Mannagrynskaka med röda äpplen

Glada bagaren med kakan av mannagryn i händerna.

Idag har jag bakat mannagrynskaka med äpplen. Det blev skitgott och jag blev skitglad. Som man kan utläsa om man mycket noggrant studerar bilden.

Kakbak på köksbordet.

Du behöver:

2 ägg,

2 dl socker,

150 gram rumsvarmt smör,

ca 2 dl vetemjöl, en halv tesked salt,

1 dl mannagryn, en knivsudd vanilj,

två äpplen samt en halv deciliter kokos.

Kakbak på köksbordet.

Så bakar du mannagrynskaka:

Vispa sockret och ägget pösigt.

Rör sedan i smöret. B

landa de resterande ingredienserna (utom äpplena) i en egen bytta och rör sedan ut i smeten.

Smöra en form och bröa med kokos.

Häll över smeten, det kan behövas en slickepott för att breda ut den i ett jämnt lager.

Skiva äpplena och stick ner i formen.

Grädda alltsammans i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter.

Kakan ska inte vara kladdig!

Dofta över lite florsocker och servera sedan kakan med förslagvis lite grädde.

Glass är också gott till om man äter kakan ljummen.

Äppelskivor i mannagrynsdegen läggs i ett cirkelmönster.

 

Färdigbakad mannagrynskaka med lite snö av florsocker på toppen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

58 kommentarer på “Mannagrynskaka med röda äpplen”

  1. Otroligt fin(a) bild(er)! Kakan ser liksom ännu mer inbjudande ut när du står och frestar betraktaren med ett smil. Kan tänka mig att det hugger till i hjärtgropen på de som lätt blir provocerade av hemmafru-looken och bakandet..

      1. Haha ja ditt leende är faktiskt lika ljuvt som bitskt!
        En mycket bra kombination skulle jag säga. Man får passa sig för att låta sig luras av röda läppar, blommiga blusar och broderade förkläden! 😉

  2. Dina fina bilder gör att jag blir baksugen. Men jag kan inte äta mannagryn, får snajsa till det med havregryn istället…

  3. Hej Clara
    How wonderful you look when you bake 😉 And that pie looks delicious.
    I am so glad you shared the recipe. I will try it next time…
    I have just made an apple crumble (appelpaj) and an apricot crumble for my teenage boys…I look a complete mess scruffy jeans and a black T-shirt covered in flour LOL!
    I have soo many lovely aprons/pinafores that I have bought from ‘loppis’ note to self
    Kom ihag to wear my apron.!
    Ha en trevlig helg
    LOVE PEACE enJOY that pie MUMS
    Julie
    x

  4. Åh, vad härligt god kakan ser ut! Det är ju så det vattnas i munnen. =) Dessutom är du så himla fin på bilden.

  5. Vad gott det ser ut!:) Precis en sådan pajform letar jag efter – i metall med löstagbar botten. Var har du hittat din?

    hälsar Kikks

  6. Åh, min mormor brukar baka mannagrynskaka och bjuda familjen på hela sommaren (och hösten) lång. Ja, hon förvarar överblivna bitar i frysen, och bjuder oss resten av året också vetja.
    Hur som helst: Hon gör den inte med äpplen, utan med rabarber eller krusbär, beroende på vad som är i säsong. Underbart gott med det sura till den söta kakan. Rekommenderas varmt!

  7. Åh! Det ser supergott ut! Jag som älskar att baka ska verkligen prova denna kaka! Tack för tipset!

  8. Men så fin du är i håret! Idag lyssnade jag på gamla avsnitt av husmorsskolan och hoppas så innerligt att det kommer fler avsnitt. Fin fredag till er.

  9. Ser ljuvligt god ut! Hade gärna bakat den imorgon och serverat den ute i vårsolen på altanen, men förhoppningsvis ska jag in och föda ett barn :).

    Tjingeling!

    // Inredningsfrun

  10. Ser gott ut! Känns inte som att det är så ofta du är på bild med ansiktet rakt mot kameran, det är superfint. Du har ett jättevackert ansikte! 🙂

  11. Hej
    Vilken fin blogg och vilken kaka den måste jag baka nån dag. Din elvisp är jag nyfiken på, är den bra? Jag har tänkt köpa en sån till mig själv i present.
    Ha det bra
    kram kram

  12. Mycket intr med kokos som “bröing” i pajformen. Lite extra komiskt för mig med denna kaka/paj då jag själv brukar ja just mannagryn och “bröa” med.
    Första gången jag hade det var för jag missade att vi inte hade hemma/köpa hem nåra brösmulor till det jag skulle baka så jag improv lite men min mamma tyckte ja va knäpp. Sen har jag bara fortsatt och nu tycker jag det är enklare och ser finare fördelat ut än riktigt skorpsmul. Brukar aldrig ha bröd hemma att göra det av då vi äter upp allt bröd även ändarna samt känner att köpa hem skorpsmullor är onödig produkt när jag redan har mannagryn hemma ändå som standard för gröt….känns också som om man köper “left overs” för sina pengar och då känns det ännu mer onödigt!?
    Men tack för fina tipset om kokosen, bra smakkick till ev framtida kakor. 😀

    PS) min mamma tycker fortf jag e knäpp och tror jämt det ska svälla enormt och ge konstig degsmak till det jag bakar men det har aldrig hänt….så skyffar hon på axlarna och äter ändå…men klagar för argligt i alla fall om jag nämner det igen eller hon ser det. HAHA själv e hon ingen bakfantast direkt…jag har fått lära mig själv på äldre dar (31)…

  13. Snälla Clara! Kan du inte berätta lite om bebishudvård och dina tankar runt det? Du kanske har något klokt på lager tänker jag… (På 80-talet badade man de små varje dag).

    Tack för finaste bloggen ever.

    /anki

  14. Jag måste bara säga att jag brukar inte gilla blommigt eller rutigt men jag tycker att din skjorta är verkligen fin! =)

  15. vad gott! tror jag… jag har nog inte ätit mannagryn sen jag var liten, så jag kommer faktiskt inte ihåg hur det smakar. men en äppelkaka kan ju nästan inte bli fel 😉

  16. Åh Clara. Jag läser din blogg i princip varje dag, men idag slog du alla rekord. Så fina bilder, och du är så fin i ditt nyfriserade hår! Jag blev så glad av inlägget. 🙂

  17. Nejmen sedär! Jag slog även jag ihop en mannagrynskaka här om dagen, fast med mandelspån, mandelmassa och kanel. Kakor som går att variera i oändligheten är sannerligen fröjdens fröjd.

  18. Vilken otroligt fin blus du har på dig Clara! Får man fråga var du köpt den? Secondhand? =) Vill bara säga ett stort tack till dig Clara, du har hjälpt mig att våga vara den jag verkligen är. Tack! Din blogg är fantastisk!
    Kramar Linda

  19. Hej Clara!
    Läser din underbara blogg i tystnad varje dag och blir sjukt inspirerad av dina ord, inredning, idéer och recept. Ikväll bakade jag denna goda kaka och bjöd mina grannar. Alla tog om och berömde den! I´ll be back! TACK & KRAM

  20. Bakade kakan direkt när jag såg receptet och det blev mycket uppskattat bjudfika till söndagsgästerna! Tack för en bra blogg!

  21. Oh vad jag längtar till min nya lägenhet med mitt nya kök där jag har utrymme att gå loss!!. Blir så inspirierad av dina bilder!!