Pallkragarna

mer-koksrenovering-och-sommarbilder-078.JPG

Äntligen har jag tagit mig i kragen och byggt mig pallkragar att odla grönsaker i.  Jag odlar i pallkragar i år eftersom jag inte har ork att rensa att ogräs i landet. Det blir så hopplöst mycket.

mer-koksrenovering-och-sommarbilder-079.jpg

Jag köpte 5 meter plank på brädgården och en hel massa vinkeljärn.  Inte tryckimpregnerat virke eftersom jag ska odla grönsaker som jag inte vill riskera att få tryckimpregnerat i. Sedan sågade jag och mätte efter några fönster jag köpt begagnade. Slutligen skruvade jag ihop hela rasket. Med en skruvdragare – bekväm som jag är

mer-koksrenovering-och-sommarbilder-082.JPG

När jag valt ut ett bra och soligt ställe för kragarna täckte jag botten med en markduk. Som inte släpper igenom ogräs men släpper ut vatten. Jag häftade fast den med min bästa kompis – häftpistolen!

mer-koksrenovering-och-sommarbilder-086.JPG

Sedan fyllde jag den med jord och planterade.

arets-forsta-bad-074.JPG

Morötter, sockerärtor, dill, persilja, rädisor och massor av salladssorter.

arets-forsta-bad-064.JPG

Med fönsterna på håller jorden en högre temperatur och växandet går förhoppningsvis lite snabbare. Och för att ytterligare värma upp har jag smugit ner några stenblock i lådan. Som gör att värmen hålls kvar längre under natten. Min förhoppning är att brädorna snart ska vara sådär vackert grå som de blir av att stå ute. Jädrar i min låda vad nöjd man blir när man gör någonting själv med händerna.

Kolla här får du se mer av mitt trädgårdsliv och här har jag samlat inlägg med bilder från vårt jordbruk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 kommentarer på “Pallkragarna”

 1. Vad fint det blev! Jag älskar pallkragar och drivbänkar, mina föräldrar har flera som jag brukar gå och pilla i … Tyvärr har jag ju ingen trädgård själv, det är synd och skam. Men det är så fantastisk vilken växtkraft det finns i de små, små fröna, växtkraft som vi människor inte rår över eller har något med att göra. Det liksom bara kommer, det är naturen. Åh Clara vilken trädgårdslängt som drabbade mig nu … 🙂

 2. Hej Clara!
  Vill bara tipsa dig om att måla brädorna med järnvitriol, en gammaldags typ av färg som de använde för att hindra brädorna från att ruttna. (bör finnas i färghandeln) Det blir en riktigt fin gammeldags grå färg och det bästa är att det bara blir snyggare med åren. Tack för en härlig blogg!

  CLARA: TAck för det fina tipset

 3. Järnvägars så bra! Och så fint med gamla fönster. Jag hittade en massa på vår vind och några av dem ska vi använda på en egen friggebod men resten är ju perfekta för pallkragsodlingar. Bra där!

 4. Rackarns vad jag måste ha ett hus så jag kan ägna mig åt detta! Min balkong tillfredsställer inte alla behov av jobbamedhänderna och jordundernaglarna. Nädå.
  Så vi har ställt oss i kö för att hyra ett gammalt torp/hus på landet. Hurra och tack för inspiration!

 5. Haha, vad roligt! Vi köpte begagnade pallkragar igår och har gamla fönster stående i förrådet från när de bytte fönster i min mammas hus. Planen är att de ska läggas på pallkragarna precis så här och kanske i framtiden utgöra stommen till ett växthus.:) Älskar att ha trädgård. Kolonilott är suveränt om man inte har hus.

 6. Du är så pysslig Clara! Vart själv sugen på att bygga mig ett par pallkragar, men jag har ingen trädgård…
  Kul att du säger jädrar i min låda, det säger min mamma också, hon är från Umeå! Kramar

 7. Åh, det ser helt underbart ut. Fick min tidning i dag, och jag fullständigt älskar “Vilken kvinnotyp är du?”. Helt klockren, genomrolig! Nu ska jag läsa resten av tidningen.

 8. Ett annat tips är att klä pallkragarnas innerväggar med byggplast. Då håller pallkragarna längre.

 9. Fina!
  Jag fuskade dock och köpte Hasselfors färdiga planteringslådor.. Vilket egentligen är att lura sig själv, eftersom även de krävde ihopsättning 🙂

 10. Nu fick jag också trädgårdslängtan. Jag har bara en liten balkong med långsidan åt norr, så den får bara eftermiddags/kvällssol. Har ingen aning om vad som trivs på en sådan. Så i år blir det skuggtåliga blommor, basilika och så en liten jordgubbsplanta jag fick av en vänlig själ. Men åh så jag längtar efter trädgård! Vore jag lite mindre lat skulle jag säkert få odla på vännernas kolonilott, men jag vill ju ha det där att man kan vattna och pyssla och ha sig lite då och då när man känner för det, med en tekopp i handen, eller iklädd badrock efter en sval dusch… Man kan drömma!

 11. Vilka fina lådor! Själv har jag köpt begagnade pallkragar som inte är lika fina som dina lådor, men de ska nog gå att odla lite i också:)
  Ett tips är också att lägga det man har krattat ihop, gräs, löv mm och lägga det i botten. Då får man värmen som blir när gräset och löven bryts ner…

 12. Nästa gång: Lägg ett lager tidningar i botten. Då kväver du gräset. Mer miljövänligt än plast. Lycka till med odlingarna!

 13. Jädrar i min låda vad man blir inspirerar när man ser dig stå i! Det är kul att du kallar dig bekväm för att du använde skruvdragare. Jag tycker du är långt ifrån bekväm, rejält hurtig!

 14. Är fönstren fastsatta med gångjärn eller lägger du “bara” på fönstren?
  Är peppad på att bygga lite själv ;D

  CLARA: Jag la bara på dem 🙂

 15. Clara! Idag har jag suttit ute i grönskan, ätit våfflor med glass och sylt och läst din fina, fina, fina tidning. Bäst!

 16. Du har tagit dig i kragen, vilken? pallkragen? Jädrar i din grönsakslåda, osv… förstår du hur ordvitsig du är? haha.

  CLARA: KLart jag vet, som en göteborgare ungefär ;P Kram

 17. Apropå ditt inlägg om oviljan att jobba heltid. Right there with you. Nu har jag ju visserligen alltid jobbat heltid, varit ensamstående med ett barn och inte haft möjlighet att jobba deltid eller styra mina egna timmar. I mitt liv går det inte att inte jobba heltid, hur mycket jag än skulle vilja. Men jag vill, åh vad jag vill.

 18. Mon tro om man kan lage noe tilsvarende på en liten balkong, eller er de avhengige av at det er gress under?
  CLARA: Njaa det borde gå bra, om bara vattnet kan rinna undan så att det inte blir översvämning i lådan

 19. Hej! Jag ville bara säga att om man är otålig med den fina grå färgen på träet så finns det järnvitriol att stryka på. SÅ blir det precis sådär antikgrått! jättefint och bra för de otåliga.