Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

26 kommentarer på “Dagens citat Gudrun Schyman”

 1. Jag tycker det är skitcoolt att du är nykterist!! Är det ett enkelt val för dej eller känner du ibland att ett glad vin skulle vara gott? Puss & Kram! Du är en förebild!

 2. Hmm.Håller inte med här. Jag får vin till maten ikväll men blir inte provocerad av tanken på alkoholister eller nykterister. Möjligen kan jag tycka att det är tråkigt för alkoholisten att han/hon försatt sig i en sån situation. Att man kan ha kul utan alkohol vet jag mycket väl, det har hänt att jag inte druckit alkohol på flera år, obs inte bara av graviditets/amningsskäl. Men, personligen tycker jag verkligen att vin gör en god middag till en riktig fest, så nykterist vill jag inte vara. Men, om du eller någon annan vill vara nykterist så tror jag inte att du blir en bättre eller sämre person bara därför.

 3. Lägg gärna märke till att hon säger provocerar.. inte att det ger dåligt samvete. Det är mycket möjligt att de som funderar på om de dricker för mycket får dåligt samvete men människor som dricker måttligt har nog inga problem med vare sig nykterister eller alkoholister. Inte rent generellt i alla fall.

 4. Om man får dåligt samvete tror jag skiftar från person till person – det gör i och för sig om man blir provocerad av nykterister och alkoholister också, MEN jag tycker verkligen att hon sätter huvudet på spiken. Ytterligheter skrämmer folk. Det är fel att vara alkoholist och dricka för mycket, a-lagarna på stan, de är ju superläskiga (men ingen verkar tänka på att de också är MÄNNISKOR, som faktiskt är supertrevliga utan alkoholen). Och nykteristerna, ja, de är bara obehagliga och revolutionära, sådana där bråkstakar. Så verkar en del människor tänka, och då försätter man ju själva människan i en väldigt snäv position! Man får varken låta bli att dricka eller dricka för mycket – alltså finns det bara ett val kvar, “gör som alla andra”, majoriteten av svenska folket. Det känns som att många är rädda för att göra ett val, för att gå till ytterligheterna, till exempel att bli nykterist – man ska vara “lagom”, då vet man att man inte bli ifrågasatt. Ja, det var min mening det … Kram.

 5. Det vore intressant att läsa om varför du valt att leva nyktert någon gång (ifall du redan skrivit om det någon gång så ber jag om ursäkt för att jag inte varit tillräckligt uppmärksam).

 6. Hej!

  Tack för era synpunkter. Jag tror att ganska många människor brottas med frågan om deras drickande är sunt, om de dricker i lagom mängder. Då är det obehagligt med alkoholister och nykterister. För det aktualiserar frågeställningen igen. tvingar människor att rannsaka sig själva

  kram kram

 7. Jag är helt mållös! Ett helt underbart citat som verkligen stämmer in i mina erfarenheter. Tack för att du delat med dig av det. Det bli mitt dagens citat också. Visst, det är många som klarar av att dricka måttligt, men jag tycker ändå att det vore bättre om alkohol aldrig uppfanns&upptäcktes. Det är så mycket lidande och sorg för både barn och vuxna som har sin rot i alkohol. Jag själv dricker lite grand vid högtider, men jag har aldrig varit full. Jag tycker man kan se tendenser till att föräldrar som har barn ska skämmas om de röker, men jag tycker det vore bättre om det vore mer pinsamt att dricka alkohol. För även om man kan kontrollera sitt drickande så är ändå alkoholm stämmnings och sinnesförändrande. Vilket kan vara hemskt för både barn och ungdomar att uppleva. Även om det bara sker sällan och den enda skillnaden är att de vuxna blir mer pratglada/avslappnade/ bekväma. Det ska man kunna bli utan droger, enligt mig själv. Tack för att jag fått svammla 😛 Ha en bra dag!

 8. Just på grund av att det ofta är så att det är provocerande så brukar jag undvika att kalla mig själv för nykterist. Jag dricker inte men jag behöver inte vara emot alkoholhaltiga drycker för det.. Ofta vill jag knappt säga att jag inte dricker för det kan i sig vara provocerande. Det är inget speciellt med att jag inte dricker, tycker bara inte om det. Så var det med den saken!

  Tack för en underbar och inspirerande blogg!

 9. Så sant så sant!!
  På fester reageras det mycket ofta på att jag inget dricker. När jag då är ärlig om att jag är nykter alkoholist så blir folk besvärade istället, vet inte riktigt hur de skall förhålla sig till mig. En och annan ung person kan till och med säga “de e du inte alls! Antagligen för att jag är 27 och inte ser ut som en uteliggare.
  Så provocerande tycker jag inte att jag är, jag festar loss precis som alla andra, är dessutom roligare, då jag skippar spriten som verkligen gör mig till en tråkig individ.

 10. Åsa (#9), det är rätt tydligt att du inte riktigt har kläm på vad alkoholism är när du säger att det är tråkigt att dom “försatt sig i en sån situation”. Alkoholism och beroende i stort är en sjukdom. Man skulle väl inte säga till en person som fått en hjärntumör att det var tråkigt att dom försatte sig i den situationen?
  Jag säger att jag vill dricka, alt. att jag inte kan hantera alkohol. Håller med om att folk blir provocerade av ytterligheter.

 11. absolut! det håller jag med om.

  angående din religiositet: håller du med om att du är psykotisk? med tanke på att du tror att det finns en osynlig gud runtomkring oss som ser allt vi gör och du tror dig kunna kommunicera med honom genom att knäppa dina händer? jag undrar inte för att vara uppkäftig utan mer för att du verkar så icke-kristen i övrigt. och det finns ingen kristen som riktigt har kunnat förklara för mig hur man kan tro.

 12. ja självklart, det ena är för lite och det andra för mycket. klart alla som låtsas vara lagom blir provocerade.
  ack ack….

 13. Ja, och detta är ett stort problem för de som är alkoholister och alltid måste brottas med “men du spottar väl inte i glaset”. TYvärr tycker jag också det verkar som att de som är på aktiva alkoholister eller i alla fall på god väg att bli det smälter mest in alltför ofta.

 14. Båda fallen är väl ett slags ytterligheter av att dricka “lagom”. Det provocerar väl dem som “ligger i mitten” av någon anledning…

 15. jag berättar sällan att jag inte dricker. folk undrar alltid varför, om jag är med barn, sjuk eller måste vara chafför under kvällen. dom kan helt enkelt inte nöja sig med att jag inte vill dricka alkohol, att jag bara dricker om jag är sugen och inte för att våga vara social med andra människor. som någon skrev ovan, människor blir alltid tysta och vet inte hur dom ska förhålla sig till saken.

 16. Ja, det där är verkligen intressant. Jag slutade dricka för flera år sedan. De som vet om det fortsätter ändå att fråga om jag vill ha en öl/ ett glas vin, och blir fortfarande lika förvånade när jag jag vänligt men bestämt säger: “Nej, tack.”
  Främmande människor undrar ofta varför när jag talar om att jag inte dricker. Ständigt måste man förklara sig. Somliga verkar liksom ta för givet att man är (nykter) alkoholist bara för att man inte vill dricka. Helt sjukt!

 17. Men börja oxå ärligt tala om allt alkoholen ställer till med! Nu kan man lätt se att 94% av alla misshandelsfall,hemma som på stan, är utförda av påverkade. Men det får inte sägas av en ohelig alians ac feminister som vill framställa män som onda och de som försvarar spriten med att “jag klara att dricka och ska inte behöva ändra mig”. Men även vi som inte är nykterister måste inse att ett antal blir personförändrade av spriten.
  Och vill ni som skriver spaltkm. om kvinnomisshandel verkligen komma åt problemet då ska ni sluta hävda lögnen att det är lika många nyktra som slåss. Vi måste se sanningen omän den inte passar propagandan.

 18. Så rätt, så rätt. Jag är snart fyllda 20 men har aldrig druckit. Är inte troende, har ingen alkis i familjen, inga trauman.. Kallar mig inte nykterist heller egentligen. Men oj vad provocerande! Tydligen så känner sig andra sämre av mitt nyktra tillstånd (som de inte märker innan det kommer på tal). Konstigt det där..