uc-0581.jpg

På hösten får jag magpirr av att safta och sylta. Att bunkra inför vintern. Att ha frysen fylld med ekologisk närproducerad mat.

Vi odlar en del själv men jag tänker gå på Bondens Marknad och köpa resten. Så att jag kan äta ekologiska råvaror vintern igenom. Det är både klimatsmart och snällt för plånboken.  Och ger mig varaktig lycka.

Här följer några av de saker jag satsar på i matväg i höst. Inspiration, tips och hjälp får jag från gamla kokböcker samt av min faster och mormor. De är riktiga experter på det här!

Vinterförvaring av rotfrukter är enkelt att ordna. Det bästa man kan göra är att investera i några rejäla frigolitlådor. Där hålla sig rotfrukterna fina till långt efter jul. Det viktigaste är att grönsakerna inte fryser. Förvara lådan i garaget, på balkongen eller i uthuset. När det blir riktigt kallt kan man bre om den med tjocka filtar. Ta med jämna mellanrum upp grönsakerna och släng det som eventuellt blivit dåligt. Jag tänker förvara potatis, morötter och andra rotfrukter på detta vis.

Djupfrysning är en säker och enkel metod. Bäst klarar sig frysta grönsaker om man först förväller dem. Skala, tärna och släng ner dem i kokande vatten. (Tidsangivelser för respektive grönsak finns i kokböcker)Plocka därefter upp dem och kyl i kallt vatten. Portionsförpacka och frys in. Jag tänker i höst förvälla morötter, blomkål, broccoli och mangold, samt vissa kryddor. Det är perfekt till vinterns alla pajer, gratänger och soppor.

Torkning av frukt, grönsaker och örtkryddor brukar ge ett bra resultat. Den som inte har en torkugn kan torka i rumstemperatur. Platsen bör vara varm, torr och mörk, med god luftcirkulation. Man kan dels trä fruktbitarna på snören, eller också bre ut dem på brickor som får stå varmt. Själv tänker jag torka svenska äpplen och äta som snacks. Plus svamp och kryddor från trädgården

Mjölksyrning är en av de äldsta och kanske bästa metoderna att bevara grönsaker. Råvarorna blir till och med näringsrikare av behandlingen. Att syra grönsaker är en helt liten vetenskap och vill man lära sig kan man låna böcker i ämnet. Jag fick ett mjölksyrningskrus med tillhörande bok i bröllopspresent som jag nu tänkte inviga. Alla grönsaker går att mjölksyra. Men jag tänker satsa på morötter, vitkål, och rödbetor.

 Tips!

Bondens marknad pågår under de närmaste två lördagarna i Vänortsparken i Umeå. Finns bondens marknad där du bor? Kolla här.