Recept: Baka brödet som mättar all hunger

En skiva bröd från en limpa som ligger under kökshanduk. kesobrod.jpg

Om man som vi bakar allt sitt bröd själv så gäller det att hitta recept som är enkla.

Det här är en gammal favorit. Ett enkelt vardagsbröd som är extra proteinrikt och saftigt tack vare keson.

Du behöver:

5 dl ljummet vatten

50 gram jäst

150 gram keso

2 tsk salt

6 dl vanligt vetemjöl

7 dl fullkornsvetemjöl

( det går också att hälla i grahamsmjöl, råg eller annat grovt mjöl. Byt i så fall ut det mot lite av fullkornsvetemjölet)

Så här bakar du brödet:

Blanda fem deciliter ljummet vatten med jäst. Rör om och häll därefter ner salt, keso och det mesta av mjölet.

Knåda det ordentligt i bunken och låt sedan jäsa i 30 min.

När degen höjt sig tar du fram den på ett mjölat bakbord och knådar den en gång till.

Dela därefter degen i två bitar och forma limpor. Lägg dem på en smord plåt och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

Grädda sedan i nedre delen av ugnen på ca 200 grader. I 20-30 minuter.

Under gräddningen kan man gärna pensla brödet med lite saltvatten. Då får det en hård och krispig yta.

Det här receptet har några år på nacken – här får du tips på ett annat enkelt matbröd jag gillar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarer på “Recept: Baka brödet som mättar all hunger”

 1. Haha, nä vet du vad? För någon dag sen läste jag att du hade svininfluensan och igår kom jag fram till att jag nog också har fått den. Inget som är väldigt konstigt med det på något sätt. Saken var den att igår tänkte jag jättemycket på bröd och var helt plötsligt väldigt sugen på det. Jag brukar inte äta så mycket bröd men just igår åt jag det flera gånger. Snabbt drog jag slutsatsen att det kanske hade något med svininfluensan att göra, lite skämtsamt sådär. Idag när jag går in på din blogg ser jag ett inlägg om just bröd! Kom på att du också har svininfluensan, kanske stämmer alltså detta sambandet? Nu undrar jag om det är något typiskt för svin, har de alltid gillat bröd bara att jag inte har vetat om det?
  Ps. Hur långt har du kommit i din förvandling till svin, har huden börjat få en rosa ton än?

 2. Det låter jättegott! Men vad är det för skillnad på grahamsmjöl och fullkornsvetemjöl? Är det senare bara finare malt än graham, eller är det något annat? Det är bra gjort av dig att lyckas producera så många inlägg trots att du är sjuk, själv har jag bara kollat på Friends i flera dagar. Troligen också svinis. Krya på dig snabbt!

 3. Hej! Jag tillhör den kategorin som aldrig kommenterar bloggar. Jag är helt enkelt för lat!
  Men nu tar jag tar i mig och gör ett undantag! Måste berömma Dig för en otroligt fin och välskriven blogg! Blir alltid på bra humör när jag kikat igenom dina inlägg, så TACK!

 4. Hej Clara! Jag tänkte fråga dig om råd. Tittade på dina pyssel och du har gjort så mycket fint med rönnbär. Jag är också lantis och har massa rönnbär nära huset. Så jag vill också! Men jag undrar, hur gör du? Torkar du dem eller hur får du bären att hålla sig fina? Tusen tack för hjälp! Kram

 5. Jag måste bara fråga dig ang din blonda hårfärg du hade förrut, hur fick du den att blir så ljus och nästan vit?

  Mitt blir hela tiden pissgult 🙁
  Försöker bleka på blekning med den starkaste de har i butiken men inget händer.

  Tack på förhand!

 6. Det ÄR gott. Själv känner jag brödcravings jämt. Svininfluensa eller ej.

  Em: Jag tar in dem och pysslar på en gång. När de är torra är de så svårpysslade

  Sam: Gå till en BRA salong. De kommer bleka så hårt att det gula förvsinner. Och sedan en lila toning så att det blir kallt vitt och inte gult. Svårt, dyrt men BRA. Använd också loreals silvershampo som är lila och tar bort allt grönt

  Camilla: Hurra vad härligt! tACK 🙂

  kram

 7. Hej! Tillhör också den där lata kategorin som inte kommenterar så vidare värst ofta, vet faktiskt inte om jag gjort det här någon gång. Men efter att idag ha bakat morotsbrödet som du har haft med ville jag bara berätta att det blev sjukt gott och att det ger så bra matinspiration att kika in på dina recept. Så tack för det, och krya på dig!

 8. toppen, jag har sagt ett tag nu att ja ska börja baka vårt bröd själ men aldrig fått inspiration.. tror jag har det nu =) krya på

 9. Är det inte dags för dig att ta steget in i surdegens förlovade värld. Det är något självuppfyllande med att lyckas med ett surdegsbröd utan att ha behövt fuska med jäst 🙂

  läs mer på den alldeles förträffligar bagarbloggen paindemartin.blogspot.com

 10. Jag bakade eget bröd häromdagen, tänkte att det var dags att stega bort från de sockriga vita fastfood-bröden som man kan köpa här i Australien. Hursomhelst så gav jag mig an ett recept med massa honung i och solrosfrön! Jättegott!

 11. Mums, låter jättegott måste prova att baka det. Jag älskar nybakt bröd men bakar ändå sällan vilket det verkligen måste bli ändring på. Fler tips på goda, enkla bröd uppskattas mycket! Tack för en jättefin och varm och trevlig blogg som jag alltid blir så glad av. (Förutom ibland när du skriver om något sorgligt då händer det att jag fäller en tår)

 12. Låter gott. Håller med, det ska vara enkelt. Min favorit är russinbusar (recept finns på saltåkvarn.se). Det är enkelt men tar lite tid för att rågkross, russin och vatten ska stå och gosa till sig över natten. Och sedan ska degen jäsa i två omgångar. Idag testar jag det omvända och har låtit kross, russin och vatten stå över dagen medan jag var på jobbet så snart är det dags att plocka ut ur ugnen. Blir kanske inte så fint bröd men gott och lyxigt med mycket russin. Helgbröd för oss.

 13. skickar en kommentar till för jag tror allt blev fel med namn å allt på förra.. fast det spelar ju inte så stor roll. Bakade ditt bröd i alla fall, supergott, tack för tipset och en väldigt fin blogg!

 14. Jag är så himla ledsen att min ugn inte fungerar (det luktar kemiskt bränt och sprakat, mycket farligt!) för jag kan varken baka bröd eller laga goda pajer och gratinerade rätter, vilket är någonting jag ääääälskar!

 15. hur mäter du upp mjölet? ska det skakas ihop eller vara luftigt? när jag försöker mig på att baka bröd blir det alltid bara en stor skål av kladdig deg och icke nå vidare inspirerande till nästa bak =)jag tänkte jag har nog för lite mjöl men jag vet inte… ha de fint!

 16. Tänker osökt på Jesus 😁😁 om brödet som ”mättar all hunger”. Kram på dig och tack för fin blogg

 17. Nu har jag hittat långt bak i arkivet…men oh så gott bröd!!! 🙂 Och lättlagat också dessutom. Det blir absolut en ny favorit här hemma.