Äntligen en dag när dimman inte hängt över himlen precis hela tiden. Tog en lång skogspromenad med Melker och därefter badade jag badkar med barnen. Medan de byggde kojor i vardagsrummet bakade jag paj eftersom jag skulle få besök.  Det blev en äppelpaj  – och har du inga egna äppelträd så passa på att köpa mycket svenska äpplen nu. Det är som allra godast i oktober.

Till den här äppelpajen behöver man 6-8 små äpplen. Gärna fasta och syrliga.

Jag steker alltid äpplena i lite smör när jag gör paj, tycker att smaken kommer fram så mycket bättre!

Finessen med pajen är att den har ett täcke av vit choklad som gör den extra festlig.

Nu ska ni få receptet på underbart god Äppelpaj med knäckigt täcke och vit choklad!

Äppelpaj med knäckigt täcke och vit choklad

Portioner

ca 8 – 10

Tid

ca 45 minuter

Ingredienser

  • 6-8 små syrliga äpplen

  • 200 g smör

  • 1 msk hela kardemummakärnor (mortla dem lätt)

  • 2 dl ljust muscovadosocker/råsocker

  • 1 1/2 dl vispgrädde

  • 1/2 dl vetemjöl

  • 1/2 dl potatismjöl

  • 1/2 tsk bakpulver

  • 4 dl havregryn

  • 100 g vit choklad

Gör så här

  • Skär äpplet i skivor och stek lätt med lite smör. Smörj en pajform och lägg ner äpplena. Smält smöret i en kastrull och avsluta med att blanda ner kardemummakärnorna. Häll i socker och grädde.
  • Blanda alla torra ingredienser och häll ner dem i kastrullen. Bred blandningen över äpplena och riv vit choklad över hela pajen.
  • Grädda i ca 30 minuter på 200 graders värme.

Bland mina recept finns många tips på goda bakverk bland annat en härlig päronpaj med mandel!