Hyacinter

Julblommor är verkligen det viktigaste pyntet för mig. Framförallt lukterna är avgörande. Hyacinter måste finnas – helst lite överallt. I köket har jag stoppat ner en hyacint i ett gammalt öskar för mjölk. Passar perfekt och eftersom man knappt ska vattna hyacinter behöver man inte vara rädd för att udda planteringskärl ska rosta sönder. För att blomman ska komma upp i krukan har jag ställt den på den (upp och nervända) plastbytta blomman kom i och bäddade in hela baletten i mossa.

Några hyacinter får stå framme i min fina gamla besticklåda. Full av silverbestick glittrar det som värsta julpyntet.

Så blandar jag hyacinter i olika färger!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 kommentarer på “Hyacinter”

 1. Vad fint! Skulle vara en dröm att ha ditt kök, ser ju ut som något taget från tidningen Lantliv eller nåt annat inredningsreportage 😀 Helt underbart!

 2. Oj vilka roliga och fantasifulla planteringssätt! Håller med dig om att blommorna är det viktigaste. Hyacinter gör nästan hela advent för mig! Jämte saffransbullar 🙂

 3. Var får du tag i mossan? Plockar du den bara utifrån? Från skogen? 🙂
  Otroligt fint blev det! det är så roligt att du tänker så fint utanför boxen. *kram*

  1. Det finns i blomsteraffärer men mossa som inte är fridlyst kan man plocka själv i skogen om man frågar skogsägaren

 4. Jag gillar idén med öskaret! Däremot ställer verkligen hyacinterna till problem varje jul.

  Eftersom de flesta människor precis som du är mycket förtjusta i hyacinter får jag alltid vara besvärlig och be de människor jag hälsar på att ställa blommorna så långt bort från det rum där man ska umgås som möjligt för att i den mån det går undvika doften. För lika mycket som de är vackra och verkligen hör julen till framkallar de nysattacker i lika stor utsträckning, hemma hos folk likväl som på ica…

 5. Men vad fiffigt och jättefint! Du inspirerar verkligen mig till att inte alltid göra allt som man “ska”. Både när det gäller att möblera och pynta. Jag blev så inspirerad av din “bollampa” med gamla plast- och tygblommor att jag hängde upp en gammal för lång gardin i ett vägghörn och fäste en massa vinröda rosor och blad som jag klippte loss från ljusmanschetter som bara låg och skräpade. Resten av familjen blev väldigt förtjusta i vår “nya” vägg. Tack för att du delar med dig!

 6. Jag tycker precis likadant! Julblommorna är det allra viktigaste julpyntet. Jag kommer från en floristsläkt och har jobbat flera jular i vår blomsteraffär, så det är inte så konstigt att jag tycker som jag gör 🙂

 7. Jag älskar också hyacinter, de är så fina, MEN jag är superallergisk mot dem, så mitt mål är att försöka hitta fejk varianter. Min favorit så här till jul är vita amaryllisar, underbara!

 8. Roliga alternativ du visar på.
  Som många redan skrivit så hör även jag till den allergiska skaran. Men det finns ju andra julblommor. Och även om de kanske behöver vatten så kan man ändå ta dina kreativa lösningar. Med plast som skydd så kan man plantera ändå. Det går att ta vanliga plastpåsar man får i butiker. Klipp till en påse och lägg den i botten och upp längs sidorna. Sen blommor och jord, mossa på toppen.
  Små julstjärnor, enar, röda höstglöd, murgröna och dekorera med små röda kulor eller nått annat på jultema.

 9. Åh, vad fint!

  Jag är nyfiken på lådan – vet du var kan man få tag på sådana, lagom slitna, stilrena?

 10. Snälla Clara, hjälp mig, jag har vågat mig på att köpa massor av trippelhyacinter och en stor amaryllis! Amaryllis är bara en stor lök efter en vecka och hyacinterna skjuter mest i höjden…jag har de i fönstret. Hur sköts de bäst?? Tacksam för tips

  Din beundrare
  Miss Ross

  1. Vad kul! Vattna dem inte – varken hyacint eller amaryllis – i så fall bara en skvätt var 14 e dag och ingen extra näring. Ställ kallt över natten, gärna i kylskåpet så avstannar de lite i höjden och håller längre