Marmeladburk i glas med rabarbermarmelad med hela bitar av rabarber. rabarbermarmelad.jpg

Vad ska man göra med alla rabarber som frodas i trädgården?
En laddning vanilj och kardemummadoftande marmelad är både supergott och superenkelt att göra – i alla fall om man använder syltsocker.

Du behöver:

500 gram rabarber

300 gram sylstocker

1 tsk äkta vaniljpulver.

15 krossade kardemummakorn

Så kokar du marmelad av rabarber:

Hacka rabarbern i cm stora bitar.

Häll ner rabarbern i grytan, men spara en handfull på sidan av. Häll i någon matsked vatten i grytan och därefter socker.

Låt koka kraftigt under omrörning, samtidigt som du doftar över vanilj och kardemumma.

När marmeladen kokat ihop slänger du ner de sista rabarberbitarna. De blir fina färgklickar i marmeladen.

Gör ett marmeladprov efter tre till fyra minuter så ser du om den fått rätt konsistens. Det gör du genom att hälla en sked marmelad på en kall tallrik. Om den stelnar och inte flyter ut är marmeladen färdig.

 Häll upp marmeladen på väl rengjorda tätslutande burkar och förvara mörkt och svalt.

Då håller den sig i flera månader. Och med en fin ettikett blir den också en perfekt gåbortpresent.