Varm choklad smakar bäst ute

Varm dryck serveras utomhus på renfäll.
En kopp varm choklad med grädde på toppen.
Varmdryck på snöig träbänk med termos och värmande fäll i renskinn.

Jag försöker stjäla utomhustid så mycket det går. Att fika i trädgården behöver ju faktiskt inte vara en sommargrej!

Jag kokar varm choklad eller fyller kaffetermosen och sätter mig ute på renfällen och dricker. Typiskt mysig och bra sportlovsgrej.

Jag vet inte om det här med att fika i snödrivor är en norrlandsgrej? Jag har så många barndomsminnen av hur vi sitter ute hela släkten i en snöhög hos mormor och morfar och doppar småkakor i te och dricker snökyld trocadero och låter solen värma ansiktet

Min bästa varma choklad:

2 dl mjölk

1 1/5 tsk kakao

1 tsk strösocker

lite mortlad kardemumma eller kanel

Vispgrädde

En ruta mjölkchoklad

Låt mjölken koka upp och vispa ner ingredienserna. Klicka över grädden och pluppa ner en bit choklad på botten som får smälta. Mums!

Den dagen solade jag raklång ute på isen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Varm choklad smakar bäst ute”

 1. Det är nog en norrlandsgrej. Här nere i Göteborg är alternativet att sätta sig i en lerig pöl. 🙂 Men det ser ju onekligen mysigt ut!

 2. Åh så mysigt det ser ut! Men håller med föregående skribent, här vid Göteborg är det inte så mycket snö att gå ut och sätta sig i tyvärr.

 3. Det funkar bra i Dalsland också! Minns speciellt en påsk när snön var så djup att vi satt på kanten till en av de uppskottade gångarna och dinglade med benen. 🙂

 4. Åh vad det ser mysigt ut! Tyvärr har det varit dåligt med snötillgången här i Örebro, och de drivor som finns är fulla med grus. Man behöver åka en bit, som här: http://emeliemararv.com/skon-sondag/ för att få någon riktig snökänsla. Hur är det med barnen, lyckas du få med dig dem ut? Jag tycker att det där kan vara lite svårt. Jag minns det själv som att man var ute i timmar i snön och lekte som barn, men mina pojkar är rätt så svårflirtade att få ut på vintern. När de väl kommer ut kan de ha riktigt kul men får de välja stannar de nio gånger av tio inne. Och lite tråkigt är det ju att tjata, även om man vet att det blir kul när de väl har på alla kläder och kommer ut. Kanske var man likadan själv fast man inte kommer ihåg det…

 5. Jo, tror att det är en Norrlandsgrej. Känner själv igen det. Det är väl under den härliga femte säsongen här uppe då det är snö, sol och “värme”. Mysigt,
  gott! Man kan klicka i en matsked vaniljglass i choklad istället för grädde, tips. 🙂

 6. Vad underbart! Det är en “norrlands-grej”! Båda mina föräldrar är norrlänningar men flyttade ner till Stockholm på 60-talet, och trots att jag växte upp i Stockholmstrakten så åkte vi alltid upp till Vemdalen på vinterloven och åkte längdskidor också grävde man en större snö-grop en bit ner i snön och la ut flera renfällar som vi satt på och drack varm choklad med smörgåsar!

 7. Mysigt. Alla årstider har sin scharm. Det är bara å njuta. Fina foton du tar. Har nyligen hittat din blogg. Tycker du bloggar flitigt. Skriver mycket bra . Och är nöjes rik att läsa. Ha en bra kväll med din familj. Och chokladen såg så smaskig ut . Måste absolut prova den i morgon. Ska baka kanelbullar till. / Hej

 8. Jag pratade med en kompis om det där med att ställa sig på skidorna, klättra upp längs sidan av ett fjäll, sätta sig och fika och sen åka ner. Vi var väldigt överens om att det är äkta mindfullness 🙂

 9. Kan tipsa om en bra bok som handlar mycket om att låta barnen få vara med i det dagliga livet. Författaren Jean Liedeloff har studerat ursprungsbefolkningar. Boken heter “the Continuum Concept” finns även på svenska .

 10. Som född och uppvuxen i Ångermanland säger jag alltid när det är en riktig gnistrande och fin vinterdag att det är “sitta i en snöhög och äta kexchoklad”-väder. Typisk sportlovs grej ;D

 11. Äkta varm choklad är det godaste. Det ska inte vara fusk som microuppvärmd oboy. Mysigt att sitta ute så där. All snö är borta här nu och jag har tulpaner i rabatten. Kontraster…

 12. Efter att ha varit i Övertorneå varje påsk sedan 4månadersålder längtar jag efter riktig snö och en härlig vårdag på ett renfäll och solen i ögonen. Men i Skåne är vi verkligen inte bortskämda med varken snö eller sol under vintern. Men visst försöker jag njuta såfort det blir vinter även här, men att sitta på barmark och vinden som piskas mot ansiktet så håller man sig helst inomhus

 13. Mums! Vad mysigt det ser ut också! Fika smakar alltid lite extra gott ute tycker jag! Ser framemot när mina barn blir lite större och förhoppningsvis uppskattar det. Det var nåt jag gillade när jag var liten.

 14. Jag är uppvuxen i Gällivare. Där är det inte ovanligt att parkera längs E10, skotta upp en grop i snön, ta fram renfällen och sätta sig att fika när den vårvintriga solen äntligen tittar fram. Har inte fattat att det låter skumt förrän jag flyttade ner. Men det är ju så sjukt mysigt!

  1. Haha..ååå! Jag bor här och vet precis vad du menar. Har själv suttit där många gånger. Å i ungdomen var vi dit till 1:a maj och grillade (drack folköl). Tycker det är härligt se, allt från barnfamiljer till pensionärspar som grillar där ute på vårkanten.

 15. Oj vilken tillbakablick man fick!
  När det varit snörika vintrar här i Östergötland har vi fikat ute, grillat lite och myst.
  Men det är länge sen nu!
  Får onekligen hemlängtan till Kiruna…
  Den bästa tiden där är from nu!

 16. Jag tror inte att det är en norrlandsgrej utan mer en “Tillräckligt med snö”-grej. Jag gjorde det massor med mina föräldrar när jag var mindre och vi var ute. Både på tomten, men framför allt brukade vi åka en sväng med skidorna först eftersom det var mysigare att fika i en snöhög i en skogsglänta än i villaområdet.

 17. Åh. Fika i snön är fantastiskt. Minns att vi fikade mycket i snön nät jag var barn. Och gjorde det inte alls från så längesen med min ena systerdotter. Fikat smakar så mycket bättre.
  Man behöver liksom inte göra så mycket mer med barn,ut med dom i snön/skogen och ta med en redig fikasäck. Alla äventyrsland och badhus kan slänga sig i väggen ett tag.

 18. AHHH vad MYSIGT det påminner om min uppväxt på landet och där va alltid vintern vit och KALL 🙂

  Om du gillar lyxiga doftljus kan du kika in till mig idag 🙂

  ha en härlig helg

  LOVE Maria at inredningsvis – inredning it’s, Swedish for decor 🙂

 19. Uppväxt på ”landet” fikade o åt man ute lite varstans o i olika väder. Minns särskilt ett träd vi barn brukade äta matsäck i och den gången familjen bestämde sig för att grilla korv i ganska kallt väder en vinter. Kylan gjorde inget men vinden gjorde att elden knappt tog sig. Korv har aldrig smakat så
  gott sedan dess. 😁 Brukar också alltid ta med kaffe till skogen när vi går dit med elever, så mysigt o gott.