Den här saftiga äppelkakan brukar min mormor bjuda på. Den har fått sitt namn efter hennes vän Vilma, som kan sägas vara skaparen av kakan. Vilma finns inte längre i livet men hennes bakverk lever kvar. Prova själva så får ni se varför!
Vilmas äppelkaka
Portioner
ca 8 – 10 bitar
Tid
ca 50 minuter
Ingredienser
2 ägg
2 ½ dl socker
125 gram smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1-2 äpplen
Gör så här
- Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och häll i mjölken. Låt koka upp.
- Häll ner mjölkblandningen i smeten under kraftig visning,
- Rör sedan i mjöl utblandat med bakpulver.
- Häll ner smeten i en smord långpanna eller en rund pajform.
- Täck kakan med äppelklyftor och dofta över lite kanel och socker.
- Grädda kakan i 175 grader i ca 20 minuter.
- Servera med fluffig vispgrädde. Antingen som fikabröd eller som en efterrätt.
Tips!
Om man vill kan man steka klyftorna i smör, kanel och socker innan man lägger dem på kakan och ställer den i ugnen. Då framträder äppelsmaken ännu tydligare.
12 svar
härligt! gjorde förövrigt din drömtårta här för någon dag sedan. den blev väldigt uppskattad och snabbt uppäten! så tack för det receptet!
Jag gjorde den förra veckan när du hade receptet i tidningen, supergod, kan verkligen rekommendera den =)
Et spørsmål(fråga) fra en nordmann:Hva er forskjellen på kake og tårta?
låter jättemumsigt, detta måste testas. tack för fint recept (och tack vilma).
Min gamlamormor gjorde en nästan exakt likadan kaka fast med päron i. Dem ska sjuda i sockerlag tills de nästan är mjuka. Och just vispgrädde, ingen vaniljsås. Oh vad gott. Tyckte det var lustigt, då det är en ovanlig variant. En fin dag önskas!
Now I know what to bake for my midsommar guests, tack!
Tycker om din blogg otroligt mkt. Ska prova Vilmas äppelkaka, blir perfekt till midsommar. Kram
till Hei från Norge: en kaka är färdig på en gång med kanske lite glasyr. En tårta är oftast byggd i lager med någon fyllning och grädde och kanske marsipan på toppen.
Åh, så gott! Älskar äppelkaka. Fast jag tror jag äter min med vaniljvisp istället (gillar inte grädde).
Och till den norska läsaren: jag är ingen expert på området men jag skulle säga att en tårta består av flera (tårt-)bottnar – med fyllning emellan – och en kaka är bara ett lager/botten. Det finns förstås tårtor som bara har en botten, men det är väl undantaget som bekräftar regeln…
Om något helt annat: Törs man hoppas på några shoppingtips i Umeå innan helgen?
Hej Clara. Jag ska börja 3an på medieprogrammet i Umeå och funderar på att göra en kokbok med ekologisk inriktning som projektarbete, måste bara säga att du är en väldigt stor inspirationskälla!
Hej Hopp, kikade runt på din sida och hittade detta annerlunda recept på äpplekaka, det måste provas… 😛 älskar baka, tackar på förhand för det kan nog inte misslyckas.
/Maya