Färdigstekt burgare med dressing mellan bröd med sesamfrön. laxburgare-014.jpg

Jag svängde ihop en riktigt god och fräsch middag igår. Laxburgare med tomat, gräddfilsås och ugnspotatis.

Superenkelt och supergott. En riktig budgetmåltid då kryddorna kom från landet, potatisen är egenodlad och laxen är fångad av en bekant som är fiskare.

Att göra egen fiskfärs kan verka lite svårt om man aldrig provat det. Men inget kan vara enklare.

Färs av lax blandas med kryddor i bunke. laxburgare-007.jpg

Ingredienser:

Till burgaren – använd färsk eller tinad frusen lax 500 gram.

1 ägg

1 finhackad lök

2 msk hackad dill och persilja

1 krm vitpeppar

2 tsk salt

2 msk smör

 Till dressing: Gräddfil, vitlök, dill och persilja, salt och peppar

Potatis i ugn:

Börja med att göra i ordning potatisen som ska vara i ugnen. Skrubba och ev skala den.

Skär i smala stavar och lägg på oljad ugnsplåt. Klicka över lite smör och strössla över flingsalt.

Skaka plåten med jämna mellanrum så att potatisen inte bränner fast.

Kör på 200 grader tills den börjar få färg och blir knaprig.

Laxburgaren:

Kör laxen i en matberedare tillsammans med resten av ingredienserna.

Forma smeten till ca 1 cm tjocka biffar.

Stek i smör på ganska hög temperatur, 1 min på varje sida.

Låt sedan  eftersteka i ca 3 minuter på något svagare värme.

Dressingen:

Finhacka en vitlöksklyfta och blanda ut i ett paket gräddfil.

Salta, peppra och krydda med dill och persilja.

Riv gärna ner lite citronzest i dressingen.

 Servera fiskburgaren med bröd, dressing tomatskivor eller lite gurka – men skippa ost – den tillför inte fisken någonting. Smaklig måltid!

Kolla gärna in mitt tips på laxsnittar som funkar  i alla kalaslägen!