Sy en kjol av en duk

Ett av mina favoritplagg är en cirkelskuren kjol jag gjort av en duk jag fått från min farmor. Nu ska jag försöka förklara hur jag gjort den. Det är lite klurigt att förklara – men inte att utföra – så häng med!

Du behöver: Rund duk, sax, resårband, nål och tråd och ev symaskin.

1 Välj en rund, ganska stor duk med ett fint mönster. Vik ihop den på mitten till en halvcirkel.

2 Klipp ut en halvcirkel i mitten av den raka kanten på tyget, så att duken när den viks ut har ett runt hål i mitten. Hålet ska vara så stort att man utan problem kan kliva i duken och dra upp den till midjan. Sicksacka runt hålet. Ju större hål desto kortare och snurrigare blir kjolen.

3 Klipp till ett resårband som sitter bekvämt runt midjan. Använd gärna en bredare sort på ca 5 cm. Klipp av bandet och sy ihop ändarna.

4 Nu ska linningen till kjolen sys. Vänd duken ut och in och nåla fast resårbandet kring hålet i duken. Eftersom hålet är vidare än resårbandet ska det sträckas kraftigt. Var noga och använd många nålar. Sy därefter fast resåren med en raksöm eller för hand. Bandet ska hållas spänt.

5 Vänd duken från avigan till rätan och hoppa ner i din nya kjol. Glöm inte att snurra!

Här kan du se en annan bild av hur kjolen ser ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “Sy en kjol av en duk”

 1. Jag har tänkt sy en kjol av en duk ända sedan jag läste om det i din tidning, nu blev jag påmind igen så det är nog dags att ta tag i det!

 2. Är verkligen ingen sömmerska, men detta låter ju fullt möjligt även för mig. Måste genast försöka fynda mig några små runda dukar, så Lilly får sig ett helt gäng nya kjolar 🙂

  1. Nej det är jag inte heller – verkligen inte! Men jag lyckades sy den här och det var faktiskt inte så svårt även om man är snudd på sömnadsanalfabet. Lycka till med kjolarna – det blir säker jättebra när man syr till en liten tjej, då är det lättare att hitta material tror jag

 3. Jag har tänkt sy en sådan modell länge, sedan jag läste om det i din tidning.
  Men ingen rundduk vill infinna sig, så det kommer nog dröja ett tag till är jag rädd…

 4. Är det inte ännu enklare att sy en “kanal” eller vad det nu heter och sedan trä in gummibandet i den? Eller finns det en vits med att ha det fastsytt?

 5. det var så fint!
  jeg kunne ønske meg akkurat sånt stoff.

  til nina: da blir bølgene ikke like fine om du bare trekker inn gummibånd /tykker jeg.

 6. Ljuvligt. BlåbärsClara! Men hittar man ingen rund kjol funkar det ju med en fyrkantig också. Då får kjolen flikig fåll. /skräddaren

 7. hej!
  Vilken härlig kjol & kul idé, jag kan inte sånt med att sy! Men jag har en vän som är duktig på sånt. Det blir att jag länkar denn sida till henne!

  Du verkar ha en trevlig & inspirerande blogg!
  Hälsningar Susanne

 8. Clara. Jag letar som en galning efter en rund duk men jag blir lika besviken varje gång jag kommer hem tomhänt. IDAG hittade jag ett så himla fint tyg, dock i fyrkantigt, har du någon snabb guide om hur man syr en kjol med resår så enkelt som möjligt? Du kan mejla eller skriva här, om du hinner, vet och kan.