Vad ska man göra med alla rabarber som frodas i trädgården?
En laddning vanilj och kardemummadoftande marmelad är både supergott och superenkelt att göra – i alla fall om man använder syltsocker.
Rabarbermarmelad
Portioner
ca 1 liter marmelad
Tid
ca 30 minuter
Ingredienser
500 gram rabarber
300 gram syltsocker
1 tsk äkta vaniljpulver
15 krossade kardemummakorn
Gör så här
- Hacka rabarbern i några cm stora bitar.
- Häll ner rabarbern i grytan, men spara en handfull på sidan av. Häll i någon matsked vatten i grytan och därefter socker.
- Låt koka kraftigt under omrörning, samtidigt som du doftar över vanilj och kardemumma.
- När marmeladen kokat ihop slänger du ner de sista rabarberbitarna. De blir fina färgklickar i marmeladen.
- Gör ett marmeladprov efter tre till fyra minuter så ser du om den fått rätt konsistens. Det gör du genom att hälla en sked marmelad på en kall tallrik. Om den stelnar och inte flyter ut är marmeladen färdig.
- Häll upp marmeladen på väl rengjorda tätslutande burkar och förvara mörkt och svalt.
- Då håller den sig i flera månader. Och med en fin ettikett blir den också en perfekt gåbortpresent.
12 svar
åh vad gott! Jag måste åka hem till mina föräldrar och hjälpa dem lite med grödorna känner jag 🙂
Hej Clara!
Du kunde inte ha valt en bättre dag att blogga om denna marmelad på! För just idag stod jag i min farmors trädgård och funderade vad annat än saft man kunde göra av alla hennes rabarber, men här kom ju lösningen:) Vad brukar du äta den med, skorpor, rostat bröd?
svar: tack raring! matten är inköpt hos wahlbecks mattor och heter på kvittot kort och gott “plast”. vet alltså inte märket, men det är inte poppelina, utan en annan stor tillverkare tror jag, dom som tidigare gjorde de klassiska randiga plastmattorna. numret till wahlbecks är: 013-14 60 30. dom vet vilken matta det är om du frågar och borde kunna hjälpa dig med var du kan köpa den lite längre norrut 😉
hoppas det hjälpte lite och hör gärna av dig igen om jag kan hjälpa till ytterligare!
stor kram!
nu du clara! nu har jag suttit ett bra tag och gjort research och hittat mattan åt dig. kolla här: http://www.mattsmattor.se/visadetalj.asp?ARTNR=4154&SPEGEL=true
jag köpte min med 50% rea och det är ingen rea på den hemsidan jag länkat till, men där kan du i alla fall se namn, mått, etc och beställa om du vill. lycka till nu! 😉
Engelsk rabarbermarmelad
1 kg skurna, skalade rabarber
2 stora skrubbade, skurna citroner
1 kg socker
1 kanelstång
Rör ihop och låt stå över natt, så att det börjar vätska sig. Koka, gör marmeladprovet. (ev tillsätt äppelpektin)
Syrligt, engelskt, mkt gott!
svar: vad gör man inte för fina clara! jag hoppas du hittar någon fin plastmatta, dom verkar ha rea på många av vårens och sommarens alla fina mattor nu. kyss och klappkräm!
Mums! Lät väldigt gott! Prövade själv att göra rabarbermarmelad nyligen, men hade i ingefära. Blev väldigt gott, men passar bäst till lite matigare bröd.
tack! 😀 det vart phett gott 😀
men snäälla, byt tbx till din gamla sida, hatar den här röriga sidan! :O
but, it’s your choice.
snälla? (a)
Tack för alla recepttips! Kram Jessica!
Cilla: Vad härligt. Kör i vind !
Kajsa: Jag kan byta tillbaka till min gamla blogg om du lovar att betala min heltidslön för att jag ska blogga där istället. 🙂
kram
Gjorde Tvi satser Marmelad igår. En liknande den engelska ovan fast utan kanel, den andra med rabarber och lite nektariner som höll på att bli ledsna. Det blev jättegott 😊
Fick tips av en kompis förrs året att göra rabarbersirap! Så gott och enkelt! Vi har mest ätit det till glass men det är gott till våfflor och pannkakor också. Tror jag gjorde efter Icas recept, som kommer upp när man googlar 🙂
Jag har inte hunnit testa det här receptet än, men det står högt upp på min lista. https://www.koket.se/rabarberremmar