Tekakor är perfekt utflyktsbröd. Galet gott, saftigt och barnvänligt. Bakar alltid dubbel sats när jag väl är i farten. Det här tror jag är Leilas recept ursprungligen och då förstår ni att det är pålitligt och bra!
Saftiga tekakor
Ingredienser(ca 25 st)
1 liter mjölk
8 dl havregryn
1 msk salt
2 msk sirap
300 g smör
50g färsk jäst
16 – 17 dl vetemjöl
Gör så här
- Hetta upp mjölken och häll sedan i havregryn, salt och sirap. Låt svälla i 20 minuter.
- Smält smör och rör ner i havregrynen
- När blandningen är fingerljummen kan du smula i jästen och blanda ordentligt. Tillsätt sedan vetemjöl, lite i taget tills du får en lös deg.
- Jäs övertäckt i ca 40 minuter
- Sätt ugnen på 250 grader
- Knåda degen på ett mjölat bakbort och dela i mindre bitar, ca 25-30 stycken beroende på storlek. Kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka
- Nagga lätt med en gaffel och lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i en halvtimme. Grädda därefter gyllenbruna i mitten av ugnen ca tio minuter.
7 svar
Tekakor är ju bara sådär barnsligt gott😋😍😍😍💖
Tack för inspirationen till bakning! Jag har inte bakat bröd på flera år men fick ett infall efter att ha läst ditt recept. Så nu står degen på jäsning och förhoppningsvis kan jag servera nybakta tekakor till barnen när de kommer hem från skolan. Jag har själsligt och mentalt befunnit mig under ett mörkt täcke sedan efter jul men igår tänkte jag att jag skulle trotsa motståndet och ta en promenad. Samma sak gjorde jag idag och när jag kom hem satte jag degen. Du har inspirerat mig både till modet att gå ut och gå trots att jag inte visste om jag orkade och att våga baka. Det låter kanske som fjuttiga saker och det förstår jag verkligen men för mig är det stort så tack Clara!
Så gott! Bakade det till melliset idag och alla barnen älskade det!
Men åh! Tekakor med havregryn i är ju så galet gott. Bakade det mycket förr men nu blir det inte alls av.
Jag vill tipsa om ett recept jag hittade på Ica för tekakor, de smakar lika gott men man har i ett paket vita bönor också. Tycker att det är toppen just när man ska ha dem med sig på utflykt och vill ha något lite matigare:
https://www.ica.se/recept/tekakor-med-bonor-725218/
🙂
Såå goda, men jag tog inte mer än ca 13-15 dl mjöl, kanongoda 😋😋
Jättegoda! Jag har min treåring hemma från förskolan, eftersom han har lite snuva och det är coronatider. Då gäller det att hitta på lite roliga grejer att göra och bakning var först på schemat. Vi är båda väldigt nöjda med resultatet. Har fikat tekakor tre gånger under dagen, haha. Tack för bra recept!