Tekakor – perfekta utflyktsbrödet

Tekakor är perfekt utflyktsbröd. Galet gott, saftigt och barnvänligt. Bakar alltid dubbel sats när jag väl är i farten. Det här är Leilas recept ursprungligen och då förstår ni att det är pålitligt och bra!

Saftiga tekakor

Du behöver ca 25 st

1 liter mjölk

8 dl havregryn

1 msk salt

2 msk sirap

300 g smör

50g färsk jäst

16 – 17 dl vetemjöl

Gör så här

Hetta upp mjölken och häll sedan i havregryn, salt och sirap. Låt svälla i 20 minuter.

Smält smör och rör ner i havregrynen

När blandningen är fingerljummen kan du smula i jästen och blanda ordentligt. Tillsätt sedan vetemjöl, lite i taget tills du får en lös deg.

Jäs övertäckt i ca 40 minuter

Sätt ugnen på 250 grader

Knåda degen på ett mjölat bakbort och dela i mindre bitar, ca 25-30 stycken beroende på storlek. Kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka

Nagga lätt med en gaffel och lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i en halvtimme. Grädda därefter gyllenbruna i mitten av ugnen ca tio minuter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarer på “Tekakor – perfekta utflyktsbrödet”

  1. Tack för inspirationen till bakning! Jag har inte bakat bröd på flera år men fick ett infall efter att ha läst ditt recept. Så nu står degen på jäsning och förhoppningsvis kan jag servera nybakta tekakor till barnen när de kommer hem från skolan. Jag har själsligt och mentalt befunnit mig under ett mörkt täcke sedan efter jul men igår tänkte jag att jag skulle trotsa motståndet och ta en promenad. Samma sak gjorde jag idag och när jag kom hem satte jag degen. Du har inspirerat mig både till modet att gå ut och gå trots att jag inte visste om jag orkade och att våga baka. Det låter kanske som fjuttiga saker och det förstår jag verkligen men för mig är det stort så tack Clara!

  2. Jättegoda! Jag har min treåring hemma från förskolan, eftersom han har lite snuva och det är coronatider. Då gäller det att hitta på lite roliga grejer att göra och bakning var först på schemat. Vi är båda väldigt nöjda med resultatet. Har fikat tekakor tre gånger under dagen, haha. Tack för bra recept!