Kardemummabullar

Gräddade tvinnadade bullar på kakfat. picture-003.jpg

En fast kardemummabulle med en härligt kryddig smak.

Den blir extra vacker när man tvinnar den.

Det kanske ser avancerat ut – men det är faktiskt barnsligt enkelt.

Till bulldeg behöver du:

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 dl socker

½ tsk salt

3 tsk kardemumma

ca 1,4 liter vetemjöl

Fyllning:

100 g skirat smör

1 dl socker

2 msk kardemumma

Så bakar du bullar med kardemumma:

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk. Värm till 37 grader.

Smula ner jästen i en stor skål och häll över vätskan.

Rör om tills jästen löst sig. Häll därefter ner socker, lite salt och kardemumma.

Häll i mjölet men spara någon dl till utbakningen. Arbeta den kraftigt med händerna eller i maskin 5-10 minuter.

Låt sedan jäsa under bakduk i en dryg halvtimme.

Kavla ut degen och pensla den med skirat smör.

Häll därefter på socker och kardemumma.

Rulla ihop degen till bullar och lägg på bakplåtspapper.

Låt sedan jäsa under en bakduk i fyrtio minuter. Grädda dem därefter i ugnen. På 250 grader i 5-9 minuter. Servera medan de fortfarande är varma, tillsammans med ett glas kall mjölk

Att knyta bullar är inte svårt. Dela den jästa degen i tre lika stora delar. Kavla sedan ut dem till platta rektanglar.

Pensla fyllningen på plattorna och vik sedan ihop dem på hälften. Så att de fortfarande är lika breda men inte lika långa.

Skär dem därefter i remsor med bredden av ca 2 cm. Tvinna varje remsa och knyt ihop till en knut.

Lägg på ett bakplåtspapper eller i bullformar, med skarven neråt. Jäs och grädda på vanligt sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 kommentarer på “Kardemummabullar”

  1. Åh.. nån dag snart ska jag ta och baka mig igenom alla dina recept.. eller så många jag hinner i alla fall 🙂
    Jag blir så glad av att läsa din blogg! Du är som den första vårsolen efter vintern.
    Kramar

  2. Pingback: Tjejkraft