Adventskaka med smak av saffran

Kraftig saffransgul adventskaka på kaffebordet med ljusblå koppar.

Adventskaka är så gott så det kan hända att hjärtat slutar slå när man äter den. Jakobs mormor står bakom receptet och bakar en för varje advent.

Degen – du behöver:

850 gram siktat dinkelmjöl eller vanligt vetemjöl.

150 gram smör.

5 dl standardmjölk.

50 gram jäst.

Knappt 1 dl honung el. råsocker.

1/2 tsk salt.

1 pkt saffran

Fyllning:

Smör som man hyvlar med osthyvel.

Ungefär 1 dl honung.

Finhackade hasselnötter eller mandlar.

Russin

Så bakar du kakan:

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader.

Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt degen arbeta i en matberedare i ungefär tio minuter.

Låt sedan degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Kavla därefter ut en rektangulär platta. Bred på lite honung och strö över russin och nötter.

Hyvla sedan kylskåpskallt smör så att det täcker den utkavlade degen.

Rulla ihop  och skär som vanliga kanelbullar. Bullarna placeras sedan tätt, tätt i en pajform med löstagbar kant.

Smöra och bröa gärna formen så släpper kakan lättare.

Låt därefter formen jäsa i ca  20-30 minuter så att bullarna ”växer ihop”.

Det kan hända att bullarna räcker till två adventskakor, beroende på hur stora formar man använder, i annat fall kan överblivna bullarna gräddas på en vanlig plåt.

När degen jäst färdigt penslar man kakan och gräddar formen i 200 grader i ca 20-25 minuter. Ska kakan frysas in kortar du baktiden med fem minuter och gräddar färdigt när den ska serveras. För att kakan ska blir riktigt saftig kan då lite smör hyvlas över. Adventskakan serveras med fördel ljummen. Oslagbart gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 kommentarer på “Adventskaka med smak av saffran”

  1. Jag fullkomligt älskar adventskakan, och tackar dig och Jakobs mormor för att jag fått ta del av den. Gör alltid succé och är en av de populäraste kaksorterna på vårt adventsfikabord!

  2. Jag har ett förslag. Jag blir alltid så taggad på att baka din recept men jag är lite mesig och vågar inte för jag är inte så säker på det här med bakning. Funderar om du kunde lägga ut något video:inlägg någon gång hur man gör steg för steg. Lite små tips. Vore kul att se när du mäter, väger och kryddar. Det behöver ju bara vara dina händer och röst om du så skulle vilja. Fundera på saken, jag skulle tycka att det vore toppen! kram

  3. Receptet här och i tidningen skiljer sig. Här saknas tre ingredienser (kanel, ingefära och nejlikor) och i tidningen så finns inte sista textraderna med, där det bla står gräddningstid och ugnstemperatur. Men det är klart har man båda versionerna så innebär det förhoppningsvis att man har ett komplett recept? Ja, det är inte lätt att få allt att stämma alltid. Tack för dina trevliga inslag i VF!

  4. Aha, kanske var därför den blev aaaaaaningen tråkig. Hade ju inte med dessa kryddor plus att jag använde honung istf socker. Blev aldeles för osöt, nästan som matbröd.