Focaccia med fetaost och oliver

Gyllenbrunt focacciabröd med tydliga bitar av feta och oliver.

Jag älskar focaccia (speciellt eftersom det rimmar på comin’ atcha) och smakar som en fräschare sorts pizza, typ.

Det här grundreceptet är hämtat ur Leilas A piece of cake.

Man kan toppa med lite vad man vill men jag gillar feta, oliver  och rödlök. Överdosera dock inte flingsaltet – det är nog salt ändå.

Grundrecept:

25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Topping:

Oliver, fetaost och rödlök

Gör så här:

Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.

Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader ca. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.

Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt, lök och tärnad fetaost. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 kommentarer på “Focaccia med fetaost och oliver”

 1. Jag lyckas aldrig planera mina middagar.. Helt plötsligt upptäcker jag att jag är JÄTTEHUNGRIG OCH VILL HA MAT NU! Jag står där och käkar cornflakes direkt ur paketet medan jag väntar på att makaronerna ska koka klart…

  1. hahaha, tro mig, jag känner igen mig. Det blir dock lite lättare om man gör ett matschema i förväg dock.

 2. Jag antar att alla nummer har kommit in i receptet två gånger? Annars blir det en himla stor focaccia 😉

 3. Undra på om det blir salt med 11 msk flingsalt 😉
  God jul kära Clara och tack för detta år! Fantastiskt att få skymta ditt liv.

  Tack!

 4. Åh det är ju så fantastiskt gott med focaccia. Skönt att du häver på lite vad du vill. Jag gjorde en gång focaccia med lite allsköns topping och bjöd en italiensk kompis, men jag fick världens bassning för att jag hade haft mage att ha något annat än rosmarin och flingsalt på, då var det baske mig inte focaccia (ackompanjerat med häftiga handrörelser)!!! Eh ja förlåt då eller inte….jag har svårt för det där med att man inte får ha ditten eller datten i viss mat eller inte får freestajla lite. Så då är det ju frigörande att kika på vad du pysslar med. En synnerligen god jul önskar jag dig och dina kära!

 5. Det ser ju super smaskigt ut. Det är så kul att kolla bloggen nu inför jul. Du har många fina pyssel och ger mig mycket inspiration. Jag kollar ofta in även när det inte är jul i ju för sig. Vill även säga att du är så vacker med magen. Lycka till!

 6. Åh det ser helt fantastiskt ut! På lindellcaféet på Umeå Universitet finns jäääättegoda focaccia också som är gjorda i ett järn med fyllningen liksom mellan de två focacciabröden. Ljuuuuuvliga 😀

 7. Urk… Jag tycker inte om focaccia… Ibland glömmer jag det, eftersom brödet är så vackert och luktar gott. Men näpp. To much olivoljesmak kanske. Men jag gillar veeerkligen din bild på din focaccia. Nästan så man vill prova att smaka igen… He, he…

 8. Hur lyckas du ta så fina bilder hela tiden trots vintermörkret?
  När jag kommer hem på kvällen och tar kort på maten eller baket så blir det abra gult för att det är så dåligt med ljus eller så försöker jag tända lampor och så blir det fula skuggor. Några tips?

  Och när kommer UnderbaraClaras smaskiga bak/kokbok eller samling med favorit recept? Den står i sånna fall redan på min önskelista.

 9. Åh, tack så mycket för tipset och inspirationen. Jag provade receptet idag, men bytte vetemjölet mot dinkelmjöl. Det blev helt underbart gott, tyckte både jag och de andra som hade turen att få smaka!

 10. Vet egentligen inte var jag skall lämna min lilla kommentar, blir så inspirerad av ALLA inlägg!!!

  Tusen tack för bloggtipsen, som var på pricken!
  Själv är jag alldeles ny och förvirrad i den här stora vida bloggvärlden och tycker att det är alldeles hisnande vad du har åstadkommit!
  Jag är ett nytt fan!

 11. Men tack för tipset! Jag hatar att baka! Jag får svårt att andas när jag bakar! men vet du nu blev jag faktiskt jättesugen att dega lite. Alla ingredienser finns hemma dessutom så det är bara att sätta igång. Aldrig förr har någon gjort att jag fått lust att baka men se där mirakel kan ske!

  Tack och tack
  Lisa