Pepparkaksbak

Jag har bakat pepparkakor ikväll. För att ha något att bjuda på till advent nästa helg då Malin och hennes fyra killar (Johan, Leon, Lotus,och Tofu) kommer hit på julmys. Den här dejten har varit planerad sedan i juni men vi har inte lyckats hitta ett datum som passar förrän nu. Bättre sent än aldrig!

Jag gjorde kristyrhjärtan till köket också. Av florsocker och ättika. Fint!Stora ska de vara! Det är ett måste för att allas namn ska få plats i snirklig stil.Min nya fina juliga kudde från Åhléns pryder en av kökets alla pinnstolar.Nu har jag diskat undan allt och tänker sätta mig med en kopp glöggte och bara njuta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

68 kommentarer på “Pepparkaksbak”

 1. hahaha jag känner igen mig så, jag boade och julade till vårt hem så till den milda grad när jag väntade vår lilla Selma, hon behagade inte komma när hon beräknade så hemmet blev bara mer och mer juligt… men jag tror att hon kände julmyset när hon kom till världen 🙂

 2. Åh vad fint! mycket inspirerande, tack! Julkänslorna börjar smyga sig på, tack för att du förstärker 🙂 Och vad fin du är med mage och förkläde och allt, underbart.

 3. Hej på dig! Måste bara säga att jag blir så inspirerad av att läsa din blogg, det är helt fantastiskt vilka idéer du har! Jag får så mycket inspiration till pyssel och särskilt nu till jul! 🙂 Kram

 4. Vad mysigt. Jag har precis lagt en pepparkaksdeg i kylen som ska ligga över natten innan jag ska försöka mig på mitt första pepparkakshus…Du har ett så otroligt mysigt hem och skriver så inspirerande inlägg. Extra plus att du ofta ger instruktioner till hur man själv ska lyckas med pysslet 🙂

 5. Min puls går alltid ner radikalt när jag går in på din blogg Clara. Månaderna fram till jul är helt sinnessjuka för mig med omkring en triljard saker att göra. Insåg först idag att det faktiskt är domsöndagen nu på söndag, och advent redan nästa vecka! Tack för att du påminner om att det finns något mer än stress och prestation – liv. Och jullängtan!

  1. Det finns Myrorna på Ersboda, vid Coop och Willys. Kupan har funnits i närheten, men vet inte riktigt var det finns nu, ska tydligen ha flyttat i höst (bor inte i Umeå längre, så jag har inte kollat upp var det nu ligger, men det finns nog hemsidor med info).
   I stan, lite utanför centrum finns en gullig liten loppis som heter Slumpen (Nygatan, mittemot Minervaskolan) som ligger i en liten källare. Massor med kläder och småprylar och billigt med. Finns säkert mycket fler också, men de, vet jag, är butiker värda att besöka iaf. 🙂

   1. Kupan ligger på Björnvägen, bredvid Mio. Jag har bara hunnit vara där en gång sen de öppnade i nya lokalerna, men det var stort och fint. Fler besök lär det bli!

 6. Är så sugen på jul nu att jag trippar på tårna i iver att sätta igång.
  Wonderful!
  Nu blev jag dessutom så sugen på att kristyra pepparkaksbaken. Vet inte varför man (jag) ofta hoppar över det? För små kakor? 🙂

  Superfint spritsat har du gjort i alla fall! Använder du någon sprits eller har du något annat knep a la macgyver för att få det jämnt? 🙂

 7. Heter barnen verkligen Lotus och Tofu!? Jag tycker att det är en hemsk “gåva” att ge sitt barn ett konstigt namn! “Ska du äta Tofu idag, Tofu?”, “Har någon vattnat dig idag, Lotus?”, är exempel på vad dessa barn kan tänkas få höra när de växer upp. Snälla Clara, ge ditt barn ett annorlunda namn om du vill, men inte ett konstigt, fult namn! Ge honom/henne en så bra start i livet som möjligt!

  1. Snälla Karolina. Jag tycker att det är en hemsk egenskap att komma med sådana här tillrättavisande dömande kommentarer. Jag kan inte låta din hemska åsikt stå oemotsagd. Nu må det vara så att Tofu och Lotus i detta fall är hundar, synd säger jag då det vore supersnygga namn på människor! Att du tycker att de är konstiga och fula säger mer om dig än om namnen. Och om alla tänkte som du -“tänk vad folk skulle säga” så skulle världen aldrig gå framåt. Hurra för vackra originella namn!

   1. Jag håller med om att det är trevligt med orginella namn! Men var inte din egen kommentar rätt dömande mot Karolina? Den som är fri från synd kastar första stenen liksom…

  2. Nu är det så att Malins hundar heter Tofu och Lotus. Men oavsett tycker jag att det är lite onödigt att skriva sånt där, alla tycker olika om namn och hade Malins barn nu hetat dessa “konstiga” saker det varit väldigt otrevligt att ha en åsikt om det på ett ställe där föräldern i fråga kan läsa det. Sånt kan man hålla för sig själv tycker jag, för det är nog rätt sårande för föräldrar att andra ska ha en massa åsikter om namnet på ens barn, och den attityden gynnar ju heller inte barnen som fått den “hemska” gåvan.

 8. Åh, man blir så sugen på att baka pepparkakor! Och baka på hemgjord pepparkaksdeg för första gången nånsin, tror jag bestämt. Snälla Clara, skulle du inte kunna dela med dig av ditt pepparkaksdegsrecept..?

  1. Jag har ett bra annars (pepparkakorna blir mycket smakrika och degen går utmärkt att använda till pepparkakshus också. Den kan bli lite lösare än köpedeg men då är det bara att knåda in lite mjöl vid utbakning!):

   200g strösocker
   100g smör
   1 dl kaffegrädde
   1 dl sirap
   1 msk kanel
   1 msk malda kryddnejlikor
   1 msk torkad, mald ingefära
   1 rågad tsk mald kardemumma
   500g vetemjöl
   1½ tsk bikarbonat

   Blanda smör, socker och sirap i en kastrull och värm försiktigt. Ta kastrullen från värmen när allt smält ihop och rör i kryddorna (glöm inte att lukta, för det doftar himmelskt i det här skedet!). Låt svalna. Rör ut bikarbonaten i grädden och rör ner i smeten. Rör i vetemjölet, lite i taget. Degen blir rätt så lös. Ställ i kylen över natten. Baka ut som vanligt, grädda i 225 grader i ca 5 min (beror på ugnen, man får testa sig fram).

 9. Längtar också efter att sätta igång med pepparkaksbaket. Ska även försöka mig på att göra en pepparkaksvilla i år! Igår blev det i alla fall havrekakor med kanel; juliga, superenkla o kanongoda! Tack för en underbar blogg!!

 10. Helt underbart och du ser så lycklig ut! Längtar också till mina julbak. På söndag blir det småkakor. 🙂

 11. Vad fint att du skrivit era namn, och att Melker också fick vara med 🙂 Hjärtformen gjorde sig ju alldeles utmärkt som dekoration när den inte användes!

 12. Vilket mysigt pepparkaksbak du har, blir inspirerad att börja julbaka själv oxå och den där kudden du köpt är väldigt fin.

 13. Åh det påminner mig om att jag måste sätta fart med julbaket 😉
  Sådana stora hjärtan gjorde vi alltid när vi var små och gav bort till släkten med våra namn på. Vi hade även några hängande i köksfönstret.
  Åh så juligt det var, men tyvärr har vi inte gjort på några år.
  Men i år tänkte jag ta tillbaka den gamla traditionen och i alla fall göra till köksfönstren 🙂

 14. Hej och nähä du Clara!

  Nu la du ju fram det väldigt fiffigt med dessa namn, Leon, Lotus och Tofu. I dessa barntider (stort grattis till magen!!!:)) så går ju tankarna onekligen till barnnamn och inte tänker vi som läsare att det kan vara hundnamn, vilket det självklar KAN vara! Lurigt värre där! Jag arbetar med barn och måste säga att jag tycker att alla dessa påhittiga namn är mycket dekorativa och fyndiga men inte gör man sitt barn en tjänst genom att döpa det till Tofu, November eller Texaz. Inte alla barn växer i sitt namn och inte alla de kommer möta på livets stig låter dessa namn passera utan sårande kommentarer. Det finns mycket annat som vi människor måste kämpa för och stå ut med så ska första reaktionen då vara på barnets namn? Att bli uppropad på gymnasiet som Tofu Svensson, Texaz Nordgren eller November Larsson…är det önskvärt? Nähä, du säger jag! Och visst får vi visst skriva och reagera på det du skriver. Annars får du ju skriva det i ensamhet på din kammare! Du vet att det du skriver skapar reaktioner, skona då dina vänner från dessa genom att inte skriva om dem i din blogg och var tydlig med att det är hundnamn för guds skull! AMEN.

  Vänligen //Tina

  1. VAR har jag uttryckt min åsikt över vad barn ska heta? Jag skriver ingenting om vad jag tycker om barnnamn som dessa. Jag menar bara att det är väldigt okänsligt att ge kommentarer om namnet så att föräldrarna får höra, som var fallet tex när bloggaren Engla nu fick barn och gav dem annorlunda namn. Det hade även hade varit fallet ifall Malin nu hade döpt sina barn till detta. Det är för mig lika omoget,oförskämt och otrevligt som att säga till någon – vad ful du är! Eller – vad fula kläder du har. Det kan man tycka men det behöver man inte säga till någons ansikte. Jag skulle i alla fall aldrig göra det. Vad vet vi – det kanske inte heller är “önskvärt” att bli uppropade som Tina Jonasson eller Clara Lidström i gymnasiet. Men det är ju ingen absolut sanning utan en fråga om tycke och smak.

   1. Du skriver inte detta någonstans. Men när det blir en tråd om något så vävs ju ett och annat samman. Okänsligt eller inte- ska dina läsare bannas för att de tycker något! Är det inte det som dessa bloggar är till för!?

    Vänligen Tina 🙂

    1. Oavsett vad bloggar är till för tycker jag att det är synd att människor inte är mer aktsamma med andras känslor. Det är ett hårt klimat på nätet och alltifrån namn till utseende och vikt kommenteras. Inte för att folk är medvetet elaka (oftast inte) men för att folk är omedvetet oaktsamma.

     1. Abslolut, det är en hård värld vi lever i och allt på internet är offentligt och allt kan tyckas och tänkas om just för att det är ett öppet offentligt forum. Udda, fyndiga namn på 2000-talets ungar är tacksamt att diskutera. Synd att dina vänner(s hundar!) ungar skulle bli utsatta för detta. Men figurerar man i ett offentligt forum så kan sånt hända!

      Vänligen Tina 🙂

     2. Nu tror jag ju inte att någon tog illa upp av det här. Det var ju tack och lov bara en teoretisk diskussion 🙂

     3. Så bloggaren Engla (som jag antog var din vän!) blev inte utsatt?

      Vänligen T 🙂

 15. Åh, vilken fantastiskt vacker tjockis du är Clara-rara!
  Jag älskar att gå in på din blogg när jag känner mig lite vardags-deppig. Ditt hus är som ett litet dockskåp, så fantastiskt vackert och hemtrevligt!

  (sen tyckte jag att Tofu var ett jättefint namn, på både hund och barn!)

 16. Vilket mysigt kök du har! Åh, jag blev jättelängtansfull efter julen när jag såg det här inlägget! Fin mage du har, måste kännas roligt! 🙂

 17. Åh så mysigt det ser ut! Jag som inte är så värst förtjust i julen börjar ju plötsligt längta lite i smyg ju haha=) Din blogg är inspiration!

 18. Vilken fin bild på dig! Du ser ut som fru Karin i någon av alla vackra tavlor Carl Larsson målade på sin fina hustru.

 19. Hej Clara
  Har du nagot bra recept pa pepparkakor?
  Vill ocksa Tacka for en inspirerande blogg!!

 20. Ursäkta en komplimang från en anonym bloggläsare -du är verkligen vacker! Och ett underbart kök du visar!

 21. Hej
  Har gjort pepparkaksdeg första gången i mitt liv och glömt nejlikorna som skulle vara i. Går det att fixa på något sätt? Kommer det smaka gott ändå? Tänkte du kanske visste :S
  Tack på förhand
  /A.N