På hösten får jag magpirr av att safta och sylta. Att bunkra inför vintern. Att ha frysen fylld med ekologisk närproducerad mat.
Vi odlar en del själv men jag tänker gå på Bondens Marknad och köpa resten. Så att jag kan äta ekologiska råvaror vintern igenom. Det är både klimatsmart och snällt för plånboken. Och ger mig varaktig lycka.
Här följer några av de saker jag satsar på i matväg i höst. Inspiration, tips och hjälp får jag från gamla kokböcker samt av min faster och mormor. De är riktiga experter på det här!
Vinterförvaring av rotfrukter är enkelt att ordna. Det bästa man kan göra är att investera i några rejäla frigolitlådor. Där hålla sig rotfrukterna fina till långt efter jul. Det viktigaste är att grönsakerna inte fryser. Förvara lådan i garaget, på balkongen eller i uthuset. När det blir riktigt kallt kan man bre om den med tjocka filtar. Ta med jämna mellanrum upp grönsakerna och släng det som eventuellt blivit dåligt. Jag tänker förvara potatis, morötter och andra rotfrukter på detta vis.
Djupfrysning är en säker och enkel metod. Bäst klarar sig frysta grönsaker om man först förväller dem. Skala, tärna och släng ner dem i kokande vatten. (Tidsangivelser för respektive grönsak finns i kokböcker)Plocka därefter upp dem och kyl i kallt vatten. Portionsförpacka och frys in. Jag tänker i höst förvälla morötter, blomkål, broccoli och mangold, samt vissa kryddor. Det är perfekt till vinterns alla pajer, gratänger och soppor.
Torkning av frukt, grönsaker och örtkryddor brukar ge ett bra resultat. Den som inte har en torkugn kan torka i rumstemperatur. Platsen bör vara varm, torr och mörk, med god luftcirkulation. Man kan dels trä fruktbitarna på snören, eller också bre ut dem på brickor som får stå varmt. Själv tänker jag torka svenska äpplen och äta som snacks. Plus svamp och kryddor från trädgården
Mjölksyrning är en av de äldsta och kanske bästa metoderna att bevara grönsaker. Råvarorna blir till och med näringsrikare av behandlingen. Att syra grönsaker är en helt liten vetenskap och vill man lära sig kan man låna böcker i ämnet. Jag fick ett mjölksyrningskrus med tillhörande bok i bröllopspresent som jag nu tänkte inviga. Alla grönsaker går att mjölksyra. Men jag tänker satsa på morötter, vitkål, och rödbetor.
Tips!
Bondens marknad pågår under de närmaste två lördagarna i Vänortsparken i Umeå. Finns bondens marknad där du bor? Kolla här.
14 svar
Det måste vara helt fantastiskt att ha ett hus. Att ha uthus, veranda, skafferi, matkällare … Jag hoppas verkligen att jag får möjlighet att flytta till ett hus i framtiden. När man bor i en liten lägenhet är det så svårt att pyssla, frysa in och lagra mat, för det finns ju inte plats!
Vad fin bilden på flaskan var.
Mat är faktiskt rätt fint egentligen.
Want inspiration of what to wear? Check out this brand new blog:
http://fashiondelivered.blogspot.com/
Underbart, Clara! Underbart och inspirerande och så de härliga fotona! Du visar på vad livskvalitet är. Till kommentator Cecilia-med-liten-lägenhet vill jag säga: Det går att pyssla, fixa, frysa och lagra, men man måste tänka mindre skala, rätt så mycket mindre. Du ska ha alla dina plåtburkar fyllda med härliga skorpor, både söta skorpor och mer matiga. Ett stort lager skeppsskorpor alltså! Kexburkar fulla med smörgåskex, en och annan småkaka och har du tänkt på att sådana där klassiska engelska mjuka fruktkakor, som är så goda till a nice cup of tea, kan lagras jättelänge i en tät burk? Visst kan du koka några burkar sylt och marmelad att ha i din kyl, halvera satserna bara. Fina presenter att ge bort också! Bjud arbetskamrater, kamrater överhuvudtaget, för delad glädje osv. Då tränar du dig för den dag du verkligen har ett hus, hälsar En Något Äldre Flicka
VAD MUMSIGT!
Glöm inte att gå ut i skogen och plocka bär och svamp. Många liter lingon har frusit bort i år men det finns massor av blåbär och det är rekordår för svampen. Vi har frysarna fulla av kantareller!
Det är när jag läser sånt här som jag verkligen önskar jag hadde mera plats i köket, och inte minst plats til en stor frys, och inte bara ett fånigt frysfack som vi har nu!
Trevlig höst Clara!
Vill du få fler intresserade och återkommande besökare till din blogg? Gå då in på http://www.modemappen.se och skicka in din länk! Det är helt gratis och tar ca en minut. Du får gärna länka till modemappen.se på din blogg – detta för att den skall bli lättare att hitta på sökmotorerna, och således kunna visa just din länk för ännu fler besökare! Ha en bra dag!
hej! vilka fina bilder! jag blir också pirrig av magen på hösten när man får pyssla, safta sylta och ta vara på allt. Känner mig också lite extra, eh andlig, i brist på bättre ord, för jag känner mig så tacksam mot moder jord & gubben bland molnen som skänker oss så mycket mat och annat. Helt gratis dessutom!
Kan du inte skriva vad boken heter förresten? blev så nyfiken på syrning, har googlat lite men inte hittat så mycket böcker..
Kram på dig och ha en fortsatt toppenhöst med krispiga dagar och matt solljus.
Jag satt precis och funderade på vad jag ska göra med mina små gurkor, lägga in eller knapra som de är. Men de blir ju så vackra i burk tillsammans med krondill, så inlagda får de bli!
TIPS! Bor man i norra dalarna kan man köpa solsyrans grönsaker. Syrade grönsaker, odlade och producerade i Orsa.
Oj, vad fint! Ser ut som ett konstverk!
Som vanligt blir jag mer uppåt & ser ljusare pås aker & ting då jag kollar in på din blogg. Som hösten t ex. den är ju faktikst så fin & nu ska jag passa på & tända ljus & sitta & fika hemmabakade chokladbollar i mörkret 🙂
Åh, vad du är pysslig och duktig! Du har en så inspirerade blogg!