Bitiga kanelbullar med kardemumma

Nygräddad bulle som fått gyllene färg på gul duk med vita prickar.

De bästa bullarna innehåller störtmycket smör!

Och så smälter man inte smöret utan använder det rumstempererat.

Jag gillar bitiga bullar så jag brukar byta ut någon deciliter av vetemjölet mot rågsikt eller fullkornsdinkel.

Till degen behöver du:

1 msk hela kardemummakärnor

1  ägg

3 dl mjölk

50 g jäst

1 dl strösocker

150 g smör, rumsvarmt

10 dl vetemjöl

2 dl fullkornsdinkel

Inkråm/fyllning:

150 g mjukt smör

1,5 dl strösocker

3 msk kanel

3 msk malda kardemummakärnor

 Så här bakar du bullarna:

Värm mjölken fingerljummen tillsammans med den mortlade kardemumman.

mjölken i en bunke och smula ner jästen.

Blanda därefter i rumstempererat smör, socker och ägg. Sikta i mjölet lite åt gången och arbeta ihop till en deg.

Låt jäsa under bakduk i ca 50 minuter.

Kavla ut degen, bred på fyllningen.

Rulla ihop till en rulle och skär i lagom stora bitar.

Låt jäsa under bakduk i ytterligare 50 minuter.

Pensla med uppvispat ägg.

Grädda sedan på 225 grader i ca 10 minuter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Bitiga kanelbullar med kardemumma”

  1. Det låter så enkelt när du skriver det. Kort och bra recept. Fick nyöppnade ögon för att det trevliga i livet som tex bullar inte behöver vara så krångligt utan faktiskt riktigt trevligt. TACK !!

  2. Åh så gott, undrar om man kan göra lchf-bullar, fast det blir nog väldigt dyrt att byta ut vanligt mjöl mot mandelmjöl eller liknande! 😉

    1. Visst kan man! Finns massa recept om man googlar lchf kanelbullar =)
      Visst är det dyrare att baka lchf-style, men man är mycket snällare mot sin kropp. 🙂

  3. Ser gott ut!!!
    Själv ska jag baka knäckebröd och rågbröd. Har eldat varmt i stenugnen och varmt är det oxå utanför…..
    Ha en skön helg!

  4. Ännu ett recept på god vetebulle byt ut (med 5dl vetemjöl special mjölet används till matbröd för extra högt och luftigt bröd). resterade med vanligt vetemjöl. Låt degen jäsa 50 minuter när du kavlat ut degen och lagt på fyllningen (ta en the sil pudra över florsocker på fyllningen rulla ihop degen) skär till bullar och låt jäsa. Den här bullen blir underbart god genom (vetemjöl special) som gör bullen luftig (florsockret) får fyllningen att stanna inne i bullen och den blir saftig och god och ger mer smak. Va inte snål med florsocker.

  5. helt underbart recept. precis min smak med kardemumma, ruffare mjöl och massor med smör. och mjölk, kan funka med en whisky också men det vet jag att du inte testar.

  6. Åh, kanelbullar – önskar att jag kunde baka det här i Canada, men det blir aldrig bra. Bara stenhårda bullar som ingen blir glad av… Hade jag kunnat laga dem hade jag också kört med massor av kardemumma, luktar så otroligt gott!

  7. Du har helt rätt, massor av smör är grejen!
    De allra godaste bullar jag ätit finns på bageriet “Sylvies döttrar” på Fårö och jag fick reda på knepet av en som jobbade där en sommar.
    De fick lära sig att efter de kavlat ut degen så – “brer du på så mycket smör tills det inte går att få på mer, då tar du lite till…”
    Gott!
    Soliga hälsningar Monica

  8. Svärmor bakar med bregott och har i massor så det blir riktigt kladdig fyllning och mumsigt som bara den! Jag tar massor av “bak”smör men får inte till det som hon. Undrar om det är bregott som gör skillnaden?

  9. Bakade något likanande förra helgen, men tyckte de mest smakade småkaksdeg och är inte alls förtjust i det. Gillar vetedeg bäst, särskilt obakad. Dina ser dock godare ut än mina, för mina fick inte sån fin färg. Kram!

  10. Precis så brukar jag också baka mina bullar. Tredubblar receptet på fyllning (på mjölpaketet) varje gång och så massor med smör och extra vaniljpulver i degen. Divine!

  11. Precis. Mycket Smöret är grejen. Om man är som jag och hatar både kanel och kardemumma, är det himlagott med vaniljsocker istället. Mmmmmm

    1. Jaha, ja det är mycket möjligt. Jag har skrivit av det av en kompis och modifierat lite, har faktiskt ingen aning om var hon hittade det ursprungligen! Kan det vara ur A piece of cake, kanske? Leila har många fantastiska recept

  12. Namm….de ser og høres knallgode ut! Liker at de er litt grove – fint å gjøre søtsakene en smule sunnere og mere mettende! 😉