Kalljästa kardemummabullar på fat. kalljasta-bullar.jpg

Min mormor bakar alltid dessa fantastiska bullar. Hemligheten är att de kalljäser. Det gör dem ofattbart saftiga och goda.

Eftersom receptet är min mormors är allting gjort lite på en höft. Därför finns ingen exakt angivelse av mjölmängden. Man får känna sig fram helt enkelt.

Till degen behöver du:

2 dl mjölk

80 gram margarin

50 gram jäst

1 ägg

3 msk socker

Vetemjöl till degen så att den blir lagom hård.

Fyllningen:

150 gramsmör

5 stycken bittermandlar

2 tsk kardemumma

1 1/5 dl socker

Pärlsocker

Ägg till pensling

Gör så här:

Låt smöret smälta och tillsätt därefter mjölken.

När blandninen är fingervarm smular man ner jästen. Därefter häller man i de övriga ingredienserna och blandar samman dem till en smidig deg.

Gör fyllningen genom att riva bittermandlar. Rör sedan ner dem i smöret och blanda med socker och kardemumma.

Kavla omedelbart ut degen och bred på fyllningen. Rulla sedan ihop den och skär i lagom stora bitar.

Lägg bullarna i formar och låt dem jäsa i ca 20 minuter eller tills de har rest sig och blivit stora och fina.

Pensla med ägg och strö över lite pärlsocker.

Grädda dem därefter på 225 graders värme i mitten av ugnen, tills de börjar bli bruna.