En skiva bröd från en limpa som ligger under kökshanduk. kesobrod.jpg

Om man som vi bakar allt sitt bröd själv så gäller det att hitta recept som är enkla.

Det här är en gammal favorit. Ett enkelt vardagsbröd som är extra proteinrikt och saftigt tack vare keson.

Du behöver:

5 dl ljummet vatten

50 gram jäst

150 gram keso

2 tsk salt

6 dl vanligt vetemjöl

7 dl fullkornsvetemjöl

( det går också att hälla i grahamsmjöl, råg eller annat grovt mjöl. Byt i så fall ut det mot lite av fullkornsvetemjölet)

Så här bakar du brödet:

Blanda fem deciliter ljummet vatten med jäst. Rör om och häll därefter ner salt, keso och det mesta av mjölet.

Knåda det ordentligt i bunken och låt sedan jäsa i 30 min.

När degen höjt sig tar du fram den på ett mjölat bakbord och knådar den en gång till.

Dela därefter degen i två bitar och forma limpor. Lägg dem på en smord plåt och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

Grädda sedan i nedre delen av ugnen på ca 200 grader. I 20-30 minuter.

Under gräddningen kan man gärna pensla brödet med lite saltvatten. Då får det en hård och krispig yta.

Det här receptet har några år på nacken – här får du tips på ett annat enkelt matbröd jag gillar.

Hembakt bröd med valnötter

Tekakor – det perfekta utflyktsbrödet

Skinkgifflar med lagrad ost

Luftigt vörtbröd med tydlig kryddsmak