Chokladsnittar – småkakor med kakao

Strängar av mörk chokladkaksdeg lagd i form med pärlsocker ovan.

Färdigbakade chokladsnittar med pärlsocker.

Måste berätta vad som hände sist jag bakade dessa kakor. Jakob tog en och sa något om att de möjligtvis var lite salta?

Mycket förorättad fräste jag att om han nu ska vara så noga så kan han väl baka sina egna kakor i framtiden.

Tills jag själv råkade ta en kaka som verkligen var mycket, mycket salt. Jag har inget salt i smeten så jag fattade verkligen inte var saltet kom ifrån. Tills jag började undersöka pärlsockret.

Pärlsockret hade jag hällt upp i en fin glasburk och vid något tillfälle trott att den istället innehöll grovsalt och fyllt på med det.

Kakorna på bilden är alltså strösslade med en blandning av pärlsocker och grovsalt. Och att äta dem är lite som att spela rysk roulette.  Men bortsett från grovsaltet kan jag verkligen rekommendera dem! Typ världens godaste småkaka.

Ursprungligen kommer receptet från Söta sakers fina bok Sött från förr. Jag hade dock inte rätt ingredienser hemma när jag skulle baka så jag fick byta ut sockret mot florsocker plus att jag vispade hela smeten med elvisp på grund av lathet. Och nu vet jag vet inte om det var det som gjorde dem extra “fluffiga” och härliga? Men goda är de i alla fall så nu får ni min version av receptet (minus grovsaltet).

För att göra chokladsnittar behöver du:

200 gram rumsvarmt smör

1 dl strösocker

1 1/2 dl florsocker

5 dl vetemjöl

3 msk kakao

t tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 ägg.

Så bakar du snittarna:

Vispa alla ingredienser till en smidig deg/smet och forma till längder.

Lägg på ett bakplåtspapper och platta till dem lätt.

Strössla över  pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.

Skär i snitt och låt svalna på plåten.

Kladdkaka med vit choklad

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Chokladsnittar – småkakor med kakao”

 1. De där chokladbröden älskar mina barn, ja, utan salt då förstås, ha ha.
  Du, i dag kläcks det kycklingar hemma hos oss, vi springer ut och in till kläckmaskinen och ser hur det går för de små liven där inne, hur kul som helst.
  Kram!
  http://www.baraanna.se

 2. Haha, påminner mig om när jag jobbade på ett café för 100 år sen och råkade skopa i 3 dl salt i morotskakesmeten istället för socker! Tursamt nog smakade jag av innan gräddningen och insåg snabbt misstaget. Gästerna klarade sig dock från förgiftning 😀

 3. Oh chokladsnittar. Min mammas paradkaka, har så många barndomsminnen kring de kakorna.

 4. Åh, sådana kakor är så goda! Min syster fyller år om bara några dagar, så jag ska nog ta och baka dem imorgon tror jag. =)

 5. Haha min pappa brukar baka bullar och en gång när jag var liten hade han också på grovsalt istället för pärlsocker. Smakade inte så gott 😛

 6. En jobbarkompis gjorde samma misstag med chokladbollar, en dubbel sats till sonens födelsedagskalas… Fail!!!!

 7. Åh, de är ju jättegoda! Utan salt då förstås… Hemma hos oss kallas de DymDym, för de är så en låter när en strör pärlsocker (eller grovsalt) över längderna. Dymdymdymdym på svansarna! 🙂

 8. haha, oj vilken dråplig miss! Tycker de ser väldigt goda ut ändå 🙂 (det är de nog också, minus saltet.)

  modemanifest.blogspot.com

 9. Jag har ärvt ett recept som en släkting hade och hon hade bikarbonat istället för bakpulver. Jag tycker de blir mycket godare. Jag körde också med elvisp och degen blir mer fluffig om man vispar smör och socker tills det blir nästan vit färg. Och så tillsätter jag ett ägg i själva degen och vispar upp ett annat ägg till att pensla kakorna med så att pärlsockret fastnar. Eftersom jag gillar dem mörka i färgen så brukar jag grädda dem i 225 grader celsius på 10 min.
  De blir så härligt goda då.