Kolakakor – enkelt recept

kolakaka.jpg

Kolakakor eller sirapskakor som de också kallas, är perfekta kakor för en nybörjare. Du kan helt enkelt inte misslyckas. Det enda man ska tänka på är att inte grädda dem för länge. För kakorna ska vara härligt sega i konsistensen, även när de har svalnat. Gör gärna dubbel sats när du ändå är i farten. Men blanda degarna var för sig, så är det lättare att lyckas. 

Du behöver:

100 gram smör

1 dl socker

1 msk vaniljsocker

2 msk ljus sirap

2 ½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Så bakar du kolakakor:

Låt smöret ligga framme och bli mjukt och lättarbetat.

Rör ihop med sockret till en jämn smet. Blanda ut bakpulvret i mjölet och häll ner.

Tillsätt övriga ingredienser och arbeta raskt ihop det till en deg. Den kan gärna ligga i kylen en stund så att den bli lättare att hantera.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och dela degen i två delar. Rulla ut dem till plåtens längd och platta sedan till dem försiktigt.

Grädda därefter i mitten av ugnen i ca tio minuter på 175 grader.

Plocka ut dem och skär på snedden 3 cm breda bitar. Låt sedan svalna och förvara i burkar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

24 kommentarer på “Kolakakor – enkelt recept”

  1. De här kakorna är ännu grymmare om du blandar i 1 tsk ingefära …testa det nån gång!

  2. Mmrrmm, kolakakor är så gott!
    Ska du inte tipsa om kakor som man stansar ut snart, Clara? Jag har fått en sån fin form som ser ut som en tekanna som bara ligger å ropar på mig att den vill användas. 🙂

  3. Jag hittade din blogg via tv 4 nyheterna. Nu är jag en hängiven besökare. Du har en skön stil och en intressant blogg!! Själv bloggar jag bara lite på hobbynivå.

  4. Du tror mig säkert inte, men jag satt just och funderade på att baka just kolakakor! Bestämde mig för att låta bli sötsakerna o istället se om du skrivit nåt sött. Men nu blir det nog kolakakor ändå, det är ju så gott!!

  5. tack för inspirationen. detta recept måste testas, som du skrev, svårt att misslyckas för till och med en nybörjare.

    kram

  6. ok jag är en klassiker, en sån som läser länge en blogg utan att kommentera. Men nu måste jag skriva att din blogg rockar! Älskar att kika in här! Jag läser många blogg och då pratar vi MÅNGA men inget toppar din. Och nu smörar jag inte utan kör på sanningen!

  7. En supergod variant är att slänga i lite ingefära, då blir det liksom lite “sting” i kakorna 🙂 Ett hett tips!

  8. Åh detta recept är så klockrent! Vid mina bakaftnar gör jag alltid en omgång kolakakor och de är alltid lika poppis. Kladdiga chokladmuffins brukar också toppa listan över hits inom bakning. 😉

    Ha en fin kväll!

  9. det var ett bra tag sen jag bakade .. men jag måste ta upp det igen och då ska jag prova de här kolakakorna, det kan inte slå fel 🙂

  10. Tack för ett superfint recept! Hela familjen uppskattade det (: Och tack för receptet på blåbärsgröten, tillagas varje helgmorgon!

  11. I somras fick jag baka flera hundra sådana när jag jobbade i ett kök. Det var som himla roligt. Och alledeles perfekt goda blev de 🙂

  12. Hej Clara och alla andra!
    jag följer dina recept, har bakat morotsbrödet många gånger och jag älskar det. MEN jag har halverat honungen och dubblerat saltet med råge och då blir dom ännu godare. Prova…

  13. helt underbara! kan också bakas utan recept! gör ingenting och blir ändo hur gott som helst