Tekakor är perfekt utflyktsbröd. Galet gott, saftigt och barnvänligt. Bakar alltid dubbel sats när jag väl är i farten. Det här tror jag är Leilas recept ursprungligen och då förstår ni att det är pålitligt och bra!

Saftiga tekakor

Ingredienser(ca 25 st)

  • 1 liter mjölk

  • 8 dl havregryn

  • 1 msk salt

  • 2 msk sirap

  • 300 g smör

  • 50g färsk jäst

  • 16 – 17 dl vetemjöl

Gör så här

  • Hetta upp mjölken och häll sedan i havregryn, salt och sirap. Låt svälla i 20 minuter.
  • Smält smör och rör ner i havregrynen
  • När blandningen är fingerljummen kan du smula i jästen och blanda ordentligt. Tillsätt sedan vetemjöl, lite i taget tills du får en lös deg.
  • Jäs övertäckt i ca 40 minuter
  • Sätt ugnen på 250 grader
  • Knåda degen på ett mjölat bakbort och dela i mindre bitar, ca 25-30 stycken beroende på storlek. Kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjocka
  • Nagga lätt med en gaffel och lägg på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i en halvtimme. Grädda därefter gyllenbruna i mitten av ugnen ca tio minuter.

Varm choklad smakar bäst ute!