Rabarbermarmelad

Marmeladburk i glas med rabarbermarmelad med hela bitar av rabarber. rabarbermarmelad.jpg

Vad ska man göra med alla rabarber som frodas i trädgården?
En laddning vanilj och kardemummadoftande marmelad är både supergott och superenkelt att göra – i alla fall om man använder syltsocker.

Du behöver:

500 gram rabarber

300 gram sylstocker

1 tsk äkta vaniljpulver.

15 krossade kardemummakorn

Så kokar du marmelad av rabarber:

Hacka rabarbern i cm stora bitar.

Häll ner rabarbern i grytan, men spara en handfull på sidan av. Häll i någon matsked vatten i grytan och därefter socker.

Låt koka kraftigt under omrörning, samtidigt som du doftar över vanilj och kardemumma.

När marmeladen kokat ihop slänger du ner de sista rabarberbitarna. De blir fina färgklickar i marmeladen.

Gör ett marmeladprov efter tre till fyra minuter så ser du om den fått rätt konsistens. Det gör du genom att hälla en sked marmelad på en kall tallrik. Om den stelnar och inte flyter ut är marmeladen färdig.

 Häll upp marmeladen på väl rengjorda tätslutande burkar och förvara mörkt och svalt.

Då håller den sig i flera månader. Och med en fin ettikett blir den också en perfekt gåbortpresent.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 kommentarer på “Rabarbermarmelad”

  1. Hej Clara!

    Du kunde inte ha valt en bättre dag att blogga om denna marmelad på! För just idag stod jag i min farmors trädgård och funderade vad annat än saft man kunde göra av alla hennes rabarber, men här kom ju lösningen:) Vad brukar du äta den med, skorpor, rostat bröd?

  2. svar: tack raring! matten är inköpt hos wahlbecks mattor och heter på kvittot kort och gott “plast”. vet alltså inte märket, men det är inte poppelina, utan en annan stor tillverkare tror jag, dom som tidigare gjorde de klassiska randiga plastmattorna. numret till wahlbecks är: 013-14 60 30. dom vet vilken matta det är om du frågar och borde kunna hjälpa dig med var du kan köpa den lite längre norrut 😉

    hoppas det hjälpte lite och hör gärna av dig igen om jag kan hjälpa till ytterligare!

    stor kram!

  3. Engelsk rabarbermarmelad

    1 kg skurna, skalade rabarber
    2 stora skrubbade, skurna citroner
    1 kg socker
    1 kanelstång

    Rör ihop och låt stå över natt, så att det börjar vätska sig. Koka, gör marmeladprovet. (ev tillsätt äppelpektin)

    Syrligt, engelskt, mkt gott!

  4. svar: vad gör man inte för fina clara! jag hoppas du hittar någon fin plastmatta, dom verkar ha rea på många av vårens och sommarens alla fina mattor nu. kyss och klappkräm!

  5. Mums! Lät väldigt gott! Prövade själv att göra rabarbermarmelad nyligen, men hade i ingefära. Blev väldigt gott, men passar bäst till lite matigare bröd.

  6. tack! 😀 det vart phett gott 😀
    men snäälla, byt tbx till din gamla sida, hatar den här röriga sidan! :O
    but, it’s your choice.
    snälla? (a)

  7. Tack för alla recepttips! Kram Jessica!

    Cilla: Vad härligt. Kör i vind !

    Kajsa: Jag kan byta tillbaka till min gamla blogg om du lovar att betala min heltidslön för att jag ska blogga där istället. 🙂

    kram