Kalljästa bullar – så bakar du dem

Kalljästa kardemummabullar på fat. kalljasta-bullar.jpg

Min mormor bakar alltid dessa fantastiska bullar. Hemligheten är att de kalljäser. Det gör dem ofattbart saftiga och goda.

Eftersom receptet är min mormors är allting gjort lite på en höft. Därför finns ingen exakt angivelse av mjölmängden. Man får känna sig fram helt enkelt.

Till degen behöver du:

2 dl mjölk

80 gram margarin

50 gram jäst

1 ägg

3 msk socker

Vetemjöl till degen så att den blir lagom hård.

Fyllningen:

150 gramsmör

5 stycken bittermandlar

2 tsk kardemumma

1 1/5 dl socker

Pärlsocker

Ägg till pensling

Gör så här:

Låt smöret smälta och tillsätt därefter mjölken.

När blandninen är fingervarm smular man ner jästen. Därefter häller man i de övriga ingredienserna och blandar samman dem till en smidig deg.

Gör fyllningen genom att riva bittermandlar. Rör sedan ner dem i smöret och blanda med socker och kardemumma.

Kavla omedelbart ut degen och bred på fyllningen. Rulla sedan ihop den och skär i lagom stora bitar.

Lägg bullarna i formar och låt dem jäsa i ca 20 minuter eller tills de har rest sig och blivit stora och fina.

Pensla med ägg och strö över lite pärlsocker.

Grädda dem därefter på 225 graders värme i mitten av ugnen, tills de börjar bli bruna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarer på “Kalljästa bullar – så bakar du dem”

  1. Goda om man är van vid att det ska smaka mycket jäst. Prova gärna “riktig” kalljäsning,vilket ger en fantastisk arom och NOLL bismak av jäst. Jäs degen i minst 6 timmar i kylskåp, därefter knådar du ihop degen ordentligt, bakar ut den och låter bullarna jäsa på plåt i 30 – 45 minuter innan du gräddar.
    OBS!! Använd då bara 1/4 paket jäst (för söta degar) och ta inte mer än 50 gram fett i själva bulldegen.

  2. Hej, jag bara undrar om det verkligen ska stå 10 bittermandlar? Ska det inte vara en? Bittermandel är ju giftigt i stora mängder. Vill bara påpeka det så det inte händer en olycka.

    Annars är din blogg jättebra!

  3. Hej!

    Till era frågor:
    Kalljäsningen består i att degen inte behöver jäsa före utkavling. Därav snabbare bullar

    10 bittermandlar är rätt men mitt försla är att istället byta ut dem mot bittermandelolja

  4. Mängden bittermandel är dödlig om en ung människa har bullfrossa och sätter i sig alla i ett nafs. Kan inte var gott.

  5. Jamen den unge som sätter i sig 40 bullar själv kommer förmodligen först att dö av magknip. Jag har frågat min mormor specifikt om det här och det är så här hon gör dem! Om man är rädd att de ska vara giftiga föreslår jag att man minskar mängden. Jag ändrar till fem i receptet på en gång!

  6. När jag brukar baka bullar så knyter jag dom, då blir dom lite charmiga och kanelen och sockret kommer över allt, ser lite festligt ut med ^^

  7. Det här ska jag prova!
    Höftade släktrecept är ju alltid bäst.
    Och för att sammanfatta detta besök kan jag återigen igen bara intyga att du är en sjuhelsikes brud!
    Slår huvudet på spiken för jämnan.
    Kram!