Rosa och lite gryning klappgröt i ljus djuptallrik med guldstjÀrnor pÄ kanten. picture-2355.jpg

Klappgröt Àr en god efterrÀtt som mÄnga minns frÄn barndomen. Namnet har den fÄtt frÄn det kraftiga vispandet som krÀvs för att fÄ rÀtt konsistens.

För hÀr gÀller det att ligga i om gröten ska bli just sÄ hÀrligt pösig som det Àr tÀnkt.

Gröten görs traditionellt pÄ lingonsylt men experimentera gÀrna med andra syrliga bÀr.

Klappgröt Àr ocksÄ idealiskt som mellanmÄl för hungriga skolbarn. BÄde roligare och godare Àn vanlig gröt!

Klappgröt med lingon

Portioner

4

Tid

ca 20 minuter

Ingredienser

  • 5 dl vatten

  • 2 dl lingonsylt eller 1,5 dl saft

  • 1 dl mannagryn

  • Mjölk samt lite socker eller sylt till serveringen.

Gör sÄ hÀr

  • Koka upp vattnet och sylten.
  • Vispa dĂ€refter ner grynen, lite i taget, för att undvika klumpar.
  • LĂ„t sedan koka pĂ„ svag vĂ€rme i 4-5 minuter. Rör om dĂ„ och dĂ„.
  • HĂ€ll upp gröten i en skĂ„l och vispa kraftigt. GĂ€rna med en elvisp.
  • Gröten ska bli vit och pösig.
  • Servera den ljummen eller kall med mjölk. Ljuvligt gott!