Gräddade tvinnadade bullar på kakfat. picture-003.jpg

En fast kardemummabulle med en härligt kryddig smak.

Den blir extra vacker när man tvinnar den.

Det kanske ser avancerat ut – men det är faktiskt barnsligt enkelt.

Kardemummabullar

Portioner

ca 30 bullar

Tid

över 120 minuter

Ingredienser

  • Till degen
  • 150 g smör

  • 5 dl mjölk

  • 50 g jäst

  • 1 dl socker

  • ½ tsk salt

  • 3 tsk kardemumma

  • ca 1,4 liter vetemjöl

  • Till fyllningen
  • 100 gram skirat smör

  • 1 dl socker

  • 2 msk kardemumma

Gör så här

  • Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk. Värm till 37 grader.
  • Smula ner jästen i en stor skål och häll över vätskan.
  • Rör om tills jästen löst sig. Häll därefter ner socker, lite salt och kardemumma.
  • Häll i mjölet men spara någon dl till utbakningen. Arbeta den kraftigt med händerna eller i maskin 5-10 minuter.
  • Låt sedan jäsa under bakduk i en dryg halvtimme.
  • Kavla ut degen och pensla den med skirat smör.
  • Häll därefter på socker och kardemumma.
  • Rulla ihop degen till bullar och lägg på bakplåtspapper.
  • Låt sedan jäsa under en bakduk i fyrtio minuter. Grädda dem därefter i ugnen. På 250 grader i 5-9 minuter. Servera medan de fortfarande är varma, tillsammans med ett glas kall mjölk
  • Att knyta bullar är inte svårt. Dela den jästa degen i tre lika stora delar. Kavla sedan ut dem till platta rektanglar.
  • Pensla fyllningen på plattorna och vik sedan ihop dem på hälften. Så att de fortfarande är lika breda men inte lika långa.
  • Skär dem därefter i remsor med bredden av ca 2 cm. Tvinna varje remsa och knyt ihop till en knut.
  • Lägg på ett bakplåtspapper eller i bullformar, med skarven neråt. Jäs och grädda på vanligt sätt.

Testa mina kanelbullar med kardemumma!