Strängar av mörk chokladkaksdeg lagd i form med pärlsocker ovan.

Färdigbakade chokladsnittar med pärlsocker.

Måste berätta vad som hände sist jag bakade dessa kakor. Jakob tog en och sa något om att de möjligtvis var lite salta?

Mycket förorättad fräste jag att om han nu ska vara så noga så kan han väl baka sina egna kakor i framtiden.

Tills jag själv råkade ta en kaka som verkligen var mycket, mycket salt. Jag har inget salt i smeten så jag fattade verkligen inte var saltet kom ifrån. Tills jag började undersöka pärlsockret.

Pärlsockret hade jag hällt upp i en fin glasburk och vid något tillfälle trott att den istället innehöll grovsalt och fyllt på med det.

Kakorna på bilden är alltså strösslade med en blandning av pärlsocker och grovsalt. Och att äta dem är lite som att spela rysk roulette.  Men bortsett från grovsaltet kan jag verkligen rekommendera dem! Typ världens godaste småkaka.

Ursprungligen kommer receptet från Söta sakers fina bok Sött från förr. Jag hade dock inte rätt ingredienser hemma när jag skulle baka så jag fick byta ut sockret mot florsocker plus att jag vispade hela smeten med elvisp på grund av lathet. Och nu vet jag vet inte om det var det som gjorde dem extra “fluffiga” och härliga? Men goda är de i alla fall så nu får ni min version av receptet (minus grovsaltet).

För att göra chokladsnittar behöver du:

200 gram rumsvarmt smör

1 dl strösocker

1 1/2 dl florsocker

5 dl vetemjöl

3 msk kakao

t tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 ägg.

Så bakar du snittarna:

Vispa alla ingredienser till en smidig deg/smet och forma till längder.

Lägg på ett bakplåtspapper och platta till dem lätt.

Strössla över  pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.

Skär i snitt och låt svalna på plåten.

Kladdkaka med vit choklad