Valnötsbröd

Ljus limpa skuren i skivor med tydliga bitar av valnöt i brödet. valnotsbrod.jpg

Valnötsbröd är ett gott och lite lyxigare matbröd, som får sin säregna smak från de grovhackade nötterna.

Tål man inte valnötter kan man ersätta dem med solroskärnor eller hela linfrön.

Brödet blir dessutom extra gott med en smakrik ost. Prova Allerum eller Krutrök.

Du behöver:

50 g jäst

6 dl ljummet vatten

3 msk honung

3 tsk salt

2 dl grovhackade valnötter

1 dl grahamsmjöl

14-15 dl vetemjöl

Så bakar du valnötsbröd:

Rör ut jästen i lite ljummet vatten.

Tillsätt därefter resten av vätskan och övriga ingredienser.

Arbeta ihop till en slät deg.

Låt jäsa på varmt ställe under bakduk i ca 40 minuter.

Forma sedan degen till en limpa och jäs 30 minuter på en plåt.

Grädda den i mitten av ugnen, i tio minuter på 225 grader.

Sänk därefter värmen till 175-200 grader och grädda ytterligare 35-40 minuter.

 Skär limpan i bitar och förvara den i frysen. Lycka till!

Bland mina recept finns många andra baktips, bland annat ett gott mättande vardagsbröd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Valnötsbröd”

 1. Låter som ett väldigt gott bröd som jag ska prova på.
  Har bara en fråga:Hur mycket ska man sänka ugnen till efter 10 min?
  Tack för en underbart bra blogg som förgyller mina dagar!

 2. Julia: sänkt den till 175-200 grader
  M: det finns inga jordnötter på bilden. Jag slängde ner några rostade sojabönor i smeten för att få den extra knaprig och dessa syns på bilden FÖRUTOM valnötterna.

 3. Åh. Bakar gärna det där idag. Så får det bli. Älskar också starka, gärna smuliga ostar. Allerum är min favorit. Har hört talas om berusad barolo. Den skall tydligen vara fantastisk.

 4. Idag läste jag lite i din gamla blogg. Du är alltid så inspirerande. Såg en bild från 2007 när ni var på barnvälsignelse. Du är jättefin i lockigt hår också. Jakob kände jag knappt igen i rakat hår. Började titta igenom mina egna bilder efteråt. Ibland får jag för mig att tiden står still, men när jag tittar tillbaks bara på ett år så händer det ju mycket. Frisyrer byts, jag kanske inte reser så långt men småresorna är många och värdefulla. Och även fast jag fortfarande känner något jobbigt ledset inombords så fick denna tillbakablick mig att inse att jag faktiskt inte mår riktigt lika dåligt som då. Vilket är väldigt bra. Kom senare att tänka på en titel som du hade i ett annat inlägg: att långsamt leder också någonstans. Så, detta blev rörigt skrivet, men jag vill bara tacka dig för att du sprider så mycket hopp. Tänk, bara genom en vanlig bild som inte ens hade med mig att göra.

 5. Åh, önskar jag var mer huslig och tyckte om att baka, för det ser jättegott ut! kanske lägga fram receptet lite synligt och se om nån annan i huset får för sig att baka?

 6. LÄste nedan om flera som har samma problem med den här sajten. Detta inträffade för ca 1-2 veckor sen och sen dess är det problem var gång man ska läsa din blogg…Jättetråkigt, men nu går jag bara in en gång i veckan eftersom det tar såna evigheter att ladda och sidan liksom låser sig och ibland måste jag starta om hela datorn. Det är alltså fler osm har detta problem, så gör något åt detta snälla!

 7. Jag tog på mig förklädet och satte i gång och baka valnötsbröd i går kväll. Det blev en minst sagt god morgon i dag, hihi. Tack för receptet Clara!

 8. Bakade brödet i fredags men jag la till fikon skurna i bitar.Det var toppen ska baka det flera gånger.Jag hade fikon kvar sedan jul.Det är en av det bästa bröd som jag har bakat.