Recept på bondkakor

 Bruna runda små bondkakor travade på varandra. copy-of-bondkakor.jpg

Bondkakor är en av mina favoritkakor. Godast är de till kall mjölk eller svart kaffe att doppa dem i. Kakorna är praktiska och flärdfria. Det behövs varken pepparkaksformar eller spritsar för att få dem fina. Det är helt enkelt perfekta bakverk för en jäktad bondmora. Kanske har de fått sitt namn just därför?

Du behöver ( till ca 70 kakor):

2 dl strösocker

200 g äkta smör

6 dl vetemjöl

2 msk sirap

1 dl hackad mandel

 1 tsk bikarbonat

Så bakar du bondkakorna:

Låt smöret ligga framme och få rumstemperatur. Vispa sedan till en jämn smet med socker och sirap

Blanda därefter ner mjöl, bikarbonat och hackade mandlar.

Arbeta degen väl och forma till två långa korvar. Vira in dem i plastfolie och lägg i kylen några timmar så att de tar ihop sig och blir hårda.

Skär sedan rullarna i ½ cm tjocka skivor och lägg på en smord plåt. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 5-7 minuter. När kakorna är guldbruna är de färdiga att ätas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarer på “Recept på bondkakor”

  1. ÅH! Jag älskar bondkakor, men har aldrig bakat för alla recept verkar så komplicerade men ditt var ju superenkelt. Bara för det ska jag ta och baka sen! Kram.

  2. min farmor är superexpert på bondkakor (eller bonnakakor som vi härnere i skåne säger) vi har jämt gamla glassburkar med bonnakakor i frysen hemma. MUMS!

  3. UGH! Jag sitter här och har precis dragit ut en tand, får bara äta soppa eller smoothie, och jag suktar efter dina bondkakor. Jag vet, jag bara känner på mig, att de är alldeles speciellt goda!

  4. Vilken jättefin bild! Nu blev jag ju jättesugen. Den bilden sålde verkligen in kakorna hos mig!

  5. Jag kunde också!

    Tackar tackar för receptet. Mina blev dock inte lika tjusiga som dina. Men attans vad goda de blev!