Rosa och lite gryning klappgröt i ljus djuptallrik med guldstjärnor på kanten. picture-2355.jpg

Klappgröt är en god efterrätt som många minns från barndomen. Namnet har den fått från det kraftiga vispandet som krävs för att få rätt konsistens.

För här gäller det att ligga i om gröten ska bli just så härligt pösig som det är tänkt.

Gröten görs traditionellt på lingonsylt men experimentera gärna med andra syrliga bär.

Klappgröt är också idealiskt som mellanmål för hungriga skolbarn. Både roligare och godare än vanlig gröt!

 Du behöver (4 port):

5 dl vatten

2 dl lingonsylt eller 1,5 dl saft

1 dl mannagryn

Mjölk samt lite socker eller sylt till serveringen.

Så här vispar du ihop klappgröt:

Koka upp vattnet och sylten.

Vispa därefter ner grynen, lite i taget, för att undvika klumpar.

Låt sedan koka på svag värme i 4-5 minuter. Rör om då och då.

Häll upp gröten i en skål och vispa kraftigt. Gärna med en elvisp.

Gröten ska bli vit och pösig.

Servera den ljummen eller kall med mjölk. Ljuvligt gott!