• Annonssamarbete Saltå kvarn •

Det bästa vörtbrödet

En av de bästa sakerna med julen är vörtbrödet. Inget klår vörtbröd med hemgjord rödbetssallad och julköttbullar ovanpå. Sjukt gott!

Jag tycker mycket om företaget Saltå Kvarn som har fantastiska produkter och gör en stor insats för miljön. De har bland annat tagit fram 155 verktyg som odlare kan använda för att förbättra sitt miljöarbete – och ju fler insatser odlarna gör desto bättre betalar Saltå Kvarn. Deras produkter förädlas försiktigt för att bevara alla näringsämnen och allt är ekologiskt odlat och utan tillsatser! Så med Saltå Kvarn kan du julbaka och göra gott i dubbel bemärkelse. Här kan du läsa mer om deras miljöarbete.

Men nu ska ni få receptet på det bästa vörtbrödet. En del vill ha sitt vörtbröd kompakt, en del vill ha det mörkgräddat och nästan lite smuligt. Själv tycker jag om ett luftigt vörtbröd med mycket kryddsmak. Jag brukar därför blanda kryddorna själv!

Du behöver:

33 cl svagdricka eller julmust

1 pkt jäst 50 gram

50 gram smör

1 msk mald nejlika

0,5 msk mald kardemumma

1,5 msk mald ingefära

0,5 msk mald pomerans

1 msk salt

1 1/2 dl mjölk

1 dl mörk sirap

1 dl russin

10 dl rågsikt

4 dl Ölandsvetemjöl fullkorn

Gör så här:

Värm svagdricka till 37 grader i en kastrull. Häll över den i degbunken och smula ner jästen. Smält smöret i kastrullen och häll ner kryddorna. Tillsätt mjölken och sirapen och rör om. Låt svalna till fingerljummet. Häll ner i degvätskan tillsammans med russinen. Sikta i mjölet lite åt gången och arbeta kraftigt till en deg. Ca 4 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Spara lite mjöl till utbakning. Låt jäsa under duk i en timme.

Ta fram och knåda degen smidig. Forma till två limpor och lägg på en plåt. Låt jäsa 45 minuter under bakduk. Pensla med en blandning av mörk sirap och vatten och grädda sedan på 200 grader i ca 30 minuter. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.

Servera med en god julost och en härlig flaska äppelmust!

Gröna rätter till julbordet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

44 kommentarer på “Det bästa vörtbrödet”

  1. Marie, skulle vara intressant om du utvecklar din tanke – är det oseriöst att rekommendera Saltå Kvarn? Varför? Är intresserad av antroposofi och waldorfpedagogik, men framför allt av biodynamisk odling och miljöarbete! Vill gärna få fler perspektiv i de här ämnena!

   1. Vidarklinken som drivs av samma stiftelse som saltå kvarn har motarbetat vaccin länge och därmed varit medskyldiga till mässlingsutbrott som har skett omkring Järna.

    Jag köpte Saltå förr men nu väljer bort dem för jag vill inte stödja ett företag som förnekar vetenskapliga rön och därmed riskerar folks liv.

    1. Hej Lena!

     I nuläget har inte Vidarkliniken någon barnavårds- eller mödravårdscentral, så det finns inget uppdrag att arbeta med vaccinering av barn.

     Vidarvårdcentral är en vårdcentral som utför vacciner helt i enlighet med Socialstyrelsens rekommendationer och anvisningar. Så har det även varit när verksamheten bedrevs i Vidarklinikens namn. Som du kanske vet är det var och ens ansvar att bestämma själv om man vill vaccinera sitt barn, i enlighet med svensk lag.

     Stiftelsen Vidarkliniken är en egen juridisk person som inte drivs av Vidarstiftelsen. Som du redan verkar veta redan så är Vidarstiftelsen huvudägare i Saltå Kvarn. Saltå Kvarn har med andra ord ingenting att göra med Vidarkliniken och dess verksamhet.

     Mvh,
     Tora

  2. Vi äter inget annat annat hårt bröd än från Saltå kvarn och köper deras gryner och mjölsorter. Pga hälsoskäl, eko-moral, filosofi i företaget och smak.

 1. Blir nyfiken på hur du resonerar kring att samarbeta med Saltå Kvarn, utifrån Vidarstiftelsen och antroposofi och då bl a motstånd mot vacciner.

  1. Jag ser inga problem alls. Jag är trogen konsument av deras produkter och mig veterligen har Saltå Kvarn aldrig uttalat sig i vaccinfrågan. Jag har många vänner som är antroposofer och ändå vaccinerar sina barn.

   1. Och du har ju vänner som inte är antroposofer men som ändå valt bort vaccin. 😉

    Tycker dina samarbeten är så otroligt fina och genomtänkta, Clara! Hatten av för det!

   2. ”Många vänner som är antropostrofer” – på riktigt? Känns som att jag lever i en liten bubbla nu. Hur hanterar du samtal med alla dem om du inte själv räknar sig som antroposof? Du brukar ju inte rygga bort från konflikter liksom 🙂

    Finns det förresten även planer på att bedriva biodynamisk odling på Marstorps mat?

    1. Vad menar du? Skulle man inte kunna prata med folk som har olika tankar och tro på olika saker? Jag har vänner som är uppvuxna i Livets Ord och är engagerade i Ja till Livet. Jag har moderata kompisar och sådana som bekänner sig till islam. Varför skulle jag då inte inte kunna vara kompis med en antroposof?

     1. Nej det är inte så jag menar. Jag menar att jag undrar om ni brukar föra samtal där era åsikter skiljer sig starkt och hur de samtalen låter. Utan att ni blir osams. Alltså, frågan är väl mer hur du hanterar folk med andra åsikter än du själv? Vad har du för utgångspunkt? Försöker du någonsin ”vinna över” några av dina många vänner med andra åsikter tilll din sida? Eller väljer du/ni att inte om prata (så mycket) om sådant där era åsikter är väsensskilda?

      Förstår du vad jag menar?

     2. Ah! Ja jag förstår vad du menar 🙂 det är lite olika från vän till vän men oftast pratar vi inte – blir en svår vänskap om man ska övertyga varandra att den andra har fel. Man kan enas om att vara oense helt enkelt 🙂

 2. Undviker aktivt Saltå Kvarns produkter och skulle aldrig få för mig att stödja dem med pengar, det gäller även andra företag som har kopplingar till Antroposoferna, t ex Weleda.

  1. Helt enig! Blir helt kall av att tänka på okunskapen om folk som är motståndar av vaccin/ inte vaccinerar sina barn. Hörde senast häromdagen av en vännina som arbetar inom vården om ett litet barn som dog i kikhosta. Smittad av den äldre systern som man inte valt att vaccinera. Så fruktansvärt sorgligt.
   Tänk på det, ni som stödjer Saltå kvarn och andra förtag med liknande filosofier..

  2. Samma här! Saltå kvarn har alldeles för starka band till Vidarstiftelsen och vidarkliniken och jag vill inte sponsra deras märkliga inställning till evidensbaserad vetenskap även om de har ett ekologiskt tänk. Finns andra vettigare matproducenter!

   1. Hej!
    För din kännedom har både Stockholms Lanslandsting och Region Skåne (landstinget där) utfört revisioner på Vidar vårdcentral och Vidarkliniken. Bägge revisionerna konstaterar att verksamheterna uppfyller kravet på vetenskap och beprövad erfarenhet, med andra ord- den är evidensbaserad. Dessutom finns vetenskaplig forskning gällande bland annat diagnosen smärtproblematik respektive diagnosen stress och utmattning. Forskningen jämför utfallet mellan patienter i Stockholms länslandsting och på Vidarkliniken. Resultaten är uppseende väckande mycket bättre för den grupp av patienter som varit på Vidarkliniken, se gärna på http://www.integrativecare.se/okad-livskvalitet-och-minskad-lakemedelsanvandning-efter-vard-pa-vidarkliniken-mot-stress-3991

    Mvh,
    Tora

    PS. Stiftelsen Vidarkliniken och Vidarstiftelsen är två helt olika självständiga verksamheter.

    1. Kom på att det kanske skulle intressera dig att fundera över begreppet evidensbaserad vetenskap och hur det används, kan rekommendera dig att se filmen: Kampen om hälsoparadigmet, den hittar du enkelt på Youtube.

     Mvh,
     Tora

     1. Tora, du tycks vara väldigt insatt i detta. Jag hängde inte helt med hur de alla hör ihop men du kanske kan svara på om Vidarklinken >rekommenderar< vaccinering av barn? Inte utför, utan om de rekommenderar. Om de ser på vaccin som ett sätt att bekämpa och hålla smittor på avstånd.
      Hur ser Vidarstiftelsen på vaccinering?

      Har vidarstiftelsen och vidarkliniken/vårdcentralen ingenting att göra med varandra, två helt oberoende parter?

 3. Har inte tillgång till svagdricka eller julmust, men däremot alla slags olika öl (bor i Holland). Någon som har tips om vad jag kan använda i stället?

  1. Fellow nedeeländare här!

   Var tusan köper du jäst??? Brukar alltid ta med mig torrjöst från Sverige men glömde i år… holländarna är ju inte kända för att varken ha ugn eller brett baksortiment :))

   1. Hej Amanda! Innan det blev vanligare med färsk jäst i England (fanns bara torrjäst) så brukade jag och mina kompisar alltid fråga på bageriet, där kunde man köpa färsk jäst. Kanske ett tips för dig som bor i Nederländerna?
    Det går utmärkt att köpa en större mängd, portionera och frysa in, i alla fall med den sortens färskjäst jag har köpt i UK och i Tyskland. Har aldrig testat med svensk kronjäst dock, så du kanske testar först hur den nederländska jästen ter sig efter att ha legat i frysen ett tag. Det är bäst att låta jästen tinas upp i en liten skål eftersom konsistensen blir kletig, men den används sedan som en vanlig färsk jästkubb.

   2. Hej!
    Jag köper jäst på Alber Heijn. Vid mjölet brukar det finnas små påsar med torrjäst från Dr. Oetker. Jag vet inte om det är exakt samma produkt som i Sverige, men funkar bra att baka med i alla fall.

 4. Det är djupt tragiskt när människor, barn och vuxna, blir sjuka eller ännu värre dör, oavsett orsak. Frågan om vaccinering är oerhört känslig och komplicerad. Utan tvivel har liv räddats genom vacciner av olika slag, men det finns fler sidor än så. Min dotter blev vaccinerad mot mässling, insjuknade och blev aldrig fisk igen. Hon är 32 år nu, har en grav hjärnskada med bl a svår autism som konsekvens. Det är helt fastställt att det är en biverkan av vaccinet. Hennes storebror blev inte vaccinerad och fick mässlingen. Han var jättesjuk men vi skötte honom efter konstens alla regler, han fick bla alternativmedicin för att stärka immunförsvaret och skydda mot följdsjukdomar. Han blev helt återställd utan minsta symptom efteråt. Pga hans sjukdom blev lillasyster vaccinerad. Hur ska det gå för henne? Hon kan inte klara sig en sekund, har haft personlig assistans som hon nu blivit av med. Hur blir hennes liv när vi inte finns? Min pappa fick vaccin mot svininfluensan, drabbades av narkolepsi och dog en månad senare av hjärtsvikt. Det är bra med vacciner, det har räddat många. Men det är inte hela bilden. Och som sagt, Saltå har inget med det att göra. Clara, ursäkta om jag “svämmar över”, men ämnet berör och du avgör ju om du vill ha med mitt inlägg…

    1. Jag ska hälsa min dotter det, och de läkare och experter som då uppenbart har fel i frågan!

 5. Åååå dette så godt ut 😉 Det må jeg prøve å bake. Selv har jeg som tradisjon å bake julebrød/julekake, men det har jo ikke alt det gode julekrydderet i. Dette høres jo ut som en fest for ganen 😀

 6. Är nyfiken på hur Vidarstiftelsen/Saltå Kvarn tillämpar biodynamisk odling nuförtiden. Har noterat att de har tonat ner den biten i marknadsföringen men har kvar Demeter-märkningen på vissa produkter. På vilket sätt tror man att ritualer som att gräva ner preparerade djurdelar i marken vid vissa månfaser påverkar grödorna till exempel? Vilka är “de kosmiska krafter” som sägs medverka?

 7. Blir upprörd av att bara se märket.

  Dravlet ovan om att kliniken och saltåkvarn “inte har något aaaalls att göra med varandra” är ju bara rent hittepå för att lura folk som tycker att antivaccare är foliehattar att ändå köpa produkterna.

  Som gravid i krokarna runt Järna avråds en från att ta ett pitstop där om en av någon anledning inte har antikroppar mot rödahund.
  Har en svärmor som jobbat på akuten i Södertälje och som sett konsekvenserna av deras filosofi på nära håll.

  Att välja att inte vaccinera sina barn är så fruktansvärt oupplyst och egoistiskt att det är rent vansinne. Att tillgodogöra sig information och uppdaterad forskning är väldigt enkelt idag, men ändå väljer dessa människor att blunda för det. Det är bara människor i priviligerade länder som har “råd” att ta såna val.

  Jag väljer helt klart bort deras produkter eftersom jag inte vill bidra med ett endaste öre till det där.

 8. Jag har precis bakat brödet och det blev svingott. Slängde snabbt in hälften i frysen annars äter vi upp det innan julafton!

 9. Premiärbakade enligt detta recept ikväll och brödet blev otroligt gott, så tack för tips och inspiration! God jul!