Nybakat bröd i kökshanduk.

Jag tröttnade en dag pÄ köpebröd som alltid smakar likadant, vare sig de heter Njuta, LÀngtan eller SkördeglÀdje.

SÄ jag bestÀmde mig för att börja baka mitt eget bröd istÀllet. Och vilken skillnad det gör!

FrÀmst smakmÀssigt förstÄs men Àven i plÄnboken. Och har man vÀl lÀrt sig ett grundrecept gÄr bakandet snart som pÄ rÀls.

Jag vet att mĂ„nga drar sig för att baka bröd eftersom det verkar svĂ„rt att fĂ„ till kemin – vĂ€tskan som ska ha rĂ€tt temperatur och degen som ska jĂ€sas och knĂ„das precis lagom lĂ€nge. Och visst kan det vara lite klurigt – men det finns faktiskt bröd som varken behöver jĂ€sas eller knĂ„das.

Bröd som Àr lika lÀtt att göra som vanlig havregrynsgröt. Det hÀr brödet Àr ett sÄdant.

Arbetstiden Àr knappt fem minuter och brödet sköter sig sjÀlv i ugnen. Det Àr helt omöjligt att misslyckas.

Bakingredienser pÄ köksbordet.

Grundrecept

Portioner

1 limpa

Tid

ca 60 minuter

Ingredienser

  • 7 dl mjöl av valfritt slag, men gĂ€rna hĂ€lften vetemjöl.

  • 4 dl fil

  • 2 tsk bikarbonat

  • 1 tsk salt

Gör sÄ hÀr

  • Blanda mjöl med salt och bikarbonat.
  • SlĂ„ över fil och rör om.
  • Degen ska bli som en klistrig gröt.
  • Smörj en avlĂ„ng brödform med lite rapsolja eller lĂ€gg i ett bakplĂ„tspapper.
  • Töm över degen i formen.
  • StĂ€ll in brödet i mitten av ugnen och lĂ„t det grĂ€ddas i 40–60 minuter pĂ„ 175 graders vĂ€rmde.
  • LĂ„t sedan svalna pĂ„ ett galler.

Brödbak pÄ köksbordet.

Brödskivor med ost och citrusmarmelad.

Smöra och smaska i dig, gÀrna med en god ost och lite citronmarmelad.

NÀr man vÀl kan grundreceptet gÄr det att variera i all oÀndlighet. TÀnk bara pÄ att den fÀrdiga degen ska ha samma lösa konsistens som gröt. TvÄ bakformar ryms ledigt i en ugn sÄ gör gÀrna en dubbel sats med tvÄ olika smaksÀttningar. HÀr Àr nÄgra smarriga tips:

AnvĂ€nd olika sorters mjöl i brödet. Testa att blanda hĂ€lften vetemjöl och resten dinkel, grovt rĂ„gmjöl, grahamsmjöl eller havregryn.  AnvĂ€nd det du gillar och har hemma.

Brödkrydda pÄ pÄse gör brödet extra smakrikt. TvÄ teskedar Àr lagom.

En riven morot i smeten ger sötma och extra fibrer.

Frön och nötter Ă€r supergott i smeten. Hackade pumpakĂ€rnor, mandlar och valnötter eller varför inte sesam – och linfrön för extra tuggmotstĂ„nd. Blanda i sjĂ€lva degen men spara ocksĂ„ lite att strö ovanpĂ„ brödet.

En halv deciliter lingonsylt eller sirap gör brödet saftigt och lite sött. Men öka pÄ mjölmÀngden med nÄgra matskedar.

Russin, torkade aprikoser, fikon och dadlar Ă€r goda att grovhacka och blanda i brödet. Öka dĂ„ pĂ„ mĂ€ngden salt med1 tsk sĂ„ att det inte blir för sött. Och lĂ„t gĂ€rna det fĂ€rdiggrĂ€ddade brödet stĂ„ och vila nĂ„gra timmar innan det skĂ€rs upp