Jag hörde min tidigare favorit Maria Sveland uttala sig i tv angĂ„ende hemmafruar “Det finns mĂ€nniskor i Sverige som överdoserar Mad Men och tror att det fortfarande Ă€r 60-tal”

Men Äh! Var finns dessa mÀnniskor? Var Àr dom? LÀnka, ge mig namn och adresser. Jag har faktiskt inte sett en enda. Visst finns det kvinnor som vill vara hemmafruar men dessa kvinnor Àr inte de som klÀr sig i femtiotalsklÀder och ser pÄ Mad Men. Sluta anta det. Faktakolla! Den enda bloggare jag pÄ rak arm kommer pÄ som vill vara hemmafru Àr Milk. Men hon klÀr sig ju modernt sÄ det gills inte?!  Och vad sjutton Àr det frÄgan om nÀr man konstant hÀnvisar till Mad Men. Maria Sveland kan inte ha sett denna serie. Den Àr ju ett skrÀckexempel pÄ hur sexistiskt och vidrigt sextiotalet var, speciellt för hemmafruar. DÀremot var modet snyggt. Men det Àr en annan sak.  Bara för att man gillar 60-talsklÀder sÄ gillar man inte 60-talsvÀrderingar. Den som tror det kan inte ha mycket vett i huvudet. Tror den ocksÄ att den som sysslar med medeltidslajv önskar tillbaka pesten? Att gotare som gillar gotiken tycker att avlatsbrev och trÀlar Àr jÀdrigt najs? Och att alla kreddiga killar med rockabillylugg sÀger neger som man gjorde pÄ femtiotalet?  Fatta nÄgon gÄng att att det finns olika smaker.  Estetiska yttringar! Jag Àlskar femtiotal för att det Àr mer tillÄtande för min stora rumpa Àn en tight AcneklÀnning. Och för att jag Àlskar fÀrger och mönster. Och för att minimalistiska Acne fÄr mig att somna.

NĂ„gra slutsatser jag dragit:

Du kan laga mat som kvinna och Ă€ndĂ„ ha status – om du ser ut som en kock och lagar kockmat i ett maskulint kök det vill sĂ€ga.  Inte syltkakor som Leila, men gĂ€rna oxbringa som Per Moberg.

Du fÄr föresprÄka eko och lÄngkok om du ser ut som en miljöpartist eller hippie eller Àr en man, som Mats-Eric Nilsson som skrev den Hemliga kocken. DÄ Àr man till och med en hjÀlte!

Du fÄr inredningsblogga utan att betraktas som opium för kvinnfolket om du inredningsbloggar sÄ hÀr. Modernt och inte sÄ provocerande feminint.

Du kan sÀga att du vill vara hemmafru om du gillar Acnejeans, Àr modellig och bloggar sÄ hÀr. Ingen kommer ÀndÄ att tro dig.

 Men om du ser ut som jag gör. Om du gillar min typ av inredningsstil. DÄ spelar det ingen roll att du Àr framgÄngsrik karriÀrkvinna. Att du kan försörja dig pÄ ditt konstnÀrskap. Att du skriver om feminism. Att du stÀller upp i debatter och tar för dig i livet, tar plats i det offentliga rummet. StÄr upp för andra kvinnor och det du sjÀlv tror pÄ. Att du har ett eget radioprogram och ger ut en egen tidning utöver din framgÄngsrika blogg.  Nej inget av detta har betydelse. För nÄgon fördomsfull mÀnniska kommer ÀndÄ att kalla dig för hemmafru. Och inte fatta att det du gör Àr kreativt pÄ samma nivÄ som nÀr Moneybrother skriver en lÄt eller Jamie Oliver kreerar en förrÀtt. DÀrför att personen sjÀlv Àr sÄ hjÀrntvÀttad av patriarkatet att den förvÀntar sig att en framsynt framgÄngsrik  kvinna ska se ut pÄ ett visst sÀtt.

SĂ„ mycket för kvinnlig frigörelse. Åt helvete med alltihop!