.ex linfrön, solroskärnor eller dinkelpuffar

Gör så här

  • Blanda 7 dl mjöl. Gärna dinkel, grovt rågmjöl eller lite grahamsmjöl. Det går också bra att byta ut någon deciliter mot havregryn.
  • Blanda ner 1 tsk salt, 2 tsk bikarbonat samt 4 dl fil.
  • Välj vad du vill smaksätta med. Det mesta funkar! Rör om
  • Smörj en form med lite rapsolja och lägg ner degen där. Den ska vara lite lagom klistrig i konsistensen.
  • Strö över linfrö och solroskärnor, dinkelpuffar eller annat gott du har hemma.
  • Ställ in brödet och låt det stå i 40–60 minuter på 175 graders värme.
  • Låt sedan kallna under bakduk.
  • Ät med smör och ost. Det blir ljuvligt gott!
Bröd i porslinsform. brood2__4681.jpg

Färdigbakat mörkt bröd i kökshanduk. brood3__4681.jpg