
Min mormor bakar alltid dessa fantastiska bullar. Hemligheten är att de kalljäser. Det gör dem ofattbart saftiga och goda.
Eftersom receptet är min mormors är allting gjort lite på en höft. Därför finns ingen exakt angivelse av mjölmängden. Man får känna sig fram helt enkelt.
Kalljästa bullar
Portioner
ca 20 – 30 st
Tid
ca 90 minuter
Ingredienser
- Till degen
2 dl mjölk
80 gram margarin
50 gram jäst
1 ägg
3 msk socker
Vetemjöl till degen så att den blir lagom hård.
- Till fyllningen
150 gramsmör
5 stycken bittermandlar
2 tsk kardemumma
1 1/5 dl socker
Pärlsocker
Ägg till pensling
Gör så här
- Låt smöret smälta och tillsätt därefter mjölken.
- När blandningen är fingervarm smular man ner jästen. Därefter häller man i de övriga ingredienserna och blandar samman dem till en smidig deg.
- Gör fyllningen genom att riva bittermandlar. Rör sedan ner dem i smöret och blanda med socker och kardemumma.
- Kavla omedelbart ut degen och bred på fyllningen. Rulla sedan ihop den och skär i lagom stora bitar.
- Lägg bullarna i formar och låt dem jäsa i ca 20 minuter eller tills de har rest sig och blivit stora och fina.
- Pensla med ägg och strö över lite pärlsocker.
- Grädda dem därefter på 225 graders värme i mitten av ugnen, tills de börjar bli bruna.
15 svar
Ser gott ut! Behöver inte degen jäsa nåt före utkavlingen?
bullar har varit min middag många dagar denhär veckan
När sker egentligen kalljäsningen?
Goda om man är van vid att det ska smaka mycket jäst. Prova gärna ”riktig” kalljäsning,vilket ger en fantastisk arom och NOLL bismak av jäst. Jäs degen i minst 6 timmar i kylskåp, därefter knådar du ihop degen ordentligt, bakar ut den och låter bullarna jäsa på plåt i 30 – 45 minuter innan du gräddar.
OBS!! Använd då bara 1/4 paket jäst (för söta degar) och ta inte mer än 50 gram fett i själva bulldegen.
Med kalljäsning menar du då, stå i kylskåpet över natten eller något annat?
Jag undrar hur du menar att dessa är kalljästa…?
Hej, jag bara undrar om det verkligen ska stå 10 bittermandlar? Ska det inte vara en? Bittermandel är ju giftigt i stora mängder. Vill bara påpeka det så det inte händer en olycka.
Annars är din blogg jättebra!
Tackar för fint recept och, som alltid, en fin blogg!
Hej!
Till era frågor:
Kalljäsningen består i att degen inte behöver jäsa före utkavling. Därav snabbare bullar
10 bittermandlar är rätt men mitt försla är att istället byta ut dem mot bittermandelolja
Mängden bittermandel är dödlig om en ung människa har bullfrossa och sätter i sig alla i ett nafs. Kan inte var gott.
Jamen den unge som sätter i sig 40 bullar själv kommer förmodligen först att dö av magknip. Jag har frågat min mormor specifikt om det här och det är så här hon gör dem! Om man är rädd att de ska vara giftiga föreslår jag att man minskar mängden. Jag ändrar till fem i receptet på en gång!
När jag brukar baka bullar så knyter jag dom, då blir dom lite charmiga och kanelen och sockret kommer över allt, ser lite festligt ut med ^^
Det här ska jag prova!
Höftade släktrecept är ju alltid bäst.
Och för att sammanfatta detta besök kan jag återigen igen bara intyga att du är en sjuhelsikes brud!
Slår huvudet på spiken för jämnan.
Kram!
Åh svenska bullar! Nu ska jag baka och längta hem lite 🙂 Kram!
Jag som bakar & bakar så mycket, har ju en bakarblogg hihi men oh dessa bullar måste jag prova, mums vad goda de lät 🙂