Idag har jag bakat mannagrynskaka med äpplen. Det blev skitgott och jag blev skitglad. Som man kan utläsa om man mycket noggrant studerar bilden.
Mannagrynskaka
Portioner
ca 8 – 10 bitar
Tid
ca 60 minuter
Ingredienser
2 ägg
2 dl socker
150 gram rumsvarmt smör
ca 2 dl vetemjöl
en halv tesked salt
1 dl mannagryn
en knivsudd vanilj
Två äpplen
En halv deciliter kokos
Gör så här
- Vispa sockret och ägget pösigt.
- Rör sedan i smöret.
- Blanda de resterande ingredienserna (utom äpplena) i en egen bytta och rör sedan ut i smeten.
- Smöra en form och bröa med kokos.
- Häll över smeten, det kan behövas en slickepott för att breda ut den i ett jämnt lager.
- Skiva äpplena och stick ner i formen.
- Grädda alltsammans i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20 minuter. Kakan ska inte vara kladdig!
- Dofta över lite florsocker och servera sedan kakan med förslagvis lite grädde.
- Glass är också gott till om man äter kakan ljummen.
58 svar
Mums! Tackar 🙂
Åh vad gott! Jag älskar mannagrynsgröt så detta låter supergott.
Ser supergott ut!
Otroligt fin(a) bild(er)! Kakan ser liksom ännu mer inbjudande ut när du står och frestar betraktaren med ett smil. Kan tänka mig att det hugger till i hjärtgropen på de som lätt blir provocerade av hemmafru-looken och bakandet..
haha tack. Ja det var lite meningen det 🙂
Haha ja ditt leende är faktiskt lika ljuvt som bitskt!
En mycket bra kombination skulle jag säga. Man får passa sig för att låta sig luras av röda läppar, blommiga blusar och broderade förkläden! 😉
Dina fina bilder gör att jag blir baksugen. Men jag kan inte äta mannagryn, får snajsa till det med havregryn istället…
Nom-nom-nom!
Hej Clara
How wonderful you look when you bake 😉 And that pie looks delicious.
I am so glad you shared the recipe. I will try it next time…
I have just made an apple crumble (appelpaj) and an apricot crumble for my teenage boys…I look a complete mess scruffy jeans and a black T-shirt covered in flour LOL!
I have soo many lovely aprons/pinafores that I have bought from ’loppis’ note to self
Kom ihag to wear my apron.!
Ha en trevlig helg
LOVE PEACE enJOY that pie MUMS
Julie
x
Smaskens! Sikken lyxig fredagsfika!
Åhå, detta kanske blir morgondagens frestelse!
Asså, du är så snygg. Och bra. Och underbar. Precis som en underbar Clara ska vá!
Åh, vad härligt god kakan ser ut! Det är ju så det vattnas i munnen. =) Dessutom är du så himla fin på bilden.
Vid rubriken var jag högst skeptisk, men innan jag läst klart så tror jag att jag ändå föll för det.. Det blir att testa någon dag framöver!
Vad gott det ser ut!:) Precis en sådan pajform letar jag efter – i metall med löstagbar botten. Var har du hittat din?
hälsar Kikks
På loppis! Fast botten är inte löstagbar. Den sitter ihop
Du passar så fint i rött:)Pajen ser oemotståndlig!
Åh, min mormor brukar baka mannagrynskaka och bjuda familjen på hela sommaren (och hösten) lång. Ja, hon förvarar överblivna bitar i frysen, och bjuder oss resten av året också vetja.
Hur som helst: Hon gör den inte med äpplen, utan med rabarber eller krusbär, beroende på vad som är i säsong. Underbart gott med det sura till den söta kakan. Rekommenderas varmt!
Kiks: Det finna på åhlens 🙂 fast jag tror det är svart metall, men avtagbar botten har den allt ! 😀
Låter väldigt gott och den ser väldigt god ut.:-) Kram Stina
Åh! Det ser supergott ut! Jag som älskar att baka ska verkligen prova denna kaka! Tack för tipset!
Men så fin du är i håret! Idag lyssnade jag på gamla avsnitt av husmorsskolan och hoppas så innerligt att det kommer fler avsnitt. Fin fredag till er.
Smarresmaskens! Och härliga bilder som vanligt.
Det borde jag ha lagat till middag istället! Så kanske alla skulle ha tindrat
( http://www.villhabarn.se/inlagg/233-Inte-direkt-enastående )
Önskar er en skön fredag!
Du är min nya favvo blogg!
Vad du suktas! =)
Ser ljuvligt god ut! Hade gärna bakat den imorgon och serverat den ute i vårsolen på altanen, men förhoppningsvis ska jag in och föda ett barn :).
Tjingeling!
// Inredningsfrun
Vad gott! Ska jag nog pröva. Vad fin du är, såg ut som värsta fina tidningsomslaget!
Tror bestämt att jag ska testa denna till söndagskaffet 🙂
Ser gott ut! Känns inte som att det är så ofta du är på bild med ansiktet rakt mot kameran, det är superfint. Du har ett jättevackert ansikte! 🙂
Hej
Vilken fin blogg och vilken kaka den måste jag baka nån dag. Din elvisp är jag nyfiken på, är den bra? Jag har tänkt köpa en sån till mig själv i present.
Ha det bra
kram kram
Så fin du är i håret, färgen är verkligen läcker!
Åh så mumsigt det ser ut! 🙂
Tack för tipset! Sist jag åt annat än gröt av mannagryn måste ha varit när jag bodde i USA…
/*
Mycket intr med kokos som ”bröing” i pajformen. Lite extra komiskt för mig med denna kaka/paj då jag själv brukar ja just mannagryn och ”bröa” med.
Första gången jag hade det var för jag missade att vi inte hade hemma/köpa hem nåra brösmulor till det jag skulle baka så jag improv lite men min mamma tyckte ja va knäpp. Sen har jag bara fortsatt och nu tycker jag det är enklare och ser finare fördelat ut än riktigt skorpsmul. Brukar aldrig ha bröd hemma att göra det av då vi äter upp allt bröd även ändarna samt känner att köpa hem skorpsmullor är onödig produkt när jag redan har mannagryn hemma ändå som standard för gröt….känns också som om man köper ”left overs” för sina pengar och då känns det ännu mer onödigt!?
Men tack för fina tipset om kokosen, bra smakkick till ev framtida kakor. 😀
PS) min mamma tycker fortf jag e knäpp och tror jämt det ska svälla enormt och ge konstig degsmak till det jag bakar men det har aldrig hänt….så skyffar hon på axlarna och äter ändå…men klagar för argligt i alla fall om jag nämner det igen eller hon ser det. HAHA själv e hon ingen bakfantast direkt…jag har fått lära mig själv på äldre dar (31)…
åhsågott det ser ut! det vattnas ju i munnen av bara tanken! måtte baka en sådan i veckan
Åh du blev ”skit”vacker! 🙂
Snälla Clara! Kan du inte berätta lite om bebishudvård och dina tankar runt det? Du kanske har något klokt på lager tänker jag… (På 80-talet badade man de små varje dag).
Tack för finaste bloggen ever.
/anki
Ser supergott ut. 🙂
Och bilderna var också väldigt fina!
Jag måste bara säga att jag brukar inte gilla blommigt eller rutigt men jag tycker att din skjorta är verkligen fin! =)
sugen på en annorlunda inredningsstajl?
välkomna till http://jeanettes.bloggo.nu
clara – du är självaste orsaken till att jag började blogga alls:)
♥
Åh vad smarrigt! 🙂
Åh, ser grymt gott ut!
du har så fin hy!
Låter jättegott. Och väldigt fina bilder!
vad gott! tror jag… jag har nog inte ätit mannagryn sen jag var liten, så jag kommer faktiskt inte ihåg hur det smakar. men en äppelkaka kan ju nästan inte bli fel 😉
Mannagrynskaka!? Det har jag aldrig hört, men gott låter det som 🙂 Fin blogg du har!
Åh Clara. Jag läser din blogg i princip varje dag, men idag slog du alla rekord. Så fina bilder, och du är så fin i ditt nyfriserade hår! Jag blev så glad av inlägget. 🙂
Imorgon ska jag baka din mannagrynskaka minsann! Åh vad det låter gott!
Du är ju bara så snygg i håret människa!
gott gott! 🙂 och en underbar blus du har på dig! 🙂
Fina bilder hurru! Hade du haft mörkt lockigt hår hade man kunna trott att det var Nigella som stuvat ihop kakan!
Nejmen sedär! Jag slog även jag ihop en mannagrynskaka här om dagen, fast med mandelspån, mandelmassa och kanel. Kakor som går att variera i oändligheten är sannerligen fröjdens fröjd.
Vilken otroligt fin blus du har på dig Clara! Får man fråga var du köpt den? Secondhand? =) Vill bara säga ett stort tack till dig Clara, du har hjälpt mig att våga vara den jag verkligen är. Tack! Din blogg är fantastisk!
Kramar Linda
Hej Clara!
Läser din underbara blogg i tystnad varje dag och blir sjukt inspirerad av dina ord, inredning, idéer och recept. Ikväll bakade jag denna goda kaka och bjöd mina grannar. Alla tog om och berömde den! I´ll be back! TACK & KRAM
Bakade kakan direkt när jag såg receptet och det blev mycket uppskattat bjudfika till söndagsgästerna! Tack för en bra blogg!
Oh vad jag längtar till min nya lägenhet med mitt nya kök där jag har utrymme att gå loss!!. Blir så inspirierad av dina bilder!!
verkar gott och du är himla tjusig också!