
Äntligen en dag när dimman inte hängt över himlen precis hela tiden. Tog en lång skogspromenad med Melker och därefter badade jag badkar med barnen. Medan de byggde kojor i vardagsrummet bakade jag paj eftersom jag skulle få besök. Det blev en äppelpaj – och har du inga egna äppelträd så passa på att köpa mycket svenska äpplen nu. Det är som allra godast i oktober.

Till den här äppelpajen behöver man 6-8 små äpplen. Gärna fasta och syrliga.

Jag steker alltid äpplena i lite smör när jag gör paj, tycker att smaken kommer fram så mycket bättre!


Finessen med pajen är att den har ett täcke av vit choklad som gör den extra festlig.

Nu ska ni få receptet på underbart god Äppelpaj med knäckigt täcke och vit choklad!
Äppelpaj med knäckigt täcke och vit choklad
ca 8 – 10
ca 45 minuter
Ingredienser
6-8 små syrliga äpplen
200 g smör
1 msk hela kardemummakärnor (mortla dem lätt)
2 dl ljust muscovadosocker/råsocker
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
4 dl havregryn
100 g vit choklad
Gör så här
- Skär äpplet i skivor och stek lätt med lite smör. Smörj en pajform och lägg ner äpplena. Smält smöret i en kastrull och avsluta med att blanda ner kardemummakärnorna. Häll i socker och grädde.
- Blanda alla torra ingredienser och häll ner dem i kastrullen. Bred blandningen över äpplena och riv vit choklad över hela pajen.
- Grädda i ca 30 minuter på 200 graders värme.
Bland mina recept finns många tips på goda bakverk bland annat en härlig päronpaj med mandel!
16 svar
Åh mums! Vilket bra recept. 🙂
Asså ååååå så gott det ser ut!!!! Det kanske blir detta receptet i helgen när vi firar en 3-åring 🙂
http://lotte4.blogspot.se
Är i Taiwan ett halvår utan en ugn. Hur ska jag nu överleva det halvåret?!?!
Bodde fyra månader på Island utan ugn. Blev mycket bak i stekpanna ?
Den äpplepajen ser fantastiskt härlig ut
Du får ha en härlig måndag
you had me at knäckiga täcke och vit choklad!! dör så gott detta låter!
Ser supergodt ut! Samler på meg oppskrifter på kaker til datterens to-årskalas og denne ser riktig lovende ut. Ha en fin uke!
Det ser gott ut men jag fastnar mest för bestickhandtaget i bakelit! För det ser ut att vara den där matta, lena känslan som ju är helt underbar att hålla i – och titta på. Plast at its best?
MEN SALTET DÅ?
:’D För mig _måste_ det till en gnutta salt ety annars klibbar hela mitt jag ihop av allt de söta och jag httar ingen balans i smakerna alls. Men jag verkar iofs rätt ensam om det. 🙂
Ser supergott ut. Måste bara säga att du tar sånna härliga bilder med så mycket känsla i. <3
Blev inspirerad och bakade just den här – HERREGUD vad god! Ren knockout. Ny storfavorit för både mig och sambon (och vi är ändå gottegrisar av rang). Vi kombinerade med hemgjord vaniljvisp, klockrent! I min ugn var pajen nära att bli lite bränd på toppen så jag fick ta ut den lite i förväg, tips alltså till andra som bakar att det kan vara bra att hålla lite extra koll på slutet.
Ps: hej! Jag är jättedålig på att kommentera i vanliga fall men den här pajen lockade ut mig ur gömmorna…
Haha vad härligt ❤️
Men så gott det låter! Jag tror jag får ta en sväng ut till äppelträden imorgon!
Åh, vilken jättefin form du har!! Och ett härligt recept.
Ååh gott, älskar paj! Men tillbehöret är alltid ett dilemma för mig.. Vaniljsås/grädde/glass/annat? Ser ut som att pajen är ganska söt i sig?
Testa vispad créme fraische – syran är fantaStisk till den här