En skiva bröd frÄn en limpa som ligger under kökshanduk. kesobrod.jpg

Om man som vi bakar allt sitt bröd sjÀlv sÄ gÀller det att hitta recept som Àr enkla.

Det hÀr Àr en gammal favorit. Ett enkelt vardagsbröd som Àr extra proteinrikt och saftigt tack vare keson.

Hembakat bröd

Portioner

1 limpa

Tid

ca 120 minuter

Ingredienser

  • 5 dl ljummet vatten

  • 50 gram jĂ€st

  • 150 gram keso

  • 2 tsk salt

  • 6 dl vanligt vetemjöl

  • 7 dl fullkornsvetemjöl

  • ( det gĂ„r ocksĂ„ att hĂ€lla i grahamsmjöl, rĂ„g eller annat grovt mjöl. Byt i sĂ„ fall ut det mot lite av fullkornsvetemjölet)

Gör sÄ hÀr

  • Blanda fem deciliter ljummet vatten med jĂ€st. Rör om och hĂ€ll dĂ€refter ner salt, keso och det mesta av mjölet.
  • KnĂ„da det ordentligt i bunken och lĂ„t sedan jĂ€sa i 30 min.
  • NĂ€r degen höjt sig tar du fram den pĂ„ ett mjölat bakbord och knĂ„dar den en gĂ„ng till.
  • Dela dĂ€refter degen i tvĂ„ bitar och forma limpor. LĂ€gg dem pĂ„ en smord plĂ„t och lĂ„t jĂ€sa i ytterligare 30 minuter.
  • GrĂ€dda sedan i nedre delen av ugnen pĂ„ ca 200 grader. I 20-30 minuter.
  • Under grĂ€ddningen kan man gĂ€rna pensla brödet med lite saltvatten. DĂ„ fĂ„r det en hĂ„rd och krispig yta.

Hembakt bröd med valnötter

Tekakor – det perfekta utflyktsbrödet

Skinkgifflar med lagrad ost

Luftigt vörtbröd med tydlig kryddsmak