En fast kardemummabulle med en härligt kryddig smak.
Den blir extra vacker när man tvinnar den.
Det kanske ser avancerat ut – men det är faktiskt barnsligt enkelt.
Kardemummabullar
Portioner
ca 30 bullar
Tid
över 120 minuter
Ingredienser
- Till degen
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
3 tsk kardemumma
ca 1,4 liter vetemjöl
- Till fyllningen
100 gram skirat smör
1 dl socker
2 msk kardemumma
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk. Värm till 37 grader.
- Smula ner jästen i en stor skål och häll över vätskan.
- Rör om tills jästen löst sig. Häll därefter ner socker, lite salt och kardemumma.
- Häll i mjölet men spara någon dl till utbakningen. Arbeta den kraftigt med händerna eller i maskin 5-10 minuter.
- Låt sedan jäsa under bakduk i en dryg halvtimme.
- Kavla ut degen och pensla den med skirat smör.
- Häll därefter på socker och kardemumma.
- Rulla ihop degen till bullar och lägg på bakplåtspapper.
- Låt sedan jäsa under en bakduk i fyrtio minuter. Grädda dem därefter i ugnen. På 250 grader i 5-9 minuter. Servera medan de fortfarande är varma, tillsammans med ett glas kall mjölk
- Att knyta bullar är inte svårt. Dela den jästa degen i tre lika stora delar. Kavla sedan ut dem till platta rektanglar.
- Pensla fyllningen på plattorna och vik sedan ihop dem på hälften. Så att de fortfarande är lika breda men inte lika långa.
- Skär dem därefter i remsor med bredden av ca 2 cm. Tvinna varje remsa och knyt ihop till en knut.
- Lägg på ett bakplåtspapper eller i bullformar, med skarven neråt. Jäs och grädda på vanligt sätt.
9 svar
ser mumsigt ut!:)
Mmmm, det ser kjempegodt ut!
Hur många blir det då ungefär?
Åh.. nån dag snart ska jag ta och baka mig igenom alla dina recept.. eller så många jag hinner i alla fall 🙂
Jag blir så glad av att läsa din blogg! Du är som den första vårsolen efter vintern.
Kramar
Ser riktigt gott ut. Om jag bara kan hitta kardemumma ska jag baka dessa bullar redan imorgon.
Åh vad gott! =)
Mmm I’m so hungry !!!^^