Bit av äppelkaka på glasfat. vilmas-goda-appelkaka-1.jpg

Den här saftiga äppelkakan brukar min mormor bjuda på. Den har fått sitt namn efter hennes vän Vilma, som kan sägas vara skaparen av kakan. Vilma finns inte längre i livet men hennes bakverk lever kvar. Prova själva så får ni se varför!

Vilmas äppelkaka

Portioner

ca 8 – 10 bitar

Tid

ca 50 minuter

Ingredienser

  • 2 ägg

  • 2 ½ dl socker

  • 125 gram smör

  • 1 dl mjölk

  • 3 dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 1-2 äpplen

Gör så här

  • Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och häll i mjölken. Låt koka upp.
  • Häll ner mjölkblandningen i smeten under kraftig visning,
  • Rör sedan i mjöl utblandat med bakpulver.
  • Häll ner smeten i en smord långpanna eller en rund pajform.
  • Täck kakan med äppelklyftor och dofta över lite kanel och socker.
  • Grädda kakan i 175 grader i ca 20 minuter.
  • Servera med fluffig vispgrädde. Antingen som fikabröd eller som en efterrätt.

Tips!

Om man vill kan man steka klyftorna i smör, kanel och socker innan man lägger dem på kakan och ställer den i ugnen. Då framträder äppelsmaken ännu tydligare.