Recept:Amerikanska pannkakor

 Hunden Melker ligger och vilar på soffan. amerikanska-pankakor-072.JPG

Pannkakor till frukost. Jag älskar helgmornar. Att bara ta det lugnt och umgås. Jag gillar att stiga upp vid åttatiden. Men Jakob är alltid uppe före sju. Men det är faktiskt lite väl hardcore för mig. Melker som är en sömntuta sover gärna till klockan tio

 Glasburk med hallonsylt. amerikanska-pankakor-046.JPG

Igår kväll var jag sugen på att pyssla. Så då kokade jag hallonsylt. Har frysen full efter att jag i somras plockade över 20 liter.

En trave tjocka små pannkakor på rödrutig duk. amerikanska-pankakor-064.JPG

I morse bestämde jag mig därför för att göra amerikanska pannkakor till frukost. Så att vi fick äta av sylten.

Amerikansk pannkaka med gräde och hallonsylt. amerikanska-pankakor-062.JPG

 

Amerikanska pannkakor är superlätta att göra.

Mycket lättare och snabbare än den svenska sorten. Och så smakar de nam nam.

Den här smeten räcker till ca 20 små pannkakor, med diametern 10 centimeter

Så gör du amerikanska pannkakor:

Blanda ner 3 dl vetemjöl med 1 ½ tsk bakpulver, 1krm salt och 1 tsk strösocker.

Rör om och häll sedan ner tre deciliter mjölk, helst standarsmjölk.

Rör tills smeten blir slät.

Vispa ner två ägg och två matskedar smält smör.

Grädda omedelbart, på medelvärme på spisen.

Låt en matsked smör smälta i pannan, det räcker till hela smeten.

Stjälp upp på ett fat och servera på amerikanskt vis med lönnsirap eller gör som jag och ät med grädde och sylt.

Enkla varianter på den här smeten ger toppengoda desserter, kolla här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 kommentarer på “Recept:Amerikanska pannkakor”

  1. ja tkr oxå att frukost är jättekul på helgerna! 😀 då har man tid att göra något med frukosten. jag brukar kalla de för “johanna-ambi-frukost-på-lördagar”
    de är spännande 😀 tack för receptet oxå! 😀

  2. helgfrukost är helt klart veckans mathöjdpunkt. på fredagkvällar efter jag gått och lagt mig kan jag bli lite som ett barn dagen före julafton som tänker på äggröror, pannkakor, russin och frukt som komma skall. så fint!

    ska definitivt testa din pannkaksfrukost en dag!

  3. Mums vad gott! Detta ska jag göra imorgon! Fast jag har ingen hemgjord sylt dårå, men en ganska god eko jordgubbssylt som jag hittat, får köra på den… Tack för tipset! 😉

  4. ujujuj, åtta och sju, jag tycker att jag är tidigt om jag stiger upp nio en helg:) men hur länge håller såndär sylt som man gör själv egentligen, om man nu gör flera burkar? Såg supergott ut!

  5. Åh så gott! Fint att gå upp tidigt och pyssla i köket. Ser så tjusigt upplagt ut på de blåvitblommiga porslinet. Tack för inspiration!

  6. Gud va sugen jag blev på det! Funkar det att göra dem i en normalstor stekpanna eller behöver man en liten?

    CLARA: normalstor går fint!

  7. När jag läser din blogg får jag alltid sån himla hemlängtan! Hem till min lilla by i norr. Till och med mjölkpaketet får en “ååh, norr-effekt”.

    Jag tycker både du och din blogg är grymma!

  8. Hej Clara, undrar om du använder nån speciell panna till att grädda pannkakorna i?

  9. Hej Clara! Du som tycker så mycket om så naturliga ting som möjligt. Här kommer ett helt underbart recept på fluffiga små pannkakor, precis som amerikanska, men utan bakpulver! Lite mer pyssel, men det är ju bara roligt! Ur en österrikisk kokbok!

    1/8l gräddfil
    4 ägg
    50g socker
    100g mjöl
    bär efter säsong

    Blanda gräddfilen, 4 äggulor och 15 g socker i en skål. Vispa upp 35 g socker och 4 äggvitor i en annan, desto längre desto bättre. Klicka i en liten del av socker/äggvitevispet i äggulesmeten, rör ut och ha sedan i resten. Vänd ner mjölet. Hetta upp en stekpanna med smör och klicka ut lagom stora rundlar av smeten, strö över några bär och stek gyllenbruna på båda sidor. Mums!