amerikans-pannkaka2.jpg
amerikans-pannkaka.jpg

Jag har gjort Amerikanska pannkakor. De är tjockare än den svenska motsvarigheten – och åh så goda! Gör dem inte för stora bara. 10 -15 cm i diameter är idealiskt.

Jag la pepparkaksformar i stekpannan och gjorde dem hjärtformade, men självklart kan man hoppa över det steget. Receptet går att variera i all oändlighet. Släng ner ananas, bananskivor eller varför inte några matskedar kakao i pannkakasmeten så kan man äta den som efterrätt. Nygräddade och fortfarande lite varma, med smältande gräddglass är hur gott som helst.

Amerikanska pannkakor

Portioner

ca 20 små pannkakor

Tid

ca 40 minuter

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl

  • 1 1/2 tsk bakpulver

  • 1 krm salt

  • 1 tsk strösocker

  • 3 dl mjölk

  • 2 ägg

  • 2 msk smält smör

Gör så här

  • Blanda ner 3 dl vetemjöl med 1 ½ tsk bakpulver, 1krm salt och 1 tsk strösocker. Rör om och häll sedan ner tre deciliter mjölk, helst standardmjölk. Rör tills smeten blir slät. Vispa ner två ägg och två matskedar smält smör.
  • Grädda omedelbart, på medelvärme på spisen. Låt en matsked smör smälta i pannan, det räcker till hela smeten. Stjälp upp på ett fat och servera på amerikanskt vis med lönnsirap eller gör som jag och släng på några nävar blåbär och pudra över lite socker.

Fixa en festlig pannkakstårta!